Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.05.2004, 00:21   #391
Esiek
The power of Playstation2

Data rejestracji: 23.05.2002
Esiek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Esperanza SE nagrana na NECu2500 - odczyt 411

Co do calego sprawdzania. Jak sprawdzalem espere nagrana na litku 451s tym samym napedem, kprobem 1.28 to miala ok 3 razy mniej PI. Nie wiem czy wynikalo to z innej wersji proba czy z genialnej korekcji mojego egzemplarza.

PS. NEC nie rzucil mnie na kolana...
Może nie rzucił ale widać wyraźną różnicę. Popatrz na średnią ilość błędów w obu przypadkach. Nec wygrywa i to sporo 65/35 to jest 30 różnicy czyli prawie jeszcze raz tyle...Popatrz tez na całkowitą ilość błędów PO 240/78. Dalej nie ma różnicy??
Esiek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.05.2004, 08:40   #392
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Esiek
Może nie rzucił ale widać wyraźną różnicę. Popatrz na średnią ilość błędów w obu przypadkach. Nec wygrywa i to sporo 65/35 to jest 30 różnicy czyli prawie jeszcze raz tyle...Popatrz tez na całkowitą ilość błędów PO 240/78. Dalej nie ma różnicy??
Nie pisalem ze nie ma roznicy. Ale po glebszym zastanowieniu to rzeczywiscie - wiekszej roznicy nie ma. Ocena plyt po sredniej PI raczej duzo nie wnosi, choc zgodze sie ze ten argument troche przemawia za NECiem. Patrzmy raczej na maxy, ktora w obu przypadkach sa zblizone, choc tutaj tez NEC lekko wygral. Roznicy w PO wlasciwie nie ma. Nie ma znaczenia czy bledow jest 240 czy 70 przy takiej strukturze jak na obrazku.

To porownanie wygral NEC, ale jak juz wczesniej wspomnialem nie rzucil mnie na kolana, czego mozna bylo sie spodziewac po wczesniejszych komentarzach.

W tygodniu dojda kolejne testy: Memorex CMC +RW (451 vs NEC), Verbatim MCC +RW (451 vs NEC), moze jeszcze sprawdze najnizsza polke, no ale kto bedzie nagrywal np. na datawrite Jak mi sie skoncza plyty z 451s to zaczne wrzucac zestawienie 411 vs 2500. Bede je przestawial w tej strzukturze (obrazek z litka, w nastepnym poscie obrazek z NECa), poniewaz uwazam ja za najczytelniejsza.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2004, 10:39   #393
Popielaty
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.01.2004
Popielaty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Esperanza SE nagrana na NECu2500 - odczyt 411

PS. NEC nie rzucil mnie na kolana...
Cóż Ciebie może nie rzucił, ale mojego kumpla tak. Nagrałem mu wcześniej kilka płytek na Litku, "+" nie chciały się wcale czytać. A teraz plusy nagrane na NEC'u śmigają bez zająknięcia. Jego napęd to ASUS DVD-E616 a to chyba nie jest jakaś lipka nie?
Popielaty jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2004, 10:49   #394
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Firmware DL dla NEC 2500A już jest

Już zaraz będzie pewnie do ściągnięcia:

http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=25531

No i już ściągamy stąd:

http://tdb.rpc1.org/#ND2510A

Informacje:

http://www.cdrinfo.com/forum/tm.asp?...=1&key=&#66772

Ostatnio zmieniany przez mbar : 12.05.2004 o godz. 08:44
mbar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2004, 13:03   #395
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Popielaty
Cóż Ciebie może nie rzucił, ale mojego kumpla tak. Nagrałem mu wcześniej kilka płytek na Litku, "+" nie chciały się wcale czytać. A teraz plusy nagrane na NEC'u śmigają bez zająknięcia. Jego napęd to ASUS DVD-E616 a to chyba nie jest jakaś lipka nie?
Widac jednak jest ...

Nagralem na Litku 451s 40 Platinumow +R i 10 Memorexow +R z Mandrake (i naprawde jeszcze sporo innych), ktore poszly w rozne strony Polski. Byl z problem z doslownie JEDNYM napedem i sam gosc przyznal ze ten naped sprawia mu problemy. Na szczescie mial drugi - normalny i poszlo bez problemow.

Takze problem jest gdzies po waszej stronie - nie zwlaja wszystkiego na litka - tak jest najlatwiej ale niestety nie jest tak naprawde.

Dzisiaj planuje zamiescic porownanie verba +RW i memorexa +R (nadal 451s vs NEC)
Stary 11.05.2004, 14:36   #396
Esiek

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Widac jednak jest ...
.
.
.
Takze problem jest gdzies po waszej stronie - nie zwlaja wszystkiego na litka - tak jest najlatwiej ale niestety nie jest tak naprawde.
No ale jednak nec nagral na tyle dobrze ze sie odczytalo, a na litku juz nie, moze niewielka roznica w ilosci bledów ale jak widac dla niektórych słabszych napedów znacząca. Nagrywara ma nagrac tak zeby wszedzie sie odczytalo a nie tylko na napedach z dobra korekcja...Więc jednak zwalam wine na litka...

Ostatnio zmieniany przez Esiek : 11.05.2004 o godz. 14:39
Stary 11.05.2004, 14:48   #397
Esiek

Cytat:
Napisany przez mbar
Już zaraz będzie pewnie do ściągnięcia:

http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=25531
Teraz tylko czekać pare miechów na nosniki DL
Stary 11.05.2004, 14:50   #398
Popielaty
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Esiek
No ale jednak nec nagral na tyle dobrze ze sie odczytalo, a na litku juz nie, moze niewielka roznica w ilosci bledów ale jak widac dla niektórych słabszych napedów znacząca. Nagrywara ma nagrac tak zeby wszedzie sie odczytalo a nie tylko na napedach z dobra korekcja...Więc jednak zwalam wine na litka...
W całej rozciągłości Cię popieram. Miałem na tyle dość Liteona 451 że kupiłem NEC'a i mam spokój. Liteon robi teraz za zwykłą nagrywarkę i DVD-ROM, bo do tego moim zdaniem się nadaje.
Stary 11.05.2004, 16:22   #399
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Esiek
Hm moge sie zalozyc ze znajde odpowiednio kiepski naped ze nawet NEC sobie nie poradzi.

'Nagrywara ma nagrac tak zeby wszedzie sie odczytalo a nie tylko na napedach z dobra korekcja...Więc jednak zwalam wine na litka...'

To ja zwale wine na NECa - i co z tego ??

Ludzie nie rozumiecie - kilkadziesiat plyt poszlo w rozne zakatki Polski do zuplelnie losowych odtwarzaczy i problem byl tylko z 1 (jak mowilem sam wlasciciel przyznal ze to normalne). Wysylalem plyty po calej polsce - od Przemysla do Szczecina i Swinujscia, do roznych miast i wsi - takze plytki raczej trafily na rozna game napedow, nie tylko na te z najlepsza korekcja. A to ze komus nie chodzi - coz mozna tylko zyczyc szczescia...

Cytat:
Napisany przez Popielaty
W całej rozciągłości Cię popieram. Miałem na tyle dość Liteona 451 że kupiłem NEC'a i mam spokój. Liteon robi teraz za zwykłą nagrywarkę i DVD-ROM, bo do tego moim zdaniem się nadaje.
Na wymione wyzej fukcje NEC sie rzeczywiscie nie nadaje ...

Zauwazylem ze ludzie sa bardzo hm przyklejeni do pewnych pogladow. Tutaj jest jakas glupia nagonka na litka ze slepa gloryfikacja NECa. A bardzo czesto spotykam sie tez z sytuacja w druga strone - zupelnie bezpodstawne chwalenie litka w elementach w ktorych nie jest najlepszy i oskarzanie NECa za cos co mu nawet niezle wychodzi. Widze ze ludzie widza swiat w dwoch barwach - czarny i bialy. A przeciez kazdy z tych napedow na pojedyncze elementy ktore go czynia lepszym w roznych dziedzianach, wiec tak naprawde oba sa pewna skala szarosci.

PS. Jak moj kolega kupil sobie DVDROM Samsunga to krzyczal na lewo i prawo ze to za***isty sprzet, dopoki mu sie nie ****al ... achhhhh. Jakis tydzien temu sprzedalem mu LG ktore uzywalem u siebie i wtedy nastapila zupelna weryfikacja dotychczasowych przekonan. Choc to LG to tez nie byl jakis super wypasiony naped ...
Stary 11.05.2004, 18:31   #400
Esiek

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Hm moge sie zalozyc ze znajde odpowiednio kiepski naped ze nawet NEC sobie nie poradzi.
.
.
.
To ja zwale wine na NECa - i co z tego ??
Nie wiem czy znajdziesz taki anped ale jak juz to zrobisz to na nim plytka nagrana na litku na 100 tez nie pójdzie. Na necu mam zdecydowanie wiekszy "procent pewnosci" z epłyta pójdzie na odtwarzaczu. Jezlei nagrana na necu nie zadziała to zadna nie zadziala, a jezeli nagrana na litku nie zadziałą to zawsze sa watpliwosci czy na innym sprzecie jakbym nagral to by zadziałało.

"To ja zwale wine na NECa - i co z tego ??"
No nic Tyle ze ty zwalasz bez argumantów, ja zwalilem wine na litka bo mialem juz duzo udkumentowanych przypadkow płyt nagranych na litkach ktore nie działały (głównie zmaszczona koncówka), a na necu mam narazie 100% skutecznosci dlatego wine jednak zwalam na litka bo jak na jednym napedzie wszystko działa 100% (nec) a na innym wystepuja czasem(nie mowie przeciez ze zawsze) problemy (litek) to gdzie lezy wina jak nie w nagrywarce...
Stary 11.05.2004, 19:35   #401
Popielaty
Wymiatacz

Do kompromisu na temat co jest lepsze LiteOn czy Nec to na pewno tu nie dojdziemy. Zawsze będzie ktoś za tym a ktoś za innym napędem. Ja osobiście jestem za NEC'iem. Mam teraz NEC'a 2500a i Liteona 451S i mogę coś na ten temat powiedzieć. Wypaliłem sporo płyt na Litonie i sporo do mnie wracało (nie z całej Polski co prawda ale od kumpli, których sprzęt na prawdę nie jest taki zły.) Próbowałem różnych Biosów (ukłon do Pana Kowańskiego), podłączałem do innych kompów, zasilaczy itp. Owszem drogie płytki typu TDK, Verbatim paliły się przyzwoicie, ale te z niższej półki, tragedia. Inna sprawa że wszystkie płytki na Liteonie starałem się palić x2 bo jak chciałem x4 to straszna kicha nawet niekiedy na markowych nośnikach. Teraz na Necu palę na ile pozwala płytka i nie muszę się modlić czy będzie OK czy nie. Chciałbym zobaczyć KProbe TDK'a x4 wypalonego x6 na jakimś Litku, bo tak teraz mogę te płytki wypalać na Necu co zajmuje mi 10 minut a nie prawie 30 (x2)jak na Litku bo szybciej nie było sensu chyba że chciałem podstawkę pod kawę. Ten Liton 451S to już drugi mój napęd tej firmy. Na pierwszym schrzaniłem około 20 płytek bo był walnięty od samego początku, straciłem sporo kasy, którą mogłem dołożyć i kupić od razu coś porządnego. Także nie ma co gadać Liteon się jak do tej pory z nagrywarkami DVD nie popisał, bo jeśli chodzi o nagrywarki CD-RW to nie widzę konkurencji do dziś mam 24/10/40 Litka i wszystko śmiga jak należy.
Stary 11.05.2004, 20:47   #402
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Esiek
"To ja zwale wine na NECa - i co z tego ??"
No nic Tyle ze ty zwalasz bez argumantów, ja zwalilem wine na litka bo mialem juz duzo udkumentowanych przypadkow płyt nagranych na litkach ktore nie działały (głównie zmaszczona koncówka), a na necu mam narazie 100% skutecznosci dlatego wine jednak zwalam na litka bo jak na jednym napedzie wszystko działa 100% (nec) a na innym wystepuja czasem(nie mowie przeciez ze zawsze) problemy (litek) to gdzie lezy wina jak nie w nagrywarce...
Wiesz co jak czytam Twoje posty tak przez ostani miesiac to rzeczywscie twoja 'dokumentacja' jest porazajaca - N/C

Ciekawe jak masz udokumentowane ze 'jezlei nagrana na necu nie zadziała to zadna nie zadziala, a jezeli nagrana na litku nie zadziałą to zawsze sa watpliwosci czy na innym sprzecie jakbym nagral to by zadziałało.' - ciekawe ile testow przeprowadziles zeby wypowiadac tak GLOBALNA kwestie. Bo intuicyjnie w wiekszosci przypadkow (watpie zeby w 100%) moze to i prawda, ale sam mowisz ze to co ty podajesz to sa 'udokumentowane przypadki'.

Co do reszty - nie wiem czy przegladales - kiedys byla taka sonda z ktorej wyszlo ze 50% wszystkich nagrywarek DVD u uzytkownikow to wlasnie LiteOn - juz wiesz dlaczego tyle tych problemow ?? Ja mialem 451s i powiem ci ze rozstawalem sie z nim z bolem serca. Nagrywalem na Esperanzach SE ktore kosztuja majatek - az 2.80 z predkoscia 4x i NIGDY na nich nie zdarzyl mi sie zaden problem. Tych na cala Polske poszedl caly cake 50. Proponuje nie zajmowac sie wiecej napedem ktory oceniamy, tylko skupic sie na analizie nagrania. W pierwszym przypadku w skali od 0 do 10 dalbym wynik 8/6 dla NECa. Niedlugo MCC +RW...
Stary 11.05.2004, 22:16   #403
Esiek

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Wiesz co jak czytam Twoje posty tak przez ostani miesiac to rzeczywscie twoja 'dokumentacja' jest porazajaca - N/C

Ciekawe jak masz udokumentowane ze 'jezlei nagrana na necu nie zadziała to zadna nie zadziala, a jezeli nagrana na litku nie zadziałą to zawsze sa watpliwosci czy na innym sprzecie jakbym nagral to by zadziałało.' - ciekawe ile testow przeprowadziles zeby wypowiadac tak GLOBALNA kwestie. Bo intuicyjnie w wiekszosci przypadkow (watpie zeby w 100%) moze to i prawda, ale sam mowisz ze to co ty podajesz to sa 'udokumentowane przypadki'.
Starczy mi to co widze na forum, jeszcze nie bylo osoby ktorej nec nagrywal tak zle ze cokolwiek mialo porblemy to odczytac. Sam zreszta przeprowadzilem wystarczajaco testow zeby wyrobic sobie opinie. I ja wypowiadam swoje zdanie ...a nie jakies globalne kwestie jak ty to ujmujesz.
Dla mnie cos co sprawdziłem jest czyms udokumentowanym a nie wyssanym z palca...
niewazne i tak ja swoje ty swoje, juz sie nie odzywam i czekam na dalsze testy.
Stary 11.05.2004, 23:23   #404
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

DVD+RW nagrane na LiteOn 451s (pierwsze nagranie plyty). Pik ktory doszedl do ponad 200 obcialem zmieniajac skale. Byl na samym poczatku.
Dołączone obrazki
File Type: png LiteOn 451 mcc DVD+RW.png (108.5 KB, 245 oglądane)
Stary 11.05.2004, 23:26   #405
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

I NEC po full formacie. Prosze nie zwracac uwagi na koncowke powyzej 60 PO, poniewaz ten obszar nie powinien byc skanowany gdyz nic tam nie ma.
Test raczej 'lajtowy' - trudno bylo stworzyc odpowiednie obiektywne warunki, no i jeszcze ten blad konca plyty.
Dołączone obrazki
File Type: png mcc nec 2.png (106.9 KB, 247 oglądane)
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: