![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#152 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Coś ciekawego się zmieniło w firmware AL0Q?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
![]() |
Wolny odczyt iHAS 124 B
Witam wszystkich,
Odebrałem właśnie nowego Lite-Ona, po naprawie grawancyjnej (dostałem nową) Jest to właśnie Lite-On iHAS124B. Prawdę mówiąc nie pamiętam modelu wcześniejszej - nie zwracałem na to uwagi puki działała tak jak trzeba. Z tą jednak mam problem. Zauważalny jest o wiele wolniejszy odczyt w stosunku do poprzedniego modelu. Robiąc test w DiskSpeed, zaczyna się on od 2.56x dochodząc do marnych 6x pod koniec. Jako że wykonuję częste kopie nośników - czas ten nie jest do zaakceptowania - jest dłuższy ponad 4 krotnie od wyników poprzedniego modelu. Moje pytanie: czy też macie taki kiepski odczyt ? Sprawdzałem na kilku płytach i wszędzie jest podobnie... Napęd ma najnowsze firmware AL0Q. pzdr paweł Ostatnio zmieniany przez milkos : 01.07.2011 o godz. 19:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
MiniDisc
Zlotowicz
Coś jest u Ciebie nie "teges".
Ta nagrywarka czyta DVD+/-R z prędkością do 16x, dwuwarstwowe płyt do 12x, zrzuty z programu w tym wątku. Potrzebujemy więcej danych, jakie to płyty, daj zrzut transferu z CD-DVD Speed. |
![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Nikoniarz
RITEK DVD+R DL Printable palony 4x na iHAS124 B.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
MiniDisc
Zlotowicz
No i lux.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Nikoniarz
Co ciekawe, te wypały są lepsze niż na Pioneerze DVR-112D, z którego to płyty mają ocenę jakości w przedziale 70-80... czyżby Pionek padał?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
MiniDisc
Zlotowicz
|
![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
![]() |
Cytat:
Musi być coś walnięte, pewno w sobotę ją będę reklamował. pzdr paweł |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
MiniDisc
Zlotowicz
Zrób jeszcze raz test transferu, tym razem tą wersją >>CD-DVD Speed<<
|
![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
![]() |
Na Twojej wersji jest identycznie, zrobiłem test na tej samej płycie co poprzednio, wynik dokładnie taki sam - start 2.58, koniec 6.03
Próbowałem dziś większą ilość inne dysków, dla niektórych transfer jest lepszy. Problem polega na tym, że nie zawsze napęd wchodzi na "swoje obroty". Dla 3 płyt na 10 czytnik osiągał przyzwoite transfery. Gdy wejdzie jest ok, jednakże w większości wypadków płyta kreci się wolno - stąd takie wolne transfery. Sęk w tym, że poprzednia nagrywarka wszystkie płyty czytała jednakowo (naturalnie zdarzały się porysowane płyty gdzie nie było kolorowo jednak z większością płyt sobie radziła) - rozkręcała się odpowiednio na starcie (co oczywiście słychać) Ta niestety woli ciszę, co negatywnie wpływa na transfer... Stąd było moje pytanie, czy ten czytnik już po prostu tak ma, czy tylko ja to obserwuje na swoim egzemplarzu. pzdr paweł |
![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
MiniDisc
Zlotowicz
Czy masz zainstalowany jakiś program do klonowania napędów? (np. Alcohol 120%).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
![]() |
Mam Daemon Tools Lite, czytałem, że może to być problem sterownika wirtualnego napędu SPDT - najpierw odinstalowałem go (ten sterownik, czyli DT de facto nie działał) potem zainstalowałem najnowszą wersję SPDT - było to samo.
Oczywiście przy starym napędzie konfiguracja komputera była taka sama - i nie było problemów. Teraz mogę dla pewności odinstalować całego DT ale wątpię czy to pomoże. EDIT Jestem po deinstalacji DT, tak jak sądziłem, nie ma znaczenia. Nie potrzeba robić testów transferu poprzez Nero DS, wystarczy włożyć płytę do napędu, jeżeli nie rozpędzi się na starcie to nie ma co liczyć na szybki transfer. W zależności od fizycznego położenia pliku na dysku idzie - pliki bliżej środka płyty ok 3 MB/s, brzegowe dochodzą do niecałych 8 MB/s Przy niewielkiej ilości płyt działa jak powinien czyli zaczyna od ok 8-9 MB/s kończąc na kilkunastu MB. Zastanawia mnie to, że napęd tak różnie traktuje płyty, przy większości się nie rozpędza, przez co transfer szwankuje. pzdr paweł Ostatnio zmieniany przez milkos : 04.07.2011 o godz. 22:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
MiniDisc
Zlotowicz
Zrób test Disc Quality tej płytki która odczytuje się z "dobrą" prędkością oraz płytki "powolnej", wersją programu z mojego linku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
crossflashing, ihas124, ihas624, liteon, liteon ihas124, liteon ihas624 |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Mini Test] Plextor PX-891SA\ LiteOn iHAS 324 C \Asus DRW-24B5ST | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 5 | 23.10.2021 10:07 |
[Mini Test] LiteOn iHAS 424 Y firmware ZL1W | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 0 | 02.04.2015 16:20 |
[Mini Test] LiteOn iHAS 124 D\DU | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 1 | 14.03.2015 21:59 |
[Sprzedam] Oryginalny nowy laser SANYO do LiteOn iHAS B | czary2mary | Kupię/Sprzedam/Zamienię | 0 | 26.08.2014 11:48 |
Informacje o bananach | IceManSpy | Propozycje, sugestie, błędy forum | 27 | 14.07.2005 21:19 |