Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.01.2004, 15:53   #1
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wersja V4 patchera eepromu 401, 411 na 811 lada chwila się pojawi
mbar jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.01.2004, 17:42   #2
sakis
Bywalec

Data rejestracji: 26.07.2003
sakis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mbar
Wersja V4 patchera eepromu 401, 411 na 811 lada chwila się pojawi
Czy wiadomo juz jakie ma wniesc usprawnienia ?
Pioneer DVD-116

Ostatnio zmieniany przez sakis : 27.01.2004 o godz. 17:45
sakis jest offline  
Stary 27.01.2004, 19:45   #3
aroll
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.08.2002
aroll w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam
Jestem nowym posiadaczem 401@811. Zmiana za pomocą V3 i mam pytanko:
Czy błędy na poniższym wykresie są dopuszczalne ?? i czemu tak jest ?? a, plyta to DVD+ Verbatim x4.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
LiteOn LDW-401S@411S / LDW-411S &gt;&gt;&gt; LDW-811S-wykres.jpg  

Ostatnio zmieniany przez aroll : 27.01.2004 o godz. 21:28
aroll jest offline  
Stary 27.01.2004, 16:47   #4
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nagralem Hawka dvd-r (wiem ze to syf ale zostaly mi 2 ze starych zapasow i cos musialem z nimi zrobic) x1 (nagrywal z predkoscia x2) i odtwarzacz stacjonarny (yamaha s540) czyta go bez problemu do samego konca, ale nagrywara wogole nie widzi plyty (tzn np w nero info o dysku pokazuje sesje itd, ale ani total commander, ani power dvd nie widza plyty). Mam 401s@811s v3mod hsok. Kiedys nagralem taka sama plytke na 401s@411s i plyta ciela sie pod koniec w stacjonarnym (yamaha s540 i s520). Dane tych hawkow:
Drive Type = DVD DUAL
Disc Type = DVD-R (Single Layer)
Disc MID = 4D 58 4C 20 52 47 (MXL RG)
Disc TID = 00 04 30 31 00 00 (..01..)
Nominal Capacity = 4.38GB
Manufacturer Maybe = Maxell
SMART-BURN Speed Limit = 2.0X (Write)
Co moze byc przyczyna tego ze nie widzi ich nagrywarka dvd?

Boger jest offline  
Stary 28.01.2004, 00:07   #5
Edwardo
..::Blue Machine::..

Data rejestracji: 12.11.2003
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wlasnie ja tak czytam i czytam, czasami pokladam sie ze smiechu... testujecie wszytkie nosniki, sprawdzacie ile bledow maja...jejku...a po co?
najsmieszniejszy byl tekst " puje mi statystyki jakosci plyt"
to dlugo pozostanie mi w glowie.
czy nie wystarczy wam to ze plyta da sie odczytac i zgrac na dysk?
znajac zycie to i tak za rok/dwa nagrane dzis plyty wywaliscie albo zapomnicie o nich...
chyba ze mamy doczynienia z pedantami-plytowcami.
Rispect!Insect!
Edwardo jest offline  
Stary 28.01.2004, 11:01   #6
jezak
Bywalec

Data rejestracji: 07.11.2003
jezak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Edwardo
wlasnie ja tak czytam i czytam, czasami pokladam sie ze smiechu... testujecie wszytkie nosniki, sprawdzacie ile bledow maja...jejku...a po co?
najsmieszniejszy byl tekst " puje mi statystyki jakosci plyt"
to dlugo pozostanie mi w glowie.
czy nie wystarczy wam to ze plyta da sie odczytac i zgrac na dysk?
znajac zycie to i tak za rok/dwa nagrane dzis plyty wywaliscie albo zapomnicie o nich...
chyba ze mamy doczynienia z pedantami-plytowcami.
Rispect!Insect!
No coz,to nie kwestia statystyk.
Kupujac jakikolwiek produkt wymagamy, aby realizowal jak najlepiej swoje funkcje i byl bezawaryjny, przy jednoczesnej minimalizacji ceny zakupu.
Nie jest nowoscia fakt, ze napedy DVD Liteona sa problematyczne przy nagrywaniu plyt R-.
Wiec cala zabawa z przerabianiem firmware tak naprawde ma doprowadzic do stanu, zeby wkladajac do napedu plyte nie myslec, czy aby na pewno powiedzie sie jej wypalenie i czy nie bedzie problemow z pozniejszym odwarzaniem (np. takie plytki HAWK ktore w zaleznosci od czytnika sa odtwarzane lub nie).
To czy taka plyte bedziemy potrzebowac za rok czy dwa to juz inna kwestia, ale w koncu jak wsiadam do samochodu to nie mysle czy za rok czy dwa bedzie potrzebny, tylko czy bedzie sprawny.
Stary 28.01.2004, 02:53   #7
marc07
Bywalec

Data rejestracji: 25.06.2002
marc07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przyszedł w końcu dzień ze i ja dołaczyłem do szczęśliwców z przerobionym LiteON'em 401->411. W związku z powyższym zamieszczem poprawioną strone ze screenami i dokładnym opisem jak z 401 zrobić 411

http://www.metrobip.pl/liteon/index.htm . . . . . . . . Polish Version
http://www.metrobip.pl/liteon/index2.htm . . . . . . .English Version

http://mech7.w.interia.pl/index2.htm . . . . . . . . . English Version (mirror)
http://mech7.w.interia.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . Polish Ver (mirror)

Jak sprawa z 811 sie ustabilizuje to dopisze tam ciąg dalszy

Ostatnio zmieniany przez marc07 : 28.01.2004 o godz. 12:07
marc07 jest offline  
Stary 28.01.2004, 10:33   #8
sakis
Bywalec

Data rejestracji: 26.07.2003
sakis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez marc07
Przyszedł w końcu dzień ze i ja dołaczyłem do szczęśliwców z przerobionym LiteON'em 401->411. W związku z powyższym zamieszczem poprawioną strone ze screenami i dokładnym opisem jak z 401 zrobić 411
Wlasnie przejzalem twoja instrukcje. Dobra robota. Jednak w opisie przywracania wkradly ci sie dosc istotne pomylki. Piszac w punkcie A o wgrywaniu EEPROMu podajesz sciezke do pliku firmware, a w punkcie B zalecasz wgrywanie EEPROMu zamiast firmware.
Pioneer DVD-116
sakis jest offline  
Stary 28.01.2004, 11:44   #9
marc07
Bywalec

Data rejestracji: 25.06.2002
marc07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez sakis
Wlasnie przejzalem twoja instrukcje. Dobra robota. Jednak w opisie przywracania wkradly ci sie dosc istotne pomylki. Piszac w punkcie A o wgrywaniu EEPROMu podajesz sciezke do pliku firmware, a w punkcie B zalecasz wgrywanie EEPROMu zamiast firmware.
Ok dzieki za wychwycenie tego byka, juz poprawiam....
Stary 28.01.2004, 14:30   #10
Jedrek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.03.2003
Jedrek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam pytanie, bo juz w koncu sam nie wiem co i jak z tym programem kProbe. Pisalem kilka postow wyzej ze wyniki ktore ja uzyskuje w programie kProbe odbiegaja duzo od normy, ktore widzialem i o ktorych byl anie raz mowa na lamach forum. Mam przerobiona 801S -> 811S z wykorzystaniem mojego oryginalnego eepromu z 401 zmodyfikowanego patcherem V3. Wgrywalem rowniez firmware w wersji HS0P-**** albo HS0K-*** ale nie modyfikowane programem LDW811**** tylko te ktore kiedys podawane byly na forum, zreszta nie ma jeszcze oficjalnej wersji f/w HS0P. Problem w tym ze mam bardzo duze PI max dochodzace do 1200 przy ostatnich 25% nagrywanej plyty, a przez pierwsze 75% PI waha sie w granicach 300 - 500 co daje srednio PI rzedu 500 - 600, PO natomiast przy ostatnich 25% nagrywanej plyty, dochodzi do wartosci 120 i wiecej, a w pierwszych 75% plyty nie przekracza 16, co daje srednio wartosc ok. 6. Plyta niby nagrana jest poprawnie bo mozna ja skopiowac, ale chyba cos jest nie tak skoro takie duze sa odchylenia od normy. Nagrywane i testowane plyty do Esperanza DVD+R 4x, identyfikowane jako MEDIAID01.
Wszystkie plyty nagrywałem z predkoscia 2,4x a testowem z predkosciami 2,4x i 4x. Prosze o pomoc co mozna zrobic zeby poprawic te statystyki i parametry nagrywania. Nadmieniam ze nie maz wiekszego znaczenia czy uzywam f/w w wersji K czy P i czy magrywam na DVD+R (Esperanza) czy DVD+RW (nie pamietanm producenta ale plyta nagrywa sie tylko 2,4x). Moze jakies sugestie ? Jesli potrzeba zalacze pliki... :-)
pozdrawiam i prosze o pomoc
Stary 28.01.2004, 17:10   #11
Edwardo
..::Blue Machine::..

Data rejestracji: 12.11.2003
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a bo ludzie by chcieli za malo kasy duza rzecz...
przeciez normalne jest to ze jak sie kupuje plytke no-name to mozemy sie po niej spodziewac wszytkiego...ze sie wyplali dobrze albo i nie...
a co do nagrywarek... nie wiem jak sie sprawoja innespawarki, drozsze niz litki, ale podejrzewam ze lepiej pala plytki...
ja kupujaca litka wiedzialem, ze wiele spodziewac sie nie moge...a tu jednak sie rozczarowalem
upgrejd do osiemsetki, plytki mi sie pala b.dobrze... nie spotkalem sie zeby plytka wypalona na moim modzie nie poszla w innym dvd-rom. nawet tych sprzed 2 lat...
wiec nie wymagajcie za cene 500zl czegos co kosztuje 900zl. moim zdaniem byloby to dziwne.
Edwardo jest offline  
Stary 29.01.2004, 09:06   #12
Jedrek
Stały bywalec ;)

Zauwazylem ze te plyty ktore maja wuiecej bledow C1/C2 sa jakby gorzej nagranem, tzn. widac mniej wyraznie sciezki..nawet pod swiatlo. Jak nagrywalem wczesniej na plytach Vertbatim +R 2.4 x to wszystko bylo ok. - wszystko miescilo sie w granicach uwazanych za "good", a jak przesiadlem sie na Esperanze z braku Verbatimow od razu widac wiecej bledow, i wizualnie nie widac tak wyraziscie sciezek nagranych. Wiec uwazam ze to najoprawdiopodobniej wina nosnikow, chociaz vwertbatimy nagrywalem jeszcze na 401.
Stary 29.01.2004, 09:36   #13
Artus
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 31.10.2003
Artus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Jedrek
Zauwazylem ze te plyty ktore maja wuiecej bledow C1/C2 sa jakby gorzej nagranem, tzn. widac mniej wyraznie sciezki..nawet pod swiatlo. Jak nagrywalem wczesniej na plytach Vertbatim +R 2.4 x to wszystko bylo ok. - wszystko miescilo sie w granicach uwazanych za "good", a jak przesiadlem sie na Esperanze z braku Verbatimow od razu widac wiecej bledow, i wizualnie nie widac tak wyraziscie sciezek nagranych. Wiec uwazam ze to najoprawdiopodobniej wina nosnikow, chociaz vwertbatimy nagrywalem jeszcze na 401.
Wrocilem do 401 z 811 i testowalem na plytce RW. Teraz jest duzo mniej bledow

Artus
Artus jest offline  
Stary 29.01.2004, 11:35   #14
Jedrek
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Artus
Wrocilem do 401 z 811 i testowalem na plytce RW. Teraz jest duzo mniej bledow
Czyli - jak to rozumiec? Mniej bledow na 401 niz na 811 ?
czyli powrot do zrodel A moze patch w wersji 4 cos zmieni.
A co ciekawe wsadzalem do napedu plyty DVD-ROM z gazety np.gali czy innej i o dziwo tez sa cholernie duze wartosci PI/PO. Wiec jak to rozumiec ?

Wracac czy nie wracac do 401 a moze 411 ?
Ktos mi doniosl :-) ze jak podmienil 401 na 811 metoda v2 (HS0K) to nagle kicha z nagrywaniem Espernanz tych + i tych - . Ja sie juz polapac niemoge w tym wszystkim... czy ktos ma jakies rozwiazanie albo informacje nt. nowej wersji v4 patchera
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Jedrek : 29.01.2004 o godz. 11:41
Jedrek jest offline  
Stary 29.01.2004, 11:53   #15
Renee
Bywalec

Data rejestracji: 23.10.2003
Renee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Te ciągłe biadolenie na temat jakości nagranego materiału mnie irytuje !!!!! Dajcie sobie spokój z KPROBE jest do bani ,a pisano o tym parę wątków wcześniej. Lepszy jest Nero CD,DVD speed.
GURU NULEK o tym już pisał ,a kto jak nie on wie najlepiej.
Tylko spokojnie, bo za dużo płyt niepotrzebnie znajdzie się w koszu!
Renee jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: