Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarki Dual Layer (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarki-dual-layer-31780/)

legion 22.08.2004 23:29

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie widzę problemu do zrobienia takiego testu. Ale jeden warunek - nagrywamy tylko na najlepszych nośnikach, żadnej taniochy.

o wlasnie
:spoko:

pawelp 23.08.2004 08:21

czy plyty dual beda czytane przez stacjonarny DVD i komputerowy??
Jak to jest bo nie mam pojecia

VanGreeg 23.08.2004 12:55

Cytat:

Napisany przez pawelp
czy plyty dual beda czytane przez stacjonarny DVD i komputerowy??
Jak to jest bo nie mam pojecia

Już są :-)))
(czyt. kilka postów wyżej... ^_^ )

SMJ_Lębork_PL 01.09.2004 10:30

Cytat:

Napisany przez mbar
Patrzcie i płaczcie wszyscy, co kupiliście teraz nagrywarki DVD:
http://www.cdfreaks.com/news/9177

tylko 199 Euro...

No, skoro tak gadasz, to kompa pewnie też nie masz? Bo czekasz kiedy będzie następny lepszy tańszy, a kiedy ten już potanieje - to czekasz znów na innego itd.? No, może na starość se kupisz nagrywarkę x128 (jeżeli takie będą), chyba, że zobaczysz, że jest 132x! I znowu 128x nie kupisz, bo już jest trochę lepsza (132x) i pewnie niedługo będzie tańsza! I tak dalej, do śmierci :)

SMJ_Lębork_PL 01.09.2004 10:35

Cytat:

Napisany przez ?man
Jeżdżę po tym necie i jedyne co mogę odczytać to zapowiedzi na kwiecień. Paru fajnych, nawet podaje miasta (szkoda, że nie sklepy), gdzie cena schodzi do 120.
Zdjęcie to zdjęcie, majaczenia wróżki. Może ktoś podesłać link do czegoś bardziej namacalnego i wiarygodnego?
Wszystko na razie jest po francusku a tam tak samo ******ą bez konkretów jak tutaj.
Wygląda na to, że jakiś żabojad jaja sobie z nas struga.

Jaja struga? <-Co to ma być? A co, tobie jaja dostrugał? :)

B@rtek 01.09.2004 11:02

Cytat:

Napisany przez SMJ_Lębork_PL
No, skoro tak gadasz, to kompa pewnie też nie masz? Bo czekasz kiedy będzie następny lepszy tańszy, a kiedy ten już potanieje - to czekasz znów na innego itd.? No, może na starość se kupisz nagrywarkę x128 (jeżeli takie będą), chyba, że zobaczysz, że jest 132x! I znowu 128x nie kupisz, bo już jest trochę lepsza (132x) i pewnie niedługo będzie tańsza! I tak dalej, do śmierci :)

Sprawdź najpierw kiedy to było napisane :taktak: Wtedy nagrywarki były w takiej cenie, a pozatym to czego się czepiasz, bo nie rozumiem?

Cytat:

Napisany przez SMJ_Lębork_PL
Jaja struga? <-Co to ma być? A co, tobie jaja dostrugał?

Tutaj tak samo o co Ci chodzi?

:ignorowac gościa i najlepiej jeszcze :worek_tre :boks: :taktak:

-EDIT-
Za te dwa posty dostałeś negatywa w prezencie :taktak:

Czołgista 02.09.2004 00:24

Narazie płyty DL sa w cenie nie dla ludzi , więc nie wiem o co chodzi ?
Większość filmów wchodzi na 4.7 bez zająknięcia, jest procent co trzeba
przystrzyc np. DVD Remake , oraz są filmy które potrzebują CCE + 10 Pss.
Chyba lepiej wydać kilka(1.5-3zł) zł na 1 DVD z filmem lub 2 dvd z full
niż nż DL ( ok 30-40zł)
Na 1 DVD da się opchnąć około 3 h filmu z jakościoą super OK.
Jak ceny płyta DL spadną do około 3 zł to się może zainteresuję.

slawekj 02.09.2004 00:33

Cytat:

Napisany przez Czołgista
niż nż DL ( ok 30-40zł)

Z tą jakością super OK nie mogę się zgodzić. Przy bitrate średnim 8000kb/s w mpeg2 można na jedną płytkę nagrać 1,5 h film. 3h film aby nagrać trzeba zmniejszyć bitrate do 3200kb/s. Przy takim bitrate jakość jest dobra, do super jej daleko. :taktak:

Czołgista 02.09.2004 22:29

Cytat:

Napisany przez slawekj
Z tą jakością super OK nie mogę się zgodzić. Przy bitrate średnim 8000kb/s w mpeg2 można na jedną płytkę nagrać 1,5 h film. 3h film aby nagrać trzeba zmniejszyć bitrate do 3200kb/s. Przy takim bitrate jakość jest dobra, do super jej daleko. :taktak:

Dobra , z tą jakością super OK to może trochę przesadziłem, ale niewiele.
Ostatnoio bawię się z Pearl Harbor (+\- 3h, 6,4GB) zmieniam matrycę i takie tam,
kopia z RB+CCE 10pass są niedoodróżnienia od org. na TV 36' , na znacznie większym ustroistwie (2.5/1.3m) różnicę można dostrzec, ale jest niewielka.
A teraz powiedz ile jest (procentowo) tak długich filmów ?
Przy tak długim filmie oczywiście najlepiej go podzielić , strata na komf. niewielka.
Pisałem to wszystko w myśl porównania SL i DL, bo uważam że jakość DVD jest taka sobie, gdzieś u podstaw jest jakiś błąd , tylko jaki ? nie jestem specjalistą , no i czekam z utęsknieniem na "niebieskiego" zobaczymy co pokaże.
Pozdrowienia !

KOSMO 04.09.2004 22:40

Hej
jaka waszym zdaniem jest dosyć dobrenagrywarka DL ?? no i za rozsądne pieniądze oczywiście !

legion 04.09.2004 22:51

Cytat:

Napisany przez KOSMO
Hej
jaka waszym zdaniem jest dosyć dobrenagrywarka DL ?? no i za rozsądne pieniądze oczywiście !

no oczywiscie ze litek 812 lub 832 :)

B@rtek 05.09.2004 16:29

Także polecam Litka 832S :taktak: Nie słuchaj NEC'owców co mówią, że LiteOn to $#@# :nie: Kupuj LiteOn'a a bedziesz zadowolony :D

sonon 05.09.2004 17:08

Ja, NEC-owiec nie mówie, że Liteon to $#@#, mówię tylko, że NEC ma lepszą jakość zapisu :P

Pozdrawiam wszystkich Liteon-fighterów :P

ArKoKo 06.09.2004 18:57

Cytat:

Napisany przez Czołgista
niż nż DL ( ok 30-40zł)

Z ceną DL się zgodzę, lecz z jakoscią filmu 3h na 4.36GB (4.7GB to chwyt marketingowy tak jak w HDD-1KB=1000B, 1MB=1000KB itd.) NIE!!
Zrobiłem LOTR wszystkie części i kopia nie jest super z menu, extras i innymi badziewiami zawartymi na płycie. Chyba że zrobiony DVDFAB i to sam film i to z jedną tylko ścieżką dźwiękową. Czy jest jakiś program który przerobi film na 4,36GB z menu ale bez extras i innych dodatków??

B@rtek 06.09.2004 20:48

CloneDVD2 robi kopię płytki dvd z menu :taktak: Możesz wybrać, że chcesz kopię 1:1 lub np. tylko sam film i ścieżka dzwiękowa plus menu :D I jakość jest bardzo dobra :D

kondziorek 06.09.2004 21:09

albo zainstaluj sobie dvdshrink
mozna wybrac co chcesz zrzucic z plyty i co kompresowac tak, aby na nosnik DVD SL weszlo...
pozdrawiam, :papa:

Czołgista 06.09.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez ArKoKo
Z ceną DL się zgodzę, lecz z jakoscią filmu 3h na 4.36GB (4.7GB to chwyt marketingowy tak jak w HDD-1KB=1000B, 1MB=1000KB itd.) NIE!!
Zrobiłem LOTR wszystkie części i kopia nie jest super z menu, extras i innymi badziewiami zawartymi na płycie. Chyba że zrobiony DVDFAB i to sam film i to z jedną tylko ścieżką dźwiękową. Czy jest jakiś program który przerobi film na 4,36GB z menu ale bez extras i innych dodatków??

Piszę 4,7 GB żeby też bardziej zieloni odemnie wiedzieli o jaką płytę chodzi, patrz przykład z dzisiaj :http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39389
Ja kopiuję tylko same filmy + jeśli jest potrzeba przycinam trochę napisy (lista płac średnio mnie ciekawi) , dodatki mnie nie interesują, no i zabierają sporo miejsca.
LOTR nie ważyłem się "ściskać" , podzieliłem na 2, ale wiele filmów (w tym PH - 3h) doskonale włazi na DVD-R i do jakości nie idzie się przyczepić.
Bo z tego co widzę czas trwania filmu nie jest tak ważny jak objętość jaką zajmuje.
Do obcinania "różności" dobry jest DVD Remake, no i można elegancko przystrzyc napisy.

flakon 07.09.2004 09:46

Osobiscie wszystko zgrywam DVDDectrypter nastepnie Clone2DVD-fajny jest bo moge wszystko wywalic-nawet menu(co tez sporo zajmuje).
Jezeli film zajmuje duzo miejsca to dziele film na dwie plyty programem"DVDXCOPY"

Mam pytanie bo mozna tam przykracac napisy koncowe itd.nozyczkami" - ale sa tam pewne granice tego przycinania.
Jak mozna przyciac film w danej sekundzie??

legion 08.09.2004 14:04

Cytat:

Napisany przez flakon
Osobiscie wszystko zgrywam DVDDectrypter nastepnie Clone2DVD-fajny jest bo moge wszystko wywalic-nawet menu(co tez sporo zajmuje).
Jezeli film zajmuje duzo miejsca to dziele film na dwie plyty programem"DVDXCOPY"

Mam pytanie bo mozna tam przykracac napisy koncowe itd.nozyczkami" - ale sa tam pewne granice tego przycinania.
Jak mozna przyciac film w danej sekundzie??

po co chcesz przycinac film nie rozumiem

flakon 08.09.2004 16:09

Witam.
Szczerze to zalezy mi na jakosci flmu -a usuwając niepotrzebne reklamy, menu, itd zyskuje sie na jakosci.
Jak pisałem wyzej w clonedvd2 jest mozliwosc obcinania filmu-czasami napisy tez zajmuja duzo miejsca i chciałbym nie całkiem a czesciowo obciac je.

Pytanie - jak to zrobic??

legion 08.09.2004 16:16

Cytat:

Napisany przez flakon
Witam.
Szczerze to zalezy mi na jakosci flmu -a usuwając niepotrzebne reklamy, menu, itd zyskuje sie na jakosci.
Jak pisałem wyzej w clonedvd2 jest mozliwosc obcinania filmu-czasami napisy tez zajmuja duzo miejsca i chciałbym nie całkiem a czesciowo obciac je.

Pytanie - jak to zrobic??

shrinka uzyji nic nie bedziesz musial wycinac

B@rtek 08.09.2004 16:47

Albo CloneDVD2 :taktak: Będziesz miał lepszą jakość obrazu, usuniesz sobie menu, reklamy itp. I transkodowanie jest bardzo szybkie.

kondziorek 08.09.2004 20:04

ale w dvdshirk'u tez mozesz wybrac co chcesz z plytki zrzucic - wybierasz np tylko main movie i jakas (jakies) sciezki dzwiekowe, a jakby to tez nie miescilo sie na DVD SL, to wtedy mozesz kompresowac
pozdrawiam, :papa:

CobraVerde 09.09.2004 11:22

mam niezbyt optymistyczne wiadomości - koledzy przeprowadzjący test najnowszych nagrywarek (w tym wszystkie dostępne DL) powiedzieli mi właśnie, że test kompatybilności nagranych płyt DL (Verbatim i Ritek) z odtwarzaczami DVD, poszedł bardzo kiepsko... przeprowadzono go na dziesięciu stacjonarnych playerach popularnych marek i żadna nagrywarka/nośnik nie sprawdziła się w 100%. niektóre płyty nie czytają się zupełnie, w innych tylko 1 warstwa itd. np. moja Yamaha czyta Verbatimy, a kolegi Philips już nie - ciekawe bo obaj ci producenci korzystają z praktycznie identycznych układów i technologii...
cholera wie czy to wina nośników czy palników - moim zdaniem wszystkiego po trochu bo technologia DL została wprowadzona zbyt szybko, zanim pojawiły się nośniki i można było wszystko dokładnie przetestować. generalnie roczarowanie...
ja w każdym bądź razie poczekam z zakupem nowego palnika aż będę miał pewność, że nie wydam kasy na jakiś prototyp ;)

update: jak wynika z testu, słabsze i tańsze odtwarzacze lepiej sobie radzą z odczytem płyt DL. markowy sprzęt jest bardziej rygorystyczny...

slawekj 09.09.2004 11:41

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
mam niezbyt optymistyczne wiadomości - koledzy przeprowadzjący test najnowszych nagrywarek (w tym wszystkie dostępne DL) powiedzieli mi właśnie, że test kompatybilności nagranych płyt DL (Verbatim i Ritek) z odtwarzaczami DVD, poszedł bardzo kiepsko... przeprowadzono go na dziesięciu stacjonarnych playerach popularnych marek i żadna nagrywarka/nośnik nie sprawdziła się w 100%. niektóre płyty nie czytają się zupełnie, w innych tylko 1 warstwa itd. np. moja Yamaha czyta Verbatimy, a kolegi Philips już nie - ciekawe bo obaj ci producenci korzystają z praktycznie identycznych układów i technologii...
cholera wie czy to wina nośników czy palników - moim zdaniem wszystkiego po trochu bo technologia DL została wprowadzona zbyt szybko, zanim pojawiły się nośniki i można było wszystko dokładnie przetestować. generalnie roczarowanie...
ja w każdym bądź razie poczekam z zakupem nowego palnika aż będę miał pewność, że nie wydam kasy na jakiś prototyp ;)

Nagrałem 5 płytek Verbatimy DL z plikami filmowymi na litku 832S. Wszystkie testowałem Nero i Kprobe, suma błędów poprawna. Mam DVD-player AIWA XD-DV370 czyta poprawnie bez zmiany bitseting'u. :taktak:

VanGreeg 09.09.2004 16:13

UWAGA!!!

Mój szwagier z Kanady mówił mi ostatnio, że RiData (taki producent tanich płyt na rynek amerykański) wypuściła u nich płyty DVD-R DL w cenie 9,50 CAD, czyli około 25 PLN!

Czekam na ruch takich firm jak Esperanza i (Intenso) na rynku europejskim... :-)

legion 10.09.2004 23:42

TEAC DV-W516G teraz juz w wersi OEM Lite-Ona SOHW-1633S :)

B@rtek 11.09.2004 10:10

Pioneer 108 bulk w komputroniku za 440zł http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2811

fundi 14.09.2004 12:43

[QUOTE=CobraVerde]mam niezbyt optymistyczne wiadomości - koledzy przeprowadzjący test najnowszych nagrywarek (w tym wszystkie dostępne DL) powiedzieli mi właśnie, że test kompatybilności nagranych płyt DL (Verbatim i Ritek) z odtwarzaczami DVD, poszedł bardzo kiepsko...

Właśnie nagrałem dwa filmy na Verbatimy DL ( Nero 6.3.120, Litek 832S ) i oba moja Elta 8883A czyta bez problemu, zmiana warstwy to "mrugnięcie".

slawekj 14.09.2004 13:11

Cytat:

Napisany przez fundi
Właśnie nagrałem dwa filmy na Verbatimy DL ( Nero 6.3.120, Litek 832S ) i oba moja Elta 8883A czyta bez problemu, zmiana warstwy to "mrugnięcie".

To "mrugnięcie" to normalne tak jest również przy DVD-ROM DL.

LucasDhala 15.09.2004 09:39

Porazka

Panowie, wlasnie sie dowiedzialem (zauwazylem), ze nagrywareczka na ktora czekalem, a mianowicie Pioneer DVR-108 nie wspiera Overburningu :(

Czy jest szansa, ze naprawia to w ktoryms biosiku ? Jest sens sie pakowac ?

legion 15.09.2004 09:58

mozna miec nadzieje ale powinni wypuscic taki biosik

LucasDhala 15.09.2004 10:16

Dziekuje legion, podniosles mnie troche na duchu :D
Ogolnie starsze Pioneerki obsluguja Overburn ? Moze sie spieszyli z tym modelem ? Zostawili na pozniej do dopracowania ?:)

VanGreeg 15.09.2004 19:30

LucasDhala: czekamy na tę samą nagrywarkę - a overburningiem się nie przejmuj, z resztą komu to potrzebne?

namor 15.09.2004 20:36

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez LucasDhala
Panowie, wlasnie sie dowiedzialem (zauwazylem), ze nagrywareczka na ktora czekalem, a mianowicie Pioneer DVR-108 nie wspiera Overburningu :(

Czy jest szansa, ze naprawia to w ktoryms biosiku ? Jest sens sie pakowac ?

według danych zamieszczonych na CDRinfo obsługuje overburning
Pioneer DVR 108
i moja też obsługuje

LucasDhala 16.09.2004 00:12

No wlasnie Panowie, kumpel kupil, robilismy testy, nie chce nadgrac kilku mega nawet. Wyrzuca bledy (na biosie 1.10). Ja jeszcze swojej nie kupilem, czekam na werse czarna, zeby mi do obudowy pasowalo :). Nagrywareczka jest juz w ofercie komputronika. Cena 440 zl. Pojawila sie przedwczoraj :D :piwo:

VanGreeg, tak bardzo sie nei przejmuje, ale wiesz, czasem te kilka mega trzeba podciagnac. Zdarza sie, ze brakuje.

Namor. Mozesz zrobic testy (symulacje) ?

Jabba the Hutt 16.09.2004 09:29

Pioneer 108 - własnie. Czy ktoś z szanownych Panów nagrał może już na nim płytkę DL (8,5 GB) z filmem ? I czy próbował go w stacjonarnym DVD ? Może napisze o efektach takiego doświadczenia.....

Pozdrawiam

Jabba

LucasDhala 16.09.2004 13:30

Jabba the Hutt, chyba nie predko sie doczekasz takich testow :)
Kazdemu szkoda wydac kolo 1/5 ceny nagrywarki za jedna plytke, ktora w dodatku mozna popsuc :D

PS: Ktos sie orientuje kiedy maja bys osiagalne CZARNE wersje tego cudenka ? :) Czekam, chce zeby mi do obudowy pasowalo :D

soldier 27.09.2004 20:48

clone dvd 2 nie radzi sobie sobie z zabezpieczeniem CSS , dvdfab natomiast omija to zabezpieczenie bez problemów

namor 27.09.2004 21:16

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Pioneer 108 - własnie. Czy ktoś z szanownych Panów nagrał może już na nim płytkę DL (8,5 GB) z filmem ? I czy próbował go w stacjonarnym DVD ? Może napisze o efektach takiego doświadczenia.....

Pozdrawiam

Jabba

własnie kilka dni temu kupiłem Verbatim DVD+R DL 8.5GB i nagrałem na niej nie film tylko koncert (7.7 GB) cały proces wypalania z prędkością x4 przebiegł bez problemowo płyta jest bez problemu odczytywana zarówna w nagrywarce jak i w stacjonarnym Grundig GDP 2300,sprawdzałem też na innych odtwarzaczach (Manta i Seg) i też chodzi bez najmniejszego problemu.
u znajomego zrobiłem test w Kprobe na litku 832 (byłym moim litku)
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php?p=324060&postcount=13
Mogę go śmiało polecić Pioneer DVR 108 tym, którzy szukają dobrego palnika, na którym bez problemu można wypalić każdą płytkę zarówno te z górnej półki cenowej jak i z dolnej

flakon 28.09.2004 08:43

Cytat:

Napisany przez soldier
clone dvd 2 nie radzi sobie sobie z zabezpieczeniem CSS , dvdfab natomiast omija to zabezpieczenie bez problemów

radzi sobie radzi-tylko trzeba uruchomic AnyDVD w tle.
Pozdrawiam

slawekj 28.09.2004 11:24

Cytat:

Napisany przez namor
własnie kilka dni temu kupiłem Verbatim DVD+R DL 8.5GB i nagrałem na niej nie film tylko koncert (7.7 GB) cały proces wypalania z prędkością x4 przebiegł bez problemowo płyta jest bez problemu odczytywana zarówna w nagrywarce jak i w stacjonarnym Grundig GDP 2300,sprawdzałem też na innych odtwarzaczach (Manta i Seg) i też chodzi bez najmniejszego problemu.
u znajomego zrobiłem test w Kprobe na litku 832 (byłym moim litku)

Mogę go śmiało polecić Pioneer DVR 108 tym, którzy szukają dobrego palnika, na którym bez problemu można wypalić każdą płytkę zarówno te z górnej półki cenowej jak i z dolnej

Muszę Cię zmartwić. Twoja płytka DL nagrana na Pioneer DVR 108 jest źle nagrana. Suma błędów 10-krotnie większa od dobrze nagranej płytki DL.
Dla porównania Verbatim DL na LiteOn 1633S. :)

B@rtek 28.09.2004 19:15

No no Sławek piękny wykres jak na DL :taktak:

P.S.
A mówią, że litek słabo pali DL :)

legion 28.09.2004 19:22

Cytat:

Napisany przez slawekj
Muszę Cię zmartwić. Twoja płytka DL nagrana na Pioneer DVR 108 jest źle nagrana. Suma błędów 10-krotnie większa od dobrze nagranej płytki DL.
Dla porównania Verbatim DL na LiteOn 1633S. :)

kolega szaleje jak mu siadzie 1633s to pojdzie po nowy model i udowodni ze litek jest palnikiem pierwsza klasa:piwo:
trzeba po prostu umiec obslugiwac litka a nie na niego psioczyc:D

B@rtek 28.09.2004 19:55

A wyjdzie litek 1673S z obsługą DVD-+R 16x, DVD+RW 8x, DVD-RW 6x i DL 4x :D Już na to czekam :jem:

Jorgendriu 29.09.2004 11:24

kupno nagrywarki DVD na płytki 8.5 GB

:wow: :peace: Ludzie pomuzcie chcę kupć nagrywarkę DVD ale aby nagrywała na płytki 8,5GB
jakie są najlepsze do 800 zł

Jorgendriu 29.09.2004 11:28

Jaką nagrywarkę DVD kupić do 800 zł ale żeby nagrywała płytki 8.5 GB i kiedy jeżeli szykują się zniżki

VanGreeg 29.09.2004 12:25

Pioneer A08 (czyli też 108) - najlepszy bez dwuch zdań... I do tego jako jedyny nagrywa DL z prędkością x4...

VIZZARD 29.09.2004 12:31

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
I do tego jako jedyny nagrywa DL z prędkością x4...

Bzdura! ^_^

slawekj 29.09.2004 12:40

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
Pioneer A08 (czyli też 108) - najlepszy bez dwuch zdań... I do tego jako jedyny nagrywa DL z prędkością x4...

Na płytkach DL x2.4 a wyniki j.w. :taktak: A jak kolega przetestował, aby wydawać tak jednoznaczne opinie ???

ammon 29.09.2004 13:18

A ja polecam zakup SOHOW 1213S

Jesli komus zalezy zeby bylo tanio i DL to polecam goraco SOHW-1213S, co prawda jesto single layer ale... http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39900 , mozna latwo przerobic na SOHW-1633S albo Sony DRU-710A. Ja uzywam takiego sprzetu i bardzo go sobie chwale, zero problemow.

legion 29.09.2004 16:15

Cytat:

Napisany przez VanGreeg

ale niezly LOL :O

zsasz 30.09.2004 14:13

Witam
Od dłuższego czasu zastanawiam się w co obecnie lepiej jest mi zainwestować, by móc tworzyć kopie zapasowe filmów DVD, które będzie odtwarzać mój stacjonarny odtwarzacz DVD SONY SLV-SE810.
Czy kupić zwykłą nagrywarkę dwusystemową, czy też wydać więcej kasy na niepewną w moim przekonaniu technologię Dual Layer. Płytki dwuwarstwowe do tanich jeszcze nie należą, a mi chodzi tylko o to by móc cieszyć się dobra jakości filmu. Wiadomo filmik na 1 płycie z dodatkami jest extra, ale skoro można by (jeśli nie to mnie poprawcie) rozdzielic film i dodatki na 2 płyty zwykłe (t.j. DVD-R lub DVD+R), które są tańsze niż jedna taka DL i mieć taką samą jakość za niższą cenę, to czy nie warto przeboleć faktu rozdzielenia na 2 płyty i nagrywać takim sposobem ? Nie wiem ile jest programów, które umożliwiają taką operację bez utraty jakości materiału filmowego. Co o tym sądzicie ? Co mi radzicie ?

VIZZARD 30.09.2004 16:27

Cytat:

Napisany przez zsasz
Witam
Od dłuższego czasu zastanawiam się w co obecnie lepiej jest mi zainwestować, by móc tworzyć kopie zapasowe filmów DVD, które będzie odtwarzać mój stacjonarny odtwarzacz DVD SONY SLV-SE810.
Czy kupić zwykłą nagrywarkę dwusystemową, czy też wydać więcej kasy na niepewną w moim przekonaniu technologię Dual Layer. Płytki dwuwarstwowe do tanich jeszcze nie należą, a mi chodzi tylko o to by móc cieszyć się dobra jakości filmu. Wiadomo filmik na 1 płycie z dodatkami jest extra, ale skoro można by (jeśli nie to mnie poprawcie) rozdzielic film i dodatki na 2 płyty zwykłe (t.j. DVD-R lub DVD+R), które są tańsze niż jedna taka DL i mieć taką samą jakość za niższą cenę, to czy nie warto przeboleć faktu rozdzielenia na 2 płyty i nagrywać takim sposobem ? Nie wiem ile jest programów, które umożliwiają taką operację bez utraty jakości materiału filmowego. Co o tym sądzicie ? Co mi radzicie ?

W tej chwili większość nagrywarek to DL :taktak:

Albo z możliwością przeróbki na DL :>

Ceny płytek DL spadną na pewno - kwestia czasu

Warto mieć taką możliwość :tak!:

Zwłaszcza, że cenowo nie ma prawie żadnej różnicy

Między tymi napędami

A co do programów umożliwiających to o czym mówisz

To jest ich w cholerę

Do wyboru do koloru :D

legion 30.09.2004 16:57

@zsasz tu z kolega vizzardem sie zgodze i dobrze ci radzi :) wiec moge sie tylko po tym podpisac:)
a co do kupna nagrywarki litek jest dobry poniewasz na moim soniaku (stacjonarnym) kazda plyta przez niego nagran jest czytana bez problemu

Turboni 30.09.2004 21:04

ja ci moge sprzedac swojego litka ale nie bedzie tani poniewaz jest to egzemplaz gold edition pali idealnie :>

Curdt 01.10.2004 00:04

JakĄ WybraĆ NagrywarkĘ Dvd ???

Witam. Mam zamiar kupic nagrywarkę DVD. Do wyboru mam 3 warianty. Proszę o pomoc w odpowiednim wyborze. Podaję mozliwosci :

- SONY DRU 700
- SAMSUNG TS-H52B
- LITEON SOHW 812S

PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ. BARDZO PILNE !!!!!!!

:glaszcze: ???

zsasz 01.10.2004 01:51

Hej A jaki model LiteOna proponujecie ?

VIZZARD 01.10.2004 09:12

Cytat:

Napisany przez Curdt
Witam. Mam zamiar kupic nagrywarkę DVD. Do wyboru mam 3 warianty. Proszę o pomoc w odpowiednim wyborze. Podaję mozliwosci :

- SONY DRU 700
- SAMSUNG TS-H52B
- LITEON SOHW 812S

PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ. BARDZO PILNE !!!!!!!

:glaszcze: ???

Z tych trzech na pewno nie Samsung :nie:

Jeżeli Sony nie jest za wiele droższe o Liteona - to bierz Sony :taktak:

Dlaczego?

Sony to praktycznie to samo co Liteon

Tylko, że ładniej wygląda :D

VIZZARD 01.10.2004 09:14

Cytat:

Napisany przez zsasz
Hej A jaki model LiteOna proponujecie ?

W tej chwili chyba nie ma się co zastanawiać :nie:

I jeżeli jest gotówka - to brać 1633

Albo 1213 i przerobić go na 1633 :>

A jeżeli nie - to 832 :D

Curdt 01.10.2004 09:21

To Ja Curdt. A Co Powiecie O Nagrywarce Nec Nd-3500a ??? Jest W Podobnej Cenie. Czyli Samsunga Odrzucamy. Obecnie Jest - Lite - Sony - Nec !!! ProszĘ O WŁasne Opinie Na Ten Temat. Pozdrawiam

VIZZARD 01.10.2004 09:33

Cytat:

Napisany przez Curdt
To Ja Curdt. A Co Powiecie O Nagrywarce Nec Nd-3500a ??? Jest W Podobnej Cenie. Czyli Samsunga Odrzucamy. Obecnie Jest - Lite - Sony - Nec !!! ProszĘ O WŁasne Opinie Na Ten Temat. Pozdrawiam

Może to ci coś pomoże :czytaj:

Nec 3500A
Sony DRU-700
Liteon 812S

Bo opinii jak zawsze będzie tyle, ilu jest użytkowników :D

legion 01.10.2004 11:36

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Może to ci coś pomoże :czytaj:

Nec 3500A
Sony DRU-700
Liteon 812S

Bo opinii jak zawsze będzie tyle, ilu jest użytkowników :D

to prawda opini bedzie full:D

legion 01.10.2004 11:37

Cytat:

Napisany przez Curdt

jeszcze mozesz sie zastanowic nad litku 1633 juz kosztuje 365 zeta :)

Jorgendriu 01.10.2004 13:44

kodowane płyty

Prawdopoodobnie niektóre nie umią przegrywać płyt kodowanych czy to prawdaundefinedundefined :piwo:

VIZZARD 01.10.2004 14:02

Cytat:

Napisany przez Jorgendriu
Prawdopoodobnie niektóre nie umią przegrywać płyt kodowanych czy to prawdaundefinedundefined :piwo:

Ale co nie umie przegrywać? :idea:

I czym kodowanych? :idea:

:|

Jorgendriu 01.10.2004 17:13

Przegrywanie

prawdopodobnie filmów, gier programów itp: fszystko co jest kodem zabezpieczone

legion 01.10.2004 19:28

Cytat:

no jakim kodem?
od tego sa programy do robiena kopi zapsowych z twoich orginalnych zbiorow:D

VIZZARD 01.10.2004 21:15

Cytat:

Ale co za sprzęt tego nie potrafi?

I kurde co to za kod? :O

Czy to jakieś wymagania Unii Europejskiej? :blee:

Czy Ruskie znowu coś podrzucili? :ysz:

:help:

ammon 01.10.2004 23:03

.

tak na marginesie to nie widzialem jeszcze nagrywarki która SAMA potrafila by obejść zabezpieczona plytke. Nio chyba ze koledze chodzi o to ze nie wspieraja trybu RAW

Jorgendriu 02.10.2004 12:05

Ruskie

Ludzie gadacie doradzacie a nie umiecie doradzić płyty abezpieczone niektóre nagrywarki nie umią obejść a w szczegulności pierwsze które wychodziły na rynek MACIE PHILIPS DVDRW824K POWOŁUJĘ SIĘ NA CZASOPISMO PCFORMAT NR 09/2004(49) WRZESIEŃ JAK BIEŻECIE DYSKUSJE NA JAKIŚ TEMAT TO UPEWNIJCIE SIĘ W TEMATACH I WASZEJ WIEDZY DOTYCZY RUSKICH undefined

Jorgendriu 02.10.2004 12:11

jESZCZE

Lite-on Sohw-812s Ma Problemy Z Odczytem I Kopiowaniem Zabezpieczonych PŁyt Pcformat Nr05/2004 (45)maj
Dalej Dvd Writer Aid+880n Problem Z Kopiowaniem Zabezpieczonych PŁyt

legion 02.10.2004 12:24

ok nastepnym razem bede czytal PCFormat :D

legion 02.10.2004 12:38

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez ammon
tak na marginesie to nie widzialem jeszcze nagrywarki która SAMA potrafila by obejść zabezpieczona plytke.

od czego jest oprogramowanie :D
Cytat:

Napisany przez ammon
Nio chyba ze koledze chodzi o to ze nie wspieraja trybu RAW

no to prosze:

CobraVerde 02.10.2004 12:51

Cytat:

Ludzie gadacie doradzacie a nie umiecie doradzić płyty abezpieczone niektóre nagrywarki nie umią obejść a w szczegulności pierwsze które wychodziły na rynek MACIE PHILIPS DVDRW824K POWOŁUJĘ SIĘ NA CZASOPISMO PCFORMAT NR 09/2004(49) WRZESIEŃ JAK BIEŻECIE DYSKUSJE NA JAKIŚ TEMAT TO UPEWNIJCIE SIĘ W TEMATACH I WASZEJ WIEDZY DOTYCZY RUSKICH undefined

pomyliłeś forum mądralo... tu mówmy o DVD a braki o kórych piszesz dotyczą tylko niektórych zabezpieczeń płyt CD np. z grami i jak dla mnie nie mają znaczenia przy wyborze nagrywarki DVD. musisz się jeszcze wiele nauczyć zanim przestaniesz wypisywać głupoty...

Turboni 02.10.2004 14:50

Cytat:

troche masz wiedze mizerna - wiecej czytaj takich gazet to w zime bedziesz w sandalach lazil, i do konca zycia nie kupisz nagrywarki.
to co piszesz to jest o mozliwosci wypalania plytek cd!!! a nie dvd.

Elektron 02.10.2004 21:11

Mam pytanie:Kupiłem wczoraj NECA -3500 i chciałem wykonać więksżą i lość testów - na stronie cdrinfo.com są przedstawione wykresy z programu Nero CD-DVD speed , no i chciałem porównać je z moimi wynikami - Ale! tam mają kilka wykresów - CAV CLV dla róznych wartości speed a ja w tym programie nie widzę jak moge wybrać CAV CLV itd. Czy ktoś wie jak to zrobić? . Aha i jeszcze jedno - dlaczego nagrywarka zapisuje płytki Platinum x8 z prędkością x12 ? i co wybrać z tej opcji
http://kamera.knc.pl/obrazki/nec3500book2.jpg
http://kamera.knc.pl/obrazki/_NEC___...0AG_2.08_2.pnghttp://kamera.knc.pl/obrazki/dvd-r.jpg
Górny wykres dla DVD-r a teraz dvd+r - płytki za 3.50zł w pudełkach Platinum 8x.
http://kamera.knc.pl/obrazki/_NEC___...0AG_2.08_3.pnghttp://kamera.knc.pl/obrazki/dvd+r.jpg

legion 02.10.2004 21:20

ladne schody:D

slawekj 02.10.2004 21:30

Cytat:

Napisany przez Elektron
Mam pytanie:Kupiłem wczoraj NECA -3500 i chciałem wykonać więksżą i lość testów - na stronie cdrinfo.com są przedstawione wykresy z programu Nero CD-DVD speed , no i chciałem porównać je z moimi wynikami - Ale! tam mają kilka wykresów - CAV CLV dla róznych wartości speed a ja w tym programie nie widzę jak moge wybrać CAV CLV itd. Czy ktoś wie jak to zrobić? . Aha i jeszcze jedno - dlaczego nagrywarka zapisuje płytki Platinum x8 z prędkością x12 ? i co wybrać z tej opcji

To co widać to zapis Z-CLV. Tak właśnie wypala Nec płytki >4x. I tego się nie ustawia. Pozostaje po wypaleniu zrobić test odczytu w Nero CD-DVD Speed. :) A prędkość wypalanie nie przkroczyła x8. :spoko:

Cytat:

Napisany przez Elektron
Sorki nie ten wykres dałem tamten był dla DVD-r a teraz dvd+r - płytki za 3.50zł w pudełkach Platinum 8x.

I proszę dobry przykład. Nec wypala +R x16 a -R x8. Tak jak LiteOn 1633S. :) :piwo: Prośba o wykresy odczytu. :taktak:

Elektron 02.10.2004 21:44

No tal ale skąd oni wzieli wykresy CAV? Już robie wykres odczytu.

slawekj 02.10.2004 21:52

Cytat:

Napisany przez Elektron
No tal ale skąd oni wzieli wykresy CAV? Już robie wykres odczytu.

Wykresy CAV mogą być tylko dla prędkości x4. Taka uroda Nec'a. :)

Elektron 02.10.2004 22:09

http://kamera.knc.pl/obrazki/qual.gif
Tak przy okazji test odczytu robiłem na starym liteonie LTD-163 który ledwo rozpoznaje płyty ,szumi szumi mieli mieli tutum tutum no ale w końcu załapał (żeby było śmieszniej - (nie oszukuje -Mój litek odtwarzacz nie odczytuje płyt z Liteona 832s- ciekawe czy to ma wpływ na ten test?

slawekj 02.10.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez Elektron
Tak przy okazji test odczytu robiłem na starym liteonie LTD-163 który ledwo rozpoznaje płyty ,szumi szumi mieli mieli tutum tutum no ale w końcu załapał (żeby było śmieszniej - (nie oszukuje -Mój litek odtwarzacz nie odczytuje płyt z Liteona 832s- ciekawe czy to ma wpływ na ten test?

Jeżeli ten litek jest weteranem to nie ma co robić sprawdzianu bo te wyniki nie przystają do tego nośnika i Nec'a, a może jest tak faktycznie.
Ale prośba zrób test odczytu w Nero płytki nagranej na Nec'u - to można zrobić w Nero CD-DVD Speed. Np. tak:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=11249 :)

Elektron 02.10.2004 22:29

ok -ta sama płytka co poprzedno DVD+r TestSpeed
http://kamera.knc.pl/obrazki/_NEC___...500AG_23_2.png
Próbowałem też z płytą DVD z filmem - wynik na całej długości speed 2x- na CDrinfo.com wyczytałem że Nec rozpoznaje pliki vob na płycie i zmniejsza szybkość odczytu - Całkiem miłe bo podczas oglądania filmu nie szumi ale do ripowania nie nadaje się.

slawekj 02.10.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez Elektron
ok -ta sama płytka co poprzedno DVD+r TestSpeed
Próbowałem też z płytą DVD z filmem - wynik na całej długości speed 2x- na CDrinfo.com wyczytałem że Nec rozpoznaje pliki vob na płycie i zmniejsza szybkość odczytu - Całkiem miłe bo podczas oglądania filmu nie szumi ale do ripowania nie nadaje się.

Jak na Platinum to nie zaciekawie. Linie na wykresie nie powinny mieć załamań. W tych miejscach są duże błędy i napęd zwalnia. Tak działa korekcja.
Co do zmniejszania prędkości Litek też tak działa to zupełnie normalne. :)

Elektron 02.10.2004 22:45

Dzieki za odpowiedź.
Właśnie próbowałem w tym chrzanionym odtwarzaczu zrobic test płytki nagranej miesiąc temu na mojej starej nagrywarce DVD LG4120 ale skubaniec chyba już się za bardzo nagrzał bo nie czyta, ale on tak ma jak film oglądam to też pod koniec filmu kończy prace i mozna iść na fajka:) Musze chyba wybrać się do kolesia z nagrywarką Liteona żeby sprawdzić jakość zapisu.
Jednak nie ukrywam że ciesze się bo zapis musi być dobry skoro ten walnięty odtwarzacz nadal czyta płytki z Neca a innych nie łapie.:)

Elektron 02.10.2004 23:07

tu są fajne testy.http://www.digit-life.com/articles2/nec3500/

Zapytuje się - czy można zhackować nero żeby na siłe ustawić prędkość nagrywania 16x?
Bo dla tej prędkości nec ma CAV.

slawekj 02.10.2004 23:16

Cytat:

Napisany przez Elektron
tu są fajne testy.http://www.digit-life.com/articles2/nec3500/

Zapytuje się - czy można zhackować nero żeby na siłe ustawić prędkość nagrywania 16x?
Bo dla tej prędkości nec ma CAV.

Nie można. Sam zrobiłeś testy i pokazują zapis x12 motodą Z-CLV. Tak działa Nec 3500A. :)

Elektron 02.10.2004 23:26

W instrukcji (dopiero teraz zajrzałem- normalka ) naipisali
supported write speed:16x CAV,13x CAV ,12x ZCLV,8x ZCLV ,6x ZCLV,4x CLV ,2.4x CLV
Tylko że ja nie mam płytek co by mogły się nagrywać 16x bo np. w nero nie mozna takiej prędkości wybrać:
a to wykres z cdrinfo.com:
http://kamera.knc.pl/obrazki/cdspeed..._DVD+R_16X.png

I dlatego miło by było ustawić na siłe prędkość 16 żeby chociaż do połowy płyty zanim się wykrzaczy sprawdzić zapis. Tylko tyle.

Tomii 09.10.2004 20:17

Jestem zainteresowany kupnem nagrywarki Dual Layer i chciałbym się dowiedziec czy obecne napędy obsługują zarówno płyty "+" i "-" w DL ??? Jakbym uzyskał na to pytanie od kogoś odpowiedź ,to bym był bardzo wdzęczny!
Pozdrawiam!

namor 09.10.2004 20:24

Cytat:

Napisany przez Tomii
Jestem zainteresowany kupnem nagrywarki Dual Layer i chciałbym się dowiedziec czy obecne napędy obsługują zarówno płyty "+" i "-" w DL ??? Jakbym uzyskał na to pytanie od kogoś odpowiedź ,to bym był bardzo wdzęczny!
Pozdrawiam!

na dzień dzisiejszy płytki DL są tylko w "+"

Tomii 09.10.2004 20:30

Dzięki Namor, jak widac wszystko jest robione do kasy i powoli wprowadzane na rynek-mnie akurat interesuje "-" :(

namor 09.10.2004 20:33

Cytat:

Napisany przez Tomii
...mnie akurat interesuje "-" :(

a czemu akurat tylko "-" ?

legion 09.10.2004 20:40

Cytat:

Napisany przez Tomii
Pozdrawiam!

tak dl obsluguje nec pionier liteon tdk plextor itp:D

Tomii 10.10.2004 04:15

Cytat:

tak dl obsluguje nec pionier liteon tdk plextor itp
Legion czyli te wymienione przez ciebie napędy obsługują Dual Layer zarówno "+" jak i "-"???. To czemu w opisach tych nagrywarek zaznaczany jest tylko "+"??? Miałeś okazję to gdzieś sprawdzic?
Mnie interesuje minus ponieważ mam DVD stacjonarne Panasonic'a ,które odtwarza "-".
Pozdrawiam i dzięki za informacje:)

VIZZARD 10.10.2004 08:13

Cytat:

Napisany przez Tomii
Legion czyli te wymienione przez ciebie napędy obsługują Dual Layer zarówno "+" jak i "-"???. To czemu w opisach tych nagrywarek zaznaczany jest tylko "+"??? Miałeś okazję to gdzieś sprawdzic?
Mnie interesuje minus ponieważ mam DVD stacjonarne Panasonic'a ,które odtwarza "-".
Pozdrawiam i dzięki za informacje:)

Pewnie, że miał :taktak:

I to nie raz :D

A tobie polecam zajrzeć TU :czytaj:

Tam przeczytasz, że jednak stacjonarne DVD czytające tylko "minusy"

Zacznie odtwarzać plusy aż miło :taktak:

Następnie należy poszukać na forum pojęcia bitsetting lub auto-bitsetting :mruga:

I wszystko jasne :tak!:

Tomii 10.10.2004 11:54

Tak dla niektórych to moze wydawac się śmieszna sprawa z tymi "+" i "-", ale zrozumcie że ja zbytnio nie znam się na zmianach biosu itp.,dlatego pytam ,czy napęd kupiony prosto ze sklepu np.Pioneer,Plextor będą mi nagrywały płyty Dual Layer "-". Czy ktoś jednoznacznie może mi odpowiedziec na to pytanko??
Z góry dziękuje ;)

VIZZARD 10.10.2004 11:59

Cytat:

Napisany przez Tomii
Tak dla niektórych to moze wydawac się śmieszna sprawa z tymi "+" i "-", ale zrozumcie że ja zbytnio nie znam się na zmianach biosu itp.,dlatego pytam ,czy napęd kupiony prosto ze sklepu np.Pioneer,Plextor będą mi nagrywały płyty Dual Layer "-". Czy ktoś jednoznacznie może mi odpowiedziec na to pytanko??
Z góry dziękuje ;)

Filozofii w tym żadnej nie ma :nie:

Trzy kliki na krzyż i po sprawie :D

Ale jak się uparłeś to zobacz TEN fragment dyskusji :czytaj:

Plextor 716A podobno ma mieć taką możliwość :mruga:

Tylko sprawdź jego cenę :O

Tomii 10.10.2004 12:13

Czyli aktualnie nie ma takiej nagrywarki z taką możliwością, tylko dopiero ma się pojawic-szkoda troche, musialbym sie doszukac jak ją "przerobic" na "minus" :( - skoro to takie proste:)
Mógłbyś pokierowac mnie troche jak to się robi ?

VIZZARD 10.10.2004 12:44

Cytat:

Napisany przez Tomii
Czyli aktualnie nie ma takiej nagrywarki z taką możliwością, tylko dopiero ma się pojawic-szkoda troche, musialbym sie doszukac jak ją "przerobic" na "minus" :( - skoro to takie proste:)
Mógłbyś pokierowac mnie troche jak to się robi ?

No jasne!

Jeżeli kupisz Litka to

Ściągasz TO

TU jest dokładna instrukcja :czytaj:

Ogólnie:

1. Wkładasz czystą płytę DVD+R

2. Odpalasz program BookType

3. Zmieniasz DVD+R na DVD-ROM

4. Odpalasz program do nagrywania

5. Nagrywasz

6. Otrzymujesz DVD-ROM - czyli "plusa" co chodzi w stacjonarce "minusowej" :D

Jest jeszcze wiele innych metod :taktak:

Np. używając Nero - ustawienie bitsettingu sprowadza się tylko do zaznaczenia jednej opcji :D

Nie trzeba robić tego przy użyciu programu BookType :nie:

Albo jednym kliknięciem wgrać do spawarki bios

Który zawsze będzie już nagrywał "plusy" jako DVD-ROMy

Bez zbędnych zabiegów :tak!:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:07.