![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Pare postów wyżej jest - :) patcher.exe 401.bin 811.bin |
czyli zeby modowac 401@811 musze najpierw uzyc moda 401@411 i dopiero potem eeprom 401@411 patchowac przy uzyciu v4?
bo w instrukcji jakos nie wyczytalem nic o 401... namor: wszytko pisze w 411S@811S_EEPROM_REPAIR_TOOL.nfo |
Cytat:
Nie trzeba crakować firmware od 811s, ani wgrywać HS0K-*****.bin Patcher v4 przerabia tak eeprom, że można wgrywać nowe oryginalne biosy od 811s ze strony LITE-ON-a, teraz jest to "pełna" 811S :) Komende można wpisać np w programie Windows Commander w wierszu polecen lub pod DOS-em ;) |
Cytat:
Patcher.exe/411.bin>811.bin ale wychodzi mi pliczek o wadze 41 bajtów i nic w nim nie ma co robie żle ??? |
Cytat:
|
Cytat:
Patcher.exe 411.bin 811.bin |
Cytat:
jak to jest u innych? PS. dzięki diggah za pomoc ale Edwardo już mi pomógł i jemu też jeszcze raz dzięki |
Cytat:
------------------------- Download the latest firmware from LiteonIT's home page - at current time of writing, the newest official firmware is HS0K.exe available from the page. Use the tool FLASHFIX to run on the firmware once downloaded. It is included in the package. If you have problems understanding flashfix, read its readme file! Once you have run flashFix on the new OFFICIAL firmware you downloaded from LiteonIT's website run the windows patcher (HS0k.exe for example) and accept the warnings. BE VERY CAREFUL TO FLASH THE RIGHT DRIVE! Once the drive is finished programming, a forced reboot will occur! ----------------------------- |
Jak dziala wam nagrywarka przerobiona modem v4? Sprawdzilem na kiepsko dzialajacych u mnie dvd-rw tdk i szczerze powiedziawszy nie jestem zadowolony. Na modzie v3 (jako jedynym) plytka ta kasowala sie i nagrywala bez zadnych problemow. Na v4 nie dziala. Nie moge jej skasowac (wyskakuja bledy logiczne) w nero. Sprobuje jeszcze w dvddecrypterze ale nie wiem czy bedzie inaczej.
Zaraz sprawdze dvd+rw tdk, ale chyba powinno byc dobrze (na wczesniejszych modach nie mialem zadnych problemow). A jak nagrywanie dvd+-r? Nie mam co nagrac wiec nie sprawdze teraz. Napiszcie jakie sa wasze wrazenia z dzialania nagrywarek przerobionych tym modem. |
Jaka jest w koncu procedura przerabiania za pomoca v4mod??? Czy trzeba potraktowac fixem ORYGINALNY firmware od 811s, czy nie? Na Atomicu czytalem ze dzieki temu modowi mozna uzywac oryginalnych fw a w nfo napisane jest zeby sfix'owac fw. Moze ktos PEWNY tego jak przerabiac litka modem v4 opisze cala procedure po POLSKU (a nie wklei opis z pliku nfo). Mysle ze pomoze to wielu osobom ktore nie sa do konca pewne i zapobiegnie dzisiatkom pytan o to.
|
Cytat:
2) wgrywam go (eeprom poprawiony v4) 3) modyfikujemy FW 4) wgrywamy je (fw poprawione fixem do fw) nastepne edycje FW mozna bedzie wgrywac bez modyfikacji |
Cytat:
... i wszystko jasne ... thx diggah!!! |
Cytat:
Diggah, zrobilem dokladnie tak, jak podales, zanim umiesciles tego posta, ale niestety cos tu jest nie tak. Ja zrobilem tak: 1. Zmodyfikowalem orginalny eeprom z mojej 401-ki patcherem v4 2. Wgralem go przy pomocy Flash Utility v1.24 3. Zmodyfikowalem firmware HS0K sciagniety ze strony Lite-On programem Flash Fix 4. Uruchomilem zmodyfikowany firmware HS0K, ktory jest w postaci pliku EXE system zresetowal sie, ale dioda caly czas miga na pomaranczowo. Moje pytanie brzmi: co jest nie tak? To firmware ostatecznie nadaje napedowi taka a taka nazwe, po wgraniu eepromu jeszcze nic sie nie dzieje. Zatem, zeby wgrac zmodyfikowany Flash Fix'em firmware (tu wersja HS0K) nalezy wczesniej wgrac firmware np. programem Flash Utility v1.24, ale takie firmware, ktory jest w postaci pliku BIN. Takie jest moje zdanie. |
Moze Twoj naped nalezy do tego 1% ktory nie bedzie dzialal? A czy na v3mod wszystko bylo ok? Jaka nagrywarke masz?
|
Cytat:
2 jak 2 3 wgrałem Flascha zmodyfikowanego HSOE za pomocą Flash Utility v1.24 4 restsrt 5 Uruchomilem orginalny firmware HS0K, ktory jest w postaci pliku EXE system zresetowal sie i jest oki :) |
Cytat:
|
Cytat:
OK, czym wgrales firmware HS0E? I drugie pytanie: czy firmware HS0E byl w postaci pliku EXE czy BIN? |
Cytat:
No wlasnie tak dokladnie zrobilem: uruchomilem przerobiony firmware HS0K (plik EXE), oczywiscie po wczesniejszym wgraniu zmodyfikowanego patcherem v4 eepromu, nastepnie wybralem naped (w moim przypadku byl to 401S), wcisnalem UPDATE, no i po calym zabiegu dioda caly czas miga na pomaranczowo. Dziwne, wobec tego co napisales. |
Nie wiem jak u innych, ale mojej 401S najnowszy mod v4 dal naprawde niezlego kopa :) Zdecydowanie poprawila sie jakosc nagrywania plyt DVD+/-R no i w koncu zniknal problem pojawiajacego sie bledu C2 w kprobe przy odczycie wszystkich plyt CD-R.
Wielkie podziekowania dla Zebry i calego zespolu pracujacego nad ta modyfikacja !!! |
Cytat:
|
@gregoryowl - czyli cos jest u Ciebie nie tak. Kumplowi przerabialem 401s metoda v3 i tez robila sie dyskoteka na panelu. Dopiero jak wgralem mu scrackowany fw hs0k w wersji *.bin wszystko wrocilo do normy.
U mnie dziala ta metoda przerobienia, aczkolwiek szczerze powiem ze dotychczasowe rezultaty nie zadowalaja mnie. Poki co v3 byla (dla mnie) chyba lepsza. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Wszysko dziala (401@811 mod v4). I to nawet bardzo dobrze :). Dzieki, Zebra!!
|
Sciagnalem sprawdze i potestuje, ale ja juz z v3 nuie mialem wiekszych problemow, to moze v4 bedzie jeszcze lepsza, poki co opinie na ten temat sa jak najbardziej wskazane.
|
Niestety, w moim przypadku sprawdzila sie jedynie taka formula:
1. Modyfikacja orginalnego eepromu z 401-ki patcherem v4 i wgranie go nastepnie do napedu. 2. Wgranie zlamanego firmware HS0K w postaci pliku BIN. Moze patcher v5 cos poradzi (jak sie w koncu ukaze), ale szczerze w to watpie. No, chyba, ze sie myle. Oby tak bylo... |
Cytat:
|
Cytat:
Wszystko gra!!! Można teraz aktualizowac firmware plikami ze stron Liteona. |
Ps. Ja jak modyfikuje exe ze strony litka i potem to wgrywam tez mi miga dioda.
Pewniejsze sa modyfikacje plików *.bin!!! |
Cytat:
|
ja tez modyfikowalem na kazdy sposb.... najgorzej nagrywala w orginalnym stanie :D
teraz smiga :D a mam 401s@811 v4 |
ja mam problem przerobiłem 401 na 811 patcherem 4 i teraz jak zapisuje R+ (orginalna dostarczona z nagrywarką) to bufor nagrywarki stoi na 6% i idzie jak po grudzie dioda zamiast świecić ciągle na czerwono miga-nagrywalem w nero 6.3 32% w 40 minut :( co to może znaczyć ?
patchowałem tak: orginał eeproma patcherem spatchowany eeprom do nagrywarki hsoe fixniety i orginał .exe hsok i mam problem a R- wcale nie nagrało skończyło na zapisie leadin i error, może to wina nero ? to relacja na gorąco 10min po przeróbce :). jeszcze coś czy po wgraniu hsoe należało zrobić reset - bo ja go nie robiłem to tak dla jasności sytuacji:) |
Cytat:
|
Cytat:
HS0E fixnięty wgrałem jako ****.BIN (dzięki aroll) na próbę wrzuciłem 4315MB danych ISO tryb 1 Nero6.3 >>> zapisano w 13'57" |
tytusdezoo nie wiem czy robiłeś updejta firmwarem w pliku exe ale jak nie to ci powiem, że on robi reset samoczynnie, napisałem przecież, że nie robiłem resetu po wgraniu hsoe i tyle :) mój błąd?!
mam już 67% po 1h 30min :) To Ja a wgrywałeś oficjalny hsok.exe ?? |
Cytat:
|
...........możliwe ja wykonałem reset po włożeniu HS0E
|
no to zawaliłem sprawe z tym resetem to teraz co ,powrót do 401 i od nowa, czy wystarczy fixnięty hsoe-reset-hsok.exe kto wie ? help!! :)
narazie czekam aż siepłyta nagra 73% już :) |
a jeszcze jedno.. Patchowałem bezpośrednio eprom z mojej 401
|
Ja bym włożył fixnięty eprom od 401, HS0E , restart, oryginalny HS0K.exe
|
HS0E fixnięty włożyć jako ***.bin
|
ale co wy znowu kombinujecie?
przeciez nie trza po trzy razy wgrywac fw. najpierw mod eepromu, potem wgrywamy go, fix fw w wersji exe od 811 i wgrywamy go "klikjac w niego dwa razy i postepujac zgodnie z instrukcja" :D u mnie obylo sie bez problemow. |
Zrobilem dokladnie tak samo jak Edwardo i wszystko przebieglo bez najmniejszych komplikacji. Nie wiem po co wczesniej wgrywacie ten fw w wersji bin ??? Instrukcja nic o tym nie mowi.
|
Cytat:
|
czy ktoś wie jak się zachowuje test overburn'ingu (przepalania-nadpalania) płyt w nero "CD-DVD speed"
bo ja mam dziwne efekty po zmianie 401@811 nie sygnalizuje w ogóle końca płyty... nie testowałem na tej nagrywarce wcześniej ale poprzednia nagrywarka liteon 52.32.52 dla tego nośnika podawała co najwyżej 81:30 mógł by ktoś sprawdzić czy orginalny 401 poprawnie zgłasza błąd końca nośnika?? nie chce mi się przrabiać na 401 żeby sprawdzić... z góry dziękuję... |
Cytat:
|
Wlasnie na forum Atomic znalazlem takie ostrzezenie jednego z betatesterow modyfikacji.
"do not use the old hacked firmware for v3 and before on mk4 it might kill your drive or worse. The only hack that needs to be done is to the HSOK.exe with flashfix if your going from a 401 or 411, if you do the mk4 to drive that was already @811 from v1,2,3 all you do it use real lite-on firmware" A wiec panowie, w przypadku problemow z wgraniem najnowszej modyfikacji trzeba ponownie wrocic do stanu sprzed przerobki (wgrac oryginalny eeprom i firmware od swojego napedu) i cala modyfikacje powtorzyc raz jeszcze zgodnie z instrukcja. Po wgraniu eepromu v4 nie wgrywac spatchowanych firmware z modyfikacji v2 i v3 !!! To grozi uszkodzeniem napedu !!! |
Cytat:
|
Dla tych, ktorzy maja problemy z zaaplikowaniem najnowszej modyfikacji do swoich napedow jest jeszcze jedna porada.
1. wgrac swoj oryginalny eeprom i firmware do napedu 2. ponownie sczytac eeprom z nagrywarki i spatchowac go patcherem v4 4. wgrac zmodyfikowany eeprom v4 3. firmware ze strony liteona potraktowac flashfixem i wgrac do napedu Byc moze ponowne sczytanie eepromu z napedu, a nie uzywanie tego, ktorego kopie zrobiliscie kiedys pomoze. Taka jest opinia na forum Atomic. Niestety nie wiem czy to podziala, ale warto sprobowac. |
Pomoglo
|
a ja mam takie pytanie: czy jak wlaczacie swoja maszynke albo resetujecie to slyszycie trzask (chyba glowicy) w napedzie? bo ja jakos teraz ostatnio na to zrocilem uwage, ze slychac wyrazny pssstrrryk.
|
Uwaga!! test ndpalania.. 401 źle.. 401@411 czasem (niektóre nośniki) podaje dobrze... 401@811 dla kilku nośników źle [dochodzi do max następnie zwalnia , przyspiesza i idzie dalej (w diabły) poza płytę]
|
nie próbowałem przeróbki 401>>811 od razu tylko stopniowo 401>>411 a potem 411>>811 może dla tego zadziałało...
|
Cytat:
|
no tak, ale moja nagrywarka dobrze dziala. tylko ten trzask niedawno zauwazylem... nie wiem czy sie niepoic czy nie. (dioda tez mryga na zielono, ale to tylko na poczatku gdy napedy zostaja wykrywane)
|
Cytat:
No i pomoglo!!! Sakis jestes WIELKI. |
Panowie a co sądzicie o tym HSOP.BIN do 811 -> załącznik.
|
Cytat:
|
Cytat:
A stąd :) http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=17 |
Ta wersja HSOP juz gdzies kiedys byla na forum, ale tamta byla HSOP-***** a ta jaka jest ?, czyzby nie byla ***** ?
Ps. Ja na tej HSOP-***** jade praktycznie od momentu pojawienia sie jej i nie mam zadnych problemow (v3), nie probowalem jeszcze z v4. |
Witam wszystkich. Czy ktos spotkal sie z takim problemem: 411s i 411s@811s (v4) przy prubie wgrania fw (niepaczowanego) nie wykrywa nagrywarki (dodatkowo zauwazylem ze przy tej operacji naped znika z listy uzadzen). Na v3 i hsop****.bin nagrywala bez wiekszych problemow. Moze jakies sugestie.
|
Cytat:
|
z tego co mi sie kojarzy w fw HSOP od HSOK rozni sie tym ze ma powpisywane niektore wartosci odnosnie nagrywania dvd. tzn ze jezeli na plycie pisze x4 to bedzie sie nagrywala x4...
|
Cytat:
|
Cytat:
TAM NIE POKAZUJE ALE TRZEBA NACISNĄĆ STRZAŁKE I POKAŻE :) |
Dokladnie. Mi pokazalo 401s, bo wgralem patchowany eeprom i od razu modowany firmware .exe
|
Cytat:
a restart gdzie ?? :) a i żadnych programików w traju - bo blokują napęd !! |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
jak mialem plyte w napedzie to bylo tak samo, jak wyciagnelem - naped sie pojawil.
|
tez tak mialem. sproboj zrobic reseta, potem odpal np nero wloz plyte i sprawdz czy widzi ja. u mnie zobaczyl i o tego momentu juz jest wszytko oki.
|
Cytat:
Dzieki |
Cytat:
1. przywrucilem moj orginalny eprom i fw (411s FS0F) i restart 2. zgralem eprom z nagrywarki, spaczowalem (v4) i wgralem spowrotem 3. wgralem przerobiony fm HS0P (zalonczony do postu kilka stron wczesniej) i restart 4. wgralem orginalny fw HS0K ze stronki LITEON (po tym wymuszony restart) PS. Wielkie dzieki za zainteresowanie i porady. |
Duza część z was pewnie juz przerobiła wersją moda 4.
Mam pytanie do Was, jak nagrywają sie wam płytki CD-R (tanie) z prędkością 40X. Bo ja mam błedy , działają dobrze przy zapisie 24X. Ps. Na wcześniejszych wersjach moda tez miałem ten problem. |
Ilość załączników: 2
Cytat:
Natomiast sytuacja wyglada inaczej przy badziewnych DVD. Testowalem plyty DVD-R HAWKx2 na przykladowej plytce z gazety: - 401@411 fw fsof - blad zamkniecia sesji, naped DVD LG widzi i odczytuje plyte jako CD o pojemnosci 650MB, nagrywarka oraz stacjonarne DVD nie reaguja, - 401@411 fw fsoh - blad zamkniecia sesji, naped DVD LG widzi i odczytuje plyte jako DVD, nagrywarka nie widzi plyty, stacjonarny DVD Philips odczytuje plyte, stacjonarny DVD LG nie reaguje - 401@811 fw fsop, mod v3 (aktualny) - sesja zakonczona powodzeniem, naped DVD LG widzi i odczytuje plyte jako DVD, nagrywarka widzi i odczytuje plyte :), stacjonarne DVD (Philips i LG) odtwarzaja plyte :jupi: W zalaczeniu wykres z NeroSpeed oraz KProbe plytki nagranej pod fsop (pliczek nieco okroilem zeby nie trzeba go bylo pakowac). KProbe wykazuje ze jakosc nagrania jest zla, ale akceptowalna przez testowane napedy. Liczba bledow swiadczy o badziewnym nosniku, jednak nowszy fw poprawia wyraznie jakosc wypalania. |
a Co jak nie ma oryginalnego EEPROMU i BIOSA ?
Mam nagrywarkę 401S i brak oryginalnego EEPROMU i BIOSA. CO zrobić, teraz jest jako 811S i psuje płyty CDRW i nie chce nagrywać DVD-R - spada bufor i error... Co zrobić ? Probowałem wgrywać różne eepromy i biosy i ciągle nic ... Jakaś pewna metoda ???
|
ja dzis nagralem ok 12 cdr esperanza 40x, wszytkie nagrane dobrze, bez bledow bez innych problemow.
401s@811s v.4 HSOK |
Cytat:
|
Miałem 4 sztuki i jak to robiłem to dawno
Cytat:
|
ktoś już miał ten problem i twestował po kolei różne eepromy pare stron wcześniej może ma dużą kolekcję eepromów... musisz potestować (jeżeli miałeś szczęście to laser nie wysiadł... i nie uszkodzą go próby związane z doborem eepromu) flesha weź jednego pewnego np.HS0K lub coś do 411S albo też 401 (nie wiem co tam masz za sprzęt) POWODZENIA !!
|
jeżeli twój sprzęt wróci do "zdrowych " to weź i przerabiaj....np na 811...
|
Działa cały czas
Cytat:
|
hmmm podejrzewam ze cos zle wgrywasz...
mnie bufor spadal jaki zle wgralem eeprom tylko juz nie pamietam co tam zle robilem... |
DLaczego po powrocie na 411 jest 24x ?
Nagrywarka LDW-411S - potem była troche 811 a teraz wróciła jako 411 i nośniki 52x widzi jako 24x i tylko tak chce nagrywać zresztą biorąc pod uwagę nero cd/dvd speed i scandisk to robi kupe błędów (mam swój oryginalny EEPROM) i tak go wróciłem.
Dlaczego zawsze 0,11% jest nieczytelne na końcu na płycie ? |
Cytat:
|
Panowie, nie wiem, czy wiecie, ale jest juz oficjalny firmware HS0P dla LDW-811S, ktory, jak glosi info na stronie LiteOn, obsluguje BookType i BitSetting. Teraz odnosnie tych ostatnich - LiteOn zaleca stosowac do swoich nagrywarek DVD (oczywiscie tych, co obsluguja BookType i BitSetting) wlasny programik BookType. Ponizej macie BookType @ LiteOn, a tutaj macie link do oficjalnego firmware HS0P: http://www.liteonit.com/ODD/webfw/LDW-811S/DR8HS0P.zip
|
Cytat:
|
Cytat:
|
MBAR - sprawdzales czy sa takie same ?
|
Cytat:
|
[QUOTE=kowanski]Mam teraz 401S@811S :)
Wgrałem spatch-owany eeprom od swojej nagrywarki 401s i flash HS0J (scrack-owany), bios HS0J ma błąd :(, więc scrack-owałem bios HS0E i wgrałem go do nagrywarki. Nagrywa pięknie :) Jestem właśnie przed decyzją kupna nagrywarki i najtaniej wychodzi Liteon 401S. Proszę napisz, czy stacjonarny napęd czyta Twoje płyty i z jaką prędkością po wgraniu biosu teraz pracuje? Czy rzeczywiście pracuje tak jak 811S??? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro |
Witam...
czy cos wiadomo juz na temat kolejnej 5 wersji Patchera ? |
Przepraszam wszystkich, jeśli nie w tym wątku pytam!!
Kupiłem Litka 411S z biosem FS07. Proszę doradzcie, na chwilę obecną, która wersja biosu 411S, 411S@811S byłaby najodpowiedzniejsza do wypalania TDK +R x 4 RICOHJPNR.., kupiłem ich trochę a dysk mi się sypie i chciałbym najszybciej zrobic kopię. Wiem, że wszystko można znaleźć na tym wspaniałym forum, lecz im więcej czytam tym bardziej nie jestem pewny. Proszę tylko jeden symbolik biosu i to wszystko !!! Dziekuję |
KProbe to totalna porazka. Sa plytki na ktorych bledy pokazuje w setkach tysiecy, za kazda proba nagrania. DVD czyta bezblednie. Inne plyty znow maja minimalna ilosc bledow. Nie sugerujcie sie wynikami tego shitu
|
@jackosz-przerob nagrywarke na 811 patcherem v4. Wgrac mozesz najnowszy fw hsop (raczej ten), albo starszy hsok. Oba sa dobre wiec wszystko powinno byc ok (tym bardziej ze plytki tez sa ok). Powodzenia
|
Śliczne dzięki Realok za krótką i jednoznaczną odpowiedź!!!
This forum and Tweaked Lite-on The Best !!! --------------- pozdrawiam wszystkich z forum Jacek |
Właśnie przed chwilą dokonałem modyfikacji patcherem v4 taką metodą:
1 Wrzuciłem do jednego katalogu backup majego oryginalnego EPROMU 401S i Patcher v4 2. Dokonałem jego modyfikacji (za pomocą Total Commandera bo nie jestem dobry w DOS-ie) 3. Wgrałem zmodyfikowany EPROM programem LtnFlash 4. Tym samym programem wgrałem firmware HS0E****. bin 5. Zrestartowałem kompa 6. Wgrałem oryginalny firmware HS0P ze strony Liteona 7. Komp sam się zrestartował Nagrywarka wykryta prawidłowo, na razie tylko odtwarzałem płyty, zaraz będę nagrywał. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK |
Przerobilem nagrywareczke 401S@811S modem V4 (czyli oryginalny moj eprom zmodowany modem) i wgralem schakowanego biosa HS0K. Resecik i pozniej oryginalny bios z liteona. Nagrywarka smiga pieknie plytka DVD-R Mint x4 dziala bez najmniejszego problemu. Scandisk niewykryl zadnego bleda. 100% dobrego odczytu.
Jeszcze tylko nie testowalem jak nagrywa plytki x8 bo nie umiem zadnej takiej dostac nigdzie |
Mam 401S@811S mod v4 - po wgraniu najnowszego firmware ze strony producenta do 811S - HS0P zle nagrywa plyty GigaMaster DVD-R (nie potrafi zamknac plyty). Tak wiec ja wracam do poprzedniefo fw HS0K.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:13. |