Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.12.2004, 15:43   #1
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzieki za biosiki - doszły.

Liteon - i po co przepłacać ...

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 31.12.2004 o godz. 16:47
karel48 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.12.2004, 19:06   #2
roger
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.12.2004
roger w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wykonałem pierwszą kopię wcześniej "zrobionego" DVD. Kopiowałem z DVD-R MAXMAX na DVD+R TDK. Trwało to wszystko bardzo długo ( chociaż nie mam doświadczenia i kto wie czy tak trwac nie powinno). Obraz tworzył się 30min. i wypalanie trwało 30min. Po zakończonej sesji okazało się, że nowo wypalony DVD robi sobie pauze na 10minucie filmu i koniec.
A wszystko to wykonane na Lite-On 1653S, Nero 6603, nowym firmwarem pod DVD.
Proszę wszystkie doświadczone osoby o pomoc i instruktaż, czy jest szansa na "normalne" wypalanie płytek i nie niszczenie ich?
roger jest offline  
Stary 01.01.2005, 13:38   #3
karel48

Cytat:
Napisany przez roger
Wykonałem pierwszą kopię wcześniej "zrobionego" DVD. Kopiowałem z DVD-R MAXMAX na DVD+R TDK. Trwało to wszystko bardzo długo ( chociaż nie mam doświadczenia i kto wie czy tak trwac nie powinno). Obraz tworzył się 30min. i wypalanie trwało 30min. Po zakończonej sesji okazało się, że nowo wypalony DVD robi sobie pauze na 10minucie filmu i koniec.
A wszystko to wykonane na Lite-On 1653S, Nero 6603, nowym firmwarem pod DVD.
Proszę wszystkie doświadczone osoby o pomoc i instruktaż, czy jest szansa na "normalne" wypalanie płytek i nie niszczenie ich?
Prawdopodobnie dalej coś nie tak z konfiguracją systemu - te czasy stanowczo za duże , u mnie są w granicach 14 minut a na pionku miałem nawet ok 11 przy kopiowaniu obrazu (ok.4.3Gb) - oczywiście mówię o prędkości 4x. Proponuję zastosowanie sie do zaleceń kolegi detoxxxa ,ktore umieścil parę postów wyżej.Ten nowy bios nic nie wnosi - jest według mnie tak samo kiepski jak orginał(CS02) - cały czas się łudzę że to nie nagrywarka jest do d...

karel48 jest offline  
Stary 01.01.2005, 16:25   #4
roger
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez karel48
Prawdopodobnie dalej coś nie tak z konfiguracją systemu - te czasy stanowczo za duże , u mnie są w granicach 14 minut a na pionku miałem nawet ok 11 przy kopiowaniu obrazu (ok.4.3Gb) - oczywiście mówię o prędkości 4x. Proponuję zastosowanie sie do zaleceń kolegi detoxxxa ,ktore umieścil parę postów wyżej.Ten nowy bios nic nie wnosi - jest według mnie tak samo kiepski jak orginał(CS02) - cały czas się łudzę że to nie nagrywarka jest do d...
Po włączeniu DMA dla napędu DVD-RW, kolejne wypalanie poszło znacznie szybciej.Miałem wybór prędkości, a cały proces trwał włącznie z tworzeniem obrazu ok 30min. Ale co z tego, skoro po odpaleniu świeżutko skopiowanego DVD obraz pauzuje po 7 min. filmu i koniec. Czy ktoś wie o co chodzi? A co ciekawe, kopie robiłem na DVD+R Verbatim Pastel, która podobno jest bardzo zalecana do DVD-RW Lite-On 1653S. Proszę o jakąś wskazówkę, co z tym zrobić? W tej chwili stawiam system na nogi (bo jestem bardzo niecierpliwy), wgrywam programy i moze teraz będzie już ok. , le jesi w międzyczasie dostanę jakąś porade, to serdeczne dzięki.
roger jest offline  
Stary 01.01.2005, 17:58   #5
karel48

To ja już Tobie nic nie pomogę - wydaje mi sie że to kwestia tych paściastych nagrywarek (1653) które mamy.Ja jutro jadę na giełde po płytki to może pokombinuje coś z biosami od 1633 bo ponoć lepiej trawią nośniki.Obecnie nia mam żadnych plytek więc i tak nie miałbym na czym testować. Z drugiej strony ten verbatim pastel (chyba to ten w kolorach tęczy) to jedyna na tyle poprawnie nagrana przez litka płytka że czyta ją moja manta emperor (która wcale nie jest wybredna)-to tak tytułem "pocieszenia".

karel48 jest offline  
Stary 01.01.2005, 19:40   #6
roger
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez karel48
To ja już Tobie nic nie pomogę - wydaje mi sie że to kwestia tych paściastych nagrywarek (1653) które mamy.Ja jutro jadę na giełde po płytki to może pokombinuje coś z biosami od 1633 bo ponoć lepiej trawią nośniki.Obecnie nia mam żadnych plytek więc i tak nie miałbym na czym testować. Z drugiej strony ten verbatim pastel (chyba to ten w kolorach tęczy) to jedyna na tyle poprawnie nagrana przez litka płytka że czyta ją moja manta emperor (która wcale nie jest wybredna)-to tak tytułem "pocieszenia".
Ja zrobiłem format, instalacje, powgrywałem wszystkie programy i mam nadzieję, ze bedzie dobrze.Ale powiem szczerze, boję się znowu wypalać, bo szkoda mi płyt. Tylko, że nie mam chyba innego wyjścia. Gdyby udało Ci sie na tych nowych biosach, to miałbym prośbę, o podesłanie ich.Mail powinien być dostępny.Pozdrawiam.
roger jest offline  
Stary 03.01.2005, 00:14   #7
karel48

No to chyba z biosów na obecną chwile zrezygnuje,ponieważ zakupiłem dzisiaj Platinumy DVD-R+8x oraz Verbatimy8x również plusy no i super wypala na wszystkich - zero problemów z odczytem na Mancie (prędkość wypalania 8x).Również na minusie platinum 8x nagrałem kumplowi filmy przed chwilą i też bezproblemowo.Kupiłem sztukę DVD-RW 4x Verbatima - wypaliłem na niej mp3 i też zero problemów w Mancie.Zaczynam się cieszyć - może wymiana Pioneera na Litka to nie do końca taka głupota,przecież Litek ma parę plusów:
1.Rewelacyjnie płytki napęd -nie łamie kości pamięci na boardzie (będąc w najniższej kieszeni)
2.Lepsze kopiowanie zabezpieczeń
3.Większy wybór firmware(patchowane) i software - szczególnie tego diagnostycznego(Kprobe,Nero cd speed,DVDInfopro)
4.Bitseting(Book Type,DVDInfopro)
5.W wersji oem - instalki PowerDVD 5.0 oraz nero 6 reloaded,kabelek audio,śrubki do napędu
6.I wreszcie estetyka przedniego panelu wraz z gniazdem słuchawkowym dużo bardziej mnie odpowiada (lecz jest mało znacząca oczywiście)
7.Zapomniałem o najważniejszym - bezproblemowy serwis najczęściej z wymianą na nowszy model.
PS.Co do czasów to u mnie około 13'40" przy speed x4 a około 8'30" przy x8.

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 03.01.2005 o godz. 00:23
karel48 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: