![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1756 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.08.2005
![]() |
tdk 16X gsa 4120B nagrywa wylacznie 4x na oficjalnym najnowszym biosie
no coz, w sierpniu 2004 roku kupilem nagrywarke dvd LG gsa 4120B. ostatnio pokazaly sie w wiekszych ilosciach plytki dvd +R 16X na rynku dziury o nazwie wałbrzych. niestety myslalem ze kupujac teoretycznie przyszlosciowy sprzet spokojnie bede mogl nagrywac plyty 16X z predkoscia 12X (co niby deklaruje producent czytaj "fiLma" LG {low guaranteed??}), jak do tej pory wszystko bylo ok. nagrywarka nagrywala plyty 4X z predkoscia 4X plyty 8X z pr 8X. po cichutku. ale postanowilem sobie kupic plytki tdk 16X. no i nagrywam je z predkoscia mniejsza niz plyty 8X (czytaj 4x) dopiero nieoficjalny bios w wersji a117 umozliwil nagrywanie tych plyt rowniez z predkoscia 8X. ale ja chcialem je nagrac z predkoscia 12X. roznica niby mala ale ja nie kupilem nagrywarki 8x tylko 12X. podrapalem sie po czaszce i wyslalem maila do przedstawicielstwa lg w polsce z prosba o rozwiazanie problemu oto treść:
"witam mam nagrywarke dvd model LG-GSA 4120B nawet przy najnowszym biosie ze strony producenta w wersji A115 plyty tdk16x moge nagrywac jedynie z predkoscia 4x i jest to predkosc zablokowana przez nero 6.6.0.18 prosze o komentarz lg w tej sprawie bo nagrywarka niegdys sygnowana jako 12x ( a z taka predkoscia moze nagrywac maxymalnie plyty dvd+R) w rzeczywistosci okazuje sie czym innym mam nadzieje ze lg cos z tym zrobi w koncu nie kupilem nagrywarki 4x, prosze o odpowiedz czy lg cos z tym zrobi czy oleje sprawe apropo zeby nie bylo cenie sobie odwage kogokolwiek jesli chodzi o przyznanie sie do bledow, za to nienawidze tchorzostwa (ktore niezbyt pozytywnie swiadczy o danej firmie) dlatego jeszcze raz prosze o pomoc." odpowiedz lg: "Szanowny PAnie, Prędkość x12 jest to maksymalna mozliwoa prędkość nagrywania płyt DVD+R, nie jest to prędkośc gwarantowana. Proszę sprawdzić nagrywanie dla płyt innych producentów. Z poważaniem, LGEPL support" czyli chopie jak masz problem to poszukaj sobie sam takich plyt (czytaj wywal kase w bloto kupujac szesnastki z mozliwoscia nagrania 4X). nic o biosie oj nic. no i teraz poslalem juz bardzo przyjemnego maila do lg z "prosba" o przyslanie mi listy plyt 16X ktore moja nagrywarka nagra 12X (niestety nie mam tyle kasy aby moc testowac 16-nastki tak jak sobie tego zyczy lg) do Was (a najmocniej do uzytkownikow gsa 4120B) zwracam sie o jakies sugestie jakie plytki (w miare dobre, sam uzywalem do tej pory plyt tdk czytaj imo dobry stosunek jakosci do ceny, nienawidze plyt w stylu hawk itp, cos co sie nie nagra a jak sie nagra to i tak przestanie za chwile dzialac, odpadnie lustro i takie tam). moze Wy mi pomozecie ??poradzcie cos dobrzy przyjaciele apropo, mile widziane komentarze co do postawy lg Ostatnio zmieniany przez konopa : 06.03.2006 o godz. 23:57 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#1757 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.06.2004
![]() |
Ja mam od dwóch dni GSA 4167B i muszę powiedzieć, że nie mam żadnych problemów z paleniem TDK-R x16. Pali jak złoto bez zająknięcia. Frimeware DL13. Mam tą nagrywarkę na wskutek wymiany w serwisie padnietego LiteOn'a 812. Całkiem dobry sprzęt dopóki nie padł. A wyleczyło mnie z "lajtów" - padnięcie 4 modeli mniej więcej w tym samym czasie co mój wśród moich znajonych ....
|
|
|
|
|
|
#1758 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.06.2004
![]() |
LG GSA 4167B - test jakości dysku ...
Dziwna rzecz, mam tą nagrywarkę od dwóch dni (FW DL13). Pali jak złoto, nawet osławione TDK-R. Odtwarzacz DVD czyta je bez najmniejszego bólu. Jest jedno ale, które mnie trapii ... W nero 7 jest test jakości dysku - PIE i PIF i bardzo chiałbym przetestować płyty wypalone moim nowym nabytkiem, ale ta jedna konkretna funkcja jest nieaktywna, klawisz start jak wchodzę w tą zakłądkę staje sie szary (nieaktywny).
Gdzieś słyszałem że PIE i PIF można tylko robić na LiteOnach (na 812S - mojej poprzedniej św. pamięci nagrywarce chodziło wszystko OK). Jakieś sugestie Szanownych Formowiczów co jest nie tak ?pozdr. raven5826 |
|
|
|
|
|
#1759 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ile człowiek modeli może poznać ![]() ja niestety miałem tą przyjemność tylko raz ![]() następne dwie już po gwarancji chodzą do dzisiaj...(nie u mnie) to oszukaństwo gdy LiteOn nie pada na gwarancji i nie można 'zwiedzić' nowego modelu
|
|
|
|
|
|
|
#1760 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
czym mniej testów, tym większa pewność, że pali jak złoto
|
|
|
|
|
|
|
#1761 | |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() P.S. Wystarczy poczytać forum, a wszystko będzie jasne jak Słońce, dopóki PiS się za to nie weźmie. Skrót PiS: Pod******ymy i Słońce
Pozdrawiam Marek Ostatnio zmieniany przez zene_k : 09.03.2006 o godz. 22:53 |
|
|
|
|
|
|
#1762 |
|
-=MIXED CLAN=-
Data rejestracji: 19.09.2003
![]() ![]() |
@zene_k
ponoć większym magikiem jest benq.......
|
|
|
#1763 | |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#1764 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.03.2005
![]() |
Padnięty GWA 4164B?
Padła mi nagrywarka - w zasadzie dostałem już ją do rąk zepsutą... ale do rzeczy...
Nagrywarka to GWA-4164B (z tego co wyczytalem na roznych forach to jest to wersja OEM modelu GSA - czyli teoretycznie nie różni sie zbyt wiele). Nagrywarka nie czyta ani nie zapisuje żadnego nośnika do niej włożonego - dioda świeci, płyta się obraca, jednak bez efektu... Zacząłem poszukiwania sofru - jakotakiego FW początkowo nieznalazłem, dlatego postanowiłem dokonać crossflashowania do modelu 4166 (1.01 - bez LS) - opis i narzędzia do tego znalazłem na forum Cdreaks ( http://club.cdfreaks.com ) - jak postanowiłem tak też zrobiłem - bez zmian - napęd reaguje w ten sam sposób - więc idąc za ciosem wgrałem FW nowsze (1.02 - już z obsługą LS) - niezaszkodziło, ale też nie pomogło... W końcu udało mi się odnaleźć (tak mi się wydaje) właściwy firmware ( http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/g...tem=pv-36697-1 ) jednak nie mam możliwości wgrania go, gdyżnapęd jest już rozpoznawany jako 4166... i tu rozkładam ręce... Pomóżcie coś - możę to jakieś uszkodzenie mechaniczne, z którym ktoś sobie już kiedys poradził? |
|
|
|
|
|
#1765 |
|
Nowy na forum
![]() |
lg to totalny shit nie chce mowic czemu wystarczy przejrzec co ma robic nagrywarka gsa 4120B wg producenta a co robi w rzeczywistosci.
|
|
|
|
|
|
#1766 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.03.2005
![]() |
już nie ważne...poradziłem sobie...nara
|
|
|
|
|
|
#1767 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.11.2003
![]() |
Witam.
Mam w tej chwili GSA-4163B A103. Czy odrazu wgrywac A106 czy po kolei starsze wersje ? Pozatym lepiej wgrac w trybie awaryjnym pod XP czy normalnie? W pliku Readme twierdza ze trzeba wylaczyc antyvira i jakies inne programy. To faktycznie ma znaczenie? |
|
|
|
|
|
#1768 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.03.2006
![]() |
jak wrzucic nowy bios A106 przez jaki programik i skad go wziasc?
|
|
|
|
|
|
#1769 |
|
Nowy na forum
![]() |
oki potrzebuje bios do nagrywarki lg gsa-4120B w wersja A100 (taki mialem podczas zakupu tej nagrywarki, niestety nie zrobilem buck'upu przy wymianie na nowszy. chcialbym teraz ponownie wgrac stary bios ale nie moge go znalezc w necie).
gdyby ktos wiedzial skad moge siciagnac bios w wersji A100 lub posiada taki bios to prosilbym bardzo o kontakt najlepiej na pw. |
|
|
|
|
|
#1770 | |
|
egipski bóg
Data rejestracji: 28.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| NEC ND3500\3520\3530\3540 A | VIZZARD | Napędy optyczne DVD | 3165 | 01.02.2016 21:31 |
| Informacje o bananach | IceManSpy | Propozycje, sugestie, błędy forum | 27 | 14.07.2005 21:19 |
| Poważny problem LG i LiteON CD-RW 24x | oxygene | Napędy optyczne CD | 2 | 26.06.2005 18:53 |
| Lg 48 16 48 -> Lg 52 24 52 | rafi127 | Napędy optyczne CD | 1 | 05.03.2003 19:16 |
| LG lub LG lub TEAC - czyli co mam kupic :-) | choodyp | Napędy optyczne CD | 8 | 09.05.2002 17:05 |