Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.10.2007, 09:14   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.08.2007
Posty: 6
homie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka DVD widzi czyste DVD jako czyste CD

Witam

Na początku zaznaczę, że jestem newbie w kwestii nagrywania, nagrywarek i ogólnie hardware'u

Mam dość dziwny problem. Otóż moja nagrywarka świetnie czyta płyty DVD i CD, ale od jakiegoś czasu nie chce nagrywać. Przez pierwsze dwa miesiące było dobrze, ale po tym czasie odmówiła posłuszeństwa. Gdy włożę czystą płytę CD, nijak nie mogę na niej nic nagrać. Nero nie widzi żadnej płyty, a Windows coś udaje, że nagrywa, ale potem się wiesza i ostatecznie płyta jest czysta (tonący brzytwy się chwyta - próbowałem coś nagrywać poprzez ten genialny system wypalania płyt CD od MS). Jak włożę czystą płytę DVD sprawa jest jeszcze dziwniejsza. Winda widzi ją jako czystą CD, a Nero znowu gra głupa i nie chce dostrzec żadnego nośnika :/ Podkreślę jeszcze raz, że z odczytem nie ma najmniejszych problemów.

Nagrywarka na 90% jest sprawna, bo mam w domu też inną, która działała jak złoto, ale gdy przyszedł nowy komputer, została odstawiona na rzecz nowszej, która była w zestawie. Od tamtej pory nie była używana i gdy podpiąłem ją do mojego blaszaka, zachowywała się tak samo, jak ta nowa. Raczej mi trudno uwierzyć, że jedna nagrywarka mi się popsuła, a z drugą zdążyło się stać to samo w kilka sekund po podłączeniu

Do tej pory ściągnąłem i zainstalowałem tylko najnowsze firmware do nagrywarki. Nie wiem co mógłbym zrobić więcej (patrz akapit po "Witam"). Pewnie powiecie "zrób formata", ale mam sporo cennych danych na dysku, które przydałoby się przed formatem nagrać na płytę i koło się zamyka. Poza tym nawet jeśli sformatuję dysk, to jeśli stanie mi się to samo po raz drugi, to znowu nie będę wiedział co robić i potrzebny będzie kolejny format

Zworka jest ustawiona na master (jeśli to ma jakieś znaczenie w tej kwestii)

Tutaj jest moje pytanie: czy i co można zrobić w cywilizowany sposób z tym problemem?

Nagrywarka: LG GSA-H42N oraz LG GSA-H10N
Procesor: Intel Pentium D (dual core) 3.0 GHz
Grafika: GF 7300GT (to raczej się do niczego nie przyda, ale na wszelki wypadek xD)
RAM: 1GB (nie pamiętam jakiej firmy)
Nie pamiętam modelu płyty głównej, ale jak dotrę do domu to edytuję i dopiszę

Bardzo zależy mi na odpowiedzi. Prosiłbym o w miarę szybką i łopatologiczną ^^

PS Sorry za dość długi post i lekkie wodolejstwo, ale problem jest dla mnie dość poważny i nie chciałem pominąć żadnej ważnej rzeczy

PS2 Bez bicia przyznam się, że nie użyłem szukajki, bo nie miałem zielonego pojęcia jak sformułować zapytanie. Gdybym jednak wiedział, bez wątpienia bym jej użył. Bo też jestem przeciwny topic'om, na które odpowiedź już wcześniej podano na forum

Ostatnio zmieniany przez homie : 03.10.2007 o godz. 09:28
homie jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.10.2007, 09:56   #2
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,369
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
systemowy program do nagrywanai nie nadaje sie do wypalania dvd, na jakich nosnikach probowales nagrywac chodzi mi o producenta ?
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2007, 10:26   #3
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,451
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Sprawdz: ASPI, DMA - zworki, tasme.
Sciagnij sobie inny program do nagrywania np. ImgBurn lub CDBurnerPro (ona free warowe).
W oststecznosci:
odmontuj kontroler na ktorym jest nagrywarka i po restarcie pozwol zeby sobie windows zamontowal ponownie.
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2007, 19:35   #4
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.08.2007
Posty: 6
homie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Bródka Podgląd Wiadomości
systemowy program do nagrywanai nie nadaje sie do wypalania dvd, na jakich nosnikach probowales nagrywac chodzi mi o producenta ?
Systemowym wypalaczem próbowałem nagrywać CD, bo wiem, że DVD nawet nie ruszy. Sytuacja jest taka, że:
Nero:
-nie widzi czystych DVD
-nie widzi czystych CD
Windows:
-czyste DVD widzi jako czyste CD
-czyste CD teoretycznie widzi poprawnie
(ani z czystymi CD, ani z DVD nie da się nic zrobić)

Płyty na których nagrywałem to:
-DVD+R od TDK i DVD-RW od TDK
-CD-R od EMTEC

Wcześniej ta sama nagrywarka na tej samej instalacji Windowsa nagrywała zarówno DVD jak i CD

Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
Sprawdz: ASPI, DMA - zworki, tasme.
Sciagnij sobie inny program do nagrywania np. ImgBurn lub CDBurnerPro (ona free warowe).
W oststecznosci:
odmontuj kontroler na ktorym jest nagrywarka i po restarcie pozwol zeby sobie windows zamontowal ponownie.
Zworka jak pisałem wcześniej jest na master, taśma jest zamontowana poprawnie (wcześniej tak była i działało ), a ASPI ściągnąłem i zainstalowałem, lecz nie pomogło to ani trochę :/

Inny program raczej nie pomoże, gdyż sam Windows źle widzi czyste płyty, a co dopiero inne programy. Gdybym miał problemy tylko z Nero, to pierwszą rzeczą jaką bym zrobił to instalacja innego programu do wypalania

Nie wiem tylko co znaczy "odmontować kontroler". Czy mógłbyś to wyjaśnić łopatologicznie? ;P
homie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2007, 02:03   #5
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 32,719
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57002

Punkt drugi.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2007, 22:35   #6
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.08.2007
Posty: 6
homie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niestety nic nie pomogło. Odmontowałem ten kontroler, stacja dysków zniknęła z Mojego Komputera, zresetowałem komputer, coś się tam poustawiało, stacja dysków wróciła... ale problem nadal jest :/ Ściągnąłem też sterowniki do płyty głównej, ale nic to również nie dało. Po raz kolejny jestem w kropce. Czy nie da się już nic poza formatem zrobić?
homie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2007, 22:46   #7
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,451
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Czegos nie qumqm - masz jeden naped (nagrywarke) czy dwa
Jezeli jeden - to nie qumam w dalszym ciagu.
Jezeli dwa - to jeden musi byc ustawiony na MASTER, drugi na SLAVE inaczej nic nie bedzie dzialac!!!
Ten na koncu tasmy na MASTER, ten w srodku na SLAVE.
Tasma 80 zylowa wpieta niebieskim koncem w plyte glowna.
(tasmy 80 sa jednokierunkowe) (choc inni moga twierdzic inaczej)
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2007, 18:23   #8
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.08.2007
Posty: 6
homie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Do kompa jest podpięta tylko jedna nagrywarka. Druga leży na półce

Ale za to do jednej taśmy są podłączone DVD i dysk. Jeszcze sprawdzę zworkę w dysku, ale wcześniej przy takim ustawieniu wszystko działało. No i poza tym, jak mówisz, jeśli gdzieś zworka jest źle ustawiona, to nie działa ani to ani to, a DVD wszystko czyta, tylko nie chce zapisywać, a dysk działa bezproblemowo (poza tym, że jest chyba uszkodzony trochę, ale normalnie mogę z niego korzystać xD)
homie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2007, 18:55   #9
noob
 
Avatar użytkownika suchyjastrzab
 
Data rejestracji: 19.12.2005
Posty: 301
suchyjastrzab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez homie Podgląd Wiadomości
[...]Ale za to do jednej taśmy są podłączone DVD i dysk[...]
to nie jest ...najlepsze rozwiązanie

Cytat:
Napisany przez homie Podgląd Wiadomości
[...] a dysk działa bezproblemowo (poza tym, że jest chyba uszkodzony trochę, ale normalnie mogę z niego korzystać xD)[...]
w tej konfiguracji to nie dziwota.

Taśmy nie są drogie, ja bym zainwestował.
__________________
"Windows is a 32-bit extension to a 16-bit graphical shell for an 8-bit operating system originally coded for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand 1 bit of competition"
suchyjastrzab jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2007, 18:32   #10
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.08.2007
Posty: 6
homie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tyko, że też myślałem, że to może być wina tego i jakiś czas temu całkiem odpiąłem ten dysk (nie korzystam z niego za często) i było to samo. To znaczy problem z płytami był nadal. Choć na taśmie było tylko DVD :/
homie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2008, 14:51   #11
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.08.2007
Posty: 6
homie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bardzo przepraszam, za odkopanie i double post, ale muszę coś dodać, po czym będzie można zamknąć temat.

Dopiero wczoraj znalazłem rozwiązanie na mój problem. Błąd był pewnie spowodowany kolejną luką w Windowsie. Wracając do tematu: zrobiłem po prostu... nowy profil O.o O dziwo okazało się, że na tym profilu wszystko działa. Tak więc jeśli ktoś kiedyś jeszcze spotka się z takim problemem, to ma już rozwiązanie... Możliwe jest też, że w jakichś configach Nero się coś skaszaniło, a ja oczywiście nie poszedłem za radą i nie zainstalowałem innego programu -_-

Dzięki wszystkim, którzy próbowali pomóc. Proszę o zamknięcie tematu
homie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO