Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn LDW-401S@411S / LDW-411S >>> LDW-811S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-ldw-401s-411s-ldw-411s-ldw-811s-29358/)

ppp 06.02.2004 18:55

Witam wszystkich na forum.Kolega przerobił Litka 401s/411s.Chciałby teraz przerobić 411s na 811s ,tylko nie wie czy może wykożystać tą samą procedurę jak w przypadku 401s/411s
z wykożystaniem scrackowanego biosu i eepromu od 811s. Pozdrawiam.

wizardk 06.02.2004 19:29

Procedura

Rozumiem że V4z oryginalnym HSOP działa poprawnie. Tylko gdzie ściągnąć ften firmware na liteonie nie można nic chwycić chyba poblokowali.
Powtórzę procedurę
1.Zgranie EEPROMU LTNFlashem
2.Modyfikacja eepromu Patcherem (patcher old new name)
3.Wgranie tego LTNFlasherem
4.Ściągniecie nie przerobionego firmwaru np.HSOP z liteona
5.Zastosowanie flashfixa na tym firmwarze.

I w tym momencie trzeba wgrać frmware albo przez kliknięcie na wersję wykonywalną firmwaru albo przez LTNFlash ????? Czy dobrze myślę ???
A> A co robi flashfix ?
B> A skąd ściągnąć orygilne firmware jeśli nie ma go na liteonie ?
C> Dlaczego ludzie ciągle wgrywają zmoodyfikowany firmware grożące uszkodzniem nagrywarki ?

Edi 06.02.2004 19:58

[QUOTE=wizardk]Rozumiem że V4z oryginalnym HSOP działa poprawnie. Tylko gdzie ściągnąć ften firmware na liteonie nie można nic chwycić chyba poblokowali.
Powtórzę procedurę
1.Zgranie EEPROMU LTNFlashem
2.Modyfikacja eepromu Patcherem (patcher old new name)
3.Wgranie tego LTNFlasherem
4.Ściągniecie nie przerobionego firmwaru np.HSOP z liteona
5.Zastosowanie flashfixa na tym firmwarze.

I w tym momencie trzeba wgrać frmware albo przez kliknięcie na wersję wykonywalną firmwaru albo przez LTNFlash ????? Czy dobrze myślę ???
A> A co robi flashfix ?
B> A skąd ściągnąć orygilne firmware jeśli nie ma go na liteonie ?

Ja bym fixował wcześniejszy firmware, np HS0K i taki wgrał. Potem restart kompa i wgranie oryginału HS0P. Sfixowany firmware wgrywa się Programem LTNFlash, oryginału nie trzeba, sam się wgrywa. Linki do stron z firmwarem są na tym forum, poszukaj.

tytusdezoo 06.02.2004 20:27

Ładne bzdury wipisujecie i zamęt wprowadzacie.
Fix jest po to zeby wgrac firmware do napędu tak aby program flashujący nie sprawdzała jaki to model nagrywarki. A ***** firware to przerobione firmware do wczesniejszych wersji moda!!!
Aby wszystko było OK NALEŻY ZROBIC EEPROM MODEM V4 I WGRAC FIRMWARE Z FIXEM(NIE *****)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!

Artus 06.02.2004 20:29

Bez fixa jest lepiej

tytusdezoo 06.02.2004 20:35

Cytat:

Napisany przez Artus
Bez fixa jest lepiej

NIBY JAK CHCESZ DO PRZEROBIONEJ NAGRYWARKI WGRAC BEZ FIXA????

tytusdezoo 06.02.2004 20:36

Oczywiscie Za Pierwszym Razem!!!
Bo Potem To Juz Mozna Wgrywac Wszystkie Oficjalne!!!

tytusdezoo 06.02.2004 20:37

Do Moda V4 Jest Zakaz Wgrywania Firmware Z C.r.a.c.k.i.e.m!!!

Artus 06.02.2004 20:39

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
NIBY JAK CHCESZ DO PRZEROBIONEJ NAGRYWARKI WGRAC BEZ FIXA????

Normalnie

tytusdezoo 06.02.2004 20:44

Cytat:

Napisany przez Artus
Normalnie

BARDZO INTELIGENTNA I WYCZERPUJĄCA ODPOWIEDZ.

wizardk 06.02.2004 21:19

Artus i EDI

Tytusdezoo ma rację. Fix o którym pisze jest patchem opisanym w instrukcji V4 a nie crackiem z poprzednich wersji, ale ja nadal nie otrzymałem odpowiedzi kompletnej.
EDI : nie ma żadnych informacj o konieczności ładowania 2 wersji firmwaru po sobie w rozpisce V4 Zatem musiałeś coś źle robić - bo nadpisanie i tak kasuje cały poprzedni firmware !!!

gregoryowl 06.02.2004 22:31

Panowie, podaje 2 metody przerobki napedow na LDW-811S przy pomocy patchera v4.

I. Gdy mamy juz zapisany na dysku orginalny eeprom ze swojej nagrywarki:
1. Przy uzyciu patchera v4 modyfikujemy nasz orginalny eeprom.
2. Tak zmodyfikowany eeprom wgrywamy przy pomocy programu Flash Utility do naszej nagrywarki.
3. Zaopatrujemy sie w oficjalny firmware LiteOn, moze byc jakakolwiek wersja, np. HS0P.
4. Gdy juz mamy wspomniany wyzej firmware "traktujemy" go programem FlashFix.
5. Po przerobce programem FlashFix uruchamiamy firmware, ktory jest w postaci pliku EXE.
6. Z rozwijanej listy wybieramy interesujacy nas naped i klikamy na przycisk Update.
7. Po calej operacji nastepuje restart systemu i mozemy sie cieszyc napedem LDW-811S.

II. Gdy mamy juz zapisany na dysku orginalny eeprom ze swojej nagrywarki, ale z jakichs wzgledow metoda nr I u nas nie dziala (tak bylo w moim przypadku i taka metode zaproponowano na forum Atomica):
1. Uruchamiamy program Flash Utility, wybieramy interesujacy nas naped i wskakujemy na zakladke EEPROM.
2. Wciskamy przycisk READ celem odczytania naszego orginalnego eepromu 401S/411S.
3. Nastepnie klikamy na przycisk SAVE FILE celem zapisania naszego orginalnego eepromu na dysk (choc ponowne "zczytanie" orginalnego eepromu i jego ponowne zapisanie na dysku wydaje sie nie do konca logiczne, to uwierzcie mi jednak, ze metoda ta naprawde jest skuteczna).
4. Od tego miejsca wykonujemy kroki 1-7 z metody nr I.

I teraz wazna uwaga: gdy juz zmodyfikujemy programem FlashFix dany firmware (oficjalny, nie zadne cracki itp.) i wgramy go do napedu, to przy kolejnym uaktualnianiu firmware (gdy pojawi sie nowa wersja) NIE TRZEBA JUZ TRAKTOWAC TAKOWEGO FIRMWARE PROGRAMEM FLASHFIX, TYLKO OD RAZU ODPALIC PLIK EXE.

Uff, mam nadzieje, ze ten krotki tutorial pomoze wszystkim, ktorzy nadal maja problemy i rozne dylematy :)

wizardk 06.02.2004 23:26

cd

Powyższy opis wydaje się logiczny, ja nadal czekam na odpowiedź gdzie znaleźć oryginalne firmwary bo na liteonie dziś ich nie było .... Nie rozumiem tylko dlaczego raz używa się flashfix, czyżby przy nagrywaniu nie następowało całkowite nadpisanie ? Czy może ten flashfix zmienia coś z obszaru ratunkowego który przy normalnym wgrywaniu firmwaru nie jest zmieniany ??? czy coś w tym rodzaju ...

tytusdezoo 06.02.2004 23:36

Cytat:

Napisany przez wizardk
Powyższy opis wydaje się logiczny, ja nadal czekam na odpowiedź gdzie znaleźć oryginalne firmwary bo na liteonie dziś ich nie było .... Nie rozumiem tylko dlaczego raz używa się flashfix, czyżby przy nagrywaniu nie następowało całkowite nadpisanie ? Czy może ten flashfix zmienia coś z obszaru ratunkowego który przy normalnym wgrywaniu firmwaru nie jest zmieniany ??? czy coś w tym rodzaju ...

ZGADZAM SIE Z gregoryowl CAŁKOWICIE!! TYLKO TE METODY SA DOZWOLONE ZADNYCH C.R.A.K.Ó.W.

FLASHFIX CZŁOWIEKU JAK BYS PRZECZYTAŁ MODYFIKUJE FIRMWARE WSZYSTKICH NAGRYWAREK LITEONA CZYLI JAK CHCESZ MIEC Z NAGRYWARKI 32X-40X TO MUSISZ POTRAKTOWAĆ GO FIXEM TO SAMO PRZY DVD. POPROSTU MODYFIKUJE EXE TAK ZE MOZESZ WGRYWAC CO CHCESZ DO NAPEDU(NP.WCZESNIEJSZE FIRMWARE LUB ZAMIANA NAPEDÓW) , EXE Z FIXEM POPROSTU TEGO NIE SPRAWDZA TAK JAK ORYGINAŁ

tytusdezoo 06.02.2004 23:39

A TU Q.URWA MASZ LIN JAK CI SIĘ NIE CHCE CZYRTAC CDRINFO.PL

http://cdrinfo.pl/software/biosy/DR8HS0P.zip

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:21.