Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Naklejać czy nie naklejać ? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/naklejac-czy-nie-naklejac-50172/)

pawelblu 26.03.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez nimal
glowny problem z naklejkami to duze prawdopodobienstwo zlego wywazenia takiej plyty co przy wysokich predkosciach odczytu doprowadzic moze do wpadniecia w wibracje i ewentualne rozsadzenie napedu...

Z tym rozsadzeniem napedu to lekko przesadziles :)

nimal 26.03.2005 19:37

no naped raczej nie wybuchnie, ale wibrowac moze, a to na pewno nie wplywa dobrze na nic :)
zene_k - pisalem wyraznie ze istnieje PRAWDOPODOBIENSTWO a nie pewnosc
naklejki nie sa az tak zle, bo gdyby zawsze powodowaly uszkodzenie to nikt by ich nie produkowal i kupowal, niewatpliwie zas zwiekszaja prawdopodobienstwo zlego wywazenia plyty

zene_k 26.03.2005 23:48

Cytat:

Napisany przez nimal
no naped raczej nie wybuchnie, ale wibrowac moze, a to na pewno nie wplywa dobrze na nic :)
naklejki nie sa az tak zle, bo gdyby zawsze powodowaly uszkodzenie to nikt by ich nie produkowal i kupowal, niewatpliwie zas zwiekszaja prawdopodobienstwo zlego wywazenia plyty

Teraz zgoda, ale ja naprawdę używam naklejek od dluższego czasu i nie mam z nimi problemu. Jak kupiłem benq i plexa, to pierwsze testy wykonałem przed naklejeniem i po. Nie było żadnej różnicy, nie zwiększyły się błędy, ani drgania.
A tak ze szkoły, to masa naklejki jest tak mała w stosunku do masy płyty, że raczej ma nikły wpływ na jej wyważenie. :piwo:

Boger 27.03.2005 00:02

Cytat:

Napisany przez zene_k
[...]A tak ze szkoły, to masa naklejki jest tak mała w stosunku do masy płyty, że raczej ma nikły wpływ na jej wyważenie. :piwo:

He he he... i tu sie mylisz. Wystarczy minimalna roznica w masie pomiedzy przeciwleglymi stronami plyty, aby kompletnie s******yc jej wywazenie. Dlaczego plyty ktore wygladaja identycznie sa roznie wywazone (testy w plextools i QSuite). Pamietaj ze plyta osiaga bardzo duze predkosci obrotowe w napedzie :taktak:
Maly przyklad - wywazenie kola - wg Twojej teorii masa kola jest tak duza ze kilku gramowy olow nie powinien miec najmniejszego wplywu na jego wywazenie. A jednak ma :taktak:
Zle wywazone kola = drgania na kierownicy.

Podobnie jest z plytami:
zle wywazona plyta (gowniana partia, jakis szajs, bardz DOBRE plyty ze ZLE naklejonymi naklejkami!!!) = duze drgania!

AleX69 27.03.2005 00:25

rycho64@ dla mnie to nic nie przemawia na korzysc naklejek
- jakosc ... nie porownywalna z nadrukiem na plyte (printable)
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=13
- malo wygodne ... troche trzeba sie na kombinowac by >to.to< nakleic na plyte (nawet "maszynka")
- cena ... najtansza plyte mozna kupic za 1.16 + 0.40 za etykiete (przy zakupie 100szt)
plyte printable znajdziesz juz od 1.30 (przy zakupie 100szt)
- strach sie bac ... wibracje, a noz sie odklei z danymi
musisz jeszcze pamietac ze nie wszystkie nosniki sa przygotowane do uzycia samoprzlepnej etykiety ... warstwa >palonego< (wierzchnia) nie zawsze jest chronina/zabezpieczona warstwa lakieru lub plastiku

jedyna wada plyt printable to posiadanie odpowiedniej drukarki

zene_k 27.03.2005 00:26

Cytat:

Napisany przez Realok
He he he... i tu sie mylisz. Wystarczy minimalna roznica w masie pomiedzy przeciwleglymi stronami plyty, aby kompletnie s******yc jej wywazenie. Dlaczego plyty ktore wygladaja identycznie sa roznie wywazone (testy w plextools i QSuite). Pamietaj ze plyta osiaga bardzo duze predkosci obrotowe w napedzie :taktak:
Maly przyklad - wywazenie kola - wg Twojej teorii masa kola jest tak duza ze kilku gramowy olow nie powinien miec najmniejszego wplywu na jego wywazenie. A jednak ma :taktak:
Zle wywazone kola = drgania na kierownicy.

Podobnie jest z plytami:
zle wywazona plyta (gowniana partia, jakis szajs, bardz DOBRE plyty ze ZLE naklejonymi naklejkami!!!) = duze drgania!

1. Z doświadczenia, nie tylko mojego wiadomo, że testy w scanie i plextoolsie, jeśli chodzi o czyste płyty sa raczej mało wiarygodne.
2. Twój przykład na temat wyważenia koła samochodowego jest conajmniej pocieszny. Człowieku, tam ciężarek jest zamocowany na obwodzie koła, a nie przyklejony na jego całej powierzchni i masa wypadkowa jest dużo bardziej porównywalna z masą koła niż w przypadku płyty z naklejką.

zene_k 27.03.2005 00:30

Cytat:

Napisany przez AleX69
rycho64@ dla mnie to nic nie przemawia na korzysc naklejek
- jakosc ... nie porownywalna z nadrukiem na plyte (printable)
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=13
- malo wygodne ... troche trzeba sie na kombinowac by >to.to< nakleic na plyte (nawet "maszynka")
- cena ... najtansza plyte mozna kupic za 1.16 + 0.40 za etykiete (przy zakupie 100szt)
plyte printable znajdziesz juz od 1.30 (przy zakupie 100szt)
- strach sie bac ... wibracje, a noz sie odklei z danymi
musisz jeszcze pamietac ze nie wszystkie nosniki sa przygotowane do uzycia samoprzlepnej etykiety ... warstwa >palonego< (wierzchnia) nie zawsze jest chronina/zabezpieczona warstwa lakieru lub plastiku

jedyna wada plyt printable to posiadanie odpowiedniej drukarki

Która jest niestety droga :'( ale poza tym zgoda

AleX69 27.03.2005 00:49

Cytat:

Napisany przez zene_k
...2. Twój przykład na temat wyważenia koła samochodowego jest conajmniej pocieszny. Człowieku, tam ciężarek jest zamocowany na obwodzie koła, a nie przyklejony na jego całej powierzchni i masa wypadkowa jest dużo bardziej porównywalna z masą koła niż w przypadku płyty z naklejką.

zene_k@ wibracje sa i beda w przypadku plyty z naklejka ... fizyka/zycie :D

olowiany ciezarek jest do wyrownania >bicia< calego kola ...
wiec przydal by sie tez na plycie taki ciezarek by wyrownac >bicie< calej pyty ...

a co drukarek do plyt printable nie wydaje mi sie by cena okolo 500,- byla zbyt wygorowana jak za taki >luxus<

zene_k 27.03.2005 00:54

Zamieściłem testy, naklejam, więc mam w tym przypadku doświadczenie. I proszę, niech się odezwą ci, co naklejają, a nie teoretycy.

zene_k 27.03.2005 01:05

:piwo: :piwo: A tak w ogóle to życzę wszystkim wesołych świąt, jak najlepszego palenia płytek, szczęścia i wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam :) :piwo: :) :piwo: :)

Boger 27.03.2005 01:30

Cytat:

Napisany przez zene_k
[...]Twój przykład na temat wyważenia koła samochodowego jest conajmniej pocieszny. Człowieku, tam ciężarek jest zamocowany na obwodzie koła, a nie przyklejony na jego całej powierzchni i masa wypadkowa jest dużo bardziej porównywalna z masą koła niż w przypadku płyty z naklejką.

He he... to mnie ubawiles :haha:
Mowisz ze ciezarki do wywazania masz umieszczone na OBWODZIE kola???

Ale to chyba stuka troche? :> No bo za kazdym razem jak ciezarek znajduje sie pomiedzy opona a asfaltem to ona (opona) podskakuje, no chyba ze masz wycieta dziurke w biezniku i tam umieszczony ciezarek :fiu:

No to dales czadu :taktak:

A moje porownanie jest jak najbardziej na miejscu, bo mimo ze naklejka jest umieszczona na calej powierzchni, to zgodnie z prawami fizyki moznaby ja zastapic jednym ciezarkiem, umieszczonym w punkcie przylozenia srodka ciezkosci naklejki. Dokladnie tak jak na obreczy felgi (a nie na "obwodzie kola").
Zreszta sytuacja jest porownywalna - w obu przypadkach przykladamy mase na powierzchni bocznej. Jezeli bedzie ona zle umieszczona, to spowoduje nam (jak to ladnie powiedzial AleX69 :piwo:) - bicie.
Nie jest ono korzystne w zadnym z przypadkow :nie:

W samochodzie powoduje drgania kierownicy i szybsze zuzycie czesci, a w nagrywarce w skrajnych wypadkach "rozerwanie" plyty i uszkodzenie mechaniki nagrywarki.

Czyli upraszczajac - naklejka przesuwa srodek ciezkosci plyty :taktak:

Co do Twojej prosby o wypowiedzi "praktykow" a nie "teoretykow" to czyzbys Ty na codzien przeprowadzal testy na wywazenie plyt, w zwiazku z czym zailczasz sie do tych pierwszych... :>

No, pozdro;)

Tez Zdrowych i Spokojnych :taktak:

:piwo:

LED2 27.03.2005 14:52

Ja tez mialem ogromne problemy z odczytem w stacjonarce po naklejeniu naklejki. Ale nie jestem pewien czy wina bylo wywazenie. U mnie gdy zacinala sie plyta z naklejka wystarczylo ja wyjac chwile przestudzic i dalej hulala przez kilkanascie minut. Tak wiec u mnie raczej wystepowal problem z odprowadzeniem ciepla z plyty co powodowalo prawdopodobnie odksztalcanie sie plyty w wyniku zbyt duzej temperatury. Tak sobie pomyslalem, moze przyczyna byla inna, ale jedno jest pewne: Naklejki powoduja problemy z odczytem.

JarasMSR 29.03.2005 01:16

są już nagrywarki z zaimplementowaną technologią LightScribe, czyli mogące przy pomocy lasera, który wypala dane, WYPALIĆ na wierzchniej stronie ODPOWIEDNIEJ do tego celu płytki zadany wzór. należy tylko włożyć płytkę "do góry nogami" i ciach. problem w tym, iż taki sprzęcior trza kupić ( chociaż nie kosztuje wiele ) no i "nadruki" są conajwyżej w odcieniu szarości chyba. no i ciekawe, jaki będzie/jest koszt takich nośników... ale to tak lekko OT.

Czołgista 29.03.2005 01:31

Cytat:

Napisany przez nimal

Sorry ! ale tak w kwestii wyważenia płytek który temat poruszyłeś.
Teraz wiele oryginałów ma naklejone hologramy :)
Pewnie wiesz jak wygląda org. z naklejonym grubym hologramem.
Które w sposób niesamowity w porównaniu do etykiet na płytki powinny
wpływać na jakość odtważania (czytaj : wyważenia płyty)
A jakoś się tak nie dzieje !
Dziwne co ?
Mity i legendy są wiecznie żywe , jak widzę :)
Mam sporo płyt z etykietami, i nie ma z nimi żadnych problemów.
Mity , przesądy i gusła.
Kiedy rozum śpi budzą się demony. :)

pawelblu 29.03.2005 22:17

Po 1. Lightscribe wypala chyba mono.
Po 2. Oczywiste jest to ze plytka z naklejka procentowo sprawia wiecej problemow niz plytka bez naklejki. Naszym stalym klientem jest profesjonalista robiacy komunie, chrzty, sluby itp. na DVD. Do tej pory nagrywal na verbatimach i zaklejal (okolo 150 plyt tygodniowo), ale zdarzaly sie przypadki ze plytka z naklejka nie chciala chodzic na jakims odtwarzaczu, podczas gdy bez naklejki chodzila bez problemu.

W tego wzgledu wspomniany wyzej Pan zaopatrzyl sie w odpowiednia drukarke jakies 2 tygodnie temu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:39.