Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarki Dual Layer (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarki-dual-layer-31780/)

icemac 22.07.2004 14:39

w gwarancji jest jakas "- mies." nie wiem co to znaczy ???

a co do instrukcji to poszukaj na forum opisu programu mtkflash (taki dosowy progz) wszystko bedzie wyjasnione tu masz pogladowy link

pozdro a co do gwary to jak ci udowodnia ze cos zmianiales ??? albo czegos nie wiem co oni w serwisach wiedza (a nie zawsze duzo wiedza)

Devilman 22.07.2004 14:53

Dziękuję bardzo za proste i przejżyste odpowiedzi :)
Teraz mam tylko problem co zrobic z tematem procek bo na nowy mnie nie stać ,a kompa mam jakiego mam i tak dotąd słózył tylko do ściagania :)

latet 22.07.2004 15:06

Cytat:

Napisany przez Devilman
I jeszcze jedno jaka jest tak naprawde najlepsza firma nagrywarek DVD

Możesz być idotą, to Twoja prywatna sprawa,
ale jesli jesteś irytującym idotą, to licz się z przykrymi konsekwencjami.

latet

Devilman 22.07.2004 17:30

"icemac" pogodzil sie z moja osoba i ogromną niewiedzą. a skoro ty nie mozesz to sie nie udzielaj i nie zaśmiecaj topicku
Jeszcze raz podziękowania za wytrwałosć "icemaca"

darsalam 22.07.2004 19:51

Czy po uaktualnieniu firmware nagrywarki LITEON x12 SOHW-1213S też może być Dual Layer
pzdr

StyQ 22.07.2004 21:13

Cytat:

Napisany przez G-Vader
StyQ
co ty gadasz ?!
przstan

Wyluzuj!!! Każda w tej cenie cos bedzie miała. Ale moja i tak dobrze śmiga :piwo:

_Vip_ 23.07.2004 16:16

Cytat:

Napisany przez darsalam
Czy po uaktualnieniu firmware nagrywarki LITEON x12 SOHW-1213S też może być Dual Layer
pzdr

pozyjemy,zobaczymy

domestos007_:) 24.07.2004 23:24

Cytat:

Napisany przez Devilman
Dobra ludzie moze i jestem naiwny może nie, ale chcialbym zakończyć tą dyskusje. Ustalmy jedno ponieważ jak zauważyliście jestem niezłym laikiem z tych temtatów. Może popsrotu zadam pytania i prosze o odpowiedzi:
1.Czy po kupieniu nowej 812s na gwarancji i przeflashowaniu jej na 812s@832s, ,a potem ponownym na 812s, abym mógł oddać na gwarancji. Przyjma ją ??????
2.Czy 812s,832s rzeczywiście nie będą poprawnie działały(nagrywały) na 333MHz????
3.Czy 832s rzeczywiście nie różni sie wogole od 812s@832s????(która tak naprawde lepiej sie spisuje)
4.To podajcie może modle(firmy) lepszych nagrywarek NIE KONIECZNIE Z DL i fajnie by było żebym sie zmieścił w kwocie 425zł i wiem że wam sie to wydaje mało ale tyle mam i musze za to kupic nagryware ?????
Dziękuje i mam nadzie że zapomnicie o tym jakie pośmielisko z siebie zrobiłem :)

Polecam Liteona 832 pali wręcz rewelacyjnie,poniżej podaje link na allegro cena śmiesznie niska nic tylko łykać :) pozdrawiam

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=28181344

MSI KT4AV, Athlon XP 1700+@2200+, HDD 80 GB Caviar - 80 GB IBM, 512 MB,
Gainward GeForce 3 Ti200 200/450@250/550, Asus DVD E616P, Liteon 451S@832S, Audigy 2 ZS, Logitech Z5300 .

NoWaiting 31.07.2004 00:42

Czy jest tu jakis cwaniak z DVD

CO mam wzaisc

pionner 107d
nec 2005a
liteon 832s

latet 31.07.2004 09:51

Cytat:

Napisany przez NoWaiting

CO mam wzaisc

pionner 107d
nec 2005a
liteon 832s

Weź LG ;-)

latet

sonon 31.07.2004 11:25

Nec i Litek palą DL. Nec i Pioneer palą płyty lepiej niż Litek. Nec nie nadaje się jako czytnik. Czytaj forum, tego typu problem poruszany jest nazbyt często :-P

latet 31.07.2004 11:52

Cytat:

Napisany przez sonon
Nec nie nadaje się jako czytnik.

Mozesz to nieco rozwinąć?

latet

NoWaiting 31.07.2004 13:18

Jakiego znowu LG i za ile????

M@X 31.07.2004 13:25

Cytat:

Napisany przez NoWaiting

CO mam wzaisc

pionner 107d
nec 2005a
liteon 832s

Z tych trzech to tylko Pioneer ;-D

sonon 31.07.2004 14:01

Cytat:

Napisany przez latet
Mozesz to nieco rozwinąć?

No chodzi o to, że NEC potrafi nie przeczytać płytki, którą przeczyta pierwszy-lepszy DVD-ROM. Dlatego nie polecam kupowania NEC-a jako jedynego napędu do kompa. Będą problemy z odczytem płytek wypalonych przez kumpli na Litku. Wiem z doświadczenia.

TH 01.08.2004 14:43

Tak obserwuję forum już od długiego czasu i w końcu postanowiłem wtrącić swoje 3 grosze:

Mam NECa2510a i jak narazie czyta mi wszystko co mu zapodam. Nie będę specjalnie strasznie rysował DVD, żeby sprawdzić jak to czyta ale zjechaną dość CD-RW zgrał bez zająknięcia...

latet 01.08.2004 16:31

Cytat:

Napisany przez sonon
No chodzi o to, że NEC potrafi nie przeczytać płytki, którą przeczyta pierwszy-lepszy DVD-ROM. Dlatego nie polecam kupowania NEC-a jako jedynego napędu do kompa. Będą problemy z odczytem płytek wypalonych przez kumpli na Litku. Wiem z doświadczenia.

A moze to raczej wina Litków? ;-)

latet

NoWaiting 02.08.2004 12:56

Mam takie pytanie.
Jesli technologia "niebieskiego laseru" wejdzie w zycie to wszytkie nasze cd i dvd beda bezuzyteczne.
Wiec nie lepiej pooczekac na nia?
Wtedy wysztkie nagrywareczki DVD stanieja ????
No wlasnie ile mozna na to czekac?

B@rtek 02.08.2004 12:59

Blue Disc ma wejść w życie. LiteOn wyprodukował już nawet taką nagrywarkę ale kiedy będzie produkowana seryjnie ??? A tak pozatym to nie szybko stanie sie to standardem :spoko:

sonon 02.08.2004 13:32

Cytat:

Napisany przez latet
A moze to raczej wina Litków? ;-)

Trochę pewnie tak. Ale skoro trzyletnia, wyeksploatowana Toshiba czyta taką płytę bez zająknięcia, a dwumiesięczny Nec się wywala to jednak nie świadczy to najlepiej o jego możliwościach odczytu :nie:

Możliwe, że mój egzemplarz jest wyjątkowo wybredny, ale proponuję tym wszystkim, którzy mają Neca i nie narzekają na jego odczyt wziąć jakąś płytkę wypaloną przez Litka (najlepiej -) i sprawdzić co z tego wyjdzie. Ja robiłem test z Verbatimem printable i w teście transferu w Nero CD/DVD Speed się wyłożyło, a to dobra, markowa płytka w końcu.

G-Vader 02.08.2004 15:54

Ł kozaczek..
A jak myślisz? -przecież to już mówiłem-Ale ci co mają ..to same (Niemcy...) się zrobili-oj wrogów znowu mamy na naszej Polskiej ziemi .

Wiecie co ?, dajcie tak na chwilę tym DL spoko , ale zobaczcie jak to nasze Rz-.-.d??! nagle się nawrócił imbe..yle (popaczcie na te mądre buzie! A nazwiska!!!!!! Mówi wam coś 1410? , a to kościół kochany- o ickach nie wspomnę ***8211; bo to raz ickom..., raz niemcom , itd. A pszczoły w ulu dziabią... mordy rosną. To -a teraz kombatanci!?, są cacy***8217; , no znowu liczą że do następnego roku {jakoś to będzie ***8211;może poumierają i nie będzie komu dać /a teraz z tłumić to...!!!!!!!!}
Z szacunkiem do wszystkich Polaków!!! Tylko Polaków. No i oczywiście do naszych kombatantów (nie do wyselekcjonowanych-oczywiście) , bo żeby nie oni to może ja wiem coo...? (a może człowiek by się tak nie męczył) urodził by się niewolnikiem i śluz.. A teraz ch...j wie kim jest...

I nie debatujcie co kupić , bo to jest śmieszne ***8211;kupuje się to co jest dobre i na topie , a nie jak u nas (to się nam należy).....najgorszą sieczkę co z PRAWDZIWEJ UE (no jak dziad i niewolnik może mieć to samo-to nie metafora , niestety)(tak zawsze było ***8211;a Wy myślicie ze coś się zmieniło owszem)!!!??? CENY ,a zarobki owszem,.. u naszych przepracowanych ***8216;***8217;biedaków***8217;***8217; przecież musieli parę razy wstać o godzinie 7-30-przeciez to jest tak wyczerpujące za tyle darmowej wielkiej naszej kasy!!!!!!!!!!!!!
, sprowadzają bo coś tam norm nie trzyma ***8211; tak ***8211;tak-to Polska miała najgorsza sławę i ma ***8211; przez tych imbecyli ***8211;a oni zawsze na Nas-nagle wszystko najsmaczniejsze ! dziwne. te czasy wróciły , co po nie którzy wiedza o czym pisze.(małolaty słuchać)
No nie..., przepraszam my przecież tez jesteśmy w UE.....??!? {ceny tak}zarobki przecież nam wzrosły , i o dziwo mamy ***8211;każdy z nas 2800 PLN na rękę!!! -ładne mają pensyjki ze nam taka średnia rośnie !!!.jako My Mgr. Inż. ,Doc. ..itd. sprzątacze , zbieracze kartofli , truskawek , opiekunki, i można tak dalej***8212;fajnie (chlipiemy pupki czy nie) ,no nie!- poza polska. ładnie to zrobili 18wiek(a to nafet nie potrofi wymuwic ..minstse..)

Co z tego ze ktoś z was faktycznie nie wie o co chodzi o DL ***8211; a te 55zł ***8211;jeszcze pisze stać was na taką płytkę , jak większość się kłóci o 30 PLN ceny nagrywary ***8211;jaka jest lepsza- LiteOn ? Nec- a jak widzę to większość to młodzi dudkowie co mają tatusiów JESZCZE przy kasie ...
Pozdrawiam , może nam będzie ***8211;ja wiem? Czy !..
Pozdrawiam
Jeszcze raz powtórzę , kupiłem Pioneera A07XLA jestem z niego zadowolony i będę przynajmniej jeszcze przez rok może półtora , jak Napędy DL będą bardziej zawansowane ***8211; i te płytki DL w cenie 55zl coś zluzują z ceny(no do 10PLN) - jak na razie wole za tą cenę kupić 15 płytek 4,7GB. I tak za rok , będę miał tego Pionka jako napęd a nie jako Blu.. , tylko Blue..25+25GB!-to jest ***8216;***8217;cusiii***8217; i tylko na cos takiego się opłaca wymienić (jak na razie)
4,7GB Ci co mają teraz wiedzą ze to dużo , jeszcze tak nie dawno jak ktoś z was(ciułacze bajtów) miał HDD 4,7GB to był KOZACZKIEM-czy nie , a ilu jeszcze tyle ma to nawet nie wspomnę.

Moim skromnym zdaniem ***8211; jak na nasz stan to 4,7 wystarczy , jak pisałem na 1,5ra roczku
A jak się u nas nie zacznie zmieniać to i tak te wszystkie pierdoły nie będą nam potrzebne.
Miotły , łopaty, itd.
Jeśli chodzi o filmy to jest tyle pięknych teraz programików ze można naprawdę zrobić za***istą kopie zapasowa
Na 4,7

LucasDhala 06.08.2004 17:24

Witam wszystkich.

Widze, ze toczy sie tu goraca dyskusja, pozwole sobie zadac wiec kilka pytan. Moze jakas dobra dusza zna odpowiedz. Szperalem troche po sieci i na forum. Jestem zainteresowany ta nagrywareczka Pioneera DVR-A08 (widzialem tez nazwe DVR-108 czy to ta sama narywarta tylko z innym oznaczeniem ? ). Z tego co zdazylem sie zorintowac Pionieer nagazie ma klopoty z bioskiem. Cos tam nie widzi plytek DVD DL, technicy wiedza juz o problemie, wiec ta partia ktora pojawi sie w polsce (w stanach juz ponoc jest, mysle optymistycznie, ze tak koniec wrzesnia poczatek listopada bedzie u nas) bedzie juz z nowym naprawionym biosem. Teraz mam kilka pytan.
1) Jak sprawuja sie Pioneery ? Z tego co wiem w TDK palce macza Plextor, LiteOnach Sony. Kto wspiera Pioneera (O ile wogole ktos dla niego cos robi). Czy sa to ogolnie warte polecenia nagrywarki ? Sam mam TDK i to cudenko (kupione chyba 4 lata temu) sprawuje sie nadal bardzo dobrze. Jesem zadowolony. Teraz jednak potrzebuje troche wiekszego kopa (Stad napalony jestem na DL i licze na te DVD DL x4)
2) Wyczytalem ze ten model Pioneera nie ma Bitstreamu, co to tak dokladnie jest ? Po co to ? Szukalem w slowniczku tutaj na cdrinfo i jakos nie znalazlem. Czy jest to powazna wada ? (Zmartwilem sie troche)

To chyba wszystko. Pozdrawiam cieplo wszystkich i z gory dziekuje za odpowiedzi.

latet 06.08.2004 17:58

Cytat:

Napisany przez LucasDhala
Wyczytalem ze ten model Pioneera nie ma Bitstreamu, co to tak dokladnie jest ? Po co to ? Szukalem w slowniczku tutaj na cdrinfo i jakos nie znalazlem. Czy jest to powazna wada ? (Zmartwilem sie troche)

Chyba Bitsettingu? Ale pewnie chodzi o to samo.
Słyszałem, że bitsetting jest nięzbędny w przypadku płyt DL. Nie wiem czy to prawda?

W przypadku płytek normalnych - wymagają tego tylko niektóre odtwarzacze stacjonarne (mam nadzieję, że tylko stare modele).

latet

LucasDhala 06.08.2004 18:36

Tak latet chodzilo dokladnie o to. Moj blad. Czy to nie to co jest odpowiedzialne za poprawna zmiane warstwy plyty DL ?
Jesli tak to dlaczego najnowsza nagrywarka nie ma tak podstawowej rzeczy ? Troche bez sensu. Nie dosc ze x4 (Wieksze prawdopodobienstwo bledu bo szybciej) to jeszcze bez Bittsetingu. :(
Zmartwiles mnie powaznie. Potrzebuje w miare szybko jakis dobry sprzet, nie chce czekac znow pol roku. Dysk mam zawalony praca, nie chce jej znow upychac na dziesiatki cd :(

latet 06.08.2004 19:44

Cytat:

Napisany przez LucasDhala
Tak latet chodzilo dokladnie o to. Moj blad. Czy to nie to co jest odpowiedzialne za poprawna zmiane warstwy plyty DL ?
Jesli tak to dlaczego najnowsza nagrywarka nie ma tak podstawowej rzeczy ? Troche bez sensu. Nie dosc ze x4 (Wieksze prawdopodobienstwo bledu bo szybciej) to jeszcze bez Bittsetingu. :(
Zmartwiles mnie powaznie. Potrzebuje w miare szybko jakis dobry sprzet, nie chce czekac znow pol roku. Dysk mam zawalony praca, nie chce jej znow upychac na dziesiatki cd :(

Nie wiem czy Cię zrozumiałem.
Czy ta praca, która Ci dysk zawala to filmy czy inne dane?
Jesli inne dane, to żadne tam bitsettingi Cię nie dotyczą.
No i nie nagrywałbym ważnych danych na DL - jeszcze za mało wiadomo o ich trwałości, za to juz wiadomo, że nawet trwałość zwykłych DVD***177;R(W) pozostawia wiele do życzenia.

latet

Czołgista 07.08.2004 00:12

Tylko Pionek !!!!!
W zeszłym roku kopiłem Pionka 106 (wtedy dałem 850zł ale dziś jestem przekonany
że był wart każdej złotówki)
wypaliłem około 250 płytek bez strat (nie zniszczyłem ani jednej płytki),
kupowałem najtańsze np. Flamingo, Esperanza, Princo, wszystkie działają idealnie
do tej pory, a uwież mi że około 100 z nich są heblowane prawie 24 h/d.
(bajki mojej córki)
Jedynym problemem z tymi płytkami było to że u kolegi na kompie nie wszystkie chciały
się odtważać, i u innego qumpla na b.tanim stacjonarnym DVD.
(Ja mam stacjonarny Pionek 444 , za***isty!)
Więc jak minęło pół roku to kwieciście opisałem problem na kartce dołączyłem napęd
i zawiozłem do serwisu.
Po tygodniu byłem szczęśliwym posiadaczem Pionka 107 (wymienili).
No i okazało się że 106 był w porządku to Nero dawało w dupę !!!
Więc przez przypadek (lub leniwość serwisantów) dostałem nowy napęd.
Dalej palę płytki bez żadnych strat (jadę na najtańszych)
Litość mnie trochę bieże na myśl o posiadaczach Liteona.
(na forum z problemami ich pełno)
A co do Pionka 108 to bym się powstrzymał (chyba że cena niska , nie śledzę)
Nośniki DL są drogie i niepewne.
Na zwykła płytkę DVD 4,7 można upchnąć naprawdę długi film bez widocznej straty
jakości, polecam artykóły na cdrinfo, mogę coś o tym powiedzieć bo ogądam moje
kopię na ekranie szer. 2,5 m
(Projektor Panasonic 300-ka + Pionek 444 Kabel Euro "RGB")

Pozdrowienia

Czołgista 07.08.2004 00:16

Acha !
Zapomniałem, ja palę płytki tylko x1 !

LucasDhala 07.08.2004 01:46

W sumie wiekszosc to grafika i video. Tak czy siak, jesli mial bym juz kupowac dobra nagrywarke to do wszystkiego jesli mnie rozumiesz :) pracy i zabawy :D

Jabba the Hutt 07.08.2004 01:55

Ja stawiam nadal na Pionka 108. Ale ostrożniej niż na Tolka Banana ;) . Kupiłem Pionka 106, kiedy był jeszcze CHOLERNIE drogi (1050 zł). Nie żałuję, chciałem i mam. A teraz czekam na kolejnego Pionka. Ale teraz poczekam aż ten 108 nieco okrzepnie, zbadają go serwisy o nagrywarkach no i cena spadnie. Na radykalny spadek ceny 106/107 czekaliśmy chyba rok, choć w 3 miechy od kiedy kupiłem Pionka cena jego spadła już sporo. Może teraz będzie szybciej.

No i jeszcze jeden wic. Trzeba będzie przetestować jakoś czy kultowy model playera Pioneer 444 odtwarza bez problemów płyty DVD+R DL. Nagrane zwyczajnie, bez zamiany na DVD-ROM. Bo jeśli nie, to sprawa się skomplikuje znacznie.

Jabba

maser31 07.08.2004 08:54

drą tu pasy na Litkach -- biore je w obrone
Kupiłem 451s na początku roku wypaliłem też mase płytek nie wiem czy tyle co Czołgista ale nie wykluczam. Modernizowałem Litka najpierw do 851 potem do 832 nigdy nie miałem problemówi nie wiem czy to moje szczęście czy co ale dziwi mnie liczba problemów jakie mają inni posiadacze Litków.
DVD+R i DVD-R odpalam ze stacjonarki Grundig (która w papierach ma napisane że nie czyta tych płyt dobre nie....) book type używam aby znajomi nie mieli u siebie problemów.
Nie staram sie kupować najtańszych płytek wybieram te ze średniej półki i naprawde wszycho działa bez zażutu a serie Litka 451\851\832 uważam za bardzo udaną i godną polecenia!!

LucasDhala 07.08.2004 10:09

maser31, Tak, al enarazie procz Pioneera nie widze zadnej ktora miala by DVD DL x4 :( . Gdyby wyszedl taki np. TDK to z miejsca bym kupil :)

maser31 07.08.2004 10:34

masz racje ale z drugiej strony wszyscy piszą że liczy sie jakość itp..... mając nawet nagryware x4 dla DL używają mniejszych prędkości niektórzy nawet x1

maser31 07.08.2004 10:39

poza tym sorki że to znowu ja .... ale w jednej sprawie zgodze sie z Czołgistą
na 4.7GB naprawde można nagrać film w ok jakościja leje na menu i inne takie extrasy a co do DL fajnie że jest nawet super ale jeszcze poczekam za drogie i niepewne troche
pozdro dla wszystkich !!

LucasDhala 07.08.2004 11:20

Cytat:

Napisany przez maser31
poza tym sorki że to znowu ja .... ale w jednej sprawie zgodze sie z Czołgistą
na 4.7GB naprawde można nagrać film w ok jakościja leje na menu i inne takie extrasy a co do DL fajnie że jest nawet super ale jeszcze poczekam za drogie i niepewne troche
pozdro dla wszystkich !!

Alez oczywiscie, zgodze sie w zupelnosci. Dla mnie film na 3 plytach w divixie to juz zboczenie (Chyba, ze jest dlugi). Wiekszosc w AC3 (bo lubie dobry dzwiek itp). jednak chce kupic cos juz na lata. Moja nagrywareczka sluzy mi juz 4, i gdyby nie ilosc plyt w pokoju (zawalaja mi chyba 4 stojaki i 3 kartony a kupuje i tak tylko te w cienkich pudelkach) to bym jej nie zmienil. Dlatego tez, te DL to dla mnie zbawienie. Zrobie sobie backup mojej pracki i zdjec i z 50 plyt zrobi sie 5 czy 6 :)

Turboni 07.08.2004 11:29

ja tez obronie troche liteona kupilem sobie 411 w listopadzie dzialala pierwszozednie do marca kiedy padla (palila wszystko i czytalo sie to wszedzie) dostalem z serwisu 812 tez palila idealnie zrobilem moda na 832 tez pieknie smigala (nawet nagralem DL i bez problemu czytaly ja stacjonarne) potem przez moje uparcie (okazalo sie ze plytki esperanzy dvd-rw mam dwie walniete) oddalem do serwisu ze cos jest nie tak dostalem teraz pelnego 832 i tez smiga. Fakt musialem dobrac sobie do niego plytki zeby palil dobrze i z bardzo mala iloscia bledow i znalazlem Memorex dvd+r x4 za 2.5 zl /szt. zgadzam sie ze sa inne lepsze nagrywarki ale jesli chodzi o liteona trzeba trafic (moje zdanie) dobry egzemplaz i szukac odpowiednich plytek (tych tanszych bo drozsze pala sie idealnie.

LucasDhala 07.08.2004 12:37

Panowie, ja wiem, ze Lite On tez jest dobra firma. Jednak wracajac do mojego pytania: Czy ten Bittseting to naprawde powazna wada ?
Moze jakas inna niedlugo ma wyjsc ? Poleccie cos Panowie. Nie ukrywam ze chcialbym moja ukochana TDK (Niezawodnosc + ladna stylistyka). Maja cos nowego wydac ? wie ktos cos ?:)

EDIT: Ech... ja slepy jestem. Znalazlem wreszcie ten Bittseting :

Bitsetting - pojęcie określające zmianę stanu bitu odpowiedzialnego za rozpoznawanie nośnika DVD. Niektóre nagrywarki DVD umożliwiają zmianę tego ustawienia dla nośników DVD+R/RW. Dzięki takiej zmianie (po nagraniu) nośniki DVD+R/RW podczas odczytu są rozpoznawane jako płyty DVD-ROM, czyli jak standardowe tłoczone płyty DVD. Rezultatem tego jest możliwość odczytu takich krążków przez starsze napędy DVD (w szczególności stacjonarne).

Czyli zadna znowu wielka wada dla mnie :) I tak zamierzam nowy odtwarzacz dvd/divix kupic :)
Jupiii ! :jupi:

KC42 08.08.2004 13:31

Cytat:

Napisany przez maser31
drą tu pasy na Litkach -- biore je w obrone
Kupiłem 451s na początku roku wypaliłem też mase płytek nie wiem czy tyle co Czołgista ale nie wykluczam. Modernizowałem Litka najpierw do 851 potem do 832 nigdy nie miałem problemówi nie wiem czy to moje szczęście czy co ale dziwi mnie liczba problemów jakie mają inni posiadacze Litków.
DVD+R i DVD-R odpalam ze stacjonarki Grundig (która w papierach ma napisane że nie czyta tych płyt dobre nie....) book type używam aby znajomi nie mieli u siebie problemów.
Nie staram sie kupować najtańszych płytek wybieram te ze średniej półki i naprawde wszycho działa bez zażutu a serie Litka 451\851\832 uważam za bardzo udaną i godną polecenia!!

Ja mam też litka i to 411 z oryginalnym biosem i jest OK, myslę że to polega na tym że litka ma dużo ludzi bo tanie i wiadomo jak ma 10 tyś osób litka to musi z tego być większy procent problemów. i dlatego tak wygląda że litki są do D....y

JamBes 11.08.2004 11:47

czesć. Jestem na tym forum pierwszy raz. Mam Liteon SOHW-832S i Liteon LTR-52246S. Do zrobienia kopi zapasowej filmu używam program DVD Shrink 3.2. Filmy wypalam 2.4x i 4x w Nero i wszystkie działają na stacjonarnych. Przeraża mnie narazie cena DVD+R DL.

Czołgista 13.08.2004 01:04

Cytat:

Napisany przez JamBes
czesć. Jestem na tym forum pierwszy raz. Mam Liteon SOHW-832S i Liteon LTR-52246S. Do zrobienia kopi zapasowej filmu używam program DVD Shrink 3.2. Filmy wypalam 2.4x i 4x w Nero i wszystkie działają na stacjonarnych. Przeraża mnie narazie cena DVD+R DL.

DVD Shrink 3.2. jest taki sobie , szukaj coś lepszego.
Cena DVD+R DL też mnie Przeraża dlatego korzystam
dalej z DVD RB + CCE i wypalam na PRINCO (za 1,9 zł) x1

Efekt super za małe pieniądze !, DL może się zainteresuję
za rok może dawa (chyba że ceny płyt spadą do 2 zł)

Pozdrowienia

G-Vader 14.08.2004 18:31

Cytat:

Napisany przez Czołgista
DVD Shrink 3.2. jest taki sobie , szukaj coś lepszego.
Cena DVD+R DL też mnie Przeraża dlatego korzystam
dalej z DVD RB + CCE i wypalam na PRINCO (za 1,9 zł) x1

Efekt super za małe pieniądze !, DL może się zainteresuję
za rok może dawa (chyba że ceny płyt spadą do 2 zł)

Pozdrowienia

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' '''''''''''''''''''''''
Siemanko
Ja jeszcze raz powtórzę ze Pionek to jest (CÓŚ)
Jeśli chodzi o sprzęt stacjonarny , na początku miałam Techniks/Panasonic
Nie mowie ze to było złe ale w Pioneer się pod kochałam- na prawdę jest nie złe i ładne , bo jak wiecie nie raz jast dobre ale strasznie brzydkie
Pozdrawiam
Czołgista tez coś łykni- najlepiej Black Okocim-za***iste
:spoko:

ArKoKo 14.08.2004 20:38

Cytat:

Napisany przez JamBes

Naprawdę ?? Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem DVDRW SOHW-832S!! Również zachowuję podobne parametry nagrywania i wszystkie dotychczas wypalone płytki (4,7 GB) chodzą bez zarzutu zarówno w napędach w innych komputerach jak i odtwarzaczach stacjonarnych. Absolutnie nie zgodzę się z przedmówcą G-Vaderem, że only Pioneer i nic ponad to. W przeszłości byłem posiadaczem napędów optycznych (DVD, CDRW) renomowanych firm (nazw nie wymienię żeby nie robić antyreklamy) i srodze się na nich zawiodłem.

LucasDhala 15.08.2004 13:18

Tak,ja wiem, ze Pioneer jest dobra fiirma. Jednak mi chodzi o nagrywarki. Czy robia porzadny sprzet (wiadomo, ze jakosc wykonania wyprzedza np Lite-Ony), chodzi mi raczej o mozliwosci tych sprzetow. Czy nadazali za rynkiem, czy raczej byli zawsze o krok w tyl itp. Moze byli liderem w wprowadzaniu jakis technologii ? Robie badanie rynku przed inwestycja :D

Tez nie zgadzam sie z teza (w dziedzinei komputerow) ze tylko firma X jest najlepsa. rozne modele roznie wychodza roznym firmom. Raz lepiej, raz gorzej...

:banan2:

slawekj 15.08.2004 20:24

A ja mam pytanie ogólne: w jaki sposób część osób twierdzi że płyty przez nich nagrane na konkretnych palnikach są lepsze od innych. Bo to że są czytane to wcale nie oznacza że są prawidłowo wypalone. Może tak więcej testów to porównamy co tak naprawdę jest lepsze?

B@rtek 15.08.2004 20:41

Zgadzam się ze slawkiem. :D

_Vip_ 15.08.2004 21:09

a moim zdaniem robi sie powolutku z tym calym kprobe'em to same chore zamieszanie co z 3dsmarkiem i grafami.Tak jak tam sie walczylo o kazdy glupi punkt wiecej,tak tu niektorzy popadaja juz w jakas manie i usilnie walcza o jak najmniejsza ilosc czerwonych kreseczek.

plyta ladnie chodzi w stacjonarkach i komputerowych dvd-rom'ach to znaczy ze jest dobrze nagrana

nacuna 15.08.2004 21:59

Cytat:

Napisany przez _Vip_
a moim zdaniem robi sie powolutku z tym calym kprobe'em to same chore zamieszanie co z 3dsmarkiem i grafami.Tak jak tam sie walczylo o kazdy glupi punkt wiecej,tak tu niektorzy popadaja juz w jakas manie i usilnie walcza o jak najmniejsza ilosc czerwonych kreseczek.

plyta ladnie chodzi w stacjonarkach i komputerowych dvd-rom'ach to znaczy ze jest dobrze nagrana

Chodzic chodzi, ale poczekaj sobie te pare miechow i zobaczymy czy dasz rade na jakichkolwiek stacjonarka odczytac! Stad wazne jest pomiar bledow PI i PO oraz jakosc plyty (chodzi o firme).

_Vip_ 15.08.2004 22:03

ale to juz zalezy od jakosci nosnika,a nie od jakosci nagrywarki

ja nagrywam tylko na platinumach +R x8 i jestem zadowolony

legion 15.08.2004 22:49

Ilość załączników: 1
moze niech ktos zapoda jakis test pionka w kprobe to porownamy z litkiem:)
moj ostani wykres(verbetinka):

Turboni 15.08.2004 22:51

dokladnie jakies inne plytki wypalone na innych palnikach trzebaby bylo zobaczyc w k-probe a potem jechac po liteonie (moga byc ciekawe wyniki)

slawekj 15.08.2004 23:12

No to jesteśmy w jednej lidze.

namor 15.08.2004 23:22

Ilość załączników: 1
a to moje ulubione płytki Platinum x8 palona x8

nacuna 15.08.2004 23:27

Kurde szkoda, ze nie mam litka to bym sprawdzil ilosc bledow PI i PO na moich plytach dvd+r => dvd-rom nagranych na nec'u 2500A. Nosniki to verbatim 4x nagrywane z predkoscia 2,4x

Turboni 15.08.2004 23:28

Cytat:

Napisany przez namor
a to moje ulubione płytki Platinum x8 palona x8

super wykresik musze ich sprubowac :D

slawekj 15.08.2004 23:31

Cytat:

Napisany przez Turboni
super wykresik musze ich sprubowac :D

Chyba kolega Namor włączył Realtime? :taktak:

namor 15.08.2004 23:36

Cytat:

Napisany przez slawekj
Chyba kolega Namor włączył Realtime? :taktak:

niestety nie ,tylko Remove the spike

slawekj 15.08.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez namor

To bardzo dziwne. Przetestowałem wszystkie nośniki x8. Platinum miały największą liczbę błędów. Wyjątkowa partia. a ja myślałem że to HP jest najlepszy. Miał najmniej błędów i kosztował 3x więcej. :> Cuda istnieją.

B@rtek 15.08.2004 23:45

Wiesz chyba ze to zalezy takze w duzym stopniu od nagrywary i wilgotnosci :spoko:

slawekj 15.08.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez barte_k
Wiesz chyba ze to zalezy takze w duzym stopniu od nagrywary i wilgotnosci :spoko:

I od dobrego nośnika. :taktak:

B@rtek 15.08.2004 23:47

Od nośnika tesh :taktak:

slawekj 16.08.2004 00:41

Cytat:

Napisany przez namor

Prośba, zrób test tej płytki z włączonym Realtime. Ilość błędów powinna być bliska zeru. :taktak:

elidor 16.08.2004 09:50

LiteOn1213S

gdzieś obiło mi się o uszy, że wgrywając firmware od jakiegoś modelu Sony można zmusić LiteOn'a 1213S do nagrywania płyt DL; jeśli ktoś coś wie niech da znać :help:

elidor 16.08.2004 10:01

wiesz ostatnio kupiłem w sklepie 2 paczki Benq DVD-R;jedna paczka leżała pod ladą, a drugą przynieśli z magazynu;efekt nagrywania : z paczki spod lady ( łatwo było poznać po wyblakłej etykiecie ) wszystkie nagrały się prawidłowo natomiast z drugiej połowa płyt poszła na szmelc;dla ścisłości nie nagrywałem ich ciurkiem;stąd można wysnuć wniosek, że składowanie ma jakiś wpływ na żywotnośc płyt

plluszak 18.08.2004 14:34

Nowa nagrywarka Liteon 16x z DL

W hurtowni ABC w cenniku juz sa nagrywarki:
SOHW-1633-02-C Lite-On multinagrywarka CD i DVD 16/8/24, 2,4x DL
cena o 40 zł netto drozsza od 832S. Na razie ich nie ma na stanie ale mają byc niebawem. Oto parametry:

Klasa szybkości zapisu CD-R 48 x
Klasa szybkości zapisu DVD+R 16 x
Klasa szybkości zapisu CD-RW 24 x
Klasa szybkości zapisu DVD+RW 4 x
Klasa szybkości zapisu DVD-R 8 x
Klasa szybkości zapisu DVD-RW 4 x
Klasa szybkości odczytu CD-ROM 48 x
Klasa szybkości odczytu DVD 16 x
Klasa szybkości zapisu DVD+R9 2,4x

UPDATE:
Takze w komputronik.pl pokazała sie nagrywarka 16x:
NEC DVD+/-RW ND-3500A
klasa szybkości zapisu DVDR 16 x (16x DVD+/-R)
klasa szybkości zapisu DVDRW 4 x (4x DVD+/-RW)
klasa szybkości zapisu DVDR DL 4 x (4x DVD+R9)
klasa szybkości zapisu CD-R 48 x
klasa szybkości zapisu CD-RW 24 x
klasa szybkości odczytu CD-ROM 48 x
klasa szybkości odczytu DVD-ROM 16 x

Testy NECa znalazłem pod adresem http://www.cdrlabs.com/phpBB/viewtopic.php?t=17349

legion 19.08.2004 11:01

no nec 3500 kosztuje 451zl zobaczymy ile litek1633 i 1613->pewnie da sie przerobic na 1633 by dl palic

plluszak 19.08.2004 11:55

Cytat:

Napisany przez legion
no nec 3500 kosztuje 451zl zobaczymy ile litek1633 i 1613->pewnie da sie przerobic na 1633 by dl palic

Tak czy siak NEC bedzie bardziej zaawansowana poniewaz bedzie to jedyna 4x dwuwarstwowa co juz jest jakby realnie sensowną predkoscią szczegolnie dla 8,5 GB

Sidious 19.08.2004 13:54

Cytat:

Napisany przez plluszak
Tak czy siak NEC bedzie bardziej zaawansowana poniewaz bedzie to jedyna 4x dwuwarstwowa co juz jest jakby realnie sensowną predkoscią szczegolnie dla 8,5 GB

Zapis 4x płyt DL zapewnia również Pioneer DVR-108 i ASUS DRW-1604P, więc raczej trudno uznac iż Nec jest jedyny w tym zakresie.

legion 19.08.2004 14:31

Cytat:

Napisany przez plluszak

no fakt 1633 tylko 2,4 ale przy mnogosci nosnikow i ich jakosci wiecej bedziesz uzywal wlasnie tej szybkosci :)

legion 19.08.2004 16:18

wystarczy po patrzec jakie porownanie proste 8(1)2 @ 8(3)2 i 16(1)3@16(3)3

^_^ czyli idac dalej 8X2=16 pewnie wsadzili dwa chipsety od 812 i 832 do 1613 i 1633^_^

i czy nie da sie przerobic 1613 na 1633 chyba tak :D

unckle 19.08.2004 20:35

oj ja bych chciał zeby sie dało 1213s@1633 dało

elidor 19.08.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez legion
nec 3500 kosztuje 451zl zobaczymy ile litek1633

LiteOn SOHW 1633 jest trochę tańszy od NECa ( znalazłem OEM za 410 zł.) ale i słabszy; jest klonem SONY więc prawdopodobnie wgranie firmware od jego odpowiednika poprawi osiągi;

a tak na marginesie zdradź gdzie znalazłeś tak tanio NECa ND-3500

pozdrawiam

legion 19.08.2004 23:53

Cytat:

Napisany przez elidor
LiteOn SOHW 1633 jest trochę tańszy od NECa ( znalazłem OEM za 410 zł.) ale i słabszy; jest klonem SONY więc prawdopodobnie wgranie firmware od jego odpowiednika poprawi osiągi;

a tak na marginesie zdradź gdzie znalazłeś tak tanio NECa ND-3500

pozdrawiam

to nie ja znalazlem lecz VIP
http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...4&details=9970

Jabba the Hutt 20.08.2004 00:43

Smutne, że firma Pioneer nie spieszy się z wprowadzeniem A08 na nasz rynek. Mamy Litki, mamy NECa a Pionka DL nie :(

Oto co piszą o zapisie płyt DL na ExtremeMHz :

"There is something this drive does do that is definitely worth mentioning. While the Pioneer DVR-108 does not support bit-setting for DVD+R/RW discs, the firmware is designed to automatically set the booktype on double layer media to DVD-ROM. This will provide the highest compatibility with standalone DVD players. Speaking of, let's see how well it did..."

oraz

"Excellent! The two double layer discs created with the Pioneer DVR-108 played back flawlessly on all the PC and standalone DVD players we had on hand. The automatic booktype change to DVD-ROM is certainly a key feature this drive has and will ensure maximum compatibility"

Czyli z tego wynika,że Pionek zmienia booktype płyty na DVD-ROM, w celu lepszego odczytu przez stacjonarki.

Jabba

Jabba

Bizonek 20.08.2004 16:54

Cześc wszystkim, jestem nowy w dziedzinie nagrywania DVD, mam prośbę podajcie jakieś linki do stron z których mógłbym się czegoś nauczyć.
Dzięki

pykson 20.08.2004 17:24

www.cdrinfo.pl

a na tym forum w tym wlasnie dziale masz na gorze przyklejone tematy, ktore traktuja o nagrywaniu dvd i nie tylko, prawdziwa skarbnica wiedzy, uzyj funkcji "szukaj" i wiele sie dowiesz

powodzenia

aszastra 20.08.2004 19:45

Pojawił się biosik do 832 VSOB chciałbym go wgrać do...

Pojawił się biosik do 832S VSOB chciałbym go wgrać do mojej 451@832 czy można to zrobić bezpośrednio(może wymaga modyfikacji), czy ktoś go może testował na 451@832? ???

legion 20.08.2004 21:56

Cytat:

Napisany przez aszastra
Pojawił się biosik do 832S VSOB chciałbym go wgrać do mojej 451@832 czy można to zrobić bezpośrednio(może wymaga modyfikacji), czy ktoś go może testował na 451@832? ???

wstrzymaj sie jeszcze i wgraj sobie VS0A bo 0B jest jakby ulomny poprawila sie jakosc palenia tylko (-) a (+) jakby sie pogorszyla:)

pykson 20.08.2004 23:36

Cytat:

Napisany przez aszastra

ja wgralem ten bios i jest rzeczywiscie gorzej, lepiej wgraj A jak juz napisano.

ze strony codeguys sciagnij bios z 832 specjalnie przygotowany do 451, bo wgrywajac oryginalny z 832 mozesz uszkodzic naped - przynajmniej tak zalecaja na codeguys

woitas 21.08.2004 16:51

tutaj pisze, że 1633s nadal nagrywa DL z max prędkością 2,4x :|

VanGreeg 22.08.2004 17:06

Heh, ja mam teraz Pioneer'a DVR-A04, uwielbiam go, a jeśli chodzi o DL, wymienię mojego A04 na nowe A08. Pioneer i żaden inny! :D
(ludzie, przecież LiteOn to tak na prawdę szajs...)

http://pamieci.idg.pl/news/68622.html

legion 22.08.2004 17:11

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
Heh, ja mam teraz Pioneer'a DVR-A04, uwielbiam go, a jeśli chodzi o DL, wymienię mojego A04 na nowe A08. Pioneer i żaden inny! :D
(ludzie, przecież LiteOn to tak na prawdę szajs...)

http://pamieci.idg.pl/news/68622.html

ale tani szajs i dobry niewiem co chcesz od litkow podaj jakis test nagrania przez pionka i porownamy z litkiem

VanGreeg 22.08.2004 17:13

Cytat:

Napisany przez legion
ale tani szajs i dobry niewiem co chcesz od litkow podaj jakis test nagrania przez pionka i porownamy z litkiem

Ok, wyzwanie przyjęte, podaj tylko w jakim programie i na jakich parametrach 8-)

(zastrzegam, że narazie mam do dyspozycji tylko DVD-RW a A04 nagrywa je tylko 1x)

legion 22.08.2004 17:26

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez VanGreeg
Ok, wyzwanie przyjęte, podaj tylko w jakim programie i na jakich parametrach 8-)

(zastrzegam, że narazie mam do dyspozycji tylko DVD-RW a A04 nagrywa je tylko 1x)

dobra pierwszy skan nagrany litkiem

VanGreeg 22.08.2004 17:33

Cytat:

dobra pierwszy skan nagrany litkiem
Oj bracie, to nie tak, najpierw powiedz w jakim programie, potem na jakim nośniku (czyjej produkcji z jakiej partii itd.), jakie dane, jaką ilość i z jaką prędkością...
To nie sztuka polecieć na żywioł i strzelić test porównawczy w stylu polskiej edycji PCWK...

Pioneer A04 obsługuje TYLKO DVD-R/RW, zapis DVD-R x2; DVD-RW x1

B@rtek 22.08.2004 17:34

O ciekwy pojedynek :taktak: Czekam na wyniki. Obstawiam, że wygra Legion ze swoją nagrywarą :taktak: :spoko:

B@rtek 22.08.2004 17:37

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
Oj bracie, to nie tak, najpierw powiedz w jakim programie, potem na jakim nośniku (czyjej produkcji z jakiej partii itd.), jakie dane, jaką ilość i z jaką prędkością...
To nie sztuka polecieć na żywioł i strzelić test porównawczy w stylu polskiej edycji PCWK...

A jak chcecie zrobić ten test skoro macie inne płytki, inne dane. Nagrajcie w Nero 6.3.1.17. Tylko będzie problem z tymi samymi danymi :taktak:

B@rtek 22.08.2004 17:44

Mam przed sobą Komputer Świat z 2002 roku i jest tam test nagrywarek dvd. Na 1 miejscu jest ten Pioneer A04 i co chcecie o nim wiedzieć :D

VanGreeg 22.08.2004 17:47

Ok, moja propozycja jest następująca: wybrać się do sklepu i kupić takie same płyty (najlepiej do jakiegoś supermarketu, bo na ogół mają centralne zaopatrzenie z tej samej partii), Nagrać płyty w Nero 6.3.1.17 zgodnie z radą bartka, a pliki niech to będą 4 archiwa po 1.00 GB (bajtów: 1 073 741 824) każde, wykonane w najnowszym dostępnym WinZIP (ja mam 9.0 built 6028). Oczywiście całość na identycznych ustawieniach.
Poza tym test itak nie będzie miarodajny, bo mamy inne HDD i CPU i może być traktowany jedynie poglądowo...

Cytat:

Mam przed sobą Komputer Świat z 2002 roku i jest tam test nagrywarek dvd. Na 1 miejscu jest ten Pioneer A04 i co chcecie o nim wiedzieć
Czasy się zmieniają, ta nagrywarka (ku mej radości) ewoluowała :-)))
(a moją opinię na temat testów w polskiej edycji PCWK znasz...)

legion 22.08.2004 18:36

Cytat:

Napisany przez VanGreeg

wypal verbetinyX4 i sprawdzmy na ( zastanawiam sie moze na kprobe ale to tylko litki obsluguje ale moze sie uda ) moze ktos ma pomysl na co zrobic nasza bitwe:)

legion 22.08.2004 18:41

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
Ok, moja propozycja jest następująca: wybrać się do sklepu i kupić takie same płyty (najlepiej do jakiegoś supermarketu, bo na ogół mają centralne zaopatrzenie z tej samej partii), Nagrać płyty w Nero 6.3.1.17 zgodnie z radą bartka, a pliki niech to będą 4 archiwa po 1.00 GB (bajtów: 1 073 741 824) każde, wykonane w najnowszym dostępnym WinZIP (ja mam 9.0 built 6028). Oczywiście całość na identycznych ustawieniach.
Poza tym test itak nie będzie miarodajny, bo mamy inne HDD i CPU i może być traktowany jedynie poglądowo...

Czasy się zmieniają, ta nagrywarka (ku mej radości) ewoluowała :-)))
(a moją opinię na temat testów w polskiej edycji PCWK znasz...)

no bez przesady nagramy moze jakis film nie mam czasu na zipowanie po 1gb

B@rtek 22.08.2004 18:45

Polecam Torque i bedziecie mieli przy okazji fajny film :D

legion 22.08.2004 18:53

Cytat:

Napisany przez barte_k
Polecam Torque i bedziecie mieli przy okazji fajny film :D

ok ja jestem za co do przetestowania plytek polecisz:)

VanGreeg 22.08.2004 18:57

Cytat:

Polecam Torque i bedziecie mieli przy okazji fajny film
Pomysł z filmem dobry, ale itak marne szanse na to, żebyśmy mieli identyczny materiał źródłowy... Proponuję wypalić po prostu jakikolwiek film o rozmiarze do 1 DVD, najważniejsze to zdobyć identyczne nośniki, wypalić na identycznych ustawieniach Nero i przetestować identycznym benchmarkiem...

Legion: skontaktuj się ze mną przez GG jeśli możesz...

(nooo, to mój 13 post... magiczna liczba, ilość apostołów wg. "Dogmy" :spoko: )

legion 22.08.2004 19:03

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
Pomysł z filmem dobry, ale itak marne szanse na to, żebyśmy mieli identyczny materiał źródłowy... Proponuję wypalić po prostu jakikolwiek film o rozmiarze do 1 DVD, najważniejsze to zdobyć identyczne nośniki, wypalić na identycznych ustawieniach Nero i przetestować identycznym benchmarkiem...

(nooo, to mój 13 post... magiczna liczba, ilość apostołów wg. "Dogmy" :spoko: )

no racja co do benchmarka to moze verbetina(+) co ty na to i nero...17 predkosc moze byc 4x czy mniejsza

no ale z tego co widze to pionek twoj tylko minusy a litek nie ciekawie nagrywa je :)

VanGreeg 22.08.2004 19:09

Cytat:

no racja co do benchmarka to moze verbetina(+) co ty na to i nero...17 predkosc moze byc 4x czy mniejsza
I to jest właśnie problem... Moja propozycja jest następująca: Verbatim, TDK, intenso, esperanza czy cokolwiek wolisz ale jedynie DVD-R, prędkość nagrywania 1x (ewentualnie 2x), bo:
po 1. wychodzi najmniej pasywnych błędów zapisu,
po 2. moja nagrywarka szybciej nie pociągnie ;-)
A w kwestii benchmarku zdaję się na bartka :-)

legion 22.08.2004 19:26

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
I to jest właśnie problem... Moja propozycja jest następująca: Verbatim, TDK, intenso, esperanza czy cokolwiek wolisz ale jedynie DVD-R, prędkość nagrywania 1x (ewentualnie 2x), bo:
po 1. wychodzi najmniej pasywnych błędów zapisu,
po 2. moja nagrywarka szybciej nie pociągnie ;-)
A w kwestii benchmarku zdaję się na bartka :-)

no tak mozemy zrobi porownanie ale minusy odrazu mowie ze moga wyjsc slabo u mnie :)

slawekj 22.08.2004 19:39

A ja uważam, że porównywanie zupełnie różnych napędów jest błędem. Dzisiaj produkowane są napędy, które nagrywają min 8x na + i -R i DL x2,4. Porównanie takich napędów różnych marek przy nagrywaniu z różnymi prędkościami da pełny obraz jakości napędów.
Ja również mogę dołączyć do każdego porównania z każdą inną niż LiteOn nagrywarką.

legion 22.08.2004 19:53

Cytat:

Napisany przez slawekj
A ja uważam, że porównywanie zupełnie różnych napędów jest błędem. Dzisiaj produkowane są napędy, które nagrywają min 8x na + i -R i DL x2,4. Porównanie takich napędów różnych marek przy nagrywaniu z różnymi prędkościami da pełny obraz jakości napędów.
Ja również mogę dołączyć do każdego porównania z każdą inną niż LiteOn nagrywarką.

o i znowusz doglebna analiza tez tak mysle :)

VanGreeg 22.08.2004 21:54

No i widzicie, też się zgadzam z tym, że to są kompletnie różne napędy i pod względem obsługiwanych formatów i prędkości nagrywania LiteOn kolegi bije mojego Pioneer'a, ale mimo wszystko uważam, że przy prędkościach obsługiwanych (1x i 2x) na płytach DVD-R pod względem jakości nagrania LiteOn nawet najnowszy nie ma z nim szans...

elidor 22.08.2004 23:11

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
przy prędkościach obsługiwanych (1x i 2x) na płytach DVD-R pod względem jakości nagrania LiteOn nawet najnowszy nie ma z nim szans...

w tej kwesti się z Tobą zgadzam; często mam do czynienia z płytami wypalanymi przez Pioneer'a ( znajomy obługuje studio filmowe nagrywając dla klientów rózne materiały - do tej pory na palcach można policzyć sytuacje gdy wypalona płyta nie była poprawnie czytana przez stacjonarne odtwarzacze DVD o komputerowych że nie wspomnę );minusem LiteOn'ów jest to, że często przy spadku prędkości nagrywania jakby wypalał " słabiej " co można zauważyć patrząc przez lupę na wypaloną płytę - widać jaśniejsze i ciemniejsze strefy na nośniku
jeśli miałeś podobne przypadki daj znać

slawekj 22.08.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
No i widzicie, też się zgadzam z tym, że to są kompletnie różne napędy i pod względem obsługiwanych formatów i prędkości nagrywania LiteOn kolegi bije mojego Pioneer'a, ale mimo wszystko uważam, że przy prędkościach obsługiwanych (1x i 2x) na płytach DVD-R pod względem jakości nagrania LiteOn nawet najnowszy nie ma z nim szans...

Nie widzę problemu do zrobienia takiego testu. Ale jeden warunek - nagrywamy tylko na najlepszych nośnikach, żadnej taniochy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:06.