Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

madmax2 14.07.2005 17:09

Jak będę miał dłuższy film to nagram i wrzucę screena.
Pozdr.

wooqasz 14.07.2005 22:08

Problem z NEC ND-3540a

Ilość załączników: 3
Witam
Dzisiaj kupiłem sobie nagrywarkę NEC ND-3540a i mam z nią pewien problem.
Otóż sprawa wygląda tak:
Podczas przeprowadzania testu transferu w Nero CD-DVD speed, wykres dość mocno mnie zaniepokoił (screeny testów zarzucam w załącznikach). Po pierwszym teście uświadomiłem sobie, że napęd jest podłączony do drugiego kanału IDE w trybie master, ale za pomocą 40 żyłowej taśmy. Przerzuciłem go na pierwszy kanał i na 80 żyłową taśmę. Tryb DMA jest aktywny w każdym przypadku. Dodam jeszcze, że napęd ten nawet po 1-minutowym odczycie płyty DVD mocno ją nagrzewał.
Dodatkowo po przeprowadzeniu testu na transfer z magistrali w CD-DVD speed wynik miałem za każdym razem 13-14 MB/s, przy czym na podobnym sprzęcie transfer sięgał 24MB/s...
Wszystkie moje próby uporania się z problemem spełzły na niczym.
Na chwilę obecną podejżewam o ten problem płytę główną, ale czy to prawda, to się okaże...
Tym samym proszę Was o pomoc i radę.

Mój sprzęt to:
AMD Athlon XP 2000+
512MB DDR RAM
Dysk WDC 80 GB WD 800BB-00CJA1
CD-RW: Lite-On CD-RW 52327S
DVD-RW: NEC ND-3540a
Pł. gł. Jetway V333DA
Grafika: ATI Radeon 9100 64MB
Zasilacz Topower 350W P5

janekc 15.07.2005 10:23

Ilość załączników: 1
Oglądając te screeny z ciekawości zrobiłem sobie test DVD + R TDK i wygląda on "nieco" inaczej. Napęd jest podpięty jako Master na drugim kanale IDE razem z CD - RW.

wooqasz 15.07.2005 12:00

A spróbuj jeszcze przeprowadzić test transferu "z magistrali" (jakoś tak się to nazywa - nie wiem, bo nie mam teraz nero na kompie w pracy 8 ) )
Wydaje mi się, że to jest właśnie problem z transmisją danych - niezależny od napędu. Ale czekam na wasze opinie...

chris60 15.07.2005 15:48

"Nie dobrze to niestety świadczy o korekcji twojej nagrywarki i taka jest prawda"
Myślisz że odtwarzacze DVD mają lepszą korekcję błędów niż nagrywarka?
Rozbraja mnie tekst w stylu, liteon jest super bo ma dobrą korekcję błedów.
Do odczytu wystarczy dobry DVD ROM, nie trzeba wydawać pieniędzy
na nagrywarkę. A dobra nagrywarka to taka, która zapisze nośnik z taką
jakością, że da się go odczytać nawet w sprzęcie ze słabą korekcją błędów.

psotniczek1977 15.07.2005 16:07

Cytat:

Napisany przez chris60
"Nie dobrze to niestety świadczy o korekcji twojej nagrywarki i taka jest prawda"
Myślisz że odtwarzacze DVD mają lepszą korekcję błędów niż nagrywarka?
Rozbraja mnie tekst w stylu, liteon jest super bo ma dobrą korekcję błedów.
Do odczytu wystarczy dobry DVD ROM, nie trzeba wydawać pieniędzy
na nagrywarkę. A dobra nagrywarka to taka, która zapisze nośnik z taką
jakością, że da się go odczytać nawet w sprzęcie ze słabą korekcją błędów.

A kto mówi ze litek jest najlepszy ja tylko uwazam ze nagrywarka nie tylko dobrze ma nagrywać ale i musi mieć dobra korekcję błędów

janekc 15.07.2005 16:24

Może i NEC nie słynie z najlepszej korekcji błędów, ale dobra nagrywarka powinna zapisać ten nośnik z mniejszą ilością błędów, a nie tak jak
LITEON - PI Errors -712,39 PI Failures - 308,86. Skoro wszystkie LITEONY tak zapisują to współczuje posiadaczom napędów tej firmy, oraz posiadaczom napędów innych firm co muszą je otworzyć.

madmax2 15.07.2005 16:49

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez janekc
Może i NEC nie słynie z najlepszej korekcji błędów, ale dobra nagrywarka powinna zapisać ten nośnik z mniejszą ilością błędów, a nie tak jak
LITEON - PI Errors -712,39 PI Failures - 308,86. Skoro wszystkie LITEONY tak zapisują to współczuje posiadaczom napędów tej firmy, oraz posiadaczom napędów innych firm co muszą je otworzyć.

Była taka walnięta seria TDK DVD-R, które Litek (miałem wtedy LDW 451s@LDW 851a@SOHW 832S) nagrywał rzeczywiście kiepsko, ale jak wspomniałem była to wina nośników.
Pozostałe TDK nagrywał super i nie było żadnych problemów z odtwarzaniem na jakimkolwiek sprzęcie.
Wystarczy spojrzeć na screeny poniżej.
To walnięte TDK ma ponad 900 PI. To dobre znikomą ilość.

czechoj 15.07.2005 19:18

oczywiście nowe sterowniki 4in1 są?!

bart_3d 15.07.2005 20:56

Problem po prostu polega na tym, że płytki są badziewiasto nagrane, a NEC najlepszą korekcją nie grzeszy.
Widać, że napęd zaczyna odczyt prawidłowo, dalej zaczynają się schody.
Gdyby problem tkwił w za wolnym transwerze do pontrolera, odczyt zaczynał by się od mniejszej prędkości.
P.S.
Na czym i jak dawno temu nagrałeś te płytki?
Przeprowadź proszę test jakości (Disc Quality Test).

czechoj 15.07.2005 21:08

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Problem po prostu polega na tym, że płytki są badziewiasto nagrane, a NEC najlepszą korekcją nie grzeszy.

Myslę że zbyt pochopnie stwierdzasz że to wina jakości nagranych płyt. A może wszystkie były nagrywane na innych napedach? A tu wprost widać że napęd po pierwszych "taktach" traci rytm!!! To zbyt regularne by było możliwe aby naped zaczynał zabawę na płycie praktycznie w tym samym miejscu, po uzyskaniu pewnego pulapu predkości. Wg mnie to nie wina jakośći płyt a problem sprzetowy.

bart_3d 15.07.2005 21:23

Traci rytm, bo nie radzi sobie z korekcją. Zauważ, że napęd powinien odczytywać w trybie CAV. Ekstrapolując początkową, gładką część krzywej odczytu widać, że powinna ona dojść do ok. 16x przy końcu płyty. Gdyby tak nie miało być napęd musiał by odczytywać płytę w trybie P-CAV a tego nie robi (poza przypadkami gdy nie wyrabia się z korekcją tak jak w tym przypadku, chociaż tutaj nie mamy w zasadzie do czynienia z "normalnym" trybem P-CAV, tylko Nero tak wykrywa.
Zawszę mogę się mylić, ale jestem pewien swojej opinii na 99,9%.
Ale najlepiej będzie jak poczekamy na skan płytki.

P.S.
Oczywiście może to być problem sprzętowy, ale raczej związany z uszkodzeniem nagrywarki niż jakością transweru pomiędzy nagrywarką a kontrolerem.

slawekj 15.07.2005 21:26

Test odczytu wyrażnie pokazuje żle nagraną płytkę. :taktak:
Na potwierdzenie prośba do Kolegi @wooqasz o zrobienie testu w Nero Disc Quality.

:)

czechoj 15.07.2005 21:30

Hmmmmmmm.... dziwne!!! Ta sama płytka (obrazek 1 i 3) odczytywana na podpiętych dwóch róznych taśmach daje inny obraz skanu? Absurd, przecież robił to ten sam napęd!!!

bart_3d 15.07.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez czechoj
Hmmmmmmm.... dziwne!!! Ta sama płytka (obrazek 1 i 3) odczytywana na podpiętych dwóch róznych taśmach daje inny obraz skanu? Absurd, przecież robił to ten sam napęd!!!

To nie jest ta sama płyta. Zwróć uwagę na pojemność :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:24.