![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.09.2004
![]() |
Naklejać czy nie naklejać ?
Czy macie jakieś doświadczenia z naklejaniem etykiet na płytki DVD ?
Słyszy się różne opinie. Ostatnio nawet gdzieś wyczytałem, że im lepszej jakości sprzęt odtwarzający, tym mogą wystąpić większe zakłócenia po naklejeniu labela związane ze złym wyważeniem płytki. Rycho |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Nie naklejaj!!!
Kiedys, jakies 1,5 roku temu, toczyla sie dyskusja na ten temat. Wiekszosc byla zgodna - naklejenie etykiety powodowalo pogorszenie wywazenia plytki i wzrost ilosci bledow. Jezeli musisz, to lepiej kup drukarke potrafiaca drukowac na plytach i plytki printable i w ten sposob nanos grafike czy co ty tam chcesz ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.10.2004
![]() |
Nie naklejaj !!!
Naklejałem etykiety na CD i okazuje się że po 2-3 latach są one nie do odczytania. Widać pod naklejką od strony płyty takie kropki. Czytałem że klej /zawarte w nim rozpuszczalniki/ z czasem przenikają do warstwy zapisywalnej i niszczą ją. Nadmieniam że płytki tej samej marki nagrywane w tym samym czasie i bez naklejek nie mają tej przypadłości. Tak więc jeżeli chcesz zaoszczędzić sobie ponownego przegrywania za jakiś czas, zrezygnuj z naklejek. |
![]() |
![]() |
#4 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja osobiście naklejki na płyty CD uzywam aby utrwalić powłakę nawierzchnią płyty. Szczególnie takich płytek z ktorych korzystają moje dzieci. Zawsze znajdą się jakies zadrapania, odskakuje odblask itp. Ogólnie jestem przeciwko dlatego zakupiłem drukarke z mozliwosćią nadruku. Super sprawa.
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.02.2003
![]() |
Zadnych naklejek !!! Chyba ze nie zalezy ci na plytach.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
Te na których naklejam i tak są już uszkodzone :-)
A naklejka w tym wypadku wydłuża ich żywotność
#7 |
Gość
|
to samo sie tyczy płyt 'ala VINYL' NIE KUPUJCIE TEGO![u mnie w miescie sa to np Max Max albo noname] miałem takie 3 , pierwsza poszla 2 miesiace po nagraniu reszte szlag trafil po 4 miesiacach,miałem je nagrane w postaci audio najpierw zaczely sie problemy z odtwarzaniem w wieży potem stopniowo zaczeła odpadac górna warstwa plyt.
pozdrawiam ![]() |
![]() |
#8 |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ja naklejam etykiety od samego początku. Używam etykiet jednej firmy. Próbowałem na początku z innymi, ale faktycznie z niektórymi markami miałem problemy. Używam matowych etykiet firmy Fellowes i nic złego jak dotychczas się nie dzieje, żadnych przebarwień, kropek, ani niczego podobnego. Poniżej zamieszczam test takiej płytki z naklejką nalepioną zaraz po nagraniu. Na początek DVDInfo, żeby pokazać datę nagrania i rodzaj nośnika. Jest to jedna z najstarszych moich płyt, wypalona na LG GSA 4040B:
|
![]() |
![]() |
#9 |
Zarejestrowany dla jaj
Teraz test zrobiony przed chwilą na plextorze:
|
![]() |
![]() |
#10 |
Zarejestrowany dla jaj
I jeszcze test PIF. Płytka bez żadnych problemów odczytuje się także na stacjonarce. Według mnie, to po prostu jakość naklejek decyduje o wszystkim, tak jak to jest z nośnikami.
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
glowny problem z naklejkami to duze prawdopodobienstwo zlego wywazenia takiej plyty co przy wysokich predkosciach odczytu doprowadzic moze do wpadniecia w wibracje i ewentualne rozsadzenie napedu
lepiej uzyc pisaka lub kupic drukarke drukujaca na plytach (np drozsze modele canona) |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
no i należało by chyba jeszcze dodać że odtważanie i długie trzymanie płyty z naklejką w samochodzie może się źle skończyć
Kiedys dawno naklejałem na CD-R teraz jak ich słucham w samochodzie to przy dłuższym odtważaniu odkleja się nalepka i problem z wyjęciem płytki. Grzeją się strasznie - niestety problem odprowadzania ciepła z kieszeni. ![]()
#13 |
Zarejestrowany dla jaj
@nimal z całym szacunkiem, ale popatrz na scan poniżej i powiedz, gdzie są te straszne błędy niewyważenia ?
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zarejestrowany dla jaj
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.08.2003
![]() |
Jeśli przeprowadzić kalkulacje to cena zwykłej płyty + naklejka jest wyższa niż cena płyty printable, więc problemem staje się wyłącznie koszt zakupu drukarki (i ewentualnie droższych niż w zwykłych drukarkach tuszy - ale tego akurat nie wiem). W moim przypadku, a mam dwie plujki HP, kupowanie kolejnej Canona lub Epsona wydaje się niezbyt sensownym rozwiązaniem. Jeśli jednak ktoś planuje zakup drukarki to opcja naruku na CD może być sensowna. Można również poczekać na upowszechnienie się technologii LightScribe.
|
![]() |
![]() |
|
|