Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.08.2004, 17:44   #286
B@rtek
Born 2 ride, ride 2 live

Data rejestracji: 04.07.2004
B@rtek niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mam przed sobą Komputer Świat z 2002 roku i jest tam test nagrywarek dvd. Na 1 miejscu jest ten Pioneer A04 i co chcecie o nim wiedzieć
B@rtek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.08.2004, 17:47   #287
VanGreeg
Bywalec

Data rejestracji: 21.08.2004
VanGreeg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ok, moja propozycja jest następująca: wybrać się do sklepu i kupić takie same płyty (najlepiej do jakiegoś supermarketu, bo na ogół mają centralne zaopatrzenie z tej samej partii), Nagrać płyty w Nero 6.3.1.17 zgodnie z radą bartka, a pliki niech to będą 4 archiwa po 1.00 GB (bajtów: 1 073 741 824) każde, wykonane w najnowszym dostępnym WinZIP (ja mam 9.0 built 6028). Oczywiście całość na identycznych ustawieniach.
Poza tym test itak nie będzie miarodajny, bo mamy inne HDD i CPU i może być traktowany jedynie poglądowo...

Cytat:
Mam przed sobą Komputer Świat z 2002 roku i jest tam test nagrywarek dvd. Na 1 miejscu jest ten Pioneer A04 i co chcecie o nim wiedzieć
Czasy się zmieniają, ta nagrywarka (ku mej radości) ewoluowała :-)))
(a moją opinię na temat testów w polskiej edycji PCWK znasz...)

Ostatnio zmieniany przez VanGreeg : 22.08.2004 o godz. 17:50
VanGreeg jest offline  
Stary 22.08.2004, 18:36   #288
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez VanGreeg
Oj bracie, to nie tak, najpierw powiedz w jakim programie, potem na jakim nośniku (czyjej produkcji z jakiej partii itd.), jakie dane, jaką ilość i z jaką prędkością...
To nie sztuka polecieć na żywioł i strzelić test porównawczy w stylu polskiej edycji PCWK...

Pioneer A04 obsługuje TYLKO DVD-R/RW, zapis DVD-R x2; DVD-RW x1
wypal verbetinyX4 i sprawdzmy na ( zastanawiam sie moze na kprobe ale to tylko litki obsluguje ale moze sie uda ) moze ktos ma pomysl na co zrobic nasza bitwe
legion jest offline  
Stary 22.08.2004, 18:41   #289
legion
XII

legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez VanGreeg
Ok, moja propozycja jest następująca: wybrać się do sklepu i kupić takie same płyty (najlepiej do jakiegoś supermarketu, bo na ogół mają centralne zaopatrzenie z tej samej partii), Nagrać płyty w Nero 6.3.1.17 zgodnie z radą bartka, a pliki niech to będą 4 archiwa po 1.00 GB (bajtów: 1 073 741 824) każde, wykonane w najnowszym dostępnym WinZIP (ja mam 9.0 built 6028). Oczywiście całość na identycznych ustawieniach.
Poza tym test itak nie będzie miarodajny, bo mamy inne HDD i CPU i może być traktowany jedynie poglądowo...

Czasy się zmieniają, ta nagrywarka (ku mej radości) ewoluowała :-)))
(a moją opinię na temat testów w polskiej edycji PCWK znasz...)
no bez przesady nagramy moze jakis film nie mam czasu na zipowanie po 1gb
legion jest offline  
Stary 22.08.2004, 18:45   #290
B@rtek
Born 2 ride, ride 2 live

Data rejestracji: 04.07.2004
B@rtek niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Polecam Torque i bedziecie mieli przy okazji fajny film
B@rtek jest offline  
Stary 22.08.2004, 18:53   #291
legion
XII

Cytat:
Napisany przez barte_k
ok ja jestem za co do przetestowania plytek polecisz
legion jest offline  
Stary 22.08.2004, 18:57   #292
VanGreeg
Bywalec

Cytat:
Pomysł z filmem dobry, ale itak marne szanse na to, żebyśmy mieli identyczny materiał źródłowy... Proponuję wypalić po prostu jakikolwiek film o rozmiarze do 1 DVD, najważniejsze to zdobyć identyczne nośniki, wypalić na identycznych ustawieniach Nero i przetestować identycznym benchmarkiem...

Legion: skontaktuj się ze mną przez GG jeśli możesz...

(nooo, to mój 13 post... magiczna liczba, ilość apostołów wg. "Dogmy" )

Ostatnio zmieniany przez VanGreeg : 22.08.2004 o godz. 19:02
VanGreeg jest offline  
Stary 22.08.2004, 19:03   #293
legion
XII

Cytat:
Napisany przez VanGreeg
Pomysł z filmem dobry, ale itak marne szanse na to, żebyśmy mieli identyczny materiał źródłowy... Proponuję wypalić po prostu jakikolwiek film o rozmiarze do 1 DVD, najważniejsze to zdobyć identyczne nośniki, wypalić na identycznych ustawieniach Nero i przetestować identycznym benchmarkiem...

(nooo, to mój 13 post... magiczna liczba, ilość apostołów wg. "Dogmy" )
no racja co do benchmarka to moze verbetina(+) co ty na to i nero...17 predkosc moze byc 4x czy mniejsza

no ale z tego co widze to pionek twoj tylko minusy a litek nie ciekawie nagrywa je

Ostatnio zmieniany przez legion : 22.08.2004 o godz. 19:07
legion jest offline  
Stary 22.08.2004, 19:09   #294
VanGreeg
Bywalec

Cytat:
no racja co do benchmarka to moze verbetina(+) co ty na to i nero...17 predkosc moze byc 4x czy mniejsza
I to jest właśnie problem... Moja propozycja jest następująca: Verbatim, TDK, intenso, esperanza czy cokolwiek wolisz ale jedynie DVD-R, prędkość nagrywania 1x (ewentualnie 2x), bo:
po 1. wychodzi najmniej pasywnych błędów zapisu,
po 2. moja nagrywarka szybciej nie pociągnie ;-)
A w kwestii benchmarku zdaję się na bartka :-)
VanGreeg jest offline  
Stary 22.08.2004, 19:26   #295
legion
XII

Cytat:
Napisany przez VanGreeg
I to jest właśnie problem... Moja propozycja jest następująca: Verbatim, TDK, intenso, esperanza czy cokolwiek wolisz ale jedynie DVD-R, prędkość nagrywania 1x (ewentualnie 2x), bo:
po 1. wychodzi najmniej pasywnych błędów zapisu,
po 2. moja nagrywarka szybciej nie pociągnie ;-)
A w kwestii benchmarku zdaję się na bartka :-)
no tak mozemy zrobi porownanie ale minusy odrazu mowie ze moga wyjsc slabo u mnie
legion jest offline  
Stary 22.08.2004, 19:39   #296
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A ja uważam, że porównywanie zupełnie różnych napędów jest błędem. Dzisiaj produkowane są napędy, które nagrywają min 8x na + i -R i DL x2,4. Porównanie takich napędów różnych marek przy nagrywaniu z różnymi prędkościami da pełny obraz jakości napędów.
Ja również mogę dołączyć do każdego porównania z każdą inną niż LiteOn nagrywarką.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 22.08.2004 o godz. 19:45
slawekj jest offline  
Stary 22.08.2004, 19:53   #297
legion
XII

Cytat:
Napisany przez slawekj
A ja uważam, że porównywanie zupełnie różnych napędów jest błędem. Dzisiaj produkowane są napędy, które nagrywają min 8x na + i -R i DL x2,4. Porównanie takich napędów różnych marek przy nagrywaniu z różnymi prędkościami da pełny obraz jakości napędów.
Ja również mogę dołączyć do każdego porównania z każdą inną niż LiteOn nagrywarką.
o i znowusz doglebna analiza tez tak mysle
legion jest offline  
Stary 22.08.2004, 21:54   #298
VanGreeg
Bywalec

No i widzicie, też się zgadzam z tym, że to są kompletnie różne napędy i pod względem obsługiwanych formatów i prędkości nagrywania LiteOn kolegi bije mojego Pioneer'a, ale mimo wszystko uważam, że przy prędkościach obsługiwanych (1x i 2x) na płytach DVD-R pod względem jakości nagrania LiteOn nawet najnowszy nie ma z nim szans...
VanGreeg jest offline  
Stary 22.08.2004, 23:11   #299
elidor
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.08.2004
elidor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lightbulb

Cytat:
Napisany przez VanGreeg
przy prędkościach obsługiwanych (1x i 2x) na płytach DVD-R pod względem jakości nagrania LiteOn nawet najnowszy nie ma z nim szans...
w tej kwesti się z Tobą zgadzam; często mam do czynienia z płytami wypalanymi przez Pioneer'a ( znajomy obługuje studio filmowe nagrywając dla klientów rózne materiały - do tej pory na palcach można policzyć sytuacje gdy wypalona płyta nie była poprawnie czytana przez stacjonarne odtwarzacze DVD o komputerowych że nie wspomnę );minusem LiteOn'ów jest to, że często przy spadku prędkości nagrywania jakby wypalał " słabiej " co można zauważyć patrząc przez lupę na wypaloną płytę - widać jaśniejsze i ciemniejsze strefy na nośniku
jeśli miałeś podobne przypadki daj znać
elidor jest offline  
Stary 22.08.2004, 23:14   #300
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez VanGreeg
No i widzicie, też się zgadzam z tym, że to są kompletnie różne napędy i pod względem obsługiwanych formatów i prędkości nagrywania LiteOn kolegi bije mojego Pioneer'a, ale mimo wszystko uważam, że przy prędkościach obsługiwanych (1x i 2x) na płytach DVD-R pod względem jakości nagrania LiteOn nawet najnowszy nie ma z nim szans...
Nie widzę problemu do zrobienia takiego testu. Ale jeden warunek - nagrywamy tylko na najlepszych nośnikach, żadnej taniochy.
slawekj jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: