Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.06.2005, 22:42   #2626
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
a moze sprawdz nagrywarke w innym kompie co ?
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.06.2005, 23:00   #2627
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69
PS
oni robia to chyba na zlosc ...
No ale o so chosi?

Takiego tematu przecież jeszcze nie było

Kombinacji jest wiele ...

Stary 29.06.2005, 10:24   #2628
Piero
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.11.2004
Piero w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam ponownie! Oczywiście sprawdzałem nagrywarkę na innych kompach i działa beż zarzutu dlatego zapytałem jaką inną nagrywarkę byście mi polecili bo ta nie działa z moim kompem.
Piero jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2005, 11:05   #2629
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piero
Witam ponownie! Oczywiście sprawdzałem nagrywarkę na innych kompach i działa beż zarzutu dlatego zapytałem jaką inną nagrywarkę byście mi polecili bo ta nie działa z moim kompem.
A dlaczego zło zostawiać a dobro zamieniać ?

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2005, 12:11   #2630
adbok
Guru

Data rejestracji: 11.05.2003
adbok zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam. Czasami mam taki problem z ta nagrywara. Ostatnio nagrywalem sobie dvdrw+ i ok 9% komp przestal odpowiadac;/ no to restart i co sie okazuje ze nawet w biosie jeje nie wykrywa!! no to zminilem tasme i jest juz wszystko oki. Dodam tylko ze uzywalem okraglych tasm MSI(czerwone dodawane do plyt glownych) i zastanawiam sie czy po jakims czasie tak sie dzieje ze wszystkimi okraglymi tasmami??. W zestawie mialem 3 tasmy 1fdd 2 hdd i najpierw poszla od fdd (nie wiedzialem ze to tasma i kupilem nowa stacje dyskietek pozniej dopiero ja wymienilem. za jakies 2 miechy padla od hdd nic przy nich nie kombinowalem a cos sie zawsze przy nich musialo spier..!! i teraz 2 HDD NIE POLECAM TAKICH TASM
adbok jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2005, 15:15   #2631
Vonda
Bywalec

Data rejestracji: 28.06.2005
Vonda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Staszek666; sonon - wielkie dzięki !!! ...podziałało bez pudła ;-)) .. co prawda nie miałem wczoraj czasu żeby kupic nową taśmę więc zamieniłem kocówki z cd-romem i teraz chodzą oba napędy ;-)) pewnie gdzieś w taśmie coś się przerwało i przy pewnym ustawieniu nie kontaktuje ... albo jednak w gnieździe jakiś lut jest juz niepewny - porusza się i jakiś czas działa ... na wszelki wypadek kupię taśmę ... jak sie problem powtórzy będę miał pewnośc (?) że to płyta ...
Raz jeszcze wielkie dzięki ... 200 do przodu /czy też raczej NIE do tyłu;-))) /

PS Z innej beczki ... czy przy takim kompie: /PIII700, AbitBH6, 384RAM, 120GB HDD 7200obr.2MBcache ... Win 98SE/ to normalne, że przy odczycie i nagrywaniu nagrywarka w zasadzie nie przekracza prędkości x2 ?? niezależnie od płyty ... Platinum (+) x8(12) , Verbatim (+) x8 ... odcztyt średni na poziomie x1,9 lub gorzej: Esperanza (-) x4 - czasem oprzy weryfikacji < x1 ...
Przy nagrywaniu niezależnie od wybranej prędkości (x2, x4, x8) nagrywa ~30-40 min ??
Vonda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2005, 15:50   #2632
Staszek666
Bywalec

Data rejestracji: 27.06.2005
Staszek666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
nie to nie normalne mam podobny sprzęt i XP oraz 2003 EE nagryware SONY DVD-RW DW U10A i nie mam tych problemów jesli odchyt ragr jst x4 to czyta x4 jesli nagrywa nie +R jest x2,4 a -R x4 to tak jest faktycznie. I nie nagrywam na żadnych drogich płytkach Myślę że, problem z sys 98SE lub pas IDE jest 40 pin.
Staszek666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2005, 16:33   #2633
Vonda
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Staszek666
nie to nie normalne ....Myślę że, problem z sys 98SE lub pas IDE jest 40 pin.
Taśma jest 80'ka - optymistycznie taką jakiś czas temu do dysku zakupiłem ... tyle, że ta płyta czegoś takiego nie obsługuje ;-)) żeby włozyć musiałem "wywiercić" dodatkową dziukę w końcówce - bo w płycie wyjście jest z kompletem "pinów" ... czyli dostosowane do 40'ek ... z tego wynika, ze jednak mój komp jest staaaaaaaaarszej generacji od Twojego ... i pewnie tu leży problem ... no cóż czas wymienić ;-( bo samego kontrolera to chyba nie warto wymieniać/dodawać ? ...
Stary 29.06.2005, 16:41   #2634
Staszek666
Bywalec

Wymien płytę główną poszukaj jakiejs używki na allegro koszt ok 80 zł nawet taniej i po sprawie a gwarantuje ze bedzie chodził o wiele lepiej.
Stary 29.06.2005, 17:33   #2635
bart_3d
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.09.2004
bart_3d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Vonda
Staszek666; sonon - wielkie dzięki !!! ...podziałało bez pudła ;-)) .. co prawda nie miałem wczoraj czasu żeby kupic nową taśmę więc zamieniłem kocówki z cd-romem i teraz chodzą oba napędy ;-)) pewnie gdzieś w taśmie coś się przerwało i przy pewnym ustawieniu nie kontaktuje ... albo jednak w gnieździe jakiś lut jest juz niepewny - porusza się i jakiś czas działa ... na wszelki wypadek kupię taśmę ... jak sie problem powtórzy będę miał pewnośc (?) że to płyta ...
Raz jeszcze wielkie dzięki ... 200 do przodu /czy też raczej NIE do tyłu;-))) /

PS Z innej beczki ... czy przy takim kompie: /PIII700, AbitBH6, 384RAM, 120GB HDD 7200obr.2MBcache ... Win 98SE/ to normalne, że przy odczycie i nagrywaniu nagrywarka w zasadzie nie przekracza prędkości x2 ?? niezależnie od płyty ... Platinum (+) x8(12) , Verbatim (+) x8 ... odcztyt średni na poziomie x1,9 lub gorzej: Esperanza (-) x4 - czasem oprzy weryfikacji < x1 ...
Przy nagrywaniu niezależnie od wybranej prędkości (x2, x4, x8) nagrywa ~30-40 min ??
Według mnie problem tkwi w tym, że masz na jednej tśmie nagrywarkę i CD-ROM. Jeżeli ten CD jest stary, to pewnie pracuje w trybie PIO narzucając nagrywarce taki sam tryb. Odłącz na chwilę CD, ustaw palnik na mastera, włącz DMA menadżerze urządzeń i powinno pomóc.
bart_3d jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.06.2005, 10:33   #2636
Vonda
Bywalec

Cytat:
Napisany przez bart_3d
Według mnie problem tkwi w tym, że masz na jednej tśmie nagrywarkę i CD-ROM. Jeżeli ten CD jest stary, to pewnie pracuje w trybie PIO narzucając nagrywarce taki sam tryb. Odłącz na chwilę CD, ustaw palnik na mastera, włącz DMA menadżerze urządzeń i powinno pomóc.
CD-ROm to obecnie Teac 32x (wcześniej Teac 40x) - oba pracuja a trybie DMA (przynajmniej tak jest ustawione w menadżerze urzadzeń) ... nagrywarka (oczywiście też ustawione DMA) jest jako master ... więc to chyba nie to ... bardziej jednak przepustowośc kontrolera płyty głównej jak to sugerował Staszek666
Stary 30.06.2005, 16:16   #2637
Staszek666
Bywalec

obawiam się ze nie tylko plyta bedzie do wymiany jesli ona jest ze slotem 1 to rownież proc. warto zastanowic sie i zainwestowac troszke wiecej
Stary 01.07.2005, 11:26   #2638
Vonda
Bywalec

Taa, wygląda na to, że jak już zmieniać to na poważnie ... z dugiej strony nie zamierzam wywalać na kompa 5k ... na gry nie mam czasu a cała reszta nie wykorzysta pełnej mocy topowych pc-tów ;-)
Wiem, że to nie to forum ale ... w co warto zainwestować żeby starczyło na lata ? (z obecnego kompa jestem/byłem zadowolony ... zaczęło sie od Celerona 333/416 - później wymieniłem tylko procesor za grosze na PIII700, dołozyłem pamięci i pare latek służył dobrze ) potrzebuję czegoś podobnego na nowe czasy ;-)) teraz pewnie jakiś AMD'ek 64bitowy ... grafika pewnie już na PCI Express bo na AGP to za rok dwa pewnie ciężko będzie znaleźć nową karte ... warto zainwestować w płytę z SLI - na przyszłośc ? Jakieś inne pomysły, rady ? ...trochę wypadłem z "rynku" ;-)
Bo jak rozumiem wszystkie współczesne rozwiazania (płyty głowne) pozwolą wydusić z nagrywarki wszystkie możliwości - czy też na coś uważać ?
Stary 01.07.2005, 19:21   #2639
bart_3d
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.09.2004
bart_3d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Vonda
CD-ROm to obecnie Teac 32x (wcześniej Teac 40x) - oba pracuja a trybie DMA (przynajmniej tak jest ustawione w menadżerze urzadzeń) ... nagrywarka (oczywiście też ustawione DMA) jest jako master ... więc to chyba nie to ... bardziej jednak przepustowośc kontrolera płyty głównej jak to sugerował Staszek666
Tryb DMA nie determinuje prędkości. To, że masz ustawione DMA oznacza dostęp do pamięci z pominięciem procesora (w przeciwieństwie do trybu PIO).
Nagrywarka powinna pracować w trybie DMA33 (przepustowość 33MB/s) podczas gdy CD-ROM pracuje w jednym z poprzednich trybów DMA zapewniających przepustowość np. 16 lub nawet 8MB/sek. Niestety, jeżeli na taśmie podłączone są dwa urządzenia, pracują one w max. z szybkością najwolniejszego.
Co do przepustowości kontrolera zapewniam cię, że wszystkie płyty współpracujące z PIII miały kontrolery o przepustowości co najmniej 33MB/sek. (chociaż jest możliwość, że 2 kanał IDE jest wolniejszy, bo takie dziwolągi też się zdażały).
Tak więc proponuję na próbę odłączyć CD-ROM.
bart_3d jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.07.2005, 20:07   #2640
Vonda
Bywalec

1. Czyli jednak najprawdopodobniej zostanę z jednym napędem ... a chciałem trochę "zaoszczędzić" nagrywarkę ;-)) ... choć bardziej mnie martwi, ze trafię na jąkąś płytkę której NEC nie przeczyta i będę musiał podpinac CD-ROM ... z drugiej strony to w końcu nie często sie zdaża ...
Tak czy siak warto spróbować ...
2. Czy istnieje mozliwość sprawdzenia w sytemie, lub moze jakimś dodatkowym programikiem w jakim trybie DMA pracuje dane urządzenie ?
3. Czy w "nowych" komputerach podobny problem również występuje ?
A może standartem w nowych płytach jest więcej kanałów IDE ?
Ew. jakieś "inteligentne" dostosowanie szybkości w zależności które urządzenie pracuje ?
Czy oprócz dokupienia dodatkowego kontrolera jest jakiś sposób na "bezstratne" używanie jednocześnie 2 napędów różnej generacji i dysku ?
Odpowiedz na post

Tagi
dvd r dl, napęd, nec

Twoje uprawnienia: