![]() |
Cytat:
Kiedy kupowałem 401S nie było jeszcze mowy o żadnych przeróbkach. Kiedy okazało się, że można ją bezpiecznie przerobić na 411S, zyskując możliwość zapisu płyt "-", stałem się jeszcze bardziej zadowolony :-) Przyznaję, że głównym powodem, dla którego spróbowałem przeróbki na 811S była ciekawość. Tak naprawdę uważam, że zapis 4X jest wystarczająco szybki. Do: pawels29 Problem z 401S@811S dotyczy TYLKO zapisu 4X na płytach DVD-R. Pozostałe rodzaje płyt i prędkości działają poprawnie. Człowiek podpisujący się Zebra na forum Atomic pracuje nad nową wersją moda HS0E. Wyniki mają być dostępne za kilka dni, trzeba to dokładnie przetestować. Czekajcie cierpliwie, jesteśmy już blisko pełnego sukcesu. Nulek |
Mam jeszcze takie jedno pytanie niewiem jak bylo wczesniej bo nisprawdzałem ale teraz w Nero Info Tool jak właże jakąś płytke DVD pokazuej mi ze moge ja nagrac np x8 ale czemu moge READ tylko x6 jest to troche dla mnie dziwne bo niesadze zeby plytka miala ograniczenie na czytanie :P
Ps. Po wgraniu orginal. BIOS-U dalej jest tak samo :) |
Andi121: mysle ze to wynik technologi SMART-X w nagrywarakch litka.
czyli monitoringu jakosci plyty i przystosowywania predkosci "krecenia" plyty w stosunku do jakosci nosnika. dotyczy to odczytu. do zapisu masz SMART-BURN |
hello can someone tell me how to make my 411 to a 811 in englsh please ty
|
|
ty but thats mostly for the 401 to 411 hack.no info on 411 to 811
|
Cytat:
Ja miałem obiekcje ale się zdecydowałem nie wiem 411 s nie chaciało wejść już myślełem że uwaliłem dprzęt wróciłem do orginału i wgralem paczkę do 811 jest okej i jestem caly w skowronkach |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...achmentid=6582 |
cool ty
|
Moim zdaniem przeróbka 411 na 811 ma raczej charakter prestiżowy. Ze specyfikacji obu napędów wynika, że różnica polega tylko na możliwości nagrania płyt +R z prędkością x8. Reszta pozostaje bez zmian. Biorąc pod uwagę dostępność na rynku płyt +R x8 a także ich cenę oraz niedopracowany uprgade (kłopoty z "-R") należy się wstrzymać, moim zdaniem z przeróbką 411@811. Mieć możliwość wypalić x8 to jedno a korzystać z tego to dwa. Czytałem w poprzednich postach, że filmy użytkownicy wypalają góra x2, żeby mieć pewność pracy na stacjonarnych odtwarzaczach, a tu pęd x8 na niesprawdzonych nośnikach. Więc gdzie tu logika. Osobiście mam przerobioną 401 na 411 i nie mam z tym napędem żadnych problemów (pomijam wpadkę ze świątecznym firmware). Głównie wypalam na RW i to binaria więc upgrade do 811 na razie nie spełni moich oczekiwań.
Pozdrawiam maniek |
Podzielam pogląd Mańka. Tak naprawdę korzyści z przeróbki na 811S są znikome. Ale wiecie, jak to jest... lepsze jest wrogiem dobrego ;)
Jeszcze raz ostrzegam i apeluję!! Nie wgrywajcie zmodyfikowanych firmware'ów udostępnionych w tym wątku! Naprawdę są potem problemy z zapisem 4X na płytach -R. Na forum CDFreaks jest wątek poświęcony wynikom zapisu płyt na "811S". Zapis 8X jest OK, ale potwierdza się to, czego sam doświadczyłem - zapis 4X na -R jest zwalony. POPRAWNA przeróbka na 811S wymaga modyfikacji zarówno firmware'u, jak i indywidualnego EEPROMU każdej nagrywarki. I nie chodzi tu o prostą zmianę nazwy na 811S w EEPROM. Metoda ta jest obecnie testowana przez Zebrę z forum Atomic. Zebra twierdzi, że obecna metoda może być niebezpieczna dla przerobionych nagrywarek. Uprzedzam, że w tej chwili nie znajdziecie nigdzie informacji, co należy zmienić w EEPROM. Zamysłem Zebry jest opracowanie programu, który będzie BEZPIECZNIE modyfikował EEPROM. Sprawę komplikuje fakt, że programista, który miał to zrobić, rozmyślił się i odmówił współpracy... Może znajdzie się inny. Zabawa z EEPROM jest niebezpieczna. W żadnym wypadku nie należy wgrywać EEPROM pochodzących z innych nagrywarek, nawet tego samego modelu! Fakt, że czasem to działa świadczy jedynie o szczęściu osobników, którzy to zrobili! Przypominam, że przy konwersji 401S@411S EEPROM z 411S był wgrywany tylko tymczasowo! Autorzy wszystkich poradników, w których pomijano konieczność powtórnego wgrania oryginalnego EEPROM z 401S (zmodyfikowanego tylko o nazwę nagrywarki), byli krańcowo nieodpowiedzialni. Wiele osób pyta mnie prywatnie o namiary na fora dyskusyjne, z których czerpię informacje. Oto one (wszystkie w jęz. angielskim): http://www.atomicmpc.com.au/forums.asp?s=2&c=9&t=3591 (bardzo długi wątek, przeróbka na 811S dyskutowana jest na kilku ostatnich stronach), http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=21259 (bezpośredni link do wątku na forum The Firmware Page), http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=83201 (bezpośredni link do dyskusji o wynikach konwersji @811S obecną metodą) Miłej i pouczającej lektury życzy Nulek |
Hi Guys :)
Maybe someone can write short guide in english howto 411@811 and btw will it work like new 811 and not kill the drive like people say ? thanks :) |
Cytat:
try this link.http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=82617 or this one http://forum.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=81500 I hope it'll help you. greets m3ritum |
short guide in EN to flask to 811S (polish method)
Cytat:
Flashing 401S/411S to 811S using Polish flashing method Using ltnflash 1.2.2 or newer save U eeprom to file than using some hex editor eg Winhex change string Lite on 401S or 411S to 811S U can also change date of eeprom to some newer but it is not nessesery. Then flash it back to U drive. Then flash the drive with hacked firmware downloaded from this thread HSOE at 1 page. Now restart computer and should have 811S now. Remember U will not be able to record DVD-R media. rgds Lukasz |
wow not able record dvd-r media u serious?
btw lets say i do it and put hacked firmware i can update to new *not hacked* firmware so it will be like every orginal 811? |
Cytat:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=83201 for more info about tests on recording media with 401S/411S@811S rgds Lukasz |
hehe thx man
well i know this link but the guys there write on dvd-r without prob did u have problems with it? |
Cytat:
rgds Lukasz |
If you are prepared to take a small risk, and are prepared to try a few different 811 eeproms, you can (with a little luck) get a perfect result.
The hacked firmware will work perfectly with an original 811 eeprom - including the ability to burn DVD-R However you may need to try a few different 811 eeproms until you find one with calibration settings compatible with your drive. I have tried 5 different 811 eeproms on my system, and found that there is really only minor variation in the burn qualities. The variability in the DVD media itself could explain the slight variation in the results. What is the likelihood of ruining your drive? I would think a very low likelihood. It works very well for me, but there is no guaranty it will work for you too. |
Cytat:
Jackass, could you please send me those 5 original 811S EEPROMs? my email: lakukaraca@centrum.cz Thanx a lot. |
Wygląda na to, że Zebra udostępnił swój bezpieczny mod 411S@811S, ale tylko dla wtajemniczonych. Czy ktoś z grupowiczów dostąpił tego zaszczytu?
Nulek |
Cytat:
probowales PM na atomicu do Zebry ??? ponoc zgrozil mu Liteon i wkurzyli go na cdrfreaks i sie zaperzyl dal tylko najlepszym kumplom z atomica ja tez sprobuje PM do niego jak Ci sie uda przeslij mi jak mnie sie uda to ja Tobie pzdr Lukasz |
Sam osobiscie probowalem pisac do Zebry ale jak do tej pory nie dostalem odpowiedzi. Pisalem do kilku innych i tez nic. Jak sie kogos doblagam to dam znac.
Pozdrawiam |
Cytat:
na powyzszy firmware nie czyta w ogole!!!! Jak zmienic na wczesniejszy? |
Cytat:
http://www.liteonit.com/ODD/webfw/LDW-411S/DR4FS0F.zip Restart i po bólu. Jeżeli nie masz zrobionego backup eepromu, to zrzuć ten który masz obecnie w napędzie i prześlij mi go, to Ci przerobię. |
Cytat:
Trudno, nie ma sensu się prosić. Aż tak mi na tej przeróbce nie zależy. Odczuwam jednak pewien żal, bo kiedy sam mam intresujące informacje, nie zachowuję ich tylko dla siebie... ------------ Z ostatniej chwili: Może jeszcze nie wszystko stracone. Trudno się połapać, jaki jest obecny status tego bezpiecznego moda, ale Zebra napisał, że poszukuje zaufanego programisty, który napisze program patchujący EEPROM. Wygląda na to, że wymagana jest indywidualna modyfikacja EEPROM-ów, tzn. w różnych nagrywarkach trzeba wpisać do EEPROM co innego. Właśnie dlatego potrzebny jest program, który to zrobi, a nie ręczne grzebanie HexEdit'em. Nie pozostaje nam nic innego, jak czekać... Nulek |
ok
czekamy dalej poki co zostaje przy 411S... w tej wersji wypala prawidlowo i + i - a 8x poki co nie jest mi niezbednie potrzebne pzdr Lukasz |
Ja wgralem oryginalny eeprom od 411 i od poczatku pali wszystkie + i - bezblednie. Jednak psuje mi wszystkie CDR...wypala ale maja mnostwo bledow. To moze byc wina przerobki?
|
Sprawa z modem do ldw-401/411 wyglada nastepujaco. Dwa dni temu zebra opublikowal swoj adres email, na ktory trzeba bylo wyslac EPROM ze swojej nagrywarki. On sam go modyfikowal i odsylal. Problem w tym, ze adres byl dostepny jedynie przez kilkanascie minut. Potem znikl (po jakims nieprzyjemnym mailu chyba od Lite0n'a) i nikt nie chce go teraz zdradzic :( Szczesliwcow byla tylko garstka. Eh...
W chwili obecnej trwaja testy wypalania i prace nad uniwersalnym patcherem. Ponoc ma byc dostepny niebawem. Ale nikt nie wie kiedy :( Wszelkie PM do Zebry nic nie daja (juz sie tlumaczyl z tego na cdfreaks i bardzo za to przeprasza). Po prostu musimy czekac... Eh. Pozdrawiam :) |
Spróbuje skorzystać z swoich źródeł poraz kolejny :P Jeśli chodzi o ten nowy mod :)
|
Macnow, I hope you can understand this. (courtesy of www.poltran.com)
Mam wysłał ty prywatny detektyw przekaz około niektórzy pożyteczny oprogramowanie usługowe. |
Cytat:
choc jak teraz Macnow ma juz eeprom zrobiony metoda zebry to jest szansa ze cos i dla nas skapnie pzdr Lukasz |
Help! I want to understand that method of converting 401s or 411s to 811s but polish is unreadable to me.
Anyone can post a short guide ?? |
Jackass really meant to say:
Macnow sprawdzanie twój prywatny poczta. DVD-R teraz działanie poprawnie. |
Cytat:
rgds Lukasz |
Jackass, send me it :)
Powinniśmy zacząć szukać sposobu na konwersje 411/811 na 851 :) Bo wątpie, że bedzie kontynuowana praca nad starymi modelami :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Efekt taki że DVD-R wypala ale nie może zamknąć sesji. Napewno experymentowałeś - czy masz może jakiś pomysł co może pomóc. DVD +R wypala spoko. Z góry dzięki za pomoc |
Trzeba odpowiednio eeprom spatchowac, suma kontrolna musi sie zgadzac wkrotce bedzie patcher do tego :) btw. Jackass nie rozumie po polsku, piszcie po angielsku do niego :D
|
Cytat:
Z góry dzięki za pomoc |
is there any updates on makeing 411 811 from when post started ty for info i dont understand polish to well have a great day
|
Mam duzy problem wgrałe do 401 softna 811 wszystko ok
TDK DVD+R wypalona razy 8 bez błedów, ale chciałem wrac sprawdzony soft z 411 i... cały czas miga pomaranczowa dioda. wgrałem ltn fkash124 eeprom potem firmware. resetowałem kompa i nic. wgrałem soft z 811 i jest ok. Co sie stało???????????????????? |
Cytat:
BTW JA rozumieć Polski idealnie Ha Ha Ha |
jest juz nowe firmware na stronie liteona
|
No to czekamy na zhackowane HS0K dla 411@811...
|
just waiting for HS0K :D anyone have this creak?
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
401s@811s - bios HS0K działa z programem BookType :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
"power calibration error"
Witam! Mam problem z moja 401s@411s. Przerobilem ja za pomoca paczki ze strony h++p://liteon401s.fm.interia.pl/, z tym ze po wgraniu fw od 411s nie wgralem spowrotem mojego przerobionego eepromu, tylko zostawilem ten od 411s (ten z paczki). Na cdrinfo nie wspominali o tym, naped dzialal, wiec doszedlem do wniosku ze jest ok. No i wszystko bylo cacy, przez ten okres raczej malo nagrywalem dvd-+r. Uaktualnilem fw najpierw do fsof a teraz do fsoh. Przed chwila chcialem zmazac plyte dvd-rw tdk (full erase w nero), ale pod koniec zaczal stukac, niby skonczyl, ale plytki nie zmazal, a na koniec wywalil napis ze "power calibration error". Czyzby odezwal sie ten eeprom z nie mojego napedu???
Teraz pytanie: Czy wystarczy ze przerobie za pomoca patcha z ww strony moj eeprom (na szczescie cos mnie tknelo i zostawilem zapas) i wgram go do nagrywarki (z wgranym fw fsoh), czy musze cofnac cala operacje i wgrac od nowa wszystko (jesli tak to jak to zrobic???). Prosze o pomoc!!! Czekam na rady! thx PS. A moze isc do przodu:) i przerobic nagrywareczke na 811s (zgodnie z Waszymi) wskazowkami i liczyc na to ze bedzie ok??? |
Teraz pytanie: Czy wystarczy ze przerobie za pomoca patcha z ww strony moj eeprom (na szczescie cos mnie tknelo i zostawilem zapas) i wgram go do nagrywarki (z wgranym fw fsoh), czy musze cofnac cala operacje i wgrac od nowa wszystko (jesli tak to jak to zrobic???). Prosze o pomoc!!! Czekam na rady! thx
Hm - wydaje mi się,że jeśli palnik się nie uszkodził to wystarczy wgrać oryginalny eeprom i już - nie ma sensu niepotrzebnie ponownie przeładowywać flash-a. Jeśli to pomoże - niech przy okazji będzie przestogą dla tych co nie przywrócili oryginalnego eepromu (z potrzebnymi zmianami). Co do pójścia dalej - zrobienie 811s -efekty mogą być różne-różniste - chyba,że masz oryginalny eeprom przerobiony przez Zebrę. A przy okazji z ciekawości - może ktoś wie - czy w eepromach od 401 i 411 brakuje tylko nastaw do palenia x8 czy też jeszcze czegoś? Innaczej - czy jeśli zrobimy z 401 lub 411 model 811 bez moda Zebry to czy palenie x4 jest bezpieczne? Pozdrawiam |
Kolega Jackass prosił mnie, bym przekazał wszystkim dobre wieści! Zebra kończy testowanie PATCHERA, który będzie w stanie bezpiecznie i POPRAWNIE przerobić każdego 401S i 411S na 811S, a także 451S na 851S. Program ma być dostępny w ciągu kilku dni :)
Czekamy niecierpliwie! |
Witajcie koledzy.
Jestem tu pierwszy raz. Posiadam 411 i nie udało mi się wypalić żadnej płyty -RW. Co prawda próbowałem tylko na razie ACOSS -RW i EMTEC-RW. Efakt jest taki: AKOSS-a udało mi raz nagrać, ale nie udało się już skasować. EMTEC nie udało się nagrać (podczas bardzo wolno postępującego zapisu wystąpił jakiś błąd). Płytki nie da się już skasować. To samo wystąpiło na drugim AKOSS-ie. Płytki RW+ PHILIPSA i TDK działają jak należy. Co zrobić? Czy ktoś miał taki problem i może jak sobie z nim poradził. Może innych producentów -RW? Podejrzewam, że moja nagrywarka (bez żadnych przeróbek) ma problemy z -RW? Czy to możliwe? |
a jaki masz firmware? ja aż do obecnego FS0H miałem zawsze makabryczną ilość błędów C1 i C2 na TDK -RW - teraz jest cacy :)
Pozdrawiam |
@pawels29 - to chyba bylo do mnie??? :)
Aktualnie mam fsoh, ale do tej pory mialem fsof. Spatchowalem moj oryginalny eeprom i wgralem go. Przy kasowaniu (full erase) tego samego dvd-rw tdk wyskoczyl jakis inny problem i tez nie zmazal plyty. Wyczyscilem ja za pomoca quick erase, nagralem matrixa 2 ale koncowka przeskakuje na odtwarzaczu stacjonarnym. Przed chwila natomiast KProbe nie chcial puscic testu na bledy, bo wykryl ze plytka jest czysta!!! Ale heca:) Chyba bede jednak musial podjechac po dvd-r verbatima x2. A moze ktos mi zaproponuje jakies inne plytki, ktore bez problemu beda sie odtwarzac w odtw yamaha s540??? |
is it really dangerous to convert a 411s@811s ?
what are my chances ? |
Cytat:
Patience, please :) Nulek |
Witam,
Przed chwila chcialem cofnać zmiane z 411 (oryginalnie 401) na 811. Wgralem wiec backup swojego EEPROMu, backup firmware z 411 i.... LED mruga na zółto... Troszke mnie to zaniepokoilo ... nie czytala zadnych plyt. Nawet po resecie. Wgralem wiec backup EEPROMu z 401 oraz FW. Wszystko dziala. Hmmm... wiec probuje 401@411. Znowu zółty LED. Dopiero 401@811 pomoglo. Moje pytanie, czemu ten zółty led mruga? --------- Ok... juz jest dobrze.... :) Zapomniałem o ORYGNINALNYM eepromie od 411S :) |
A na pewno zrobiles wszystko wg przepisu? tzn. na początek eeprom od oryginalnego 411s i firmware FS02? u mnie też było podobnie bo chciałem iść na skróty,po zrobieniu ściśle wg przepisu jest ok ;)
|
Dobra wiadomość, jest juz TEN soft :)
|
no tak...tylko gdzie .... ?
Pozdrawiam |
Jest rozprowadzany na forum Atomic poprzez e-mail.
Podany adres e-mail, pod który należy kierować prośby o moda nie działa dla mnie :((( Czy komuś już się udało dorwać ten programik? Nulek |
A mozesz podac adres tego forum ?
|
Za chwile bedzie tu :D
|
program ????
macie go :-)? ? |
Ilość załączników: 2
prosze.....
|
a jak to sie je ?????????????? :-)
Prosze o jakis ogledny opisik :-) |
chodzi mi o to dla jakiego fw jest ten patch, czy mozna sie mpzresiasc bezposrednio z 401 na 811 i ospalic ten patch itp...... Stad moje zapytanie o w miare ogledna instrukcje obslugi :-)
|
Tym programem modyfikujesz SWÓJ ORYGINALNY EEPROM, wgrywasz go za pomocą LtnFlash, a następnie wgrywasz crackowany firmware dla 811S (linki podano w tym wątku).
Dopiero patchowany EEPROM i firmware działają poprawnie (podobno, sam jeszcze nie testowałem). Dzięki diggah i macnow! :) Nulek |
UWAGA UWAGA UWAGA
-------------------------------------------------------- 411s@811s EEPROM modification to improve upgrade: i) Things to be aware of: - This modification technique fixes the MAJOR problems with the other methods. DVD-R (minus or negative) writing @ 2X and 4X is now possible with 411S@811S. It fixes the freeze on lead out issues that were synonumous with the previous modification technique. It goes without saying, it also fixes 8x writing with correct 8x write strategy. - An EEPROM is like a drives unique fingerprint ľ it is fine tuned for any given drive. Putting a real 811S EEPROM right onto your 411S is just plain silly. - This patcher corrects missing 8x calibration data, missing from the 411S drives. - This EEPROM patcher is NOT a checksum correction method. Hence, it will NOT allow you to use the REAL Liteon windows flashers, only the hacked ones. This will be addressed in another release in the future - If you patch your EEPROM with this patch, you can go back to a 411S drive at any time via the use of LTNFlash and a .bin of the latest 411S firmware, or even a flashfixed official 411S Windows flasher. - Lots of talk about the "Safe" tool has materialised. While this method if MUCH safer than the previous method of modification that originated from the Polish, nothing is totally safe. It is na´ve to think that ANY over clock is safe. - As every laser diode is unique, every calibration is so. But it will work for 99% of people. The other 1% - this issue is being worked on - At this time we do not know if ALL DRIVES laser diodes are rated for the needed power at 8x (ca. 30mW). It could potentialy be overpowered as it's only 4x rated (ca. 18mW). We will know one day if the first drives fail permanently. Its unlikely however. ii) Instructions - Backup current EEPROM using LTNFlash. Put it somewhere SAFE. To do this, run LTNFlash, select the 411S, go to the EEPROM tab then hit READ, then SAVE. - Open patch tool executable - Browse to where a backup of current EEPROM is located or drag and drop EEPROM file to patch tool window. It will make a safe backup copy of the original - Once finished, run LTNFlash and using the EEPROM tab, LOAD the newly modified EEPROM into LTNFlash then WRITE the new newly modified EEPROM onto your drive. - Reboot computer Your EEPROM is now corrected for 8x +R writing. NB: Remember - you need a HACKED firmware to successfully implement this modification. These are easily found! At the time of writing HS0K (hacked) is easily attainable! Finally - if you break/hurt/mame/destroy/melt your drive in the process of your tweaking/OCing adventures, DONT be a selfish little twerp! BUY A NEW ONE - DONT WHINGE TO LITEON FOR A REPLACEMENT! YES, BUY A NEW ONE. The company gives the enthusiast community a great deal of pleasure! The least you can do is be honest and buy a new one if your adventures result in a nuked drive. -------------------------------------------------------- Zapoznajcie sie z tym zanim cos zrobicie ;) |
Ten patcher nadaje sie tylko do patchowania eepromu od 411S, jesli chcecie zrobic cos z waszymi 401, musicie najpierw przerobic je na 411 :(
|
Hm....czy mozna sie pzresiasc bezposrednio z 401 ?
Pozsrawiam |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
Czy dobrze rozumuje: 1. Przerabiamy 401 na 411 zachowujac oryginalny eeprom - zmianiajac tylko wpis w eeprom 401 na 411 ? 2. Wgrywany firmware z 411 , ale ktory ?, jakikolwiek ? 3. Przerabiamy 411 na 811 wg. ostatnich powyzszych postow, modyfikujac patchem eeprom i wgrywajac np. z postu 418, z tego watku fw ??? czy tak ? Pozdrawiam |
Cytat:
|
Nie rozumiem....
Czyzby potrzebny byl prawdziwy eeprom od 811 ?: "An EEPROM is like a drives unique fingerprint ľ it is fine tuned for any given drive. Putting a real 811S EEPROM right onto your 411S is just plain silly." Pozdrawiam |
Panowie ja troche z innej(lamerskiej) beczki. Pomóżcie zielonemu bo w gąszczu postów o LiteOn-401s juz się troche pogubiłem a przeczytałem wszystkie. Jaki jest najnowszy(najlepszy) firmware do przeróbki 401 na 411. Mam fs02, fs07 i fs0b ale są już chyba nowsze i ewentualnie zkąd je zassać. No i jakim programem przerobić swojego oryginalnego eproma. A na koniec pytanie czy najnowsze LiteOny kupione na przykład dziś też mozna bez problemu przerobić. Czytałem o jakiś zabezpieczeniach, które miałyby być stosowane w nowszych 401'kach niż z lipca 2003. Czy ta sztuczka wychodzi na najnowszych LiteOn LDW-401S ???
Z góry ogromne dzięki za odpowiedź. |
moze terz uda mi sie skasowac logicznie uszkodzony DVD
+RW, o ktorym pisalem w innym watku, a ktory mialem dostarczony razem z nagrywarka. Pozdrawiam |
Cytat:
|
No to mi kamień spadl z serca na noge......
a swoja droga to czy moze byc oryginalny eeprom z 401, ???? bo ja jak do tej pory nie przerobilem jeszcze 401 na 411, a chcuialbym przerobic na skroty od razu na 411, ale widze ze sie chyba nie da....trzeba na 411 a pozniej na 811 |
Cytat:
|
Cytat:
ale z oryginalnym swoim eepromem od 401 ???? |
Cytat:
|
Cytat:
Trzeba najpierw zmodyfikować EEPROM z 401S zmieniając w nim string identyfikujący nazwę na "LITE-ON DVDRW LDW-411S". Jak to zrobić już chyba wszyscy wiedzą... Dopiero POTEM można zadziałać z patcherem. I jeszcze info dla osób, które bawiły się wcześniej crackowanym firmware'm HS0E. Najnowszy f/w HS0K jest bardziej "konserwatywny" i dopuszcza zapis 8X na mniejszej liczbie płyt 4X. Na przykład Verbatim DVD+R 4X można zapisać tylko 2.4X i 4X. Ale płyty wyprodukowane przez RICOH, np. TDK DVD+R 4X można wypalać 8X. Nie ma to nic wspólnego z przeróbką. Nulek |
@Nulek
Jaki Twoim zdaniem FW najlepiej wgrać do dziewiczego 401S i zkąd go wziąśc. |
Jestem bardzo zadowolony z tego patchera :)
Wreszcie zapisuje mi DVD-R nie robiac zadnych bledow :) Mam 401S@811S i wypalona przezemnie płyta AKOSS DVD-R, która wcześniej wypalała się godzine 1x i nadal byla czysta. Teraz elegancko jako 2x ja rozpoznał i wszystko ładnie działa, nie zacina sie wogole w odtwarzaczu :D Aha jeszcze moja metoda na 401S > 811S: 1. Odczytałem z 401S eeprom 2. Spatchowałem go patcherem z 401 na 411. 3. Nastepnie uzyłem na nim kolejny patcher na 811 4. Wgrałem spatchowany w ten sposob EEPROM do nagrywarki 5. I wgralem FIRMWARE HS0K-*****.bin 6. Opcjonalnie mozna RESTART zrobic, w Windows XP nie musialem :) 100% działa :D Pozdrawiam |
Bardzo prosze o dalsze opinie :-) nt przerobki
Sa jak na razie obiecujace :-), lae ja jeszcze poczekam Pozdrawiam |
Cytat:
Bardzo dobry jest FS0F. Najnowszy FS0H obsługuje więcej nośników i zmianę BookType, ale nie jest jeszcze dokładnie przebadany przez użytkowników. U mnie FS0F działał bezproblemowo. Gdzie je znaleźć? Poszukaj dobrze na forum, nie pamiętam teraz w którym to było wątku, ale na pewno są! Jeżeli natomiast masz na myśli 401S@811S, musisz użyć crackowanych firmware'ów: HS0E lub HS0K. Można je znaleźć w tym wątku. Który lepszy? Nie wiem :) Nulek |
Panowie pomóżcie bo zrąbałem sobie nagrywarkę!
Jakiś czas temu postanowiłem przerobić sobie mojego liteona 401 na 411.Zrobiłem wszystko według opisu nulka czyli:wgrałem pliczki z paczki następnie wgrałem swój przerobiony na 411 eprom i teoretycznie wszystko było cacy.Niestety tylko do czasu rozpoczęcia testu.Kupiłem 3 sz. TDK DVD-R i żadnej nie udało mi się prawidłowo wypalić tzn wszystki wywaliły się na zamykaniu płyty.Jadąc dalej płyty DVD+R też TDK teoretycznie wypalają się dobrze ale odcztują się poprawnie tylko w moje nagrywarce.I na koniec zwykłe płyty cd też teoretycznie się wypalają dobrze ale z odzczytem jest już fatalnie.Nawet na nagrywarce są problemy z ich odczytem(używałem płyt sony i verbatim). I teraz moje pytanie co mogłem zwalić i czy jest choć nikła szansa odkręcenia tego?Czy pozostało mi tylko zgłosić się do serwisu i zapewne słono zapłacić za naprawę. Z góry dziękuję za wszystkie rady i porady. pozdrawiam, R@dy |
Cytat:
Jeżeli masz backup Twojego EEPROM, to możesz wszystko odwrócić. Wgrywasz EEPROM z Twojej nagrywarki (oryginalny, niczym nie zmodyfikowany), a następnie wgrywasz firmware dla 401S (obojętne, kóra wersja) i restartujesz komputer. Do flashowania EEPROM i firmware używasz LtnFlash. Nulek |
Mi na 411 tez nie bardzo chodzilo, na 811 jest ok jak narazie :D
|
udalo sie
Udalo sie!
Nie moglem zrobic wielkich testow. Tylko DVD+RW (LITE-ON 4X) i CD-RW (Octron 10X). Wszystko dziala. Wielkie dzieki wszystkim, ktorze sie do tego sprzyczynili. |
Przerobilem swoja 401s@411s na 811s i caly czas mam problem z dwd-rw tdk. Nie moge go skasowac ani zapisac (bo podobno nie jest pusty). Chyba musze ja spisac na straty:( Szkoda:..( Mam nadzieje ze inne plytki beda dzialac. Zaraz nagram cos na dvd+rw i zobacze jak sie sprawuje moja nowa 811s:)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A więc do przerobienia 401@411 użyłem paczki ze tej strony: http://mech7.w.interia.pl/ Nagrywarka przed przerobieniem chodziła ok.Przetestowałem zarówno DVD+R/RW jak i cd-r/rw. Teraz przerobiłem na 811 używając dziewiczego EEPROMu najpierw przerobiłem na 411(patcher2.exe) a potem na 811(patcher.exe).Przy pomocy LtnFlash wgrałem tak spreparowany EEPROM do nagrywarki ,użyłem też firmware HS0K-*****.Po restarcie kompa wziołem się za testy: - wypaliłem 2szt. CD-RW XDISC i wygląda na to że wypaliły się ok. - DVD+R jeszcze nie testowałem - DVD-R/RW dalej nie mogę wypalić tylko z tą różnicą ,że teraz wywala się na początku tzn. przy zapisie leadin(nie jestem pewien czy dobrze to napisałem).Używałem do testów płyt Esperanza(DVD-R x4 i DVD-RW x1) UPDATE: Płyty DVD+R wypalają się ok natomiast dalej nie mogę wypalić żadnej płyty DVD-R(zwaliłem kolejne 2 nośniki TDK i Verbatim - zaczyna mnie to powoli wkurzać bo zmarnowałem już ponad 60zł) bo w dalszym ciągu wywala się na lead in. Mam jeszcze jedno pytanie jak się u was wypalają na 411@811 płyty cd-r/rw gorszej jakości (hawk,esperanza itp) bo u mnie fatalnie :( Jak wypalam na firmową płytę(tdk,verbatim czy sony) wszystko jest super.Bardzo dobrze się wypalają i odtwarzają.Natomiast prawie każda próba wypalenia cz-r/rw słabszej jakości kończy się tym ,że takiej płyty prawie wogóle nie da się odczytać. pozdrawiam, R@dy |
dobra... patchera mam instrukcje tez. a co z fw? ktory wgrac. niby trza hacked fw wgrac, a skad go dorwac?i niby sa dwie wersje. ktora lepsza? moze ktos da w zalczniku fw? bylbym wdzieczny.
pozdro dla wszytkich ktorzy przyczynili sie by miec 801s z 401s :D |
Czyzbyc wygladalo na to ze dalej sa problemy z nosnikami -r/-rw ?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:10. |