Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Naklejać czy nie naklejać ? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/naklejac-czy-nie-naklejac-50172/)

Czołgista 29.03.2005 23:24

Tak żeby być uczciwym do końca. :)
Faktycznie przy starych modelach stacjonarnych DVD słyszałem o problemach z nalepkami. Płyty po jakimś czasie przestawały się czytać, lekarstwem okazywało się odklejenie nalepki i po kłopocie.
Inną sprawą jest jakość nalepek na płyty! A konkretnie kleju jaki został użyty plus jeszcze czynnik samego napędu. Spotkałem się nie raz z nalepkami na płytki które były po prostu wysztancowane ze zwykłego papieru samoprzylepnego ! Ostatnio się na coś takiego nadziałem pod nazwą "Esperanza" , poszło w kosz.
Ja stosuję nalepki Felloewes (chyba tak to się pisze?) , żadnego kłopotu z nimi nie ma. Płyty pożyczam znajomym i nie ma z nimi kłopotu rzadnego.
Sprawdzone na kilkunastu różnych napędach ( Pionner, Philips, Sony, Denon...).

Moja teoria (nie sprawdzona) :
Sama nalepka jako taka nie wpływa na wyważenie płyty, nalepkę wkleja się aplikatorem co powoduje w miarę centralne umieszczenie etykiety, niedoskonałość centrycznego wklejenia w porównaniu z samą masą płyty to podejżewam promile zupełnie nie istotne dla poprawnie działającego odtważacza. Zresztą jak już pisałem wyżej oryginalne płyty często są zaopatrzone w nalepki hologramy które znacznie bardziej powinny wpływać na złe wyważenie płyty a co za tym idzie problemy z odtważaniem.
Jednak się tak nie dzieje.
Zwykłe papiery samoprzylepne posiadają klej który pod wpływem temperatury zmienia swe właściwości, krótko mówiąc łatwo odkleić jak podgrzejesz.
Taka etykieta ze zwykłym klejem poddana wyższej temp. + ruch wirowy może powodować efekt "pływania", klej nie trzyma ( wprowadź w ruch wirowy jajko surowe i ugotowane) , przy takim zjawisku (w napędach prędkość obrotowa płyty nie jest stała) masa całej etykiety (nalepki) może już wpływać na odtwarzanie w napędach o "słabszej" mechanice.
Koniec mojej teorii ! :)

nimal 30.03.2005 07:28

przypomina mi to dyskusja na temat fiatow - ci co sie nacieli na ta marke (a w tym przypadku na plyte z naklejka) raczej juz tego g. nie kupia
ci co jeszcze nie mieli nieprzyjemnej przygody albo mieli, ale zdazyla sie raz na wiele przypadkow uzycia produktu, uwazac beda ze wsio jest ok

krotko - na pewno naklejka zwieksza prawdopodobienstwo wadliwego dzialania plyty
a to dla mnie bardziej istotne od kwesti watpliwego imho poprawienia wygladu
ale tu juz nastepuje samodzilna decyzja kazdego usera - czy bedzie stosowac czy nie

Czołgista 31.03.2005 01:08

Cytat:

Napisany przez nimal
przypomina mi to dyskusja na temat fiatow - ci co sie nacieli na ta marke (a w tym przypadku na plyte z naklejka) raczej juz tego g. nie kupia
ci co jeszcze nie mieli nieprzyjemnej przygody albo mieli, ale zdazyla sie raz na wiele przypadkow uzycia produktu, uwazac beda ze wsio jest ok

krotko - na pewno naklejka zwieksza prawdopodobienstwo wadliwego dzialania plyty
a to dla mnie bardziej istotne od kwesti watpliwego imho poprawienia wygladu
ale tu juz nastepuje samodzilna decyzja kazdego usera - czy bedzie stosowac czy nie

No coś wtym jest co napisałeś, mam nadzieję że się nie gniewasz za mój post , czasem mam zbyt dobry humor i piszę to i owo , a wychodzi na to że zachowuję się jak czołg w składzie z porcelaną :)
Ale generalnie sprawy bym nie demonizował, w znakomitej większości napędów dobre etykiety nie sprawiają żadnych problemów.
W pozostałych przypadkach jak coś jest nie tak wystarczy tylko odkleić, i po problemie.
Ja sam mam wygląd płyty (nalepka, nadruk) w głębokim poważaniu 8 )
Ale dzieci tak nie myślą, i barwna płytka jest czymś więcej niż płytaka z napisem Verbatim z napisanym pisakiem tyt. filmu.
I tyle :)

nimal 31.03.2005 07:25

:spoko:

anasiza 06.04.2005 21:07

Cytat:

Napisany przez panTOMas
Jeśli przeprowadzić kalkulacje to cena zwykłej płyty + naklejka jest wyższa niż cena płyty printable, więc problemem staje się wyłącznie koszt zakupu drukarki (i ewentualnie droższych niż w zwykłych drukarkach tuszy - ale tego akurat nie wiem). W moim przypadku, a mam dwie plujki HP, kupowanie kolejnej Canona lub Epsona wydaje się niezbyt sensownym rozwiązaniem. Jeśli jednak ktoś planuje zakup drukarki to opcja naruku na CD może być sensowna. Można również poczekać na upowszechnienie się technologii LightScribe.

ale żeby przeprowadzić nadruk na płycie za pomocą plujki topowinno sie kupowac specjalne płyty gładkie i białe bo na tych z róznymi napisami itp to nadruk ****..o wychodzi

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:49.