![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#241 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Dzięki MACNOW za podzielenie się swoimi doświadczeniami. Oto dodatkowe informacje o konwersji 401@811S zaczerpnięte z forum CDFreaks (ciekawe, kiedy skasują im te posty...):
--------------- After comparing many eeproms I come to the conclusion: 1. every eeprom has 1024 Bytes 2. most of the eeprom data is the same on every drive 3. about 130 Bytes are drive (individual) specific 4. at least 3 Bytes dynamicly change from burn to burn or firmware version to version (on the same drive) 5. AND there seem to be 5 magic bytes that are MODEL specific I don't know the values of these 5 Bytes on a 811s - if we find out - maybe there is a chance to overclock a 411 to 811. --------------- --------------- Very interesting: Take a hex-editor Open the original 811s HS06 Firmware from Liteon Look at address F0066 (BIN) or 93B8A (Flash EXE)... and you will find a string you wouldn't expect there: "LDW-411" So what does it mean? The 811 is a 411? At least the 811 uses some or more exactly 97% of the 411s FS0B firmware. --------------- --------------- I can think of three reasons why the string is there: 1. It's just a leftover string which was not renamed in the new firmware, wihout any functionality. 2. It's required for proper operation of the firmware and/or eeprom. 3. Or, more interesting: it could also be there to serve a simple string compare to check if the 811 firmware is installed on a 411 (allthough this would be rather simplistic) If case 3 is true then this might be the 'magic byte'. Would be interesting to change the 411 string into something else and then put the modified firmware back in a 411 and test the results... (In this case it might be important to keep the CRC checksum identical) --------------- |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#242 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.09.2003
![]() |
Cytat:
![]() PS. Te porównanie dostałem nieoficjalnie, ale postanowiłem się nimi podzielić ![]() Jeśli dysponujecie oryginalnymi eepromami od 411S prosze o załaczanie na forum lub na maila: liteon401s@front.ru. |
|
![]() |
![]() |
#243 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.11.2003
![]() |
SoBal w swojej recenzji na pokazał, że 401 i 411 bazują na identycznych płytach głównych.
Czy ktoś może dobrał się do wnętrza 811? Myślę, że dałoby to podstawę do dalszych eksperymentów ![]()
#244 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.11.2003
![]() |
![]()
Witam.
Zakupiłem niedawno LDW-401s, przerobiłem na 411s, dokładnie według instrukcji. I mam mały problem, Nero info tool pokazuje maksymalny odczyt dvd 6x, testowanie cdspeedem również to wykazało. W zwiazku z tym odtworzyłem z backupow oryginaly eeprom i firmware, ale odczt nadal pozostał 6x. I teraz nie wiem, albo to jest wina calej procedury mieszania w eepromie, albo moja nagrywarka faktycznie ma odczyt 6x? Według specyfikacji powinna mieć 12x? A może się mylę? Proszę o radę. ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.07.2003
![]() |
sc:
Jezeli przy uruchomieniu Nero InfoTool w napedzie znajduje sie plyta DVD-R(RW) lub DVD+R(RW)to takie wskazanie jest normalne. Ten program pokazuje maksymalna predkosc odczytu i zapisu danych na konkretnym nosniku znajdujacym sie aktualnie w nagrywarce. Predkosc odczytu tych plyt jest zazwyczaj nizsza niz predkosc odczytu tloczonych plyt DVD. Mozesz byc spokojny. Odczyt DVD na pewno wynosi x12 bez wzgledu na to czy masz 401S czy 401@411S. Niestety jest to maksymalna predkosc osiagalna tylko w przypadku odczytu tloczonej plyty DVD-ROM i to tez nie kazdej ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Nowy na forum
![]() |
Po zastosowaniu Nero 6.0.0.23 zniknęły problemy kasowania i nagrywania DVD-RW (dkoładnie OPTODISC) na 401S@411S.
|
![]() |
![]() |
#247 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.11.2003
![]() |
![]()
sakis:
Dzięki, po prostu nie byłem pewny. Można więc mnie doliczyć do grona szczęsliwych posiadczy 401@411s ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.11.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#249 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.10.2003
![]() |
esperanza - szlag mnie trafia
generalnie to spokojny ze mnie typ ![]() mam 401@411 i byłem bardzo zadowolony z płytek esperanzax4 (Manufacturer Maybe = Gigastorage Corporation,Smart-Burn Speed Limit = 4.0X(Write) - paliły się super. Postanowiłem dzisiaj kupić sobie większą ilość - przychodzę do domu, wkładam i...........krew mnie zalała - producent unknown i burn speed limit oczywista x1. Przeżyłbym to bo mam również x1 i palą się na nowym biosie ok ale.........te nowe wogóle się nie palą (same błędy)!! shit!! Jak to jest że niby ta sama płyta a inny producent......ech kilka dobrych złotych poszło w piach....... pozdr. epox |
![]() |
![]() |
#250 |
Bywalec
![]() |
[QUOTE=epox]esperanza - szlag mnie trafia
Jak to jest że niby ta sama płyta a inny producent...... No cóż, niestety trzeba uważać nawet na markowe płytki. Ostatnio Verbatim wypuścił serię wyprodukowaną przez CMC Magnetics, która nie ma rewelacyjnej opinii. Zerknij na formum o nośnikach, poza tym w niemieckim Chipie zrobili mini test nośników, konkluzja: z testowanych DVDx4 ok. były: Apple DVD-R 4.7, Maxell DVD-R 4.7GB wyprodukowne przez MAXWELL oraz cała seria nośników : Memorex DVD+R, Fuji Magnetics DVD+R, Philips DVD+R, Emtec DVD+R, Ricoh DVD+R , TDK DVD+R, Maxell DVD+R wyprodukowane przez RICOH.
#251 |
..::Blue Machine::..
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
dop: wrzesien 2003
operacja zakonczona powodzeniem ![]() Nulek: dziekuje i gratuluje! plytki narazie wychodza pozytywnie. |
![]() |
![]() |
#252 |
![]() |
zakupilem esperanza dvd-r (producent: Princo) zebyb sprawdzic LDW401s@LDW411s
i co? dopiero z f/w FSOB rozpoznal plytke z oporem. nagralem ja w Soniq potem tescik w nero i co? wkleilbym ale jakies bledy wysakuja na stronie i nie moge, wiec napisze: ostatnie jakies 700MB rwalo dyskiem ze loj! niby test trwal 14min, ale nie wiem co o tym myslec... |
![]() |
![]() |
#253 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
A eprom masz zpaczowany czy od 411? |
|
![]() |
![]() |
#254 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.10.2003
![]() |
Nowe problemy
Witam wszystkich.
Niestety moja 401s pojechała do serwisu. Na 5 nagranych poprawnie płyt przynajmniej 1 była uszkodzona. Ponoć są w tych modelach począwszy od 401s a kończywszy na 811s są problemy ze zbyt wysoką temperaturą, co w efekcie kończy się uszkodzeniem nośnika. Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale u mnie były spore problemy. Liteon posiada doskonałą korekcję błedów, zatem na pierwszy rzut oka wszystko po nagraniu wygląda ok. Jednakże jeśli skorzystamy z czytnika o przęciętnych parametrach korekcji błedów, część danych będzie niemożliwa do skopiowania. A to już nie jest normalna sytuacja. Wymiana biosu w nagrywarce nic tu nie pomoże. Zdarzały się również przypadki, że dane nie mogły być odczytane nawet przez samą nagrywarkę, pomimo stosowania tych samych nośników (nawet z tej samej partii). Wszystko na zasadach loterii.Albo uszkodzi, albo nie. A to już trochę zbyt droga zabawa. Jeśli dane są odczytywane na dvd-romie tylko w iluś procentach to już nie można mówić o braku kompatybilności. Raczej jest to wina samej nagrywarki. Być może mam wadliwy egzemplarz. Dlatego czekam na opinie innych osób. Pozdrawiam serdecznie Spshadow |
![]() |
![]() |
#255 |
![]() |
spaczowany moj eepromik sobie wgralem, plyty DVD+R i +RW no problem, tylko ta esperanza cosik lipnie wyskopczyla. sprawdzilem ja w dvd romie toshiby sprzed 2 lat i dziala ok. u mnie natomiast ma problemy z czytaniem...
|
![]() |
![]() |
|
|