Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.03.2005, 14:37   #1
sirmike
Bywalec

Data rejestracji: 26.11.2004
sirmike zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sposob podlaczenia nagrywarki DVD i dysków??

Jak powinny byc podlaćzone nastepujace urzadzenia: Dysk twardy wewnetrzny, Kieszeniowy, Nagrywarka DVD , DVD-ROM?

Obecnie mam takie podlaczenie:
1 kita - Master: dysk wewnetrzny, Slave: dysk kieszeniowy
2 kita - Master: Nagrywarka DVD, Slave: DVD-ROM

Czy to podlaczenie jest optymalne, moze mozna cos poprzepinac zeby bylo lepiej? Prosze o radę
sirmike jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.03.2005, 14:49   #2
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sirmike
Jak powinny byc podlaćzone nastepujace urzadzenia: Dysk twardy wewnetrzny, Kieszeniowy, Nagrywarka DVD , DVD-ROM?

Obecnie mam takie podlaczenie:
1 kita - Master: dysk wewnetrzny, Slave: dysk kieszeniowy
2 kita - Master: Nagrywarka DVD, Slave: DVD-ROM

Czy to podlaczenie jest optymalne, moze mozna cos poprzepinac zeby bylo lepiej? Prosze o radę
wszystko jest OK i powinno działać bez problemu

rozumiem że
1 kita to Primary Channel
2 kita to Secondary Channel
Stary 26.03.2005, 15:44   #3
sirmike
Bywalec

Dokładnie tak jest! Czyli wszystko jest OK? Dzieki
sirmike jest offline  
Stary 26.03.2005, 17:56   #4
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
ja polecam nieco inaczej
pierwsza tasma (primaray) dysk podstawowy i jeden optyk
druga tasma (secondary) optyk jako master i kieszen jako slave
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline  
Stary 26.03.2005, 18:32   #5
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez demek
ja polecam nieco inaczej
pierwsza tasma (primaray) dysk podstawowy i jeden optyk
druga tasma (secondary) optyk jako master i kieszen jako slave

Błąd w sztuce!
Nie spina się wolnych napędów z szybkimi.
Na stronie poświęconej cdr jest topik pt. podstawy podpinania napędów. Jest trochę długi ale zalecam lekturę. 8 )
Stary 26.03.2005, 18:55   #6
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
buahhaaha swietny pomysl spinania 2 optykow i 2 dyskow razem ....... idzie potem jak krew z nosa
wez potestuj najpierw a potem sluchaj innych ;]
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline  
Stary 26.03.2005, 19:00   #7
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez demek
buahhaaha swietny pomysl spinania 2 optykow i 2 dyskow razem ....... idzie potem jak krew z nosa
wez potestuj najpierw a potem sluchaj innych ;]
Byli już tacy mądrzy jak Ty: testowali i podwinęli ogony!
Użyj opcji SZUKAJ a potem dawaj rady innym... 8 )
Stary 26.03.2005, 19:03   #8
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

czlowieku stosuje ta zasade od dawna bo chodzi szybciej wez sobie sam to sprawdz a nie odsylaj mnie nigdzie bo to ze mam 16 postow to nie znaczy ze jestem poczatkowym userem komputera a ze dopiero zalozylem tu konto.....takze prosze nie ucz mnie w tym temacie bo nie siedze w tym od wczoraj
poza tym
prze dwoch dyskach na jednej tasmie sa wolniejsze transfery miedzy nimi .... to samo sie tyczy optykow a jak uzywasz to kopiowania miedzy dwoma a nie trzema naraz
takze pozdrawiam i polecam zabawe ;]

pozatym polecam przeczytanie instrukcji do dysku firmy hitachi sprzed kilku ladnych lat gdzie jest dokladnie tak jak mowie ja a nie polski syfiasty chip no i jeszcze proponuje przeczytac specyfikacje interfejsu ata100/ata133 jest taka jedna dosc gruba anglojezyczna ksiazka wiec polecam uzyc opcji szukaj na googlach

Ostatnio zmieniany przez demek : 26.03.2005 o godz. 19:14
demek jest offline  
Stary 26.03.2005, 19:33   #9
esem
OldBoy

Cytat:
Napisany przez demek
czlowieku stosuje ta zasade od dawna bo chodzi szybciej wez sobie sam to sprawdz a nie odsylaj mnie nigdzie bo to ze mam 16 postow to nie znaczy ze jestem poczatkowym userem komputera a ze dopiero zalozylem tu konto.....takze prosze nie ucz mnie w tym temacie bo nie siedze w tym od wczoraj
poza tym
prze dwoch dyskach na jednej tasmie sa wolniejsze transfery miedzy nimi .... to samo sie tyczy optykow a jak uzywasz to kopiowania miedzy dwoma a nie trzema naraz
takze pozdrawiam i polecam zabawe ;]

pozatym polecam przeczytanie instrukcji do dysku firmy hitachi sprzed kilku ladnych lat gdzie jest dokladnie tak jak mowie ja a nie polski syfiasty chip no i jeszcze proponuje przeczytac specyfikacje interfejsu ata100/ata133 jest taka jedna dosc gruba anglojezyczna ksiazka wiec polecam uzyc opcji szukaj na googlach
Sorry, ale dalsza wymiana poglądów mija się z celem: dysków hitaczi nie używam (dla mnie to dalej IBM), chipa nie czytam, specyfikację ATAPI znam i przytaczałem ją tu już parę lat temu. Jeżeli byłbyś tak uprzejmy to podziel się wynikami pomiarowymi wykonanymi przez Ciebie, może faktycznie masz rację a inni głęboko się mylą (?)
Zdrowych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego dyngusa 8 )
Stary 26.03.2005, 19:39   #10
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez demek
(...)pozatym polecam przeczytanie instrukcji do dysku firmy hitachi sprzed kilku ladnych lat (...)
i wszystko już jasne przed kilkoma ładnymi latami były tylko dyski ata 33 a to wszystko tłumaczy
Stary 26.03.2005, 19:54   #11
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

matko......masz 2 dyski ata100/ata133 na jednej tasmie chodzi jak krew z nosa i podobnia ma sie z optykami a to o czym mowisz ze nie powinno sie podpinac dyskow i optykow to po czesci masz racje bo wtedy dysk zwalnia do wolniejszego trybu ale tak bylo kilka lat temu a nie teraz a na dodatek teraz masz szybsze optyki w wyzszych trybach takze juz wiesz dlaczego lepiej podpinac tak jak mowie?

Cytat:
Napisany przez namor
i wszystko już jasne przed kilkoma ładnymi latami były tylko dyski ata 33 a to wszystko tłumaczy
to byl dysk ata 100
demek jest offline  
Stary 26.03.2005, 20:05   #12
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bo najlepiej mieć RAID i S-ATA a IDE się nie martwić. Lecz Demek od lat ta teoria się nie zmienia...Optyki i tak są wolniejsze od dysków więc sprawa jasna. Rozpatrz teraz jak masz dysk ata100 a cd na PIO ? To śmiech na sali. Jak masz Nagrywarke Ultra DMA 2 a dysk Ultra DMA 5 to też Ci zwolni a to przecież nie o to chodzi.Zgrywasz coś z dysku na cd i oba musza pracowac razem wymieniajac sie danymi jedna taśmą. Dyski na jednej a optyki na drugiej to najlepsze rozwiązanie. Najszybszy optyk nie dorówna wymianą danych współczesnemu dyskowi.Od lat optyki i dyski są na innych taśmach i tak zostać powinno i tak jest najlepiej.

Poza tym wolę mieć wolniejsze transfery między HD niż syf gdy i nagrywarka i hd siedzi na jednej taśmie i mulą się nawzajem. Dziękuj za Buffer Underrun Protection..Kiedyś tego nie było.

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 26.03.2005 o godz. 20:14
Dorian jest offline  
Stary 26.03.2005, 20:26   #13
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

zalezy od kontrolera - jeden zwalnia inny nie pozatym optyki w trybie pio sa juz dawno nie stosowane takze problemu nie ma - i tak jak mowie w obecnych czasach (a dawno na dobrych kontrolerach) dysk nie zwlnial do predkosci optyka i nie ma z tym problemow ale zgodzic sie musze ze optyki byly/sa/beda zawsze wolniejsze od dyskow tylko ze dyski juz od dawna do nich sie nie dostosowywuja a pracuja niezaleznie ;] takze moge powiedziec ze racje na czasy dzisiejsze mam ja ale na czasy przeszle macie wy - no chyba ze tansze plyty glowne dalej stosuja takie stare kontrolery w co nie chce mi sie wierzyc za bardzo ale moge sie mylic - do intela dawno ich sie nie stosuje w kazdym razie a amd mnie kompletnie nie interesuje takze w tej kwestii sie nie wypowiadam
demek jest offline  
Stary 26.03.2005, 21:21   #14
sirmike
Bywalec

Zakladajac ten temat i zadajac pytanie sadzilem ze to rozwieje moje watpliwosci! A teraz szczerze mowiac mam ich wiecej niz przed tym postem.
Na PODSTAWOWYM KANALE IDE (tu gdzie mam dwa dyski) mam tak: ULTRA DMA TRYB 5 a na POMOCNICZYM KANALE IDE (napędy optyczne): ULTRA DMA TRYB 2 !!!
I teraz nie wiem co jest wazniejsze: czy to zeby dwa dyski sie nie mulily jak przegrywam z jednego na drugi, czy lepiej zeby sie nie mulil dysk podajac dane nagrywarce gdzy nagrywa A wydaje sie ze ZŁOTEGO ŚRODKA nie ma! Chyba cos kosztem czegos?
sirmike jest offline  
Stary 26.03.2005, 21:29   #15
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
I wg mnie masz dobrze ustawione Sirmike. Lepiej żeby twarde dyski miały mniejszą prędkość wymiany danych....jedyny minus z tego ,że dłużej poczekasz...Podłącz napędy tak jak podał Demek , (który może i ma rację lecz pierwszy raz słyszę o wyższości takiego połączenia nad tym stosowanym od lat ) i wypalaj płytki w ten sposób..jestem ciekaw ile będą miały błędów i jak kiepskie wykresy mieć będą. Także dłuższe czekanie na transfer między hd a jakość nagrania na napędzie optycznym pozostawiam Twojej rozwadze. Ja mam połączone nieco inaczej. Jeden dysk na S-ATA, drugi przez RAID , a napędy optyczne po jednym na osobny kanał IDE. Lecz od kiedy mam PC (a SATA ani RAID nie były w użytku) , to już się kilka kompów przez ponad 10 lat przewinęło podłaczałem hd i optyka na osobnych taśmach...

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 26.03.2005 o godz. 21:34
Dorian jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: