Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.02.2012, 14:53   #1
Piospi
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.08.2010
Piospi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mulący napęd

Witam. Na początek przedstawię ogólnie swój problem z innego forum gdzie nie znalazłem odpowiedzi:

Wczoraj padł mi Seasonic X-750. Podaję na starcie swoją konfigurację: Asus Maximus III Formula, i5 760 4.2GHZ, GTX 480, Samsung F3 1TB, Vertex 2 100GB i 2x4GB G Skill ECO.

Teraz mam pytanie odnośnie problemu, który mnie nękał od samego początku. Problem dotyczy bardzo wolnych instalacji z płyt DVD różnych gier. Mało korzystam z napędu, bo służy mi tylko do instalacji gier. Windę mam na pendrive, a programy i stery ściągam zawsze najświeższe wersje z internetu.

Najlepszy przykład swojego problemu - chciałem po formacie zainstalować Battlefielda 3 i instalator pokazał mi, że będzie to trwać 4 godziny (wskazywał, że kilkaset kilobajtów miała prędkość instalacji). Pomyślałem sobie "WTF" i poszedłem spać. Wstaję rano, a on mi dopiero 40 procent zainstalował..

Zawsze gry mi się długo instalowały i powiem szczerze, że nawet na archaicznych komputerach napędy szybciej chodzą. Słyszałem taką teorię, że stuknięty od nowości był zasilacz i dlatego stąd problemy. To możliwe żeby on przyczyniał się do wolnych transferów poprzez gorsze zasilanie czy coś tam ? Czy może walnięte mam złącza na płycie głównej ?

W ustawieniach (jest to Maximus III Formula P55) nie widziałem takich ustawień, aby coś spowalniało. Dyski miałem zawsze na AHCI ze względu na swojego Vertexa 2.

Kiedyś testowałem benchmarkami dyski + napędy, ale niby wszystko jest "cacy". Jak może być cacy skoro instalacje trwają bardzo długo. Gry zawsze instalowałem z napędu Liteona na dysk SSD.

Co może być przyczyną ? Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Mam teraz nowy zasilacz i nic nie pomogło, jednak odkryłem że mój napęd pracuje w ATAPI (?) ?

Nie bardzo rozumiem skoro jest nagrywarką SATA...jak ustawić aby pracował na SATA ? Czy wszystko mam dobrze poustawiane ? Zdjęcie w załączniku.

Nagrywarka to oczywiście Liteon IHAS-24
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-18010982.jpg  
Piospi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.02.2012, 23:24   #2
Piospi
Nowy na forum

Przepraszam pomyliłem się, nagrywarka to IHAS-424 Y.

Czy te parametry są poprawne ?

Nagrywarka ma odczyt x 16, a tutaj w programie widzę że sporo mniejszy jest :/
Dołączone obrazki
File Type: png 3.png (37.6 KB, 78 oglądane)
Stary 10.02.2012, 10:52   #3
Misiek4
____

Data rejestracji: 26.05.2000
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Wypnij nagrywarke, podepnij do innej plyty glownej i daj znac, czy zachowuje sie podobnie.

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2012, 11:44   #4
Piospi
Nowy na forum

Niestety nie mam takiej możliwości, nawet po zmianie FW nic się nie zmieniło.
Miałem kiedyś Liteona, ale teraz naprawdę się zraziłem.

Niestety nie mam możliwości podłaczenia jej do innego kompa, kupię po prostu nową nagrywarkę.
Stary 10.02.2012, 12:19   #5
Misiek4
____

Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Nie masz zadnego kolegi/znajomego, ktory ma komputer? To moze zanies ja do pobliskiego sklepu komputerowego i tam Ci ja powinni bez problemu do czegos podpiac.

Pamietaj, ze problem moze lezec w systemie/kablach/etc i zakup drugiej nagrywarki nie rozwiaze problemu. Stad tez propozycja upewnienia sie, czy to naped jest glownym winowajcą.

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Stary 10.02.2012, 12:39   #6
Piospi
Nowy na forum

Mam, ale wszyscy mają starsze komputery bez SATA.

Systemy były różne, były instalowane na SSD i HDD. Od samego początku miałem ten problem. Kable też były zmieniane bo zmieniałem także porty na płycie głównej.

Dzisiaj instalowałem F1 2011 i instalował mi 18 minut - to chyba bardzo wolno ? przy okazji robiąc dziwne "łułułuułuułułu" i takie chrobotanie jak dysk HDD - coś w tym stylu.
Stary 10.02.2012, 13:02   #7
Misiek4
____

Pozostaje rozkrecenie ustrojstwa i sprawdzenie mechaniki/optyki. Ale najczesciej takie przypadki konczą sie zakupem nowego napedu...

Odpowiedz na post

Tagi
nagrywarka nie czyta, problemy z odczytem, wolny odczyt

Twoje uprawnienia: