![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
![]() |
Poproszę o fw i extradata. Checksum jest 16-bitowy, ale jest dodana wartość XOR, bo wychodzą mi inne wyniki niż w oryginalnym fw. Zabawa w xflash może nic nie dać, jeśli Plexutilities tylko symuluje zmianę booktype. Mam prośbę nie do odrzucenia, nagraj płytkę SL z bt DVD-ROM, a ja zwrócę ci za nią kasę na konto.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wygląda że działa ....
po zapisaniu ustawień booktype dla DVD+R \+RW \+ R DL... potem sprawdzę jeszcze fizycznie i wyśle soft Tobie.![]()
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zamaskowany
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() |
Widzę, że wypalałeś na dvd+rw, ale podaj nr konta to zwrócę za dvd+r. Nie daję rady z checksum w fw od plexa.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() Link do zmodyfikowanego fw https://www.dropbox.com/s/z5ospo9bm6...91SAW.bin?dl=0 Niestety nie znam Liggy i nie znam dobrze angielskiego, żeby zwrócić się do niego na http://club.myce.com o wyliczenie checksum. Ostatnio zmieniany przez golanek : 25.03.2016 o godz. 17:55 |
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Zamaskowany
Cytat:
Cytat:
Przecież zostaje jeszcze Eeprom i dane które są podstawą działania napędu.. Liggy może nas śmiechem zabić za taką partyzantkę,,,
|
||
|
|
|
|
|
#7 |
|
CDRinfoTeam
![]() Data rejestracji: 19.04.2014
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
golanek, STOP!
Wystarczy łamać napęd. iHAS120 X ma inne hardware (płyta / optika), aniżeli iHAS124 W i jego klony.PX-891SAW zgłasza się 100% klonem iHAS124/324 W (oczywiście, mającym możliwość bitsettingu) - odpowiednio jest szansa na crossflash iHAS122/124/324 W w PX-891SAW pod warunkiem wgrania prawidłowego bootcoda od Plextora. iHAS120 X będzie miał możliwość bitsettingu tylko jeśli Liggy doda tę funkcję do oryginalne firmware. Niestety on ma bardzo mało wolnego czasu, i wątpliwe czy wypuści takie firmware. ![]() Nie warto próbować obejść kontrolną sumę - to dla twojego że dobra, żeby nie zamordowałeś swój napęd. Chociaż algorytm jej obrachunku powinien być nieskomplikowany. ![]() czary2mary, w extradata wszystkich iHAS122/124/324 W jest zapis DS1X1 - to jest "spuścizna" od iHAS120 X, tak zrozumiałem.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() |
Czary2mary i blackened2687 dziękuję za pomoc.
Szkoda mi trochę tej wypalarki, bo dopiero wczoraj straciła dziewictwo (wypaliła pierwsza płytę). Do tej pory siedziała 2 lata w kompie 10-latki i służyła tylko do uruchamiania simsów. Wczoraj wymieniłem ją sąsiadce na BW-16D1HT. Potrzebuję wypalarkę z bitestting dla SL i chętnie bym ją zatrzymał. Spróbuje zagadać translatorem do Liggy na http://club.myce.com |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() |
Przespałem się z tematem i mam nowy plan. Czary2mary czy mógłbyś podesłać dump eepromu od plexa, wykonany po spatchowaniu go przez plexutilites do dvd-rom dla SL. Czy dane odnośnie bt są ustawione na stałe, czy też znikają po ponownym uruchomieniu kompa? Może plexutilites patchuje firmware, a nie eeprom. To by bardzo ułatwiło sprawę, bo nie wiem czym wrzuca się ten eeprom do napędu. Fix od CrazyCats robi jedynie dump, a flashuje tylko firmware.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zamaskowany
Cytat:
Zrobię kopię extradata i firmware ...wydaje mi się że dane zmieniane są w Eeprom bo są na stałe ustawione \zapisane -również w PlexUtilities jest opcja zmiany bez zapisywania czyli do następnego wyłączania\włączenia komputera.. Nikt nie wie czym wrzucić Eeprom do tych konstrukcji.... ![]() PS. Mam od niedawna iHAS 122 WU -jak znajdę trochę czasu to spróbuje napisać fix-y do crossflash do PX-891SAW... i spróbować tej operacji...
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
![]() |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zamaskowany
Cytat:
We wtorek sprawdzę jak jest z softem od PX-891SAW screen dzięki uprzejmości @Melag
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() |
Skoro w eeprom nic nie jest zmieniane to napędy po xflashu w biosie mb i dosflash są pewnie nadal widoczne jako te z naklejki na obudowie.
Czary2mary nieśmiało przypominam o dumpie z plexa po ustawieniu bt. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zamaskowany
Cytat:
DosFlashV2.0 współpracuje tylko z chipami MediaTek więc nie będzie możliwości nic wgrać \zgrać na nim w modelach na chipach Renesas \NEC Na PW dump Plextor PX-891SAW bt. Co do LiteOn iHAS 122 W to Binflash nie wgra bez zmian firmware od Plextor PX-891SAW... ![]() ![]() ![]() Również Booktype idzie zmienić i zapisać tylko softem LiteOn BookType / Bitsetting Utility for Optical Storage Products http://www.liteonodd.com/en/service-...-products.html ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
CDRinfoTeam
![]() Data rejestracji: 19.04.2014
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
golanek, nastrajania bitsetting znajdują się w EEPROM, jednak kod dla ustawienia booktype powinien być obecny w firmware. Jeśli masz któryś z Optiarców (AD-7200 - AD-7280), przeprowadź nieskomplikowany eksperyment: wgraj patched firmware od Liggy dla ustawienia bitsettingu, ustal booktype DVD-ROM dla DVD+R, a potem, nie zmieniając nastrajań, wgraj wstecz oryginalne firmware Optiarc i spróbuj nagrać płytę DVD+R. Booktype tak i pozostanie DVD+R, chociaż wszystkie programy będą pokazywały, że bitsetting jest uregulowany na booktype DVD-ROM dla tych płyt. Wnioski wyciągniesz sam...
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| crossflashing, ihas124, ihas624, liteon, liteon ihas124, liteon ihas624 |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| [Mini Test] Plextor PX-891SA\ LiteOn iHAS 324 C \Asus DRW-24B5ST | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 5 | 23.10.2021 10:07 |
| [Mini Test] LiteOn iHAS 424 Y firmware ZL1W | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 0 | 02.04.2015 16:20 |
| [Mini Test] LiteOn iHAS 124 D\DU | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 1 | 14.03.2015 22:59 |
| [Sprzedam] Oryginalny nowy laser SANYO do LiteOn iHAS B | czary2mary | Kupię/Sprzedam/Zamienię | 0 | 26.08.2014 11:48 |
| Informacje o bananach | IceManSpy | Propozycje, sugestie, błędy forum | 27 | 14.07.2005 21:19 |