![]() |
Cytat:
:taktak: |
Co moze byc powodem duzej ilosci bledow PI ktora w okolicy polowy DVD
skacze ze srednio 20 do okolo 160 i potem spada do okolo 30. Mam nagrywarke Hivision DRW-3S163 to jest Liteon 1633S. Dzieje sie to tylko na plytach PLATINIUM, na innych TDK, Hawk to nie wystepuje, z tego co czytalem to moze byc zla stratgia zapisu. 1. Jak zmienic strategie zapisu ? 2. Czy zmiana strategi zapisu wiaze sie ze zmiana firmwaru ? Obecnie moje firmware to BSG3. Raczej sam boje sie robic upgrade. |
Cytat:
Odinstalować stery IDE SW od nVidii :taktak: |
kprobe
Chcialem potestować swojego litka w kprobe, niestety pod winXP powoduje on u mnie błąd STOP(niebieska plansza;) a nestępnie restarcik, czy mial ktoś podobny problem? Dodam że odpalenie kprobe w trybie zgodności nic niedaje, za każdym razem restart systemu.
|
Nosnik:
Typ: DVD+R Book Type: DVD+R Producent: Ricoh Company Limited [Platinum Cake 25 sztuk] Media ID: RICOHJPNR02 Maksymalna predkosc odczytu: 8,0x Maksymalna predkosc zapisu: 8,0x Nagrany: 4,0x CLV Nagrywarka: LiteOn SOHW 1653S bez zadych zmian w biosie, bios CS09 Program: Nero Burning Rom 6.6.0.0 Dane: Filmy Testy: KProbe v2.4.2 http://luciddreaming.w.interia.pl/platinum.JPG Opis: W sumie jest to kolejna plytka platinium jaka wypalilem, jest zadowolony z wykresu. W wszsytkim czym probwalem odtworzyc plytke nie bylo zadnego problemu(Manta Emperor 007, DVD w kompie LG, DVD w kompie Liteon). |
Cytat:
|
Cytat:
A reset robi się wciskając Reset EEprom :mruga: Wszystko oczywiście na własną odpowiedzialność :> |
Cytat:
|
Cytat:
Chociaż w sumie lepiej daj w przyklejonym temacie o nośnikach :taktak: |
mam takie pytanie czy moge zamiescic tutaj wykresy wypalanych plyt na nagrywarce 1653S ?? wkoncu to ten sam palnik tylko bios inny ??
|
Ilość załączników: 1
Nosnik:
Typ: DVD+R Book Type: DVD-ROM Producent: TDK Corporation [TDK z cake 10 szt. z Media Markt (Wroclaw)] Media ID: TDK002 Maksymalna predkosc odczytu: 11,0x Maksymalna predkosc zapisu: 8,0x Nagrany: 4,0x CLV Nagrywarka: LiteOn SOHW 1633S [BS0S] (OmniPacher 1.3.8: opcje:"Increase DVD+/-R/R9/RW reading speed"; "Fix the "dead drive blink" / Enable cross-flashing"; oraz wprowadzajaca zalecane strategie zapisu ver. 2-13. Program: DVD Decrypter 3.5.1.0 Dane: Obraz plyty [DVD-Video] Testy: KProbe v2.4.2 Wnioski: - Wnioskuje ze nalezy robic reset EEPROM-a przed wgraniem nowszych BIOS-ow. To drugie plaenie tego nosnika po resecie i wynik mnie sadysfakcjonuje w pelni. |
prosze was o przeslanie mi na hegan2@wp.pl orginalnego eproma do 1633s
|
no to serwis :/
|
Wykrywa jako Sony DRU 710 - ostatnia próba wgraj teraz oryginalny bios BYX2 ze strony SONY.Jeżeli to nie pomoże to faktycznie czeka Cię serwis.
Bios BYX2 tu http://sony.storagesupport.com/dvdrw...0adwn.htm#dwns |
pewnie trzeba bedzie isc do serwisu :(
|
Cytat:
|
Tak ma być - / o ile pamiętam pojawia się w miejsce Go napis Done /wyłącz program potem restart kompa .
|
Nic nie czyta :( Próbowałem CD-ROM, CD-R, CD-DA, DVD-ROM (DL) i nic :(
Jeszcze zaraz spróbuje tym Smart Burnem... Aha co do flashowania... Jak konczy flaszowac to nic sie nie dzieje - tzn lampka w napedzie juz nie mruga ale ltnflash pokazuje "Programming... Please Wait" i 100% |
Czy napęd czyta płyty CD ,CD-RW ,DVD , zobacz czy rozpoznaje płyty DVD programem Smart_Burn - zrób parę testów !
Czy masz oryginalny ze strony Sony bios BYX2 ? |
Mam WinXP. Flaszuje sie dobrze tzn bez jakichs bledow. System wykrywa nagrywarke, nawet mozna "Wysuwać" tacke, Nero InfoTool tez widzi nagrywarke i wszystkie opcje sa prawidlowe (chodzi mi o to jakie nosniki mozna nagrywac). Problem jest taki ze jak wkladam jakas plyte, to naped jej nie "kreci" tzn cos tam mrugnie i nic - jakby nie wykrywal plyty (tzn slychac jedno krętnięcie ale od razu płyta sie zatrzymuje i nic)... takie jaja :(
Zaraz jeszcze sprobuje ten Twoj drugi bios wgrac... PS. Pod Win98 tez flashowalem i nic :( |
Napisz dokładnie jaki jest efekt flashowania tej nagrywarki. Co się dzieje. Jaki masz obecnie system. Wysłałem Ci drugą paczkę z biosem i programem do flashowania.
|
bez zmian :(
|
ja tez :) dzieki, zaraz sprobuje...
|
Wysłałem i mam nadzieje że się da rozwiązać ten problem.
|
denis-n@wp.pl_NSPM__
|
Podaj adres e-mail podeśle Ci biosa BY01 którego wgrywałem do Liteona i działał prawidłowo. Nic nie rób w Omnipatcherze wgraj bezpośrednio programem Ltnflash 124.
|
tak, dzialalo zanim wgralem firmware liteona z tym fixem...
|
Cytat:
Na pewno nie pomoże :nie: A tylko zaszkodzić może :taktak: Przecież przy EEpromie nic nie grzebałeś A wcześniej działało, prawda? |
Może by mu eeprom wgrać z innego Sony?
|
Zrobiłem to wszystko i nic nie pomaga :( :klnie:
|
W Itnflash zaznaczyłeś update a potem wskazałeś bios który ma wgrać bin file a potem Go czekasz aż skończy - restart kompa i musi działać.
|
Zobacz tu http://www.liteon401s.prv.pl/ .
Zacznij od BY01 a potem najnowszy ze strony Sony. Omnipatcher BY01 zaznacz ostatnie pole zapisz bios i wgraj Itnflash 124. |
ltnflash dalej niz "Querying Device..." nie ruszyl :(
|
Cytat:
|
skad mozna wziac ten program?
|
Wszystkie biosy tylko .bin wgrywałem programem Itnflash 124. Zawsze działało. Wgraj tym programem Bios BY01 w wersji bin ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html a potem oryginalne ze strony Sony. W Omnipatcherze zaznacz ostanie pole to ważne.
|
ok sprobuje...
|
Cytat:
Tak powinno być :taktak: Coś jednak ci nie trybi w systemie To zazwyczaj nie ma znaczenia, ale czy tego Soniaka masz samego na taśmie IDE? Bo jeżeli nie - to na czas flashowania spróbuj to zrobić :taktak: |
dobra to jeszcze sprobuje wgrac firmware od sony z tym fix costam :/
|
To Sony to OEM Litena 1633. Wgrywałem do swojego Liteona różne biosy i od Sony , Memorexa i Teca i wszystko działało bez problemu.Nie wiem co jest u Ciebie może dalej coś robisz źle.
|
no tak tylko ze mam nie liteona )
|
Ostatnie pole trzeba zaznaczyć.To zrobileś dobrze.
|
Juz sie ucieszylem a tu nic :( Naped wogole nie dziala mimo ze sie wgral niby ten firmware... :(
Moze to dlatego ze jak wgrywalem ten frmw. z 1633S to zaznaczylem jeszcze w OmniPatcherze "Fix... costam" (ostatnie pole) ? :( |
Cytat:
:> |
Cytat:
Biosem ! Go :bicz: Biosem ! |
Dobra, juz niby wszystko gra... :) Pod windowsem 98 wgral sie oryginalny firmware ze strony Sony... A pod WinXP sie zawieszal :) No coz :)
Chociaz nagrywarka teraz troche dziwnie sie zachowuje :/ |
No tak!
Napęd musi to przemyśleć :taktak: W końcu zmiana firmware to nie takie hop siup :jupi2: To poważna spawa i życiowa decyzja Wcale się nie dziwię, że tak jest :nie: ^_^ |
Fakt jak wgrywałem do 1653 bios CS09 ze strony Liteona to trzeba było czekać ładną ''chwilkę'' - też byłem zaskoczony że tak długo to trawa ale wyczekałem do końca.
|
Cytat:
na pewno zawieszaja?? jak ja wgrywalem nowego biosa do 1653S to niby sie zawiesil ale poprostu dlugo myslal (tzn. udawal ze mysli) nic sie nie dalo zrobic ale po dluzszej chwili wszystko do normy wrocilo. sproboj poczekac u mnie to zadzialalo..czekanie.. |
Cytat:
|
Spokojnie. :taktak:
Pobierz i wgraj. http://codeguys.rpc1.org/firmwares/s...BYX2.stock.rar Restart. Powinno być dobrze. :) |
Cytat:
A nie STOCK :nie: |
Aha, jak probuje mu wgrac oryginalny firmware to patcher sie wiesza i win xp zamula...
|
Witam
Mam pewien problem :) Po przeczytaniu paru stron (tego tematu) postanowilem w swoim Sony DRU-710A zmienic firmware na ten z Lite-Ona :) Sciagnalem Omni Patchera, ten pliczek: http://codeguys.rpc1.org/firmwares/s...BS41.stock.rar, zrobilem wszystko jak na 2 stronce i wgralem firmware... Po restarcie oczywiscie juz nic nie dzialalo 8 ) Nagrywarka jest widziana jako Lite-On ale nic na niej nie da sie zrobic (fajnie :))... Moze byscie cos poradzili? Bo szkoda troche kasy (no dobra nawet nie troche :)) Z godziny na godzine mam coraz gorsze morale... :klnie: |
Cytat:
Cytat:
|
ESPERANZA +4x z Geanta (po 10 na szpuli) palona na 1213@1633@1653CS07:
Disc Type DVD+R Book Type DVD+R Manufacturer AML Technology Media ID AML001 Protection System None Region 1,2,3,4,5,6,7,8 Capacity 4,38 GB Free Size 0,00 GB Free Blocks 0 Number of Layers 1 Linear Density 0.267 um/bit Track Density 0.74 um/track Maximum Read Speed 7,8x Maximum Write Speed 4,0x Current Write Speed 4,0x CLV Write Speed Performance Descriptor 1 4,0x CLV |
u codeguys jest i BSOS (1633) i CS09 (1653) patchowany pod niższe modele cchociaż oficjalna premiera tych biosów nastąpiła 24.12.2004
|
Nosnik:
Typ: DVD+R Book Type: DVD-ROM Producent: TDK Corporation [TDK z cake 10 szt. z Media Markt [Wroclaw]]] Media ID: TDK002 Pojemnosc: Maksymalna predkosc odczytu: 11,0x Maksymalna predkosc zapisu: 8,0x Nagrany: 4,0x CLV Nagrywarka: LiteOn SOHW 1633S [BS0S] (OmniPacher 1.3.8: opcje:"Increase DVD+/-R/R9/RW reading speed"; "Fix the "dead drive blink" / Enable cross-flashing"; oraz wprowadzajaca zalecane strategie zapisu ver. 2-13. Program: DVD Decrypter 3.5.1.0 Dane: Obraz plyty 3,9 GB [DVD-Video] Testy: KProbe v2.4.2 Wnioski: - Chyba spoko ten nowy BIOS-ik ;) |
Cytat:
|
Cytat:
dobre :D :spoko: |
Cytat:
sadze ze Zorg uzywa roxio 7 i dvdxcopy :), lecz moge sie mylic... :P 8 ) |
Witam ,jakim programem Zorg nagrywasz ?
Ja używam CloneDVD i : |
jeszcze jeden x16
|
juz dawalem w innym poscie
wyglada tak
|
Hi!
Dla zapalonych testerów: 1633_BS0S Ja na razie się wstrzymuję, mnie nieźle pali BS0R. Poczekam na opinie innych palaczy 8 ) |
sony drive check
same successy :)
|
Umnie po zmianie biosa na BS41 wyniki na TDK sa juz o niebo lepsze, nawet Esperanza sie lepiej nagrywa, ale jeszcze sporo brakuje, widocznie bios jeszcze nie funguje jak nalezy albo plyty nie sa najlepsze, umnie sprawdzil sie narazie TDK ale cena nie ta.Zobaczymy jak Verbatim sie sprawdzi i Dysan.Czekam na nowy biosik BS42 jak dobrze pamietam moze wkoncu bedzie jakis przelom w korekcji i jakosci nagrywania.
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...625#post374625 tak nagrywała wcześniej: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14259&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14261&stc=1 tak nagrywa obecnie http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14262&stc=1 |
no i jest
i tak zostawie sony dru 710A BYX2 DVD+R DL :piwo:
|
teraz czas na
test tej plytki :bicz:
|
sony
teraz sony 710a plytka verbatim x16 palona x16!!!! :O
|
test
i jako ze DL testow malo , dodam nastepny
|
test
a tu plytka x4 palona x8----po zmianie firmware na 1656cs07
|
tak x16, przeciez certyfikowane x16 wiec nie ma co sie zastanawiac.
a film smiga bez zajakniecia :piwo: |
@zorg paliles je maks 16x ???
|
Cytat:
:glaszcze: |
x16
verbatim x16
|
test
i jeszcze DL
|
test x16
wyszedl nawet nawet
|
test verbatima x16
wlasnie sprawdzalem verbatimy dvd+r x16 1633 firmware ostatnie ze strony liteona (BSOR)
|
Ale sie porobilo okazalo sie ze to wina plyty.
Data/Czas : 2004-12-20 15:52:16 Model : 0-0-2-0 LITE-ON DVDRW SOHW-1633S BS41 Płyta : DVD+R , TDK002 [TDK Corporation] Prędkość : 4x Suma bloków ECC (PI/PIF) : 8/1 Zeskanowany zakres : 0 - 2269543 Sampling count : 126835 Błędów : 0 PI Maksymalnie : 10 PI Średnio : 0,39 PI Suma : 6517 PIF Maksymalnie : 2 PIF Średnio : 0,04 PIF Suma : 607 :bicz: widac je luzer zemnie :niepow: .Biosik spox ale musze jeszcze troche testow porobic.Co gorsza te TDK sa drogie :ysz: . |
Cze wszystkim mam problem z ta nagrywarka mozliwe a raczej na pewno tak jest bo po testach w KProbe mam takie wyniki ze niewiem co mam myslec o tym, fakt plyta to Esperanza. Nagrywane to bylo na biosie BS0H a teraz mam BS41 i niewiem co myslec o tym jakies wskazowki.
|
czy u was tez sa takie obiawy? zassalem 1633S.BS0R.stock i dvdrw_omnipatcher-1.3.18 gdy otwieram tym programem BS0R nie mam mozliwosci wlaczenia opcji Enable auto-bitsetting(opcja szara) zas Enable cross-flashing mozna wlaczyc.(zalezy mi na dvd-rom)
Wlasnie wypalilem plytke(starszy bios) (verbatima dvd-r) i objaw mam taki ze w nero wykazal mi na samym konicu blad wypalenia ale film odpala mozna ogladac zas nie widac plikow na plytce dodam ze tak mam czesto ??? czego to moze byc wina? |
Fajny mi urok ;), naprawdę nie ma jakiegoś sposobu na zmniejszenie mu prędkości odczytu do np 24x ??
|
Cytat:
Naprawdę?!? :O Myślę, że jak załozyłeś taki temat To wpisywanie tego pytania we wszystkich napotkanych innych Spowoduje raczej irytację niż chęć pomocy :zly: Jak ktoś będzie chciał ci pomóc - to napisze właśnie tam Bo przecież po to zakłada się temat, żeby w nim dyskutować o danym problemie :taktak: Prędkość x48 zbliżona jest już do wiertarki Więc trudno wymagać, żeby była cisza jak makiem zasiał Użytkownicy Neców, Pioneerów, TDK zaraz się odezwą, że u nich ciszej To prawda :taktak: Napędy te są trochę bardziej dopracowane w tym względzie I być może jest ciszej A Litek? Taki jego urok :D Przynajmniej słyszysz, że działa :mruga: |
To jest mój temat i niestety nikt mi nie może pomóc :(
|
Cytat:
Może w tym temacie znajdziesz odpowiedź :taktak: :> |
Słuchajcie, kupiłem sobie dzisiaj, a raczej wczoraj :D, wypalarkę litek 1633s i odczytuje mi ona płytki cd z pręd. 48x przy czym jest strasznie głośna, nie można jakoś obniżyć szybkości odczytu cd ?? Próbowałem nero drive speed ale czasami działa a czasami nie, przy mniejszych pręd. odtwarzania wypalarka pracuje cichutko.
|
Cytat:
zerknij http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html i wszystko jasne |
jestem zielony czy z 1613 zrobi dwuwarstwową i jakim biosem?
|
Hmmm a wiecie... zastanawia mnie do czego my wszyscy dążymy.... heh tysiące ludzi nie ma pojęcia o przerabianiu biosów czy eepromów i żyją, wypalają oglądają :mruga:
W sumie dobra sprawa tym bardziej że miałem 451s przerobiłem na yyy o ile pamięam 851s (jest taka? :jezyk: ) teraz nan 1213s przerobiłem ze mianą eepromu na 1633s i jestem bardzo zadowolony. Teraz pytanie jest sens wgrywać kolejne wersje 1633s ( no i jakie) czy też od 1653s ( no i też mam 2 do wyboru)...... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
tak wgrywalem niera i 5 minut temu wgrywalem do zwyklej nagrywarki tylko niewiem czemu niemoge z tego biosu bs41 powrocic do jakiegos innego ? wesyr87 jesli chcesz sie przekonac tu masz linka wgraj i powroc to mi napisz jak to zrobiles http://codeguys.rpc1.org/firmwares/1...patched-cf.rar
|
Cytat:
|
witam szanowne grono speców prosilbym o informacje czemu niemoge powrocic do jakiegos innego biosu np BSOK mam wgrany bs41 inic niedaje mi wgrywanie epromu jak sie powinno prawidlowo wgrywac powrot do wczesnieszego ? moglby ktos to wytlumaczyc troche lopatologicznie :( ?bylbym wdzieczny za oddzew temu kto opisze na forum co i jak
|
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:37. |