![]() |
Cytat:
I wszystko jasne :D |
A ja mam pytanie czy ktoś wie co to jest za sprzęt Sony DW-D18A i czym można ją flashować oraz jaki firmware (z zmienianym booktype) zapodać?
Dzięki za odp. Renee |
Cytat:
Czyli codeguys, omnipatchery, strategie i inne bajery ... :O No wiesz ... Po prostu hulaj dusza :> |
Dzięki VIZZARD
Tylko że występują dwa rodzaje napędów DW-D18A jeden z paskiem , drugi z przekładnią zembatą. (wysuwanie szuflady) Ja mam ten pierwszy a bios VFS2b.I czy mozna wgrywać dowolny bios od Litka 832? oczywiście spatchowany. |
Cytat:
Ja osobiście swego czasu :czas: Pakowałem do swojego Litka bios VYS2 VFS2 nie próbowałem :nie: Nie wiem, które biosy wchodzą do twojej spawarki :idea: |
Potrzebna pomoc przy wyborze nagrywarki
Witajcie,
problem dotyczy nagrywarki DVD , nie wiem co kupic , wiec mam tylko jeden wymog - ale za to duzy. 1 - Ma czytac wszystkie CD , CDR , CDRW , DVD + R , DVD - R , ma nagrywać na najwolniejszej predkości na bardzo wysokim poziomie. Nagrywarka głównie ma służyć do wypalania płyt CD oraz DVD , jak również do wypalania filmów na plytach DVD (filmy w DIVX/XVID oraz zwykle przegrywane z wypozyczalni), które mają być odtwarzane w stacjonarnym DVD. Nie interesuje mnie kompletnie ripowanie audio CD , lamanie zabezpieczen itd... Po prosu nie mam napedu DVD i to co kupie ma robic jako dobry naped/recorder DVD. Aha , cena gra mniejszą rolę niż jakość zapisu. |
Cytat:
|
Co powiecie o LITE-ON 1653s? To naprawde taki badziew?? Czy sytuacja się zmieni, po dostawie nowych biosów??
|
mi tam sie litek podobal mialem 3 i byly ok:)
a kazdy nowy bios przynosil poprawe :) |
Więc raczej moge spać spokojnie... bo juz się bałe. Mi narazie wszystkie płytki wypala, a z tego co wiem niektórym juz od początku coś sie psuło :P Tak nie używam atnich płytek więc... ni ma źle.
Pozdr00! |
biosy 1633 dużo lepsze od 1653, płyt dl 4x na razie ciężko kupić, a ten pierwszy ma lepszą baze nośników - i na tanik płytkach błędy w granicach 40... w KProbe :) czyli luzik, na dobry w granicach 10...
|
cena plyt
:piwo: Ja place za 25 sztuk DvD+R £ 8 niewien jle to na polskie a za dual-layer okolo £ 2.00 .Jak bym poszukal to bym kupil jeszcze taniej
|
Cytat:
Na dzień dzisiejszy cena funta to 5,85 PLN. Pozdrawiam |
Witam,
A powiedzcie mi, po tych kilku miesiącach doświadczeń z DL, tylko zapominając chwilowo o kwestii ceny - czy trwałość zapisu na nich jest zbliżona do jednowarstwowych? Czy byłby sens nagrać dane na DL i spać w miarę spokojnie? Dzięki, latet |
Cytat:
|
czy ktoś mi powie dlaczego plextor 716 a nie wypala mi natanich dvd takich jak hawk dvd+R
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Zastanawiam się czy DL średnio-przeciętnie dają taką samą żywotność danych, czy krótszą... latet |
Zamierzam kupić właśnie takiego Dl-a, co polecacie ? Cena max 399 :) Oczywiście im taniej tym epiej :) Dlatego zastanawiam sie na d LITE-ON, tylko LG nie wchodzi w gre...miałem już i żałuje :/
|
Cytat:
Czemu żałujesz? Co się działo? latet |
A no to, że po jakimś czasie przestało nagrywać płyty audio, no ale dał się wytrzymać. Potem marudziło i nagrywało tylko na wybranych płytkach, wcale nie najdrozszych. No a na końcu wogle odmuwiło wspólpracy i klops
|
Cytat:
Ja już tam wolę, jak psująca się nagrywarka całkiem odmawia nagrania, niż jakby miała nagrać oszukańczo z błędami :bicz: latet |
Jaką nagrywarkę z obsługą DL moglibyście polecić na dzień dzisiejszy? :) Taka w cenie do 300zł najlepiej. Dodam, że w grę wchodzą te z niżej wskazanych sklepów:
AREST Proline Zastanawiam się nad LiteOn'em 1653S - ale sam już nie wiem po tych bardzo różnych opiniach :( Obecnie używam Litka i jestem zadowolony... nie wiem - doradźcie coś :) |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...095#post391095 |
Cytat:
|
Cytat:
jest tam pare opini :D |
Cytat:
|
Cytat:
Bo na uwagę zasługuje też Plextor 716A, Nec 3520A, no i może BenQ 1620 :mruga: Tyle że z dwoma pierwszymi - nie ma ich za dużo - a opinie są dość diametralne A tego ostatniego jak na lekarstwo :D :idea: A co tam! Bierz drugiego Litka! || |
Ta podzielam opinię Pagerus-a, tam się wykłucacie i nic nie ma dobrego. Ja chciałem usłyszeć co jest dobre, czy np Firma XXX nie jest tandetna itd, no ale suma sumaróm zdecydowałem się na Litka 1653 black i jestem zadowolony :D
Hyh jeszcze dodam ze faktycznie plextorki delikatnie mówiąc "dobre" i jak ktoś ma 600-1000 zł to można zamówić w sklepie i z pocałowaniem reki ściągną :) |
Cytat:
|
weź sobie litka 1653 pali u mnie wszystko co mu zapodam
a do tego safedisc 3.2 bez problemu :-) |
Acha w zwiazku z tym ze wszystkie nagrywarki sa obecnie dwuwarstwowe, to temat wydaje sie byc troche bez sensu - wrzucanie wszystkiego do jednego wora nie jest dobrym pomyslem ...
|
Moze dodam ze jestem zadowolony z litka, ale mam go dopiero 2 dzien :P
Juz mi nie wypalil płyt BulkPaq :/ Ale TDK,Emtec,Sony itd robi nieźle :) A CD-R(RW) wypala chyba wszystkie. |
Ja przede wszystkim palę na płytkach Esperanza DVD+R i Platinum DVD+R - mam nadzieję, że litek mi je obsłuży...
Słyszałem, że są z tym modelem jakieś jaja jeśli chodzi właśnie o Esperanze - ale pomału chyba się całkiem przesiądę na Platinumy - a o problemach z nimi nic nie słyszałem... :) |
Ja kupuje te Emteki lub TDK....dvd są strasznie czułe i łatwo uszkodzić, dlatego lepiej chyba dołożyc i mieć pewność że płytka się nie rozsypie po roku czasu.
|
Witam jedno zasadnicze pytanie , która z trzech nagrywarek ( liteon 1633 , nec 3520A, Benq 1620 ) ma najlepszą korekcję błędów? o ile to wogóle możliwe do porównania.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ty masz 3500A Jak jest z korekcją w porównaniu do Litka 1633? Miałeś możliwość sprawdzenia tego Bo są głosy, że Nec 3500A ma lepsza korekcję niż seria Litków 16xx (W co raczej nie wierzę :nie: ) Bo na pewno nie od 832 :> To sam mogę poświadczyć :taktak: |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=10 Ta sama płytka na BenQ 1620. Uskok to rekalibracja lasera. :) |
Cytat:
:D |
Cytat:
Dla przykladu mialem przedwczoraj do przegranaia film na esperanzie, co ciekawe nie byla nawet wcale tak porysowana, widocznie nagrywal ja dosc slaby naped albo za szybko w kazdym badz razie pierwszy wymiekl moj dvd rom Asus e-616(testy nero scan disk) doszedl do 68% i reszta plyty juz nieczytelna, kolejny naped jakies kombo toshiba z laptopa (modelu nie znam) doszla do 80%, dalej plasuje sie nec 3500A ktory osiognal 91% a najlepszy litek 1653...bezproblemowe 100%...Juz kilka razy doszedlem do takich wnioskow i takie jest wlasnie moje wyrobione zdanie. Korekcja Litek>nec Zapis nec>litek Co najciekawsze moj ps2 przeczytal cala plyte bez zaciecia :wow: Czy to znaczy ze nawet on ma lepsza korekcje od neca?? :ysz: dosc ciekawe... |
Fajna rzecz i o dziwo wczoraj wymienilem uwalony naped
HP DVD ktory mialem na gwarancji wlasnie na Sony DRU-710A. Za ten uwalony zaplacilem rok temu $146 a teraz ta nagrywarka Sony kosztuje $99. Szok! Oczywiscie w USA. Sprawdzcie sobie inne rzeczy na stronie http://www.Bestbuy.com |
Cytat:
Pozdro. Latet |
Cytat:
Widać, że co egzemplarz - to nowa historia Z generalnym potwierdzeniem przekonania Że Litki w sprawach korekcji jednak wyprzedzają Neca :taktak: Ciekawe jak model 3520A? :idea: :D |
Cytat:
|
SONY miało dobry start ale mamy już rok 2005 i wszystko co dobre mineło ( nowy bios działa ,jest tez dostępny z litka i też działa ) [ jako DVD-ROM ok ] ,Laser ten sam co w innych sprzętach czyli SANYO SF-DB10SA ,a zapis DL to tylko więcej mocy z lasera. Jeśli ktoś powie że coś sie nie nagrywa niech zmieni zasilacz ,czasami kable lub odłączy połowę sprzętu. Należy mieć na uwadze konsorcjum głównych firm w którym jest SONY ( np. LiteOn to już inne firmy chodź w środku ma płytkę SONY inaczej zapisuje -czytaj z błędami ,a jeśli chcesz mieć cokolwiek kupuj drogie płytki )
|
I co kupować? Mnie się zamarzył Plextor 716 ale kosztuje 635zł, za to DL + i - nagrywać będzie x6 po wgraniu nowego biosu 1.05. A moze jednak brać Neca 3520 za 305zł???
|
Na LiteOna się nie zdecyduje nigdy, bo kolega ma i niestety z wieloma tańszymi nośnikami DVD ten sprzęcik sobie nie radzi!!
|
Cytat:
Czyli Litek i Benek :czytaj: I jeszcze ci na szminkę zostanie :D :mruga: |
Popieram w 100% . :na_ucho: Też mam ten tandem. :) 8 )
|
Im więcej przeglądam na temat nowych nagrywarek, tym bardziej jestem skołowana, bo właśnie pokazał się Pioneer 109 za 404zł i już nie wiem co mam kupić.
Może ktoś jest bardziej zdecydowany i coś poradzi? |
Cytat:
BenQ 1620. :) |
Cytat:
|
Mam podobny problem!!!!
Co wybrać. Myślałem o TDK 1616, NEC-u 3620A i Pioneerze 109. Proszę o radę ! R. |
Nie ma nec'a 3620a tylko 3520a. ALe poleciółbym Ci właśnie nec'a bo sam mam nagrywarkę nec 3500a i sprawuje się wyśmienicie.
|
Oczywiście, że chodzi o 3520...!
R. |
Pionier w komputroniku byl za 350 zl
|
Przyznam się, że kusi mnie nabycie pioneera 109...
R. |
Ja chyba wezme neca albo lg.W sumie nec jest za 270 a pionek za 350 a lg a 315, wiec roznica w cenie jest, i sam cholera nie wiem co wziac:)
|
Cytat:
R. |
Cytat:
Pozdrawiam wszystkich, którzy dali się nabrać na Litka.... :* :) |
Cytat:
R. |
dl+ wypala juz dzis a dl- bedzie wypalal po wprowadzeniu nowego biosu ktorego jeszcze nie wypuszczaja bo nie moga sie dogadac co do tego standardu zapisu
|
Cytat:
Chodzi mi przede wszystkim o archiwizację swoich "rzeczy", które pakuje na 4 CD..nie przeczę jakiś filmik nagrać i owszem. Z tego co się zorientowałem, czytając te posty to nagrywarki są porównywalne, czasem może zdarzyć się jakiś "niewypał", ale główna sprawa w całej zabawie to nośnik, tak to odbieram, czy się mylę?, proszę o sprostowanie ! R. |
Cytat:
Na stronie Komputronika jest wyraźna informacja, że model 3520 wypala DL zarówno + jak i - x4 :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
@Monica a masz ta nagrywarke? bo mi w nero infotool pokazuje ze dvd-r9 nie obsluguje (jeszcze nie) i inni tez to potwierdzaja - przyklad http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...98&postcount=4
i tu tez http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=12314 |
Ja mimo wszystko polecam nowego LGka - słyszałem o nim sporo dobrego - no i załapał parę wyróżnień i ma niezłe wyniki w testach... jako drugi napęd to chyba właśnie Nec'a - bo o nim też sporo słyszałem dobrego :)
|
[QUOTE=SX1]@Monica a masz ta nagrywarke? bo mi w nero infotool pokazuje ze dvd-r9 nie obsluguje (jeszcze nie) i inni tez to potwierdzaja - przyklad http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...98&postcount=4
Nagrywarke mam, ale DL - jeszcze nie miałam okazji nagrywać ;) |
i nie nagrasz narazie :P dopiero w marcu jak wyjdzie nowy bios :) w pioneerze 109 jest chyba identyczna sytuacja ze moze ale nie "moze" :)
|
jaki ... ?
hej,
przeczytałem już sporo nt wypalarek DVD i i więcej czytam tym więcej mam zamętu w głowie najpierw zdecydowany byłem na NEC`a 3520, wiele wyczytałem o nim dobrego, ale doczytałem sie tez wielu problemów, taeraz zastanawiam się nad TOSHIBĄ 5372, a może Pioneerem 108 a może LO 1653 ? :) a może lepiej nie kupować nic ? :) pewnie nie ma doskonałego napędu i zawsze jedni będą chwalić inni nie, ogólnie zależy mi aby nagrać DVD z filmikiem i oglądnąć na stacjonarnym i do tego NEC się nadaje, ale chciałbym też archiwizować np zdjęcia czy inny stuff i móc go po latach odtworzyć :) dziś już kupię któryś z modeli ale może jeszcze jakieś ostatnie sugestie ? |
napewno nec najlepiej nagrywa:) jeszcze jak trawisz na dobre nosniki to nic nie jest w stanie go pokonac :D polecam ;)
|
Cytat:
:> |
Cytat:
Dzisiaj najlepiej nagrywa plex i benek :taktak: |
Cytat:
:mruga: I to pierwszą klasą :spoko: :D |
DZIĘKI!
ostatecznie kupiłem NEC`a 3520A , nagrałem kilka płytek różnych formatów i producentów, poza DL (troche drogie jeszcze) i nie miałem najmniejszych problemów nagrane płytki odtwarza moja stacjonarka i oto mnie chodziło ! przy okazji mogę potwierdzić, że jest rzeczywiście cicha, może jest to pojęcie względne ale oceniam ją tak bo słychać ją mniej niż mój HDD WD120 GB tak, że polecam niezdecydowanym, i sugeruję przed zakupem sprawdzić czy data produkcji nie jest czasem z grudnia 2004 bo z tą serią były jakieś problemy w razie kłopotów z nagrywarą nieomieszkam Was poinformować. |
Co myślicie o LiteOn`ach 1653s i 1673s ??? 1653 jest nawet minimalnie droższy ale parametry ma gorsze......chciałbym kupić jakąś konkretną DVDRW.....czekam na propozycje....
|
Cytat:
a tak pozatym to jest taki temat jak z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! polecam ! ! ! a moje zdanie to: Plextot PX-716A Pioneer DVR 108 lub 109 |
Cytat:
|
ile to hawkow moj 3500 juz zmascił....[/QUOTE]
Hawkow ???? To te "nośniki" dają się zapisać ??? :wow: To chyba nie możliwe |
Cytat:
|
A fakt NEC to bardzo dobra wypalarka, jedna z tych, które mam u siebie.
Żal mi :glaszcze: natomiast właścicieli LiteOn-ów. Ta wypalarka tak zeszła na psy (kiedyś były to nawet niezłe sprzęty). |
Cytat:
Nie kupuj tego chłamu. NEC, Pioneer :spoko: mozna polecić, ale nie LitOn :rozwal: nadaje się tylko do tego. Wiem co mówię bo mam 2 egzęplarze i żaden nie działa tak jak NEC i Pioneer, które również posiadam. Chyba, że potem chcesz przepłacać za nośniki do tej wybrednej nagrywarki i wk... :klnie: się, że coś Ci się znowu nie czyta. |
Cytat:
Dziwne podejście masz do tematu ??? Gdybym tak od tych 8 lat, przez które wypalam, za nośniki przepłacał, to już by się niezła sumka uzbierała. Tańsze, nie zawsze znaczy gorsze. Warto próbować nowych (ja zawsze sprawdzam na mało istotnych rzeczach) Dzięki temu, nie kupuję teraz nośników za 2,16, tylko za 1,30 czyli 40% taniej i jak do tej pory się nie zawiodłem :) . |
Cytat:
Zarówno co do Neca jak i co do Litka Liteon swoją świetność zakończył chyba na modelu 832 W modelach wyższych więcej jest już chyba przypadkowości Niż zamierzonego działania :| Ale każdy mieć swoje zdanie prawo ma :mruga: |
Jak to jest z notebookami i nagrywarkami dvd chce zmienić cdrw na dvdrw w fujitsu simens amilo a. Czy muszę zmieniać firmware nagrywarki zeby chodzila zamiast staruszki cdrw, czy po poprostu plug in and play.
|
Jak to jest z notebookami i nagrywarkami dvd chce zmienić cdrw na dvdrw w fujitsu simens amilo a. Czy muszę zmieniać firmware nagrywarki zeby chodzila zamiast staruszki cdrw, czy po poprostu plug in and play.
|
Cytat:
Cytat:
Czy masz rozdwojenie jaźni? ??? ??? |
Witam.. Jestem bardzo "szczęśliwym" posiadaczek nagrywarki firmy Liteon (a dokładniej 1213, zmodowana, co niestety niewiele jej pomogło, a próbowałem już do niej wgrywać cokowliek co przypomina firmware:D) i muszę powiedzieć jedno.. Ludzie, jeżeli chcecie nagrać płytę i wiedzieć, że się ją potem odczyta, a nie testowac za każdym razem nagraną płytę cdspeedem i kprobe itp, to NIE KUPUJCIE;) Mianowicie chciałbym teraz zakupić coś nowego. Mam cztery typy: LG GSA-4163B, Nec 3520A oraz ew. Pioneer 109 (wiem, że jest lepszy od Neca.. podobno przynajmniej;)) i Benq 1620. Tyle, że z akcentem na te dwie pierwsze, bo z reszta kiepsko w moim mieście a nie chce prezz neta kupwać. Przeczytałem chyba wszystkie fora, testy itp.. no i wiadomo, mam mętlik w głowie. Zależy mi przedewszystkim, żeby móc nagrywać na wszystkim (DVD), żeby średniej jakości płyty chodziły bez problemowo i nie musze tego nagrywac z 16x czy 12x, zadowole się skromnym 8x a nawet 4x jak to teraz robię na moim litku. Wszyscy piszecie, że nie macie problemów ani na LG ani NECu.. ehh.. więc co wybrać? Wiem, że to bez sensowne pytanie i odpowiedzi będą różne ale jednak się pytam;) Thx z góry, pozdro :piwo:
|
Cytat:
|
Wszystkie te nagrywarki sa warte uwagi i na pewno bardzo dobre sprzetami. Jednak doskonalosc to Pioneer (odczyt na slabych laserach, szybsze doczytywanie na konsolach itd.). Jezeli do danych i filmow DVD na dobrym odtwarzaczu to kazda spelni Twoje oczekiwania ;-D!
|
heh.. każda to tak samo jak zadna;) trzeba sie jeszcze na cos zdecydowac.. po prostu mam teraz litka 1213 i sie lekko wkopałem.. i nei chce tak drugi.. zreszta nie stac mnie:( :D
|
Witam
Jakiś czas temu mocno przeszukiwałem strony min. Cdrinfo bowiem borykałem się z wyborem nagrywarki DVD , dziś wiem że wszystko to było psu na budę , ilu doradców tyle wersji - a zasada jest jedna: za odpowiedniej jakości towar musisz zapłacić odpowiednio wysoką cenę. Więc zdecydowałem się na Napęd DVD+/-RW Sony DRU-800A DL Retail , i jak dziś wspomnę sobie że o mały włos nie stałem się wcześniej posiadaczem klitka 1653 to włos mi się jeży na głowie , te 189 zł o mało nie wydane było by chyba najgorszą inwestycją jaką mógł bym zrobić , wszyscy ale to wszyscy moi znajomi mają jakieś problemy z tymi nagrywarkami ! Miałem straszny szacunek do liteona (posiadam od 2 lat nagrywarke cd tej firmy) nie miałem nigdy z nią problemów ale wybrałem Sony i nie żałuje bo pali wszystko , w testach wypada znakomicie - czas dostępu ,DVD+R (Double Layer) 4x DVD-R(Double Layer)4x wszystko chodzi jak talala ! , jedyny mankament to cena no ale cóż mam sprzęt dla którego nie muszę kupować nośników tylko kilku firm , szukać biosu , itp. ,itd. Zamiast kombinować mogę po włożeniu dowolnie kupionej płyty palić a nie zamartwiać się w drodze ze sklepu do domu - wypali czy nie wypali ? czego też wszystkim życzę :) pozdrawiam |
Cytat:
Cytat:
:mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
Po prostu Sony DRU-800A To OEM Litka - mogę się pomylić - ale chyba modelu 1693 :D Wiadomo nie od dziś, że Sony w kooperacji z Liteonem tworzą napędy Różnią się jedynie obudową i być może kilkoma szczegółami :taktak: Sprawdzić to można wgrywając zamiennie biosy do tych napędów :mruga: Z tego co widziałem - to 1673 sprawuje się całkiem nieźle w porównaniu do modeli wcześniejszych Więc i może 1693 idzie w ślady swojego starszego brata ... Tak więc reasumując: fajnie jest mieć Liteona, no nie? :> :czar: |
Dokładnie tak jest , jest to klon 1693 litka ta sama optyka od Sanyo a zmiany są kosmetyczne (z podkreśleniem większej dbałości
o mechanikę ) . W żaden sposób nie można porównywać go do 1653 i właśnie to miałem na myśli :) pozdrawiam |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:42. |