![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.04.2004
![]() |
Nagrywarka DVD z zapisem x2
Witam, mam trochę starego sprzętu, na którym płytki (ani DVD-R, ani DVD+R) nagrywane x4 i więcej nie chcą ruszyć. Dotychczas korzystałem z NECa 2500A, który ma standardowo obsługę nagrywania x2, ale niestety padł...
Czy są jeszcze w sprzedaży nagrywarki (porządne) z możliwością zapisu tak niskiej prędkości lub czy istnieje możliwość wymuszenia nagrywania x2 np. na nagrywarce Pioneera 216D? Mam jeszcze Pioneera 111 lub 112, ale żaden nie jedzie poniżej x4. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Im wolniej tym wiecej bledow wiec nagrywarki nie nagraja ci wolniej niz 4x, nagrywaj na porzadnych plytach takich jak Verbatim lub Sony z predkoscia 8x-12x i taka plyta powinna ci sie odczytac, a jak nie to pora na wymiane tego starego sprzetu
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Starszy, nie znaczy gorszy niż obecne tylko dlatego, że ma starszą optykę. Nie zamierzam pozbywać się sprzętu wysokiej klasy, który nadal kosztuje kilka tys. złotych, tylko dlatego, że pojawił się problem prędkości odczytu. Poza tym, lepiej i taniej kupić dziesięć używanych nagrywarek na Allegro niż wybulić się na np. kino domowe czy konsolę. Tyle, że zamiast używanych, wolałbym kupić nową, która ma w standardzie nagrywanie x2, ale nie wiem która, na pewno nie Pioneer. Jakieś rozsądne sugestie, please? |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A skąd weźmiesz płyty, które nadają się do nagrywania 2x, bo nikt już takich nie produkuje? Wszystkie szesnastki nagrywane wolno wykazują większą ilość błędów, niż nagrywane szybciej. Granicą jest tu 12x.
Jest sporo testów na forum, gdzie to jasno widać. A jakość płyt to podstawa. Na rynku są w tej chwili dwie marki, których można być jako tako pewnym - Verbatim i Sony. Reszta to loteria, a jak wiadomo w loterii większość przegrywa. Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 10.07.2009 o godz. 17:49 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Żadna nowa nie ma x2 minimum to x4 lub X8 .Dlatego zostaje tylko Allegro.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Technik Informatyk
![]() |
Cytat:
Dlatego nagrywaj na dobrych markowych plytach i wtedy bedziesz wiedzial czy konczy ci sie optyka w twoim starszym sprzecie czy tez byla to wina kiepskich plyt |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Koledze chyba chodzi o stacjonarny sprzęt do odtwarzania a tam korekcji błędów nie ma.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nowe płyty pozwalają się nagrywać x2, jeśli tylko nagrywaraka jest w stanie kręcić tak wolno, a na stacjonarnym sprzęcie te wasze "błędy" to mitologia, w każdym razie dopóki miałem sprawną nagrywarkę, problem nie istniał, czy to były esperanze, czy Verbatimy (z których korzystam wyłącznie od dawna), co najwyżej płyty padały szybciej lub później.
Optyka nie czyta szybciej niż x2 i tyle, próbowałem, i nie czyta. A ponieważ wymiana nie wchodzi w grę, szukam nagrywarki. Rozumiem, że pozostało tylko Allegro. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Technik Informatyk
![]() |
Nie sa bo nowe plyty sa przystosowane do nagrywania z wieksza predkoscia, mniejsza predkosc niz 4x powoduje wieksza ilosc bledow, a te "nasze" bledy to nie mitologia i sobie wyobraź ze stacjonarny sprzet pod wzgledem jakosci nagrywania czy tez odczytu pozostaje w tyle z nagrywarkami komputerowymi
A co ma predkosc odczytu do zapisu ? Czy nagrywales na plycie Verbatim z predkoscia 8x na dobrej jakosciowo nagrywarce np pioneer ? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
Czy próbowałeś odtworzyć w starych napędach optycznych, np. kinie domowym, albo Playstation 2 cokolwiek nagranego szybciej niż x2? - zaręczam ci, że czy jest to x8 czy x4 czy x16 - nie pójdzie. Z Verbatimem i Pioneerem włącznie.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Technik Informatyk
![]() |
Próbowałem, poszlo i mysle ze nie tylko mnie
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Potwierdzam słowa Bródki - z własnego doświadczenia wiem, że jakość ma znaczenie, a nie prędkość zapisu.
|
|
|
|
#13 |
|
Nowy na forum
![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Technik Informatyk
![]() |
To nie kwestia modelu, a optyki, moze byc juz mocno zużyta lub kiepska przeróbka tez to może powodować problemy odczytem
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Nowy na forum
![]() |
Więc dlatego pytam o nagrywarkę x2.
Mimo wszystko taniej wyjdzie kupić używaną, sprawną starą nagrywarkę za 30-50 zł, niż wydać 300 zł na "nowe" PS2 i odtwarzacz do kina na przykład (kolejne 300-400 zł). Stare modele Playstation nigdy nie czytały żadnych płyt szybciej niż x4, a ten najstarszy, czyli mój nigdy więcej niż x2. Może trafiały się lepsze modele, ale generalnie nie - sam poczytaj opinie tutaj sprzed kilku lat. Kiedyś nie czytały, a teraz raptem miałyby zacząć? |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Nagrywarka NEC nie widzi płyt DVD pod WIN XP | Karamba26 | Napędy optyczne DVD | 2 | 10.06.2008 11:47 |
| Nagrywarka DVD widzi czyste DVD jako czyste CD | homie | Napędy optyczne DVD | 10 | 10.01.2008 15:51 |
| Czy nagrywarka DVD odtwarza? | Neptune | Napędy optyczne DVD | 19 | 12.08.2007 14:30 |
| Nagrywarka DVD a SP2 cholery idzie dostać DŁUGIE | fantomasz | Napędy optyczne DVD | 23 | 06.04.2005 11:23 |
| Jaka nagrywarka DVD ? | MetalXP | Napędy optyczne DVD | 2 | 01.05.2003 23:21 |