![]() |
Cytat:
:spoko: |
czy plyty dual beda czytane przez stacjonarny DVD i komputerowy??
Jak to jest bo nie mam pojecia |
Cytat:
(czyt. kilka postów wyżej... ^_^ ) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
:ignorowac gościa i najlepiej jeszcze :worek_tre :boks: :taktak: -EDIT- Za te dwa posty dostałeś negatywa w prezencie :taktak: |
Narazie płyty DL sa w cenie nie dla ludzi , więc nie wiem o co chodzi ?
Większość filmów wchodzi na 4.7 bez zająknięcia, jest procent co trzeba przystrzyc np. DVD Remake , oraz są filmy które potrzebują CCE + 10 Pss. Chyba lepiej wydać kilka(1.5-3zł) zł na 1 DVD z filmem lub 2 dvd z full niż nż DL ( ok 30-40zł) Na 1 DVD da się opchnąć około 3 h filmu z jakościoą super OK. Jak ceny płyta DL spadną do około 3 zł to się może zainteresuję. |
Cytat:
|
Cytat:
Ostatnoio bawię się z Pearl Harbor (+\- 3h, 6,4GB) zmieniam matrycę i takie tam, kopia z RB+CCE 10pass są niedoodróżnienia od org. na TV 36' , na znacznie większym ustroistwie (2.5/1.3m) różnicę można dostrzec, ale jest niewielka. A teraz powiedz ile jest (procentowo) tak długich filmów ? Przy tak długim filmie oczywiście najlepiej go podzielić , strata na komf. niewielka. Pisałem to wszystko w myśl porównania SL i DL, bo uważam że jakość DVD jest taka sobie, gdzieś u podstaw jest jakiś błąd , tylko jaki ? nie jestem specjalistą , no i czekam z utęsknieniem na "niebieskiego" zobaczymy co pokaże. Pozdrowienia ! |
Hej
jaka waszym zdaniem jest dosyć dobrenagrywarka DL ?? no i za rozsądne pieniądze oczywiście ! |
Cytat:
|
Także polecam Litka 832S :taktak: Nie słuchaj NEC'owców co mówią, że LiteOn to $#@# :nie: Kupuj LiteOn'a a bedziesz zadowolony :D
|
Ja, NEC-owiec nie mówie, że Liteon to $#@#, mówię tylko, że NEC ma lepszą jakość zapisu :P
Pozdrawiam wszystkich Liteon-fighterów :P |
Cytat:
Zrobiłem LOTR wszystkie części i kopia nie jest super z menu, extras i innymi badziewiami zawartymi na płycie. Chyba że zrobiony DVDFAB i to sam film i to z jedną tylko ścieżką dźwiękową. Czy jest jakiś program który przerobi film na 4,36GB z menu ale bez extras i innych dodatków?? |
CloneDVD2 robi kopię płytki dvd z menu :taktak: Możesz wybrać, że chcesz kopię 1:1 lub np. tylko sam film i ścieżka dzwiękowa plus menu :D I jakość jest bardzo dobra :D
|
albo zainstaluj sobie dvdshrink
mozna wybrac co chcesz zrzucic z plyty i co kompresowac tak, aby na nosnik DVD SL weszlo... pozdrawiam, :papa: |
Cytat:
Ja kopiuję tylko same filmy + jeśli jest potrzeba przycinam trochę napisy (lista płac średnio mnie ciekawi) , dodatki mnie nie interesują, no i zabierają sporo miejsca. LOTR nie ważyłem się "ściskać" , podzieliłem na 2, ale wiele filmów (w tym PH - 3h) doskonale włazi na DVD-R i do jakości nie idzie się przyczepić. Bo z tego co widzę czas trwania filmu nie jest tak ważny jak objętość jaką zajmuje. Do obcinania "różności" dobry jest DVD Remake, no i można elegancko przystrzyc napisy. |
Osobiscie wszystko zgrywam DVDDectrypter nastepnie Clone2DVD-fajny jest bo moge wszystko wywalic-nawet menu(co tez sporo zajmuje).
Jezeli film zajmuje duzo miejsca to dziele film na dwie plyty programem"DVDXCOPY" Mam pytanie bo mozna tam przykracac napisy koncowe itd.nozyczkami" - ale sa tam pewne granice tego przycinania. Jak mozna przyciac film w danej sekundzie?? |
Cytat:
|
Witam.
Szczerze to zalezy mi na jakosci flmu -a usuwając niepotrzebne reklamy, menu, itd zyskuje sie na jakosci. Jak pisałem wyzej w clonedvd2 jest mozliwosc obcinania filmu-czasami napisy tez zajmuja duzo miejsca i chciałbym nie całkiem a czesciowo obciac je. Pytanie - jak to zrobic?? |
Cytat:
|
Albo CloneDVD2 :taktak: Będziesz miał lepszą jakość obrazu, usuniesz sobie menu, reklamy itp. I transkodowanie jest bardzo szybkie.
|
ale w dvdshirk'u tez mozesz wybrac co chcesz z plytki zrzucic - wybierasz np tylko main movie i jakas (jakies) sciezki dzwiekowe, a jakby to tez nie miescilo sie na DVD SL, to wtedy mozesz kompresowac
pozdrawiam, :papa: |
mam niezbyt optymistyczne wiadomości - koledzy przeprowadzjący test najnowszych nagrywarek (w tym wszystkie dostępne DL) powiedzieli mi właśnie, że test kompatybilności nagranych płyt DL (Verbatim i Ritek) z odtwarzaczami DVD, poszedł bardzo kiepsko... przeprowadzono go na dziesięciu stacjonarnych playerach popularnych marek i żadna nagrywarka/nośnik nie sprawdziła się w 100%. niektóre płyty nie czytają się zupełnie, w innych tylko 1 warstwa itd. np. moja Yamaha czyta Verbatimy, a kolegi Philips już nie - ciekawe bo obaj ci producenci korzystają z praktycznie identycznych układów i technologii...
cholera wie czy to wina nośników czy palników - moim zdaniem wszystkiego po trochu bo technologia DL została wprowadzona zbyt szybko, zanim pojawiły się nośniki i można było wszystko dokładnie przetestować. generalnie roczarowanie... ja w każdym bądź razie poczekam z zakupem nowego palnika aż będę miał pewność, że nie wydam kasy na jakiś prototyp ;) update: jak wynika z testu, słabsze i tańsze odtwarzacze lepiej sobie radzą z odczytem płyt DL. markowy sprzęt jest bardziej rygorystyczny... |
Cytat:
|
UWAGA!!!
Mój szwagier z Kanady mówił mi ostatnio, że RiData (taki producent tanich płyt na rynek amerykański) wypuściła u nich płyty DVD-R DL w cenie 9,50 CAD, czyli około 25 PLN! Czekam na ruch takich firm jak Esperanza i (Intenso) na rynku europejskim... :-) |
TEAC DV-W516G teraz juz w wersi OEM Lite-Ona SOHW-1633S :)
|
Pioneer 108 bulk w komputroniku za 440zł http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2811
|
[QUOTE=CobraVerde]mam niezbyt optymistyczne wiadomości - koledzy przeprowadzjący test najnowszych nagrywarek (w tym wszystkie dostępne DL) powiedzieli mi właśnie, że test kompatybilności nagranych płyt DL (Verbatim i Ritek) z odtwarzaczami DVD, poszedł bardzo kiepsko...
Właśnie nagrałem dwa filmy na Verbatimy DL ( Nero 6.3.120, Litek 832S ) i oba moja Elta 8883A czyta bez problemu, zmiana warstwy to "mrugnięcie". |
Cytat:
|
Porazka
Panowie, wlasnie sie dowiedzialem (zauwazylem), ze nagrywareczka na ktora czekalem, a mianowicie Pioneer DVR-108 nie wspiera Overburningu :(
Czy jest szansa, ze naprawia to w ktoryms biosiku ? Jest sens sie pakowac ? |
mozna miec nadzieje ale powinni wypuscic taki biosik
|
Dziekuje legion, podniosles mnie troche na duchu :D
Ogolnie starsze Pioneerki obsluguja Overburn ? Moze sie spieszyli z tym modelem ? Zostawili na pozniej do dopracowania ?:) |
LucasDhala: czekamy na tę samą nagrywarkę - a overburningiem się nie przejmuj, z resztą komu to potrzebne?
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Pioneer DVR 108 i moja też obsługuje |
No wlasnie Panowie, kumpel kupil, robilismy testy, nie chce nadgrac kilku mega nawet. Wyrzuca bledy (na biosie 1.10). Ja jeszcze swojej nie kupilem, czekam na werse czarna, zeby mi do obudowy pasowalo :). Nagrywareczka jest juz w ofercie komputronika. Cena 440 zl. Pojawila sie przedwczoraj :D :piwo:
VanGreeg, tak bardzo sie nei przejmuje, ale wiesz, czasem te kilka mega trzeba podciagnac. Zdarza sie, ze brakuje. Namor. Mozesz zrobic testy (symulacje) ? |
Pioneer 108 - własnie. Czy ktoś z szanownych Panów nagrał może już na nim płytkę DL (8,5 GB) z filmem ? I czy próbował go w stacjonarnym DVD ? Może napisze o efektach takiego doświadczenia.....
Pozdrawiam Jabba |
Jabba the Hutt, chyba nie predko sie doczekasz takich testow :)
Kazdemu szkoda wydac kolo 1/5 ceny nagrywarki za jedna plytke, ktora w dodatku mozna popsuc :D PS: Ktos sie orientuje kiedy maja bys osiagalne CZARNE wersje tego cudenka ? :) Czekam, chce zeby mi do obudowy pasowalo :D |
clone dvd 2 nie radzi sobie sobie z zabezpieczeniem CSS , dvdfab natomiast omija to zabezpieczenie bez problemów
|
Cytat:
u znajomego zrobiłem test w Kprobe na litku 832 (byłym moim litku) http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php?p=324060&postcount=13 Mogę go śmiało polecić Pioneer DVR 108 tym, którzy szukają dobrego palnika, na którym bez problemu można wypalić każdą płytkę zarówno te z górnej półki cenowej jak i z dolnej |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
Dla porównania Verbatim DL na LiteOn 1633S. :) |
No no Sławek piękny wykres jak na DL :taktak:
P.S. A mówią, że litek słabo pali DL :) |
Cytat:
trzeba po prostu umiec obslugiwac litka a nie na niego psioczyc:D |
A wyjdzie litek 1673S z obsługą DVD-+R 16x, DVD+RW 8x, DVD-RW 6x i DL 4x :D Już na to czekam :jem:
|
kupno nagrywarki DVD na płytki 8.5 GB
:wow: :peace: Ludzie pomuzcie chcę kupć nagrywarkę DVD ale aby nagrywała na płytki 8,5GB
jakie są najlepsze do 800 zł |
Jaką nagrywarkę DVD kupić do 800 zł ale żeby nagrywała płytki 8.5 GB i kiedy jeżeli szykują się zniżki
|
Pioneer A08 (czyli też 108) - najlepszy bez dwuch zdań... I do tego jako jedyny nagrywa DL z prędkością x4...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A ja polecam zakup SOHOW 1213S
Jesli komus zalezy zeby bylo tanio i DL to polecam goraco SOHW-1213S, co prawda jesto single layer ale... http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39900 , mozna latwo przerobic na SOHW-1633S albo Sony DRU-710A. Ja uzywam takiego sprzetu i bardzo go sobie chwale, zero problemow.
|
Cytat:
|
Witam
Od dłuższego czasu zastanawiam się w co obecnie lepiej jest mi zainwestować, by móc tworzyć kopie zapasowe filmów DVD, które będzie odtwarzać mój stacjonarny odtwarzacz DVD SONY SLV-SE810. Czy kupić zwykłą nagrywarkę dwusystemową, czy też wydać więcej kasy na niepewną w moim przekonaniu technologię Dual Layer. Płytki dwuwarstwowe do tanich jeszcze nie należą, a mi chodzi tylko o to by móc cieszyć się dobra jakości filmu. Wiadomo filmik na 1 płycie z dodatkami jest extra, ale skoro można by (jeśli nie to mnie poprawcie) rozdzielic film i dodatki na 2 płyty zwykłe (t.j. DVD-R lub DVD+R), które są tańsze niż jedna taka DL i mieć taką samą jakość za niższą cenę, to czy nie warto przeboleć faktu rozdzielenia na 2 płyty i nagrywać takim sposobem ? Nie wiem ile jest programów, które umożliwiają taką operację bez utraty jakości materiału filmowego. Co o tym sądzicie ? Co mi radzicie ? |
Cytat:
Albo z możliwością przeróbki na DL :> Ceny płytek DL spadną na pewno - kwestia czasu Warto mieć taką możliwość :tak!: Zwłaszcza, że cenowo nie ma prawie żadnej różnicy Między tymi napędami A co do programów umożliwiających to o czym mówisz To jest ich w cholerę Do wyboru do koloru :D |
@zsasz tu z kolega vizzardem sie zgodze i dobrze ci radzi :) wiec moge sie tylko po tym podpisac:)
a co do kupna nagrywarki litek jest dobry poniewasz na moim soniaku (stacjonarnym) kazda plyta przez niego nagran jest czytana bez problemu |
ja ci moge sprzedac swojego litka ale nie bedzie tani poniewaz jest to egzemplaz gold edition pali idealnie :>
|
JakĄ WybraĆ NagrywarkĘ Dvd ???
Witam. Mam zamiar kupic nagrywarkę DVD. Do wyboru mam 3 warianty. Proszę o pomoc w odpowiednim wyborze. Podaję mozliwosci :
- SONY DRU 700 - SAMSUNG TS-H52B - LITEON SOHW 812S PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ. BARDZO PILNE !!!!!!! :glaszcze: ??? |
Hej A jaki model LiteOna proponujecie ?
|
Cytat:
Jeżeli Sony nie jest za wiele droższe o Liteona - to bierz Sony :taktak: Dlaczego? Sony to praktycznie to samo co Liteon Tylko, że ładniej wygląda :D |
Cytat:
I jeżeli jest gotówka - to brać 1633 Albo 1213 i przerobić go na 1633 :> A jeżeli nie - to 832 :D |
To Ja Curdt. A Co Powiecie O Nagrywarce Nec Nd-3500a ??? Jest W Podobnej Cenie. Czyli Samsunga Odrzucamy. Obecnie Jest - Lite - Sony - Nec !!! ProszĘ O WŁasne Opinie Na Ten Temat. Pozdrawiam
|
Cytat:
Nec 3500A Sony DRU-700 Liteon 812S Bo opinii jak zawsze będzie tyle, ilu jest użytkowników :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
kodowane płyty
Prawdopoodobnie niektóre nie umią przegrywać płyt kodowanych czy to prawdaundefinedundefined :piwo:
|
Cytat:
I czym kodowanych? :idea: :| |
Przegrywanie
prawdopodobnie filmów, gier programów itp: fszystko co jest kodem zabezpieczone
|
Cytat:
od tego sa programy do robiena kopi zapsowych z twoich orginalnych zbiorow:D |
Cytat:
I kurde co to za kod? :O Czy to jakieś wymagania Unii Europejskiej? :blee: Czy Ruskie znowu coś podrzucili? :ysz: :help: |
.
tak na marginesie to nie widzialem jeszcze nagrywarki która SAMA potrafila by obejść zabezpieczona plytke. Nio chyba ze koledze chodzi o to ze nie wspieraja trybu RAW
|
Ruskie
Ludzie gadacie doradzacie a nie umiecie doradzić płyty abezpieczone niektóre nagrywarki nie umią obejść a w szczegulności pierwsze które wychodziły na rynek MACIE PHILIPS DVDRW824K POWOŁUJĘ SIĘ NA CZASOPISMO PCFORMAT NR 09/2004(49) WRZESIEŃ JAK BIEŻECIE DYSKUSJE NA JAKIŚ TEMAT TO UPEWNIJCIE SIĘ W TEMATACH I WASZEJ WIEDZY DOTYCZY RUSKICH undefined
|
jESZCZE
Lite-on Sohw-812s Ma Problemy Z Odczytem I Kopiowaniem Zabezpieczonych PŁyt Pcformat Nr05/2004 (45)maj
Dalej Dvd Writer Aid+880n Problem Z Kopiowaniem Zabezpieczonych PŁyt |
ok nastepnym razem bede czytal PCFormat :D
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
to co piszesz to jest o mozliwosci wypalania plytek cd!!! a nie dvd. |
Mam pytanie:Kupiłem wczoraj NECA -3500 i chciałem wykonać więksżą i lość testów - na stronie cdrinfo.com są przedstawione wykresy z programu Nero CD-DVD speed , no i chciałem porównać je z moimi wynikami - Ale! tam mają kilka wykresów - CAV CLV dla róznych wartości speed a ja w tym programie nie widzę jak moge wybrać CAV CLV itd. Czy ktoś wie jak to zrobić? . Aha i jeszcze jedno - dlaczego nagrywarka zapisuje płytki Platinum x8 z prędkością x12 ? i co wybrać z tej opcji
http://kamera.knc.pl/obrazki/nec3500book2.jpg http://kamera.knc.pl/obrazki/_NEC___...0AG_2.08_2.pnghttp://kamera.knc.pl/obrazki/dvd-r.jpg Górny wykres dla DVD-r a teraz dvd+r - płytki za 3.50zł w pudełkach Platinum 8x. http://kamera.knc.pl/obrazki/_NEC___...0AG_2.08_3.pnghttp://kamera.knc.pl/obrazki/dvd+r.jpg |
ladne schody:D
|
Cytat:
Cytat:
|
No tal ale skąd oni wzieli wykresy CAV? Już robie wykres odczytu.
|
Cytat:
|
http://kamera.knc.pl/obrazki/qual.gif
Tak przy okazji test odczytu robiłem na starym liteonie LTD-163 który ledwo rozpoznaje płyty ,szumi szumi mieli mieli tutum tutum no ale w końcu załapał (żeby było śmieszniej - (nie oszukuje -Mój litek odtwarzacz nie odczytuje płyt z Liteona 832s- ciekawe czy to ma wpływ na ten test? |
Cytat:
Ale prośba zrób test odczytu w Nero płytki nagranej na Nec'u - to można zrobić w Nero CD-DVD Speed. Np. tak: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=11249 :) |
ok -ta sama płytka co poprzedno DVD+r TestSpeed
http://kamera.knc.pl/obrazki/_NEC___...500AG_23_2.png Próbowałem też z płytą DVD z filmem - wynik na całej długości speed 2x- na CDrinfo.com wyczytałem że Nec rozpoznaje pliki vob na płycie i zmniejsza szybkość odczytu - Całkiem miłe bo podczas oglądania filmu nie szumi ale do ripowania nie nadaje się. |
Cytat:
Co do zmniejszania prędkości Litek też tak działa to zupełnie normalne. :) |
Dzieki za odpowiedź.
Właśnie próbowałem w tym chrzanionym odtwarzaczu zrobic test płytki nagranej miesiąc temu na mojej starej nagrywarce DVD LG4120 ale skubaniec chyba już się za bardzo nagrzał bo nie czyta, ale on tak ma jak film oglądam to też pod koniec filmu kończy prace i mozna iść na fajka:) Musze chyba wybrać się do kolesia z nagrywarką Liteona żeby sprawdzić jakość zapisu. Jednak nie ukrywam że ciesze się bo zapis musi być dobry skoro ten walnięty odtwarzacz nadal czyta płytki z Neca a innych nie łapie.:) |
tu są fajne testy.http://www.digit-life.com/articles2/nec3500/
Zapytuje się - czy można zhackować nero żeby na siłe ustawić prędkość nagrywania 16x? Bo dla tej prędkości nec ma CAV. |
Cytat:
|
W instrukcji (dopiero teraz zajrzałem- normalka ) naipisali
supported write speed:16x CAV,13x CAV ,12x ZCLV,8x ZCLV ,6x ZCLV,4x CLV ,2.4x CLV Tylko że ja nie mam płytek co by mogły się nagrywać 16x bo np. w nero nie mozna takiej prędkości wybrać: a to wykres z cdrinfo.com: http://kamera.knc.pl/obrazki/cdspeed..._DVD+R_16X.png I dlatego miło by było ustawić na siłe prędkość 16 żeby chociaż do połowy płyty zanim się wykrzaczy sprawdzić zapis. Tylko tyle. |
Jestem zainteresowany kupnem nagrywarki Dual Layer i chciałbym się dowiedziec czy obecne napędy obsługują zarówno płyty "+" i "-" w DL ??? Jakbym uzyskał na to pytanie od kogoś odpowiedź ,to bym był bardzo wdzęczny!
Pozdrawiam! |
Cytat:
|
Dzięki Namor, jak widac wszystko jest robione do kasy i powoli wprowadzane na rynek-mnie akurat interesuje "-" :(
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Mnie interesuje minus ponieważ mam DVD stacjonarne Panasonic'a ,które odtwarza "-". Pozdrawiam i dzięki za informacje:) |
Cytat:
I to nie raz :D A tobie polecam zajrzeć TU :czytaj: Tam przeczytasz, że jednak stacjonarne DVD czytające tylko "minusy" Zacznie odtwarzać plusy aż miło :taktak: Następnie należy poszukać na forum pojęcia bitsetting lub auto-bitsetting :mruga: I wszystko jasne :tak!: |
Tak dla niektórych to moze wydawac się śmieszna sprawa z tymi "+" i "-", ale zrozumcie że ja zbytnio nie znam się na zmianach biosu itp.,dlatego pytam ,czy napęd kupiony prosto ze sklepu np.Pioneer,Plextor będą mi nagrywały płyty Dual Layer "-". Czy ktoś jednoznacznie może mi odpowiedziec na to pytanko??
Z góry dziękuje ;) |
Cytat:
Trzy kliki na krzyż i po sprawie :D Ale jak się uparłeś to zobacz TEN fragment dyskusji :czytaj: Plextor 716A podobno ma mieć taką możliwość :mruga: Tylko sprawdź jego cenę :O |
Czyli aktualnie nie ma takiej nagrywarki z taką możliwością, tylko dopiero ma się pojawic-szkoda troche, musialbym sie doszukac jak ją "przerobic" na "minus" :( - skoro to takie proste:)
Mógłbyś pokierowac mnie troche jak to się robi ? |
Cytat:
Jeżeli kupisz Litka to Ściągasz TO TU jest dokładna instrukcja :czytaj: Ogólnie: 1. Wkładasz czystą płytę DVD+R 2. Odpalasz program BookType 3. Zmieniasz DVD+R na DVD-ROM 4. Odpalasz program do nagrywania 5. Nagrywasz 6. Otrzymujesz DVD-ROM - czyli "plusa" co chodzi w stacjonarce "minusowej" :D Jest jeszcze wiele innych metod :taktak: Np. używając Nero - ustawienie bitsettingu sprowadza się tylko do zaznaczenia jednej opcji :D Nie trzeba robić tego przy użyciu programu BookType :nie: Albo jednym kliknięciem wgrać do spawarki bios Który zawsze będzie już nagrywał "plusy" jako DVD-ROMy Bez zbędnych zabiegów :tak!: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:07. |