Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn SOHW-1633S@Sony DRU-710A@Sony DW-22A@Memorex F16@Teac DV-W516G (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-1633s-sony-dru-710a-sony-dw-22a-memorex-f16-teac-dv-w516g-39900/)

slawekj 05.11.2004 22:51

Cytat:

Napisany przez Vosh
BTW. Do slawkaj - mam do Ciebie wielką prośbę: czy mogłbyś wypalić kilka CDR'ów na 1633 z prędkością 48? Mam znów problem, bo aktualnie mam 1633 i Nec 3500.

:czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=31

:)

XSzuflaX 05.11.2004 22:49

Cytat:

Napisany przez Vosh
A tego z chkdsk to w ogóle nie kumam .... a BSOD-a to ja widziałem tylko na obrazkach w necie :) a tak poważnie to chyba z rok temu...

Moze troche lakonicznie opisalem. Sytuacja jest taka Windows XP na partycji NTFS. Wpisuje komende chkdsk x: /f i pojawia sie komunikat ze dysk bedzie sprawdzony przy nastepnym ladowniau sys-a. I po restarcie jak inicjuje sie chkdsk.exe to co: BSOD gdyz sterownik IDE SW nie jest do konca zaladowany. Gdy odinstaluje IDE SW nie ma takiego probelmu. A innych BOSD tez nie widuje.

Ale zdaje sie ze to OT ;)

Ps.: Mule mod Xlillo nigdy jeszcze mi sie nie wywalil.

Vosh 05.11.2004 21:38

Cytat:

Napisany przez XSzuflaX
Bo sam plik z Nero musi chyba miec jeszcze podkladke w postaci pliku ASPI32.sys ktory juz jest tylko w ForceASPI 1.8. Jednak nie probowalem odinstalowac ForceASPI 1.8 i probowac na samym ASPI z Nero. Powod : Trace kolejki w eMule ;))))) przy tych ciaglych restartach.

Ps.: Aktualnie kozystam z Force ASPI 1.8; nForec Drivers 5.10 int (bez IDE SW); Sterownikow IDE Od M$-a. Poczytalem na roznych grupach i pisali tam ludzie ze szybciej im ripuje DVD i pozatym na IDE SW nie dziala "chkdsk" po restarcie kompa pojawiaja sie BSOD-y i trezba szybko spacje naciskac ;))) zeby chkdsk anulowac.

Nie musi - sprawdź sam (jak Ci się np. mułek wyłoży - czego Ci oczywiście nie życzę :) ). Co do ripowania nie wiem - nie zauważyłem żeby było wolno ;) A tego z chkdsk to w ogóle nie kumam .... a BSOD-a to ja widziałem tylko na obrazkach w necie :) a tak poważnie to chyba z rok temu...
Dzięki za wykresik - jest git :)
Co do audio to pisałem, że do prędkości x16 jest super - tylko powyżej kicha ;(
Jutro sprawdzę (tak dla świętego spokoju) IDE SW i dam znać, czy coś się zmieniło.

--
Pzdr. Slawek

XSzuflaX 05.11.2004 19:08

Ilość załączników: 1
A tu jeszcze jeden wykresik dla Vosh-a. CDSpeed2000 3.42 PL
Plyta TDK D-View audio palone x8

XSzuflaX 05.11.2004 15:38

Cytat:

Napisany przez Vosh
... Ja tam nie instaluję nigdy Aspi i nie narzekam - no chyba, że powiecie teraz, że te CDR'y to dlatego ...

Wlansie pewnie dlatego gdyz ja na LiteOn SOHW 1633S (BS0K) + omni i reset EEMPROMU pale plytki CD-R

Esperanza; Platinum, Hawk. Wszystkie zieloniutkie nawet palone x48. Normalnie pale x24 najlepsze efekty C2 nigdy nie ma a c1 tez jak na lekarstwo. Dowod w zalaczniku.

Cytat:

Napisany przez Vosh
A z KProbe (i pozostałymi) robię j/w i działa. No tak, ale ja mam NForce 3 i SW i on jest beeee i muszę z tym jakoś żyć

Mozna go samego odinstalowac w dodaj/usun programy ja tak wlansie zrobilem.

XSzuflaX 05.11.2004 15:26

Cytat:

Napisany przez Vosh
To po co w takim razie instalować Aspi bo nie bardzo rozumię?

Bo sam plik z Nero musi chyba miec jeszcze podkladke w postaci pliku ASPI32.sys ktory juz jest tylko w ForceASPI 1.8. Jednak nie probowalem odinstalowac ForceASPI 1.8 i probowac na samym ASPI z Nero. Powod : Trace kolejki w eMule ;))))) przy tych ciaglych restartach.

Ps.: Aktualnie kozystam z Force ASPI 1.8; nForec Drivers 5.10 int (bez IDE SW); Sterownikow IDE Od M$-a. Poczytalem na roznych grupach i pisali tam ludzie ze szybciej im ripuje DVD i pozatym na IDE SW nie dziala "chkdsk" po restarcie kompa pojawiaja sie BSOD-y i trezba szybko spacje naciskac ;))) zeby chkdsk anulowac.

Vosh 05.11.2004 12:18

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Chyba tylko dla innych programów z ASPI korzystających :taktak:

Bo w przeciwnym razie - faktycznie - było by to bez sensu :idea:

No właśnie - też tak myślę :)
Ja tam nie instaluję nigdy Aspi i nie narzekam - no chyba, że powiecie teraz, że te CDR'y to dlatego ... ;) A z KProbe (i pozostałymi) robię j/w i działa. No tak, ale ja mam NForce 3 i SW i on jest beeee i muszę z tym jakoś żyć :buu: ;)

--
Pzdr. Sławek

VIZZARD 05.11.2004 12:10

Cytat:

Napisany przez Vosh

Chyba tylko dla innych programów z ASPI korzystających :taktak:

Bo w przeciwnym razie - faktycznie - było by to bez sensu :idea:

Vosh 05.11.2004 11:56

Cytat:

Napisany przez XSzuflaX
Wystarczy zainstalowac ForceASPI 1.8 i do katalogu z KProbe skopiowac plik "WNASPI32.DLL" z Nero

--
Pzdr. Sławek

BTW. Do slawkaj (i oczywiście do wszystkich) - mam do Ciebie wielką prośbę: czy mogłbyś wypalić kilka CDR'ów na 1633 z prędkością 48? Mam znów problem, bo aktualnie mam 1633 i Nec 3500. Do poniedziałku muszę wybrać jedną z nich. Już byłem skłonny zostawić 1633 (w końcu mogę potestować :) ) ale właśnie z CDR mam problem. Do x16 wszytko cacy a powyżej tragedia - nagrywa się pięknie a czytać już nie bardzo. Sporo błedów (scan disk) transfer kaszana a quality to już nawet nie mówię... Ja to muszę zawsze mieć pod górę :( No i teraz nie wiem co zostawić? Ogólnie jak dla mnie to Nec nagrywa lepiej na tańszych płytkach DVD a na lepszych (u mnie) Litek ... No i gdyby nie te CDR to miałbym jasność - Litek :)

XSzuflaX 05.11.2004 11:19

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Przy zainstalowanych IDE SW w ogóle nie można odpalić kProba Chyba, że te nowe 5.10 to umożliwiają Przy zainstalowanych poprzednich wersjach IDE SW Tam, gdzie podany jest konfig podpięcia napędu do kanałów IDE Nie było identyfikacji i nazw napędów - tylko same symbole w stylu 1-0-0-0 Czy tobie na nForce2 drivers 5.10 kProbe działa?

Dzialac bedzie na kazdym sterowiniku do nforce2 w kazdej wersji z kazdym IDE SW. Wystarczy zainstalowac ForceASPI 1.8 i do katalogu z KProbe skopiowac plik "WNASPI32.DLL" z Nero (//program files/ahead/nero/), lub sam plik sciganac ze strony www.nero.com i bedzie dzialao.

A z tymi szpilami to ewidetnie wina KProbe bo w Nero CDSpeed2000 takie szpilki sie nie pojawiaja. Zreszta chlopaki na cdfreaks.com pisali zeby sie tym nie przejmowac ;)

Wiec wniosek taki: KProbe zle radzi sobie z chipsetami nforce a a ASPI Adaptec-a nie radza sobie z IDE SW nVidii :-\

VIZZARD 05.11.2004 01:13

Cytat:

Napisany przez XSzuflaX
A ja juz chyba wiem co jest przyczyna ;) nForce2 i sterowniki microsoftu, gdyz jak mialem IDE SW to nie bylo takich jaj lub ASPI Adaptec-a bo na ASPI od Nero 6.6.0.1 nie mam takich bledow vide CDSpeed2000 v3.42.

Ale czy aby na pewno?

Przy zainstalowanych IDE SW w ogóle nie można odpalić kProba :nie:

Chyba, że te nowe 5.10 to umożliwiają :idea:

Przy zainstalowanych poprzednich wersjach IDE SW

Tam, gdzie podany jest konfig podpięcia napędu do kanałów IDE

Nie było identyfikacji i nazw napędów - tylko same symbole w stylu 1-0-0-0

Czy tobie na nForce2 drivers 5.10 kProbe działa? :|

adax 04.11.2004 18:48

Cytat:

Napisany przez hegan
jak wypale to wstawie wykres ale wydaje mi sie ze tak poleci do konica :)
mam nadzieje ;)

Ja też. :spoko:

XSzuflaX 04.11.2004 15:18

Ilość załączników: 3
Wiec teraz moj burn ;)
Plyta PLATINIUM DVD+RW [Ricoh (RICOHJPN W11)] uprzednio sformatowana.
Nagrywarka LiteOn SOHW 1633S [BS0K; Omni: Auto-bitsetting, crossfalshing, zalecane strategie zapisu] + reset EEMPROMU przed wgraniem biosa BS0K
1) CDSpeed2000 3.42 (Test powierzchni)
2) CDSpeed2000 3.42 (Test jakosci plyty)
3) Kprobe

Prosze o komentarze i podkreslam ze to DVD+RW; BookType DVD-ROM wiec chyba jakosciowo troche gorsze od DVD+R choc moze sie myle

Ps.: Czy moze ktos napisac jak zrobic zeby obrazki byly w poscie a nie jako zlaczniki bo nie umiem na tych nowoczesnych forach, bo ja USENet-owec jestem ;)

icemac 04.11.2004 14:49

Cytat:

Napisany przez XSzuflaX
Tylko jaki jest sens jesli i tak gdy kozystamy z danego nosnika to odczytujemy go zazwyczaj z pelna predkoscia. Nie chce znow rozpetac dyskusji wiec EOT.

A probelm polega na tych szpilkach c2 co sie pojawiaja niewiadomo dlaczgo i nie niewiadomo dlaczego tylko w KProbe

koniec tematu
powalilo mi sie z odczytem DVD

sorka i respecta :spoko:

:piwo:

XSzuflaX 04.11.2004 14:45

Cytat:

Napisany przez icemac
KOLEGO testujemy w kProbe i nero CD/DVD Speed z predkoscia 4x a nie max, czy 16

Tylko jaki jest sens jesli i tak gdy kozystamy z danego nosnika to odczytujemy go zazwyczaj z pelna predkoscia. Nie chce znow rozpetac dyskusji wiec EOT.

A probelm polega na tych szpilkach c2 co sie pojawiaja niewiadomo dlaczgo i nie niewiadomo dlaczego tylko w KProbe

borys82 04.11.2004 14:22

Ilość załączników: 4
Płyta Verbatim DVD+RW x4 nagrana na LiteOn 1213s@1633s BS0K

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12477&stc=1
Ta sama płyta po Reset Learnt Media i wgraniu biosu od memorexa po pierwszym paleniu:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12478&stc=1

.... i po drugim paleniu (tutaj test zrobilem na x8 bo nie chcialo mi sie czekac):
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12479&stc=1

Płyta Benq x8 palona x6:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12480&stc=1

wczesniej na oryginalnym najnowszym biosie od 1213s i na Sony DRU700.. na plycie Benq x8 i na verbatim DVD-RW x4 mialem PI na poziomie cos kolo 800-900 , jak widac RLM bardzo mi pomoglo ;)

icemac 04.11.2004 13:22

Cytat:

Napisany przez pawelblu
CDRy testuje sie na wysokich predkosciach - zwykle max.

:ysz:
nie doczytalem ze to CD-Ry i poprawilem sie pozniej, jak topic od DVD litka i przerobkach to chyba testujemy DVD+-R.

pawelblu 04.11.2004 13:03

Cytat:

Napisany przez icemac
KOLEGO testujemy w kProbe i nero CD/DVD Speed z predkoscia 4x a nie max, czy 16 :klnie:

CDRy testuje sie na wysokich predkosciach - zwykle max.

icemac 04.11.2004 13:01

Cytat:

Napisany przez XSzuflaX
Mam 2 pytania techniczne:
1) Czy po restarcie EEMPROMU na zwyklych CD-R naped tez sie kalibruje czy tylko na DVD?
2) Dlaczego na wykresie w KProbe mam duze slupki c2 a w Nero CDSpeed2000 ich nie ma. Dodam iz jak zmienie predkosc odczytu z maksymalnej na x16 to wynik tez wychodzi bardzo ladny, wiec mniemam ze te c2 to poprostu momenty w ktorych naped zmienia szybkosc.

Ps.: Opcja "Remove the spike" odznaczna ptaszkiem
Ps2.: Screeny w zlaczniku

KOLEGO testujemy w kProbe i nero CD/DVD Speed z predkoscia 4x a nie max, czy 16 :klnie:

P.S edit
tego nie wie nikt dlaczego tak sie dzieje przy CD-r ;)

hegan 04.11.2004 12:52

Cytat:

Napisany przez adax
Nagraj płytkę do końca pelne 4,38 GB i dodaj wykres - jestem ciekawy czy wypali się tak ładnie do końca. :idea:

jak wypale to wstawie wykres ale wydaje mi sie ze tak poleci do konica :)
mam nadzieje ;)

wesyr87 04.11.2004 12:28

Dawno mnie tu nie bylo, przeczytalem co nieco ale mam pytanie to jaki teraz bios najlepiej pali na 1633S ??

XSzuflaX 02.11.2004 19:52

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Wcześniej już też parę razy to było. Najlepsze jednak jest to że jak dla mnie sprawa ta jest dalej bez odpowiedzi

A ja juz chyba wiem co jest przyczyna ;) nForce2 i sterowniki microsoftu, gdyz jak mialem IDE SW to nie bylo takich jaj lub ASPI Adaptec-a bo na ASPI od Nero 6.6.0.1 nie mam takich bledow vide CDSpeed2000 v3.42.

Moj Config
ABIT NF7-S rev.2 BIOS D26 (Sterowniki 5.10 bez IDE SW oraz ForceASPI 1.8)
Athlon Burton 2500+ czesto na 100x11 vcore 1.1
2x Kingstone HyperX CL2 (synchronicznie z FSB)
Seagae Baracuda 20 GB Master
LiteON SOHW 1633S BS0K (Auto Bit.. , CrossFlashing)
On board Sound Storm
ASUS v7700 (GeForce2 Ultra )
Sagem Fast800 (neostrada)

VIZZARD 02.11.2004 19:08

Cytat:

Napisany przez XSzuflaX
1) Czy po restarcie EEMPROMU na zwyklych CD-R naped tez sie kalibruje czy tylko na DVD?
2) Dlaczego na wykresie w KProbe mam duze slupki c2 a w Nero CDSpeed2000 ich nie ma. Dodam iz jak zmienie predkosc odczytu z maksymalnej na x16 to wynik tez wychodzi bardzo ladny, wiec mniemam ze te c2 to poprostu momenty w ktorych naped zmienia szybkosc.

Proponuję zerknąć choćby na TEN fragment dyskusji :czytaj:

Wcześniej już też parę razy to było

Najlepsze jednak jest to

Że jak dla mnie sprawa ta jest dalej bez odpowiedzi :idea:

XSzuflaX 02.11.2004 17:40

adax 02.11.2004 17:14

Cytat:

Napisany przez hegan
http://free.of.pl/h/hegan/kprobe/3dvdwypalone.JPG
wynik 3 wypalonej plyty dvd+r po resecie eeproma

ps:
opcja dodaj zalaczniki cos mi nie dziala

Nagraj płytkę do końca pelne 4,38 GB i dodaj wykres - jestem ciekawy czy wypali się tak ładnie do końca. :idea:

hegan 02.11.2004 01:05

http://free.of.pl/h/hegan/kprobe/3dvdwypalone.JPG
wynik 3 wypalonej plyty dvd+r po resecie eeproma

ps:
opcja dodaj zalaczniki cos mi nie dziala

hegan 02.11.2004 00:16

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
1 Czy jest to MCC 002 ?
2 Czy reset eepromu zrobiłeś przed czy po wgraniu ostatecznego biosu.
3 Który bios wgrałeś (skąd pobrałeś) i co zaznaczyłeś w Omnipatcherze?

odp1 TAK
odp2 reset eeproma i po nim wgralem biosik
odp3 1633S.BS0K.stock z http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html a zaznaczylem "Enable autobitsetting" i ostatnią pozycję (enable crosflashing) a po tym wszystkim odinstaluj pomocniczy kanał ide (tam gdzie jest Liteon)(manager urządzeń) i polecial reset

wypalilem nastepna plytke dvd+r verbatima i wynik ten sam co wyzej

wypalone Nero6601
mysle chyba ze nie ma co juz wiecej kombinowac z biosem :cool:

brodkiew007 01.11.2004 23:36

1 Czy jest to MCC 002 ?
2 Czy reset eepromu zrobiłeś przed czy po wgraniu ostatecznego biosu.
3 Który bios wgrałeś (skąd pobrałeś) i co zaznaczyłeś w Omnipatcherze?

hegan 01.11.2004 23:13

DVD+R Verbatim "MCC" kupiony luzem za 2,5zl

brodkiew007 01.11.2004 22:57

No ładnie, to jeszcze powiedz jaki nośnik paliłeś i jakim programem nagrywany. :)

Ale poprawę już widać :D

Na przyszłość zapisuj wynik z kprobe do pliku graficznego i tak przedstawiaj wykresik (tak jak kilka postów wyżej), bo jest zgrabniejszy, zawiera pełne informacje o skanowaniu... itp :D

hegan 01.11.2004 22:46

Pierwsza DVD+R palona po resecie eeproma a to moj wynik :
http://free.of.pl/h/hegan/wypas.jpg
i mam nadzieje ze sie to troszke jeszcze poprawi jak wypale wiecej dvd
a mialem taki :\

http://free.of.pl/h/hegan/kprobe..jpg

brodkiew007 01.11.2004 16:59

Tak :)

Jak ta przeróbka nie pomoże to możesz spróbować 1633@1653

Procedura podobna jak Ci opisałem z tym, że tego biosu narazie nie rozpoznaje Omnipatcher więc wgrywasz odpowiedni bios od codeguys 1633@1653.exe.

hegan 01.11.2004 16:41

no a ten restart eepromu?
"robie naciskajac Reset Learnt Media? a kopie bezpieczenstwa "Backup Eeprom"?"

brodkiew007 01.11.2004 15:25

otwierasz exe i zapisujesz do jakiegoś exe :)

crosflashing nie ma wpływu na jakość nagrywania ale powinnosię ja zaznaczyć gdy wgrywasz modyfikowany firmware

po zaznaczeni "enable autobitsetting" nie ma potrzeby używania różnych programów do Booktypu

co do aspi ja mam forceaspi18 i one działają bez problemu

Powodzenia :D

Pozdrawiam, Tomek

hegan 01.11.2004 14:52

Cytat:

2 Otwórz go Omnipatcherem i zaznacz "Enable autobitsetting" i ostatnią pozycję (enable crosflashing)

6 Odinstaluj pomocniczy kanał ide (tam gdzie jest Liteon)(manager urządzeń)

7 po resecie sam się zainstasluje

8 Zainstaluj ASPI (lub sprawdź czy już je masz prawidłowe)

Mam tego biosa i teraz Omni otwieram plik "1633S.BS0K.stock.exe" czy moze plik w tym katalogu "1633S.BS0K.stock\raw_bin_version\BS0K.bin"

(enable crosflashing)- co ta opcja daje jak ja wlacze?

no i czy po wgraniu tego biosa bede musial uzywac BookType v1.2.0

Piszesz zebym zainstalowal ASPI ale teraz jakie? :) bo spotkalem sie z wieloma opiniami te:aspi_471a2 czy moze te forceaspi18
restart eepromu robie naciskajac Reset Learnt Media? a kopie bezpieczenstwa "Backup Eeprom"?

Xentri 01.11.2004 14:12

Nie doczytałem a już wysłałem.
3. Z pudełka
4. CloneDVD 2.4.5.4
5. Kopia z plików IFO

Przed wgraniem biosu kasowałem eeprom

Xentri 01.11.2004 14:10

Orginalny ze strony Liteona.
A tu jeszcze ta sama płytka w DVDInfo, i w co tu wierzyć? :-)

brodkiew007 01.11.2004 13:57

Cytat:

Napisany przez hegan
tez tak zaznaczalem ale wypalal mi plytki DVD+R nie jako DVD-ROM ale jako DVD+R jesili tobie wypala z wlaczona ta opcja w biosi bez pomocy programu BookType v1.2.0 na lite-on1633s to prosze napisz krok po kroku jak zes to robil w Omni.
Droga sprawa zmienilem biosa z Teac.W516G.B4S2.stock na 1633S.BS0K.stock(czysty) przed tym flash zrobilem restart epr) i slyszalem ze musi sie wypalara skalibrowac,jesili tak to wystarczy powypalac z 4razy plytke DVD+RW lub DVD-RW.
No i co bys mi poradzil pozmieniac w boiosie zeby mi tak nie wypalal jak moje zdiecie wyzej,uzywam plyrek Verbatim DVD+R MediaType[002] [MCC] czy moze do serwisu z nia :papa:
a najlepiej posilij mi tego biosa na maila bo ja juz nie mam sil do tej wypalary :nie: hegan2@wp.pl

1 ściągnij z www.codeguys.rpc1.org bios: 1633 bs0k stock

2 Otwórz go Omnipatcherem i zaznacz "Enable autobitsetting" i ostatnią pozycję (enable crosflashing)

3 Zapisz ten bios w jakimś pliku.

4 Zrób reset eepromu (ale wcześniej zrób sobie jego kopię bezpieczeństwa)

5 wgraj swój bios (patrz pkt 1-3 :D ) i reset

6 Odinstaluj pomocniczy kanał ide (tam gdzie jest Liteon)(manager urządzeń)

7 po resecie sam się zainstasluje

8 Zainstaluj ASPI (lub sprawdź czy już je masz prawidłowe)

PS. Booktype płyty sprawdź tak: Kprobe, disc info, i tam jest zakładka booktype. A do serwisu zawsze zdążysz :) . Ja wypalałem po resecie eepromu pierwszą płytkę i w miarę ładnie wyszła. :D

Cytat:

Napisany przez Xentri
Przedstawiam płytkę verbatima DVD+R x4 na BSOK. KProbe i Nero trochę różnią się od siebie.

1. Czy masz bios oryginalny czy modyfikowany?
2. Jeżeli modyfikowany to czym?
3. Czy te Verby na których paliłeś są ze szpindle czy z pudełka?
4. Jakim programem nagrywałeś.
5. Co nagrywałeś (obraz płyty, czy może po prostu z plików)

XSzuflaX 01.11.2004 12:54

Ilość załączników: 2
Wiec i ja posylam wykres
Plyta z danymi wypalana w Nero 6.6.0.1
LiteOn SOHW-1633S (BS0K - exe ze strony liteona) nigdy nie flashowana na inna, nie resetownay eemprom
Plytka SKY DVD-R x4 (AML Technology)
1)Neoro CDSpeed 3.42 PL
(czerwona kropka pojawila sie na malym gifie bo nagrywalem w locie i chyba nie zdazyl z danymi po tescie CDCheck-iem v3.1.2.0 to wyszlo)

2)KProbe 2.4.2 (ASPI z Nero [Plyta nForce2 z IDE SW])
Jak widac plyta slabej jakosci kupilem 1 w Media Markt we Wroclawiu dla proby
Duzo bledow PI
Na srodku jakis monstrulany PIF

Xentri 01.11.2004 12:52

Przedstawiam płytkę verbatima DVD+R x4 na BSOK. KProbe i Nero trochę różnią się od siebie.

Załącznik 12351

Załącznik 12352

hegan 01.11.2004 11:12

Cytat:

Aktualnie mam bios BS0k wgrany z autobitsettingiem (zaznaczone w Omni)

tez tak zaznaczalem ale wypalal mi plytki DVD+R nie jako DVD-ROM ale jako DVD+R jesili tobie wypala z wlaczona ta opcja w biosi bez pomocy programu BookType v1.2.0 na lite-on1633s to prosze napisz krok po kroku jak zes to robil w Omni.
Droga sprawa zmienilem biosa z Teac.W516G.B4S2.stock na 1633S.BS0K.stock(czysty) przed tym flash zrobilem restart epr) i slyszalem ze musi sie wypalara skalibrowac,jesili tak to wystarczy powypalac z 4razy plytke DVD+RW lub DVD-RW.
No i co bys mi poradzil pozmieniac w boiosie zeby mi tak nie wypalal jak moje zdiecie wyzej,uzywam plyrek Verbatim DVD+R MediaType[002] [MCC] czy moze do serwisu z nia :papa:
a najlepiej posilij mi tego biosa na maila bo ja juz nie mam sil do tej wypalary :nie: hegan2@wp.pl

brodkiew007 01.11.2004 10:43

Aktualnie mam bios BS0k wgrany z autobitsettingiem (zaznaczone w Omni). Bios pobrałem od Codeguys (wersja STOCK).

Poprzednie biosy nie paliły za dbbrze szczególnie oficjalne. Z poprzednich zdecydowanie wyróżniał się u mnie bios BS0h od Codeguys.

Na wcześniejszych stronach tej dyskusji zamieściłem trochę wyników mojego wypalania Verbatimów (wszystkie MCC002).

PS. Czy ktoś już wypalał RICOHJPN01 na 1633s i na jakjim biosie i jakiej strategii wychodzą najlepiej?

hegan 31.10.2004 23:19

Cytat:

Verbatim+R X4 palony X4 w Nero 6.6 na nowym biosie TEACA (przed jego wgraniem zrobiłem reset eepromu). :ysz:

Co o tym myślicie. Chyba wracam do 1633 bs0k (stock) bo ten pali mi najlepiej... ;)

A może 1633@1653 ? :D

MAM TO SAMO!!!
http://free.of.pl/h/hegan/kprobe..jpg
wypalam dvd+r z wlaczonym BookType v1.2.0 + bios (nieruszany przez OP) 1633S.BS0K widzi mi go jako dvd-rom tu wszystko jest ok ale jak uruchomie w nero/nero cd-dvd speed/ScanDisk i przeskanuje plytke to zawsze pod koniec mam czerwone kwadraciki (nieczytelne) co jest grane z tymi LITE czy ja trafilem na taki trefny model :wsciekly: czy to moze wina biosa,w KP2Setup2.4.2 zawsze pod koniec testu mam dozo bledow PI tak jak wyzej to widac
brodkiew007 napisz mi czy miales takie same wyniki na wczesniejszych biosach bo ja juz uwalilem dwie plytki no chyba ze serwis mnie czeka :nie:

brodkiew007 31.10.2004 19:15

Verbatim+R X4 palony X4 w Nero 6.6 na nowym biosie TEACA (przed jego wgraniem zrobiłem reset eepromu). :ysz:

Co o tym myślicie. Chyba wracam do 1633 bs0k (stock) bo ten pali mi najlepiej... ;)

A może 1633@1653 ? :D

Załącznik 12307

legion 31.10.2004 10:44

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ta funkcja nie działa w 1633S.

powaznie nie dzial a szkoda bo przydatna rzecz:D

slawekj 31.10.2004 09:55

Ciekawa propozycja nośników polecana przez Plextor'a.

:czytaj: http://www.plextor.com/english/support/media_712.htm

brodkiew007 31.10.2004 00:26

Tak jak obiecałem wykresik Verbatim+R X4 palona z iso w nero 6.6 z prędkościa x4 (zmieniona strategia zapisu) :cool:

bios bs0k w postaci *.exe od Codeców (stock). Zaznaczyłem "Apply recomended" i w ten sposób zmieniłem strategię zapisu dla Verba +R MCC002. Zaznaczyłem jeszcze autobitestting i enable crosflashing....

Ps. Ten test z nero dvd speed zrobiony z prędkością maxymalną więc wypadł gorzej niż kprobe. :czytaj:

Co radzicie: zawrócić zpowrotem na bios nie zmieniany? (ten ma trochę PI na końcu poszarpane :ysz: , ale nie wiem czy to lepiej niż kilka postów wyżej.....

Załącznik 12289

Załącznik 12291

slawekj 30.10.2004 23:34

Cytat:

Czy przed wgraniem tego biosu należy przeresetować eeprom ??
PozDro :D

Jeżeli wgrywamy biosy od 1633S do 1633S nie resetujemy eepromu.
Reset eepromu robimy wówczas gdy wgrywamy biosy od innych napędów lub przechodzimy na wyższy model np. 1653S i odwrotnie z 1633S@1653S na 1633S.

brodkiew007 30.10.2004 23:06

Cytat:

Napisany przez slawekj

Fakt. W Omni te pola są zaznaczone na szaro.

Ale postanowiłem wgrać ten sam bios tylko już w postaci *.exe od Codeców (stock). Zaznaczyłem "Apply recomended" i w ten sposób zmieniłem strategię zapisu dla Verba +R MCC002. Zaznaczyłem jeszcze autobitestting i enable crosflashing....

Czy przed wgraniem tego biosu należy przeresetować eeprom ??

Niedługo podeślę Wykres Verba na "nowej strategii".

PozDro :D

xux84 30.10.2004 22:48

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
bedzie bedzie

na 832 to wiem ze bedzie... nie ma na 1633.

slawekj 30.10.2004 22:45

Cytat:

Jeżeli chcesz aby dvd+rw było jako dvdrom to najlepiej po ustawieniu go w jakimś programie (Kprobe, narzędzie od Liteona, itp.) wykonaj PEŁNE formatowanie nośnika. Wtedy już powinno być dvdrom :D

Nie trzeba formatować(kasować). Zmianę +RW na DVD-ROM robimy na nagranym lub czystym nośniku tak jak opisałem. :taktak:

Cytat:

Napisany przez legion
sprobuj w omni zaznaczyc force-fallback i moze nie bedzie tak koncowek rypal:D

legion 30.10.2004 22:44

Cytat:

Został w postaci pliku "BIN" wczytany do Omnipatchera i tylko zaznaczyłem "enable autobitsetting".

Ps. Bo często zapominam aby włączyć programik od Liteona do zmiany Book Type.
||

sprobuj w omni zaznaczyc force-fallback i moze nie bedzie tak koncowek rypal:D

brodkiew007 30.10.2004 22:41

Jeżeli chcesz aby dvd+rw było jako dvdrom to najlepiej po ustawieniu go w jakimś programie (Kprobe, narzędzie od Liteona, itp.) wykonaj PEŁNE formatowanie nośnika. Wtedy już powinno być dvdrom :D

mensir67pl 30.10.2004 22:22

Cytat:

Napisany przez xux84
W nero? jestes pewien? a mozesz sprawdzic, bo ja wiem ze nie bedzie :)

bedzie bedzie

brodkiew007 30.10.2004 22:11

Cytat:

Napisany przez legion
modywfikowales bios czy na czystym :D

Został w postaci pliku "BIN" wczytany do Omnipatchera i tylko zaznaczyłem "enable autobitsetting".

Ps. Bo często zapominam aby włączyć programik od Liteona do zmiany Book Type.
||

xux84 30.10.2004 21:52

W nero? jestes pewien? a mozesz sprawdzic, bo ja wiem ze nie bedzie :)

slawekj 30.10.2004 21:19

Cytat:

Napisany przez waldi188
Słuchaj zrobiłem wszystko jak pokazałeś, ale w dalszym ciagu DVD + RW jest mie DVD-ROM tylko DVD + RW, może to wina Nero??? Co musiałbym w nim zmienić, czym ty wypalasz płytkę???

Nie używamy żadnego programu do nagrywania.
Montujesz do napędu płytkę +RW zapisaną lub czystą i postępujesz zgodnie z opisem:

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=293

I na pewno będzie DVD-ROM. :taktak:

waldi188 30.10.2004 20:30

Cytat:

Napisany przez waldi188
Cześć a skad wziąć Liteon Bit Setting???

Słuchaj zrobiłem wszystko jak pokazałeś, ale w dalszym ciagu DVD + RW jest mie DVD-ROM tylko DVD + RW, może to wina Nero??? Co musiałbym w nim zmienić, czym ty wypalasz płytkę???

slawekj 30.10.2004 19:47

Cytat:

Napisany przez dexu
Co daje to ustawienie ??
Co to jest Booktype ??

:czytaj: http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=4036205625

dexu 30.10.2004 19:43

Co daje to ustawienie ??
Co to jest Booktype ??

slawekj 30.10.2004 19:14

Cytat:

Napisany przez waldi188

http://www.liteonit.com/ODD/Zip/BookType.zip

waldi188 30.10.2004 19:12

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zmiana Booktype dla DVD +RW na LiteOn 1633S.

1. - Uruchamiamy LiteOn Bit Setting Utility v. 1.2.0;
2. - ustawiamy "Change Booktype to" na DVD-ROM;
3. - naciskamy "Write Now !"

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12270&stc=1

Mamy DVD-ROM :taktak:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12271&stc=1

slawekj 30.10.2004 18:09

Zmiana Booktype dla DVD +RW na LiteOn 1633S.

1. - Uruchamiamy LiteOn Bit Setting Utility v. 1.2.0;
2. - ustawiamy "Change Booktype to" na DVD-ROM;
3. - naciskamy "Write Now !"

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12270&stc=1

Mamy DVD-ROM :taktak:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12271&stc=1

slawekj 30.10.2004 16:39

Test TRAXDATA DVD+R DL

Plik filmowy 6,88GB na LiteOn 1633S bios BS0K

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12266&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12267&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12268&stc=1

legion 30.10.2004 16:16

modywfikowales bios czy na czystym :D

brodkiew007 30.10.2004 15:51

Verbatim +R MCC002 X4 palony w Nero 6.6 z OBRAZU .NRG z prędkością X4.

Bios bs0k z bina (zaznaczone enable autobitestting w omni)

Jednak cały czas końcóweczka nieładna. :ysz:

Co o tym myslicie ???

PS. :papa: Dawajcie wykresiki bo mi się już płytki kończą !!! :D

Załącznik 12262

Załącznik 12263

Załącznik 12265

slawekj 29.10.2004 20:56

Cytat:

Najpierw wgrałem BS0C, później zrobiłem kopię eepromu, później zresetowałem eeprom, i wgrałem bs0k z opcją autobitsetting. Czy po wgraniu bs0k powinienem zrobić reset eepromu?

Reset eepromu robimy przed wgraniem biosu. Nie trzeba ponownie resetować.
Teraz tylko wypalać i prośba o testy. :taktak:

Dla porównania zmieniłem strategię zapisu GSC001 na MXL RG03

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12239&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12240&stc=1

PI minimalnie wyższe ale suma błędów PIF 2-krotnie mniejsza.
Uważam, że przy tej strategii płytka jest lepiej wypalona.

brodkiew007 29.10.2004 20:41

Najpierw wgrałem BS0C, później zrobiłem kopię eepromu, później zresetowałem eeprom, i wgrałem bs0k z opcją autobitsetting. Czy po wgraniu bs0k powinienem zrobić reset eepromu?

brodkiew007 29.10.2004 19:33

Zaraz ja swój eeprom zaoram.

Bardzo proszę o wrzucanie wszelkich istniejących wyników nagrywania po resecie eepromu.

B@rtek 29.10.2004 19:28

Ja przy 832S zrobiłem też reset eepromu :taktak:

Jak Sławek mówisz a zresztą widzę, że lepiej pali po takim zabiegu to też się skusiłem na reset :)

Zobaczymy co to da w moim przypadku :D

slawekj 29.10.2004 19:10

Cytat:

czyli przed wgraniem oryginalnego bsok na obecny bios teaca powinienem zresetować eeprom, tak ?

@Sławek czy tobie lepiej pali bs0k czy b4s6 (teac)

Ps. co masz zmodyfikowane w obecnym biosie?

Przed wgraniem BS0K należy zresetować eeprom.
Obecnie mam wgrany bios:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=274
i dodatkowo zresetowany eeprom.

Po ukazaniu się nowego Omnipatcher'a 1.3.15 będę testował nowy bios Teac'a.

brodkiew007 29.10.2004 19:01

czyli przed wgraniem oryginalnego bsok na obecny bios teaca powinienem zresetować eeprom, tak ?

@Sławek czy tobie lepiej pali bs0k czy b4s6 (teac)

Ps. co masz zmodyfikowane w obecnym biosie?

slawekj 29.10.2004 18:46

Cytat:

Napisany przez 99none
- a z epromem to mi poradzili w serwisie, że jak chcę zrobić 1633s / 1653 to trzeba zastosować program Eprom Utility 1.3.2 i zrobić " Reset Learnt Media".
- a potem 3-4 razy nagrać DVD w celu kalibracji lasera.
:fiu:

Postanowiłem sprawdzić jaki wpływ ma zerowanie eepromu.
Pobrałem Eeprom Utility v. 1.3.2 :

http://codeguys.rpc1.org/utilities/E...lity-1.3.2.rar
opis:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=112103

Oto wyniki:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12232&stc=1

Mint -R x4 na nośniku GSC001 palona x4 na LiteOn 1633S bios BS0K przed zerowaniem eepromu

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12226&stc=1

Ta sama płytka z tym samym plikiem palona na LiteOn 1633S po zerowaniu eepromu i wgraniu ponownie biosu BS0K

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12233&stc=1

Różnica błędów dość znaczna.

Wniosek: przed wgrywaniem modowanych biosów należy zerować eeprom.
Przed zerowaniem należy zrobić kopię eepromu.

Podziękowania dla kolegi @99none

99none 29.10.2004 12:28

- w niedzielę kupuję płytki na giełdzie.
- a o tym że się najlepiej palą w niedziele od 22, ale tylko do 24:00 to nie wiedziałem. tyle się człowiek uczy i ...... umiera.
- widac nie wszystko podają w tym instrukcjach, zreszta od tego jest to forum.
- a z epromem to mi poradzili w serwisie, że jak chcę zrobić 1633s / 1653 to trzeba zastosować program Eprom Utility 1.3.2 i zrobić " Reset Learnt Media".
- a potem 3-4 razy nagrać DVD w celu kalibracji lasera.
- no to czekam do giełdy.

:fiu:

VIZZARD 28.10.2004 21:06

Cytat:

Napisany przez 99none
po resecie eepromu, laser sie kalibruje po 3-4 nagraniach.
- czyli musze czekać do niedzieli. :\

:wow:

Rzecz oczywista!

Po prostu reset eepromu :taktak:

I potem już tylko kalibracja :idea:

Nareszcie coś nowego na tym forum :fala:

A nie tylko wykresy i wykresy :nie:

Cytat:

Napisany przez 99none
czyli musze czekać do niedzieli. :\

Od dawien dawna wiadomo już

Że najlepiej płytki palą się w niedzielę :mruga:

Zwłaszcza pomiędzy 22.00 - 24.00 :>

:czar:

Turboni 28.10.2004 20:59

a co ty robiles z eepromem :>

99none 28.10.2004 20:56

- tak wiem, że wykres załątwia wszystko, tylko jest problem bo po resecie eepromu, laser sie kalibruje po 3-4 nagraniach.
- czyli musze czekać do niedzieli. :\

brodkiew007 28.10.2004 20:19

Na razie do biosu 1633@1653 nie jestem przekonany. Poza tym nie jestem pewien czy między 1633 i 1653 nie ma różnic w budowie w poszczególnych elementach (no oprócz naklejki na napędzie :D ).

@99none: jak to jaki 1633s@1653, tylko jeszcze nie testowałem !!!!

Jak coś na nim nagrasz to chętnie zobaczymy wyniki (najlepiej jakiś wykresik :TAK: ).

99none 28.10.2004 19:55

Kod PHP:

Jaki bios nagrywa najlepiej na 1633S ? 

- jak to jaki 1633s@1653, tylko jeszcze nie testowałem !!!!

brodkiew007 28.10.2004 19:43

Na razie z tego co widziałem to chyba bios od Teaca wypalił najepiej Verbatima Pastel X4. Więc chyba warto z tym biosem poeksperymentować... :D

Zobaczcie tu, aby te słowa nie były puste :D :
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=247

brodkiew007 28.10.2004 19:11

Sławekj a czy mógłbyś wrzucić wykresy płytek nagranych pod Twoim biosem?

Raczej chciałbym zobaczyć wkresiki płytek innych od Verbatimów Pastelów.

Bo chcę nagrać znajomemu Platiniuma +r (Ricohjpn 002) i chciałbym się zorientować jak ogólnie Tobie ten oficjalny biosik pali..

Ps. Czym nagrywacie swoje płytki i czy wcześniej warto zrobić z danych obraz iso i czym naajlepiej to zrobić?

slawekj 28.10.2004 18:15

Cytat:

@Sławekj a na jakim biosie wypalasz? I czy jest oficjalny czy jakoś modyfikowany?

Obecnie wypalam na oryginale LiteOn'a BS0K po modyfikacji strategii zapisu YODEN000T01/00 +Rx4 na PRODISC R03/00 +Rx8.

brodkiew007 28.10.2004 18:06

@Sławekj a na jakim biosie wypalasz? I czy jest oficjalny czy jakoś modyfikowany?

slawekj 28.10.2004 17:52

Ponieważ pojawiają się pytania na Forum czy LiteOn 1633S obsługuje Booktype sprawdziłem na Verbatim'ie +Rx4.

Pobrałem najnowszy Booktype v. 1.2.0 ze strony LiteOn'a:
http://www.liteonit.com/ODD/Zip/BookType.zip

Oto wyniki: nagrywałem CloneDVD2 z włączonym w tle Booktype'm.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12204&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12205&stc=1

Jak widać Booktype jest obsługiwany przez 1633S. :taktak:

brodkiew007 28.10.2004 17:37

Jaki bios nagrywa najlepiej na 1633S ?

mekong 28.10.2004 17:15

Tutaj raczej Ci nie pomogę. Pojęcia nie mam co może dolegać twoje nagrywarce. Generalnie wgrywając bios BS0K ze strony codeguys (nie patchowany) zmieniłem omnipatcherem tylko szybkość dla Platinum RitekW04 DVD-RW (z napisem "minus", bo mam kilka tych płyt a są dedykowane jako x4, zaś mój litek pokazywał tylko x2. I wszytko gra. Z kolei Ricoh DVD+RW ( też Platinum) bez problemu rozpoznaje jako x4 (płytki są z wyraźnym napisem "plus", pakowane chyba po 5 szt. slim)

Kupiłem sobie płytę DVD+RW x4 w innym sklepie, tak samo zapakowane były jak wspomniane wcześniej plusy Platinum i:
- płyty nie miały już napisu "plus", choć wyraźnie widnieje na niej DVD+RW
- producent to Ritek, W04
- mój litek rozpoznaje ją jako DVD-RW x4, he, he.
- nagrywa i kasuje bez problemu jako "minusy".

Konkluzje: albo ktoś gdzieś się "walnął" z tą płytą (złe oznaczenie?), albo mój firmware po moim patchu oszalał i wszystko mu jedno co to za płyta :cool: .

Pozdrawiam!

Mentosek 28.10.2004 12:33

Cytat:

Napisany przez mekong
A już myślałem, że tylko mi się takie cuda zdarzają. Rzeczywiście, Platium DVD+RW x4 RitekW04, przy biosie niespatchowanym (Litek 1633, BS0K)pokazuje tylko x2. Po zmianie w biosie na x4 bez problemu nagrywa ją z taką prędkością i nad wyraz poprawnie. Ale wykrywa ją (DVD Identifier i Nero CD-DVD Speed) jako DVD-RW :wow: .

A mi niestety nie nagralo jej poprawnie x4.
Musze spróbowac jeszcze raz
W biosie dodales tylko dla tego nosnika predkosc x4 czy cos jeszcze zrobiles ??

Edit:
Próbowałem jeszcze raz
Niestety nie kasuje x4 dopiero kasuje jak ustawie x2
Przy nagrywaniu x4 wyskakuje błąd "Niewłaściwy tryb dla tej ścieżk.

brodkiew007 28.10.2004 00:36

Jeżeli o to Ci chodzi to proszę, najnowszy bios TEACA B6S4:
Drive Type = DVD DUAL
Disc Type = DVD+RW (Single Layer)
Disc MID = 52 49 43 4F 48 4A 50 4E (RICOHJPN)
Disc TID = 57 31 31 (W11)
Nominal Capacity = 4.38GB
Manufacturer Maybe = Ricoh Company Limited
SMART-BURN Speed Limit = 4.0X (Write)

mekong 28.10.2004 00:28

Cytat:

Napisany przez Mentosek
Czy ktos z was ma mozliwosc sprawdzic taka sytuacje
nagrywarka Liteon 1633 z biosem najnowszym oryginalnym, albo najnowszym Teaca
Płyta DVD+RW Platinum x4 RITEKW04
Nagrywarka pokazuje mi max predkosc zapisu 2x i z taką predkościa bez problemu nagywa i kasuje.
Kiedy w biosie nagrywarki zmienilem predkosc dla tego rodzaju plyty na x4 to z ta predkoscia plyta sie zle lub wcale nie nagrywa oraz nie kasuje.
Wczesniej mialem litka 832S i w niej plytka dzialala bez problemu x4
Dodam ze obie nagrywarki w opcjach widza płytę jako DVD-RW pomimo ze na nadruku jest DVD+RW
Spotkał sie ktos z czyms takim ?? Lub ma mozliwość sprawdzenia tego u siebie.
Sprawdzielm to na dwóch róznych litkach 1633 i wystepuje ten sam objaw.
Na innych płytach jest OK. Z tym, że nie RW, bo RW nie mam innych.

A już myślałem, że tylko mi się takie cuda zdarzają. Rzeczywiście, Platium DVD+RW x4 RitekW04, przy biosie niespatchowanym (Litek 1633, BS0K)pokazuje tylko x2. Po zmianie w biosie na x4 bez problemu nagrywa ją z taką prędkością i nad wyraz poprawnie. Ale wykrywa ją (DVD Identifier i Nero CD-DVD Speed) jako DVD-RW :wow: .

Mentosek 27.10.2004 23:55

Czy ktos z was ma mozliwosc sprawdzic taka sytuacje
nagrywarka Liteon 1633 z biosem najnowszym oryginalnym, albo najnowszym Teaca
Płyta DVD+RW Platinum x4 RITEKW04
Nagrywarka pokazuje mi max predkosc zapisu 2x i z taką predkościa bez problemu nagywa i kasuje.
Kiedy w biosie nagrywarki zmienilem predkosc dla tego rodzaju plyty na x4 to z ta predkoscia plyta sie zle lub wcale nie nagrywa oraz nie kasuje.
Wczesniej mialem litka 832S i w niej plytka dzialala bez problemu x4
Dodam ze obie nagrywarki w opcjach widza płytę jako DVD-RW pomimo ze na nadruku jest DVD+RW
Spotkał sie ktos z czyms takim ?? Lub ma mozliwość sprawdzenia tego u siebie.
Sprawdzielm to na dwóch róznych litkach 1633 i wystepuje ten sam objaw.
Na innych płytach jest OK. Z tym, że nie RW, bo RW nie mam innych.

brodkiew007 27.10.2004 23:49

Czy ktoś porównywał już nowy bios od TEACa B4S6 z nowym biosem do Liteona BS0K ?

Ja aktualnie nie mam nośników...

Ale jak wynikało z pierwszych testów kolegi @Sławkaj bios od Teaca nagrywał wcześniej bardzo przyzwoicie, a jego następnik cieszy się dobrą opinią na zagranicznych forach. Nie ma jeszcze jednak zbyt wielu testów.

PoZdRaWiAm, Tomek

wojwar 27.10.2004 13:15

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jest LiteOn SOHW-1633S@Teac DV-W516G na nowym biosie B4S6.

Nowy bios Teac'a B4S6 znów faworytem. :taktak:

:) :piwo:

A możesz na nim wypalić Esperanze +R x4 ? ciekaw jestem jak sięto pali bo na razie wyniki espy niewiele odbiegają u mnie od Verba +R x4 ze szpindla, podobnie jest z Dysanem x8... może ten biosik coś poprawi ??

VIZZARD 27.10.2004 12:45

Cytat:

Napisany przez slawekj

Najlepsza strategia zapisu dla nośnika YODEN000T01/00 +R (Verbatim-Pastel +R 1-4x) na 1633S bios BS0K - PRODISC R03/00 +R.

To teraz poproszę dla DVD+R AML001 :D

:mruga:

slawekj 27.10.2004 11:58

Cytat:

Napisany przez Portalnet
Czy ja widze czy ten nowy Bios sprawia ze plytki dwuwarstwowe mozna nagrywac z predkoscia x4 tak jak to w modelu 1653 ? a tak po zatym czy ten nowy biosik wnosi cos lepszego tzn jakies wyzsze predkosci nagrywania?

W nowym biosie 1633S BS0K prędkości nagrywania i odczytu pozostały takie same jak w biosie BS0H. Na załączonym obrazku powyżej jeden z wielu przykładów (odczyt płytki +R x4).

Cytat:

Napisany przez Mentosek
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi na tych wykresach które prezentujecie ??
Mentos

:czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...8&postcount=83

Najlepsza strategia zapisu dla nośnika YODEN000T01/00 +R (Verbatim-Pastel +R 1-4x) na 1633S bios BS0K - PRODISC R03/00 +R.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12155&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12156&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12158&stc=1

Mentosek 26.10.2004 21:58

Witam
Mam prośbe.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi na tych wykresach które prezentujecie ??
Kiedy widac, że płytka jest lepiej lub gorzej nagrana ??
Co oznaczaja te różne rodzaje błędów ??
Jakie wartości tych błędów są w miare do przyjęcia ??
Jaki wpływ na odtwarzanie płyty ma ilośc błędów ??
Czy ma to tylko znaczenie do płyt DVD-VIDEO czy nie tylko ??

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Mentos

Portalnet 26.10.2004 13:33

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jest nowy oficjalny bios 1633S BS0K:

http://www.liteonit.com/ODD/English/...del=SHOW-1633S

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12090&stc=1

wersja bin plik BS0K.rar do Omnipatcher 1.3.14a

Czy ja widze czy ten nowy Bios sprawia ze plytki dwuwarstwowe mozna nagrywac z predkoscia x4 tak jak to w modelu 1653 ? a tak po zatym czy ten nowy biosik wnosi cos lepszego tzn jakies wyzsze predkosci nagrywania?

dexu 26.10.2004 13:13

Ale czy BS0K bedzie lepszy od BS0H ???

slawekj 26.10.2004 13:00

Jest nowy oficjalny bios 1633S BS0K:

http://www.liteonit.com/ODD/English/...del=SHOW-1633S

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12090&stc=1

wersja bin plik BS0K.rar do Omnipatcher 1.3.14a

namor 24.10.2004 23:01

zapomniałeś o jeszcze jednym punkcie
7. Format C :/

a tak na poważnie

Cytat:

proszę podpowiedź, który z powyższych punktów mogę sobie darować przy zamianie biosu

myśle że wszystkie możesz se darować

slawekj 24.10.2004 22:59

Cytat:

Czy przed zmienieniem biosu bs0h na bios teaca powinienem:

1. usunąć programy związane z nagrywaniem
2. usunąć aspi
3. odinstalować pomocniczy kanał dma
4. restart
5. zainstalowanie aspi
6. zainstalowanie programów'

proszę podpowiedź, który z powyższych punktów mogę sobie darować przy zamianie biosu

Nic nie trzeba zmieniać. Wgrać na bios BS0H lub inny tak jak opisałem:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=249

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:39.