![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#2626 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a moze sprawdz nagrywarke w innym kompie co ?
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2627 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Takiego tematu przecież jeszcze nie było ![]() Kombinacji jest wiele ... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2628 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.11.2004
![]() |
Witam ponownie! Oczywiście sprawdzałem nagrywarkę na innych kompach i działa beż zarzutu dlatego zapytałem jaką inną nagrywarkę byście mi polecili bo ta nie działa z moim kompem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2629 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2630 |
Guru
Data rejestracji: 11.05.2003
![]() |
Witam. Czasami mam taki problem z ta nagrywara. Ostatnio nagrywalem sobie dvdrw+ i ok 9% komp przestal odpowiadac;/ no to restart
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2631 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.06.2005
![]() |
Staszek666; sonon - wielkie dzięki !!! ...podziałało bez pudła ;-)) .. co prawda nie miałem wczoraj czasu żeby kupic nową taśmę więc zamieniłem kocówki z cd-romem i teraz chodzą oba napędy ;-)) pewnie gdzieś w taśmie coś się przerwało i przy pewnym ustawieniu nie kontaktuje ... albo jednak w gnieździe jakiś lut jest juz niepewny - porusza się i jakiś czas działa ... na wszelki wypadek kupię taśmę ... jak sie problem powtórzy będę miał pewnośc (?) że to płyta ...
Raz jeszcze wielkie dzięki ... 200 do przodu /czy też raczej NIE do tyłu;-))) / PS Z innej beczki ... czy przy takim kompie: /PIII700, AbitBH6, 384RAM, 120GB HDD 7200obr.2MBcache ... Win 98SE/ to normalne, że przy odczycie i nagrywaniu nagrywarka w zasadzie nie przekracza prędkości x2 ?? niezależnie od płyty ... Platinum (+) x8(12) , Verbatim (+) x8 ... odcztyt średni na poziomie x1,9 lub gorzej: Esperanza (-) x4 - czasem oprzy weryfikacji < x1 ... Przy nagrywaniu niezależnie od wybranej prędkości (x2, x4, x8) nagrywa ~30-40 min ?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2632 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.06.2005
![]() |
nie to nie normalne mam podobny sprzęt i XP oraz 2003 EE nagryware SONY DVD-RW DW U10A i nie mam tych problemów jesli odchyt ragr jst x4 to czyta x4 jesli nagrywa nie +R jest x2,4 a -R x4 to tak jest faktycznie. I nie nagrywam na żadnych drogich płytkach Myślę że, problem z sys 98SE lub pas IDE jest 40 pin.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2633 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2634 |
Bywalec
![]() |
Wymien płytę główną poszukaj jakiejs używki na allegro koszt ok 80 zł nawet taniej i po sprawie a gwarantuje ze bedzie chodził o wiele lepiej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2635 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2636 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2637 |
Bywalec
![]() |
obawiam się ze nie tylko plyta bedzie do wymiany jesli ona jest ze slotem 1 to rownież proc. warto zastanowic sie i zainwestowac troszke wiecej
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2638 |
Bywalec
![]() |
Taa, wygląda na to, że jak już zmieniać to na poważnie ... z dugiej strony nie zamierzam wywalać na kompa 5k ... na gry nie mam czasu a cała reszta nie wykorzysta pełnej mocy topowych pc-tów ;-)
Wiem, że to nie to forum ale ... w co warto zainwestować żeby starczyło na lata ? (z obecnego kompa jestem/byłem zadowolony ... zaczęło sie od Celerona 333/416 - później wymieniłem tylko procesor za grosze na PIII700, dołozyłem pamięci i pare latek służył dobrze ) potrzebuję czegoś podobnego na nowe czasy ;-)) teraz pewnie jakiś AMD'ek 64bitowy ... grafika pewnie już na PCI Express bo na AGP to za rok dwa pewnie ciężko będzie znaleźć nową karte ... warto zainwestować w płytę z SLI - na przyszłośc ? Jakieś inne pomysły, rady ? ...trochę wypadłem z "rynku" ;-) Bo jak rozumiem wszystkie współczesne rozwiazania (płyty głowne) pozwolą wydusić z nagrywarki wszystkie możliwości - czy też na coś uważać ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2639 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Cytat:
Nagrywarka powinna pracować w trybie DMA33 (przepustowość 33MB/s) podczas gdy CD-ROM pracuje w jednym z poprzednich trybów DMA zapewniających przepustowość np. 16 lub nawet 8MB/sek. Niestety, jeżeli na taśmie podłączone są dwa urządzenia, pracują one w max. z szybkością najwolniejszego. Co do przepustowości kontrolera zapewniam cię, że wszystkie płyty współpracujące z PIII miały kontrolery o przepustowości co najmniej 33MB/sek. (chociaż jest możliwość, że 2 kanał IDE jest wolniejszy, bo takie dziwolągi też się zdażały). Tak więc proponuję na próbę odłączyć CD-ROM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2640 |
Bywalec
![]() |
1. Czyli jednak najprawdopodobniej zostanę z jednym napędem ... a chciałem trochę "zaoszczędzić" nagrywarkę ;-)) ... choć bardziej mnie martwi, ze trafię na jąkąś płytkę której NEC nie przeczyta i będę musiał podpinac CD-ROM ... z drugiej strony to w końcu nie często sie zdaża ...
Tak czy siak warto spróbować ... 2. Czy istnieje mozliwość sprawdzenia w sytemie, lub moze jakimś dodatkowym programikiem w jakim trybie DMA pracuje dane urządzenie ? 3. Czy w "nowych" komputerach podobny problem również występuje ? A może standartem w nowych płytach jest więcej kanałów IDE ? Ew. jakieś "inteligentne" dostosowanie szybkości w zależności które urządzenie pracuje ? Czy oprócz dokupienia dodatkowego kontrolera jest jakiś sposób na "bezstratne" używanie jednocześnie 2 napędów różnej generacji i dysku ? |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
dvd r dl, napęd, nec |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
Bios z NEC 3520A (lub nowszej) do NEC 2510A | Matefusz | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 30.03.2005 22:02 |