Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.04.2005, 20:51   #1
Tiyagaris
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.04.2005
Tiyagaris w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question [LiteOn 1673] uaktywnienie czerwonej diody podczas zapisu

Witam,
wyczytałem, że w starszym modelu 1653 istnie możliwość uaktywnienia czerwonej i pomarańczowej diody specjalnym bios***8217;em. Czy jest to możliwe w 1673? Jeżeli tak to gdzie taki bios znaleźć można i czy nie wyrządzi on więcej szkody niż pożytku?

pozdrawiam
Tiyagaris jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.04.2005, 20:58   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no nie przepraszam bardzo....następny posiadacz z kompleksem zielonej diody.

już dzisiaj był jakiś od LG 4163B z tym problemem. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=50585

trzeba się przyzwyczaić lub siła wyobraźni...

ta dioda jest po prostu ZIELONA

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 05.04.2005 o godz. 21:10
ed hunter jest offline  
Stary 05.04.2005, 22:32   #3
adax
Iniemamocny

Data rejestracji: 01.09.2004
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
''Pomóżcie .Wgralem do swojego Litka 1633 bios ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html CS0K patched ledfix coś tam i teraz podzczas nagrywania dioda świeci na czerwono jak zrobić żeby świeciła na zielono. Plizzzzzzzzzzzzz.''

^_^

Ostatnio zmieniany przez adax : 05.04.2005 o godz. 22:36
adax jest offline  
Stary 05.04.2005, 23:37   #4
Tiyagaris
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez ed hunter
no nie przepraszam bardzo....następny posiadacz z kompleksem zielonej diody.

ta dioda jest po prostu ZIELONA
Witam ponownie,
widzę, że przy okazji tematu mój światły przedmówca zdiagnozował ukryte we mnie kompleksy , które posiadam a o których nawet nie wiedziałem. "Kompleks zielonej diody" jak to poetycko zostało ujęte dotyczy rozumiem tylko posiadaczy 1673. Dedukcję swoją opieram już nie tylko na informacji pisanej, ale również na obserwacji. Właśnie wracam od kolesia, który w 1653 wgrał bios zmodyfikowany i jak to się pięknie mówi na własne oczy widziałem, że przy nagrywaniu dioda na czerwono świeci. Czy mój niezwykle przenikliwy kolega chce powiedzieć, iż w 1673 dioda została zamieniona na jednokolorową zieloną i chociaż 100 szamanów by się nad nią zebrało to innego koloru by z niej nie wycisnęli.

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Tiyagaris : 05.04.2005 o godz. 23:40
Tiyagaris jest offline  
Stary 06.04.2005, 00:21   #5
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mości Tiyagaris'ie ależ wszystko w porządku tylko ,że jest to O_o.

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=47635

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=48485

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46122

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=44188

itd...

Widać iż nagrywarka owa LiteOn'em 1653( i nie tylko tym numerem się legitymująca) zwana powszechne z diodą problemy posiada. W wyszukiwarce natenczas hasłem "dioda" się posłuż aby diodowe problema użytkowników machiny swej odnaleźć.
Dorian jest offline  
Stary 06.04.2005, 10:25   #6
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jak widać (np. po reakcji kolegi @Tiyagaris) problem zielonej diody jest dużo poważniejszy niż się wydawało, a co za tym idzie warto robić eksperymenty w dobrze palącej nagrywarce z nieorginalnym biosem (ryzykując np. utratę gwarancji).

sprawa jest tak istotna, że mam radę dla chcących kupić nagrywarkę: po pierwsze zwracajcie uwagę na KOLOR DIODY PRZY WYPALANIU!!! zielona - nie brać.

a jeśli chodzi o sprawdzenie jaka to dioda to proponuję rozebrać nagrywarkę i zobaczyć.
ed hunter jest offline  
Stary 06.04.2005, 10:32   #7
BelYaal
Bywalec

Data rejestracji: 22.02.2005
BelYaal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja tak wlasciwie wolalbym niebieska, bo niebieska jest fajniejsza.
ale co do diody, to majac krociutko 1653, faktycznie mi blysla czerwona dioda przy zmienie biosu, przy 1673 tego nie zaobserwowalem i jakos z tym zyc musze, choc wolalbym niebieska
BelYaal jest offline  
Stary 06.04.2005, 10:34   #8
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez BelYaal
ja tak wlasciwie wolalbym niebieska, bo niebieska jest fajniejsza.
ale co do diody, to majac krociutko 1653, faktycznie mi blysla czerwona dioda przy zmienie biosu, przy 1673 tego nie zaobserwowalem i jakos z tym zyc musze, choc wolalbym niebieska
właśnie w czasie pisania zastanawiałem się czy nie warto zmienić na niebieską
to dopiero wypas
ed hunter jest offline  
Stary 06.04.2005, 12:11   #9
BelYaal
Bywalec

Data rejestracji: 22.02.2005
BelYaal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dokladnie bylaby miodzio, gdybym tylko paluchow sobie nie spapral silownia przez co sa lekko dretwe, to zaraz bym takiej szukal i se lutowal
BelYaal jest offline  
Stary 06.04.2005, 14:29   #10
Tiyagaris
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez ed hunter
właśnie w czasie pisania zastanawiałem się czy nie warto zmienić na niebieską
to dopiero wypas
Witam,
Muszę przyznać, że po raz kolejny elokwencja kolegi ed hunter***8217;a wspięła się na nie osiągalne dla takiego ludzika jak ja szczyty . Jego troska zaś o wyrwanie mej skromnej osoby z chorego świata kolorowych diod godna jest lepszej sprawy i wzrusza do łez. Trudni dziś spotkać drugiego takiego wizjonera-altruistę, który dla dobra gorszych od siebie zdradzi swe wyprzedzające epokę pomysły (chociażby ten z niebieską diodą). Może pójdźmy krok dalej i zaproponujmy wstawienie różnokolorowych światełek na całej długości panelu przedniego. Wtedy każdy będzie mógł się skupić na swoim i wszyscy będą zadowoleni.
Ponieważ osobiście uważam, że mimo wszystko bardziej czytelnym jest, kiedy widać na 1 rzut oka stan urządzenia (nagrywanie/odtwarzanie) postanowiłem poeksperymentować. Wgrałem zmodyfikowany biosik. Lipa niestety. Dalej wszystko zieloną aurę roztacza. Wygląda zatem na to, iż w ranach oszczędności w 1673 wstawiono faktycznie tylko zieloną diodę. Uwielbienie koloru w mym przypadku też ma granice i nie zamierzam dla ostatecznego potwierdzenia mej tezy rozbierać nagrywarki.

Pozdrawiam

Ps. A eksperymenty zawsze robić warto, bo bez nich niczego byśmy się nie nauczyli. Ryzyko zaś utraty gwarancji eliminujemy przywracając oryginalny firmware. Nie jest to wielka filozofia z tego co wiem (no chyba, że wiem niewiele a istnieje taka możliwość hihihihihi.)

Ostatnio zmieniany przez Tiyagaris : 06.04.2005 o godz. 14:37
Tiyagaris jest offline  
Stary 06.04.2005, 14:41   #11
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
To z tymi światełkami na przednim panelu fajne, już widzę jak producenci oprócz panelu do wyboru (biały/czarny) dodadzą diodę do wyboru
melag jest offline  
Stary 06.04.2005, 15:12   #12
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

@Tiyagaris - śmieszne tylko nie w tym momencie
Cytat:
...który dla dobra gorszych od siebie...
nie uważam nikogo za gorszego od siebie.

a filozofować to będziemy jak przy flashowaniu wyłączą prąd.
ed hunter jest offline  
Stary 06.04.2005, 15:59   #13
Tiyagaris
Nowy na forum

Drogi ed hunter***8217;ze przecież Ty pierwszy filozofować zacząłeś a teraz się dziwisz kierunkowi konwersacji. Poza tym nigdy nie powiedziałem, że kogokolwiek uważasz za gorszego od siebie. Źle kontekst odczytałeś. Sformułowanie, które cytujesz wypowiada jego autor sam o sobie (czyli ja o mnie hihihi , to wyjaśnienie mam nadzieję rozwiewa wszelkie wątpliwości).
Fakt przerwa w dopływie prądu przy podmiance biosu do duży problem. Mając jednak na uwadze sporadyczne przerwy w jego dostawie kłopot mimo, iż duży to dość marginalny.
Zachodzę jednak w głowę, z czego wynika Twój ton szyderczy w stosunku do ***8222;kompleksu zielonej diody***8221; (jak to pięknie raczyłeś nazwać). Ja żyję w przeświadczeniu, że jeżeli się coś ma to trzeba z tego korzystać. To moje zdanie i nikogo nie namawiam do jego podzielania.
Jeżeli wiedziałeś ponad wszelką wątpliwość, że jest tam tylko zielone światełko wystarczyło to napisać bez rozpoczynania prześmiewczej dyskusji.

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Tiyagaris : 06.04.2005 o godz. 16:02
Tiyagaris jest offline  
Stary 06.04.2005, 16:08   #14
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Tiyagaris
Fakt przerwa w dopływie prądu przy podmiance biosu do duży problem. Mając jednak na uwadze sporadyczne przerwy w jego dostawie kłopot mimo, iż duży to dość marginalny.
Ja żyję w przeświadczeniu, że jeżeli się coś ma to trzeba z tego korzystać. To moje zdanie i nikogo nie namawiam do jego podzielania.
Jeżeli wiedziałeś ponad wszelką wątpliwość, że jest tam tylko zielone światełko wystarczyło to napisać bez rozpoczynania prześmiewczej dyskusji.

pozdrawiam
Jedna rada i propozycja.
UPS i BenQ 1620. Proste i rozwiązuje problem.
Prąd w zapasie i czerwona dioda przy nagrywaniu. I bez przeróbek.

slawekj jest offline  
Stary 06.04.2005, 16:16   #15
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez slawekj
Jedna rada i propozycja.
UPS i BenQ 1620. Proste i rozwiązuje problem.
Prąd w zapasie i czerwona dioda przy nagrywaniu. I bez przeróbek.

no i jeszcze jak nagrywa! (z czerwoną diodą to chyba w tym rzecz )
ed hunter jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: