Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn SOHW-1633S@Sony DRU-710A@Sony DW-22A@Memorex F16@Teac DV-W516G (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-1633s-sony-dru-710a-sony-dw-22a-memorex-f16-teac-dv-w516g-39900/)

XSzuflaX 02.03.2005 18:13

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
EEprom pamięta nagrane na nagrywarce płyty
Kto by pomyślał ...

No wiec ja troche zaglowalem tymi BIOS-ami no i zasiegalem wiedzy wlasnie z tego froum szcegolnie wasnie watki omni i EEPROM- Util

A co do zapamietywania plyt to scislej by bylo ze konkretne typy i jak je dobrze nagrac ;)

Co do zapisywanej ostatniej wersji BIOS-a w EEMPROM-e to nawet w tym watku chyba bylo lub watku pokrewnym (przeklejone)

Nie znam tajnych danych LiteOn CIA wiec opieram sie na tym co wyczytalem.

PS.: Dla osob podkrecajacy to najlepsze wyniki osiaga sie na 1633S, jesli chodzi o jakosc, z oryginalnymi BIOS-ami co prawda testowalem BIOS-y do CS09 jednak najlepsze rezultaty mam na BS0S.

VIZZARD 02.03.2005 16:38

Cytat:

Napisany przez XSzuflaX

Bardzo fajny wątek, choć nie chce mi się go czytać całego :D

Jeżeli jest tak jak mówisz - to mamy sprawę z głowy

Ja na szczęście nigdy nie musiałem bawić się w takie rzeczy :nie:

Ale proszę, proszę ...

EEprom pamięta nagrane na nagrywarce płyty :idea:

Kto by pomyślał ... :D

:mruga:

Portalnet 02.03.2005 16:04

wiec posluchajcie :)

Mam 1633 i chce ja przerobic na 1653 - czy przed wgraniem spatchowanego biosa od 1653 nalezy zrobic reset Epromu ? ( oczywiscie najpier zapisac do pliku stary)

Darqer 02.03.2005 14:53

Komunikat który wyrzuca omni patcher:

Omni patcher expected to find 10 media tables in this firmware however only 2 tables were recognized

These will likely be some media codes in this firmware that are present but are not being reported by omnipatcher

XSzuflaX 02.03.2005 14:05

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ale z twojej wypowiedzi jasno wynika, że zmiana biosu 1633 na 1653 lub odwrotnie Zawsze wiąże się z resetem EEpromu
Czy aby na pewno?

Tak inne OPC

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Podam tylko przykład 812@832 Wtedy nie stosowano żadnych resetów EEpromu A palniki paliły jak ta lala Zreszta do dziś tak palą

a rozmawiamy o 812@832 ?

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Poza tym należałoby się wbić w mechanizm resetu EEpromu co on tak naprawdę powoduje?
Z tego co piszesz wynika coś takiego:
Kupujemy napęd np. 1633
Jest EEprom i jest bios
Nagrywamy kilkadziesiąt płyt
Czy nastąpiły jakieś zmiany w EEpromie lub biosie?
Czy bios zapisuje jakieś dane w EEpromie?
Bo tylko wtedy ten nieodzowny reset miałby sens

restet powoduje "udziewiczenie" nagrywarki zapomina ona o nagranych wczesniej nosnikach i staje sie jakby funkiel nowka (pomijajac zuzycie hardware)

tak podczas nagrywania zapisywane sa dane kalibracji w EEPROM-ie ostatni wgrany BIOS i pare innych nie istotnych informacji

polecam watek http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=112103

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Gdyby EEprom został zbrukany przez oryginalny bios
A nowy bios od innej spawarki mógłby zostać skażony przez ten zbrukany EEprom I dlatego trzeba by było go odkazić

Stad biora sie problemy i rozne wyniki wypalania z wracaniem z BIOS-u BS41 do BS0x
BS41 - Jest BIOS-em zywcem zrzynanym z 1653

to samo tyczy sie BIOS-ow do SONY: BYX2

Dydol 02.03.2005 13:39

czy aby napewno nie ma znaczenia? to po co codeguys zalecają zrobienie bcp?

VIZZARD 02.03.2005 13:23

Cytat:

Napisany przez XSzuflaX
A no ma chyb tyle ze po zmianie z modeli SOHW-1633s na SOHW-1653 zmienia sie sytem kalibracji. I np. podmina BIOS-u z SOHW-1653s na SOHW-1633s bez resetu EEPROM-a bedzie skutkowala zlymi burniami gdyz zaczynaja sie pierdzielic informacje o kalibracji lasera i powrot do SOHW-1653 tez bedzie powodowal ze burny. Tak czy siak BuckUp EEPROM-a wskazany. Zalecam EEPROM Util 2.07 zmieniono system resetowania EEPROM-a.

Tak to sobie wymyslilem ;-)

Zawsze warto mieć kopię wszystkiego :taktak:

Czasami nawet warto skserować swoje życie :mruga:

Ale z twojej wypowiedzi jasno wynika, że zmiana biosu 1633 na 1653 lub odwrotnie

Zawsze wiąże się z resetem EEpromu

Czy aby na pewno? :idea:

Podam tylko przykład 812@832

Wtedy nie stosowano żadnych resetów EEpromu

A palniki paliły jak ta lala

Zreszta do dziś tak palą :ognicho:

:D

Poza tym należałoby się wbić w mechanizm resetu EEpromu

Co on tak naprawdę powoduje?

Z tego co piszesz wynika coś takiego:

Kupujemy napęd np. 1633

Jest EEprom i jest bios

OK

Nagrywamy kilkadziesiąt płyt

Czy nastąpiły jakieś zmiany w EEpromie lub biosie?

Czy bios zapisuje jakieś dane w EEpromie?

Bo tylko wtedy ten nieodzowny reset miałby sens

Gdyby EEprom został zbrukany przez oryginalny bios :taktak:

A nowy bios od innej spawarki mógłby zostać skażony przez ten zbrukany EEprom

I dlatego trzeba by było go odkazić :taktak:

A może i tak jest? :O

:czar:

XSzuflaX 02.03.2005 11:47

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Taaaaa
A co ma EEprom do biosa?
Albo bios do EEproma?

A no ma chyb tyle ze po zmianie z modeli SOHW-1633s na SOHW-1653 zmienia sie sytem kalibracji. I np. podmina BIOS-u z SOHW-1653s na SOHW-1633s bez resetu EEPROM-a bedzie skutkowala zlymi burniami gdyz zaczynaja sie pierdzielic informacje o kalibracji lasera i powrot do SOHW-1653 tez bedzie powodowal ze burny. Tak czy siak BuckUp EEPROM-a wskazany. Zalecam EEPROM Util 2.07 zmieniono system resetowania EEPROM-a.

Tak to sobie wymyslilem ;-)

VIZZARD 02.03.2005 01:07

Cytat:

Napisany przez Dydol
Włączenie crossflashingu umożliwia wgranie biosu od wyższego modelu (np 1653) do niższych (1213, 1613, 1633) , jaki masz komunikat konkretnie?btw przed upgrade radzę backup eepromu zrobić...

Taaaaa

A co ma EEprom do biosa? :idea:

Albo bios do EEproma? :idea:

:D

Dydol 01.03.2005 23:06

Włączenie crossflashingu umożliwia wgranie biosu od wyższego modelu (np 1653) do niższych (1213, 1613, 1633) , jaki masz komunikat konkretnie?btw przed upgrade radzę backup eepromu zrobić...

Darqer 01.03.2005 22:21

Cytat:

Napisany przez Dydol
U codeguys -> http://codeguys.rpc1.org/
ale ten co tam jest trzeba zpatchować omnipatcherem bo inaczej nie pójdzie,
wrzuciłbym zrobiony, ale przekracza dozwolony rozmiar uploadu

A czy mógłbyś napisac co trzeba dokładnie zrobić ? Uruchomić opcje enable cross-fading, co to daje? Pozatym omni patcher wyrzucił info na początku że czegoś nie rozpoznaje, czy to niczemu nie przeszkadza?

hoper 01.03.2005 13:14

w

Witam posiadam 1633s uzywalem memorexa teaca z tym ostatnim mialem problemy Hawkow np nie rozumial dziwne
przed chwila zainstalwalem ***8226; CS0C - patched - crossflashing (for 1213S, 1613S, 1633S, etc.) cos takiego i nagrywa hawki

mam prosbe do doswiadczonych w boju zeby zrobili podsumowanie biosow do 1633
bylbym bardzo wdzieczny :)
pozwoliloby to mniej doswiadczonym wybrac wlasciwy bios

Pozdrawiam

AKhE 26.02.2005 10:42

kamil_s@wsinf.edu.pl jesli mial bys ochote i kwilke czasu :) mi siem tam nie spieszy:)

Dydol 26.02.2005 10:38

U codeguys -> http://codeguys.rpc1.org/
ale ten co tam jest trzeba zpatchować omnipatcherem bo inaczej nie pójdzie,
wrzuciłbym zrobiony, ale przekracza dozwolony rozmiar uploadu

AKhE 26.02.2005 10:34

Dzieki serdeczne tylko jeszcze jak mozeszs to zapodaj z kad to wziac i dokladnie co z tym omnipatcherem bo jesli chodzi o te sprawy to ***** jestem :) bede wdzieczny :)

pozatym ludziska jest taka ciekawa sprawa z plytami MEDIA STORE tak - jaki + wypalalem w NERO i CloneDVD2 wypalanie zakonczone sukcesem a plyta czysta... te sama plytke zapodalem do NECa i mimo ze juz raz "niby" wypalona to wypalila sie bez problemow.... i o co tu chodzi?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:46.