![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
Problem z SOHW-832S
Otóż mam bardzo nietypowy problem. Pod koniec grudnia zmieniłem komputer, ale nagrywarkę dvd sobie zostawiłem. Zainstalowałem system, zrobiłem ghosta i użytkowałem. Miałem płytkę dvd, którą jeszcze nagrywałem na starym kompie. Była to płytka z programami. Któregoś dnia po powrocie z pracy, nie miałem neta i brat sieskarżył, że coś nagrywarka kopie płytki. Zatem chciałem cośz tej płytki z programami coś zainstalować. Włożyłem ją do napędu dvd-rw, wszedłem do dowolnego katalogu, a z niego już nigdzie indziej nie mogłem wejść. Co gorsze, nie mogłem otworzyć żadnego archiwum [rar, zip], a próba wejścia do podkatalogów kończyła sie komunikatem "nieprawidłowa struktura katalogów". Jeszcze dodam, że zamiast ikonek instalacyjnych do programów mam zwykłe okienka tak jakby to był program dosowy
. Pomyślałem więc, że już czas oddać moja nagrywarkę do serwisu. Jednak koleś następnego dnia zadzwonił, że nagrywarka jest w szczytowej formie, normalnie przegrywa płytki, widzi bez problemu moją płytkę i w ogóle. Zdziwiłem się... podłączyłem ją znowu do kompa i to samo . Przywróciłem system z ghosta i.... o dziwo nagrywarka odżyła. Jednak po 4-5 dniach jest znowu to samo. Zmieniłem kanał i podpiąłem ją drugiego kanału razem z wypalarą cd-rw. i to samo... Nie wiem czego już mogę się czepić... mam płytę na nForce3 i tak siezastanawiałem czy to może nie wina tego sterownika IDE_SW instalowanego razem ze sterami do nForce3. Przetestuje to... co do biosa to mam najnowszy... Problem jeszcze polega nie tylko na problemie odczytu jednej płyty, ale i przy nagrywaniu. W nero płytka smaży się z 30 minut prędkością x4 i zazwyczaj potem nie działa, gdyż bufor odczytu i nagrywarki strasznie się wha i ciągle mruga diodka na czerwono i pomarańczowo. Non stop używany jest smart-burn... Nie wiem zego się czepić...jak sądzicie ?
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.11.2004
![]() |
tylko serwis
|
|
#3 |
|
Guru
![]() |
wiesz... no ale po podłączeniu mojej wypalary do jakiegoś innego kompa wszystko jest okey. Kilku ludzi twierdzi, że mam problem z kompem [czytaj: systemem], no ale nie będę co kilka dni przywracał systemu z ghosta, bo mnie już krew zalewa, danych przybywa, a twardy puchnie...
|
|
|
#4 |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
stawiam na NVIDIA IDE Driver
a więc.. odinstaluj stery od płyty i instalując je ponownie nie instaluj właśnie tego sterownika
|
|
#5 |
|
Guru
![]() |
ech...nie wiedziałem, że mogę nabrać się na stary trick windy... po prostu zmieniła mi tryb transferu na PIO i strasznie rżnęło proca przy przegrywaniu zwłaszcza krążków dvd, bo cd szło normalnie. Już jest w porządku. Można śmiało zamykać topik
|
|
|
#6 |
|
Guru
![]() |
Myślałem, że to problem tasiemki, ale to nie tasiemka. Po prostu płytki dvd z danimi odczytuje bez problemu, bez problemu się odtwarzają, ale jak chcę obejrzeć film dvd na kompie to już transwer mam automatycznie zmieniony na PIO i filmów nie da się oglądać, bo strasznie się zacinają i już kurcze nie wiem czego mogę się czepić
. W biosie zmieniłem transfer danych dla nagrywarki jak LBA, ale nie wiem czy to ma sens. Dołączam screena:
|
|
|
#7 |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
ponawiam moją rade
|
|
#8 |
|
Guru
![]() |
no dobra..spróbuję..chociaż obstawiałem że to wina tasiemki bo coś tam jest napisane o tasiemce pod koniec..zatem wymieniłem na nową i jakoś nie pomogło
Zatem pozostaje mi stosować siedo rad forumowiczów
|
|
|
#9 | |
|
Guru
![]() |
Cytat:
|
|