Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

Esiek 18.10.2004 20:03

Cytat:

Napisany przez hAmMEr
To byla plyta DVD-RW.
Przy innej plycie DVD-RW to samo, czyli nie ma opcji Burn-Proof i przy spadku buforu do zera, przerwanie wypalania (spalenie plyty).
Przy zwyklych plytach DVD-R tez ta opcja sie nie pojawia, ale juz nie probowalem jej spalic, poprzez przeciazanie systemu jak to czynilem w przypadku plyt DVD-RW.

Sprobuj zmienic nero i nagrac np na dvd decrypter, zmienic bios, sprawdzic tasmy, sprawdzic dma

hAmMEr 18.10.2004 20:25

A wiec tak tasmy i dma jest wporzadku, a co do biosu to w specifikacji tego modelu jest napisane, ze standrtowo obsluguje technologie "Burn-Proof".

Byc moze nie wypowiedzialem sie zbyt jasno, ale mam problem wylacznie z brakiem aktywnosci "Burn-Proof" w czasie wypalania plyt DVD-R i DVD-RW, przy CD-R i CD-RW jest ona aktywna.
A nagrywarka ogolnie wypala dobrze plyty, chyba ze system zostanie przeciazony i bufor w nagrywarce i programie spadnie do zera, wtedy plyta zostaje spalona.
Dodam jeszcze, ze w oknie z opcjami dla kopmpilacji plyty CD-R opcja z Burn-Proof do zaznaczenia sie pojawia, a przy plytach DVD-R nie ma jej wcale.

hAmMEr 18.10.2004 22:03

Wyprobowalem DVD Decrypter'a i wyglada na to ze w nim "Burn-Proof" dziala.
Ale ten progam ma dla mnie zasadnicza wade, a mianowicie potrafi wypalc tylko z ISO.
A takim razie zna ktos jeszcze jakis program, ktory potrafi w locie wypalc plyty DVD i jest szansa, ze bedzie obsugiwal mojego NEC'a 3500A?

Esiek 19.10.2004 00:09

Cytat:

Napisany przez hAmMEr
Wyprobowalem DVD Decrypter'a i wyglada na to ze w nim "Burn-Proof" dziala.
Ale ten progam ma dla mnie zasadnicza wade, a mianowicie potrafi wypalc tylko z ISO.
A takim razie zna ktos jeszcze jakis program, ktory potrafi w locie wypalc plyty DVD i jest szansa, ze bedzie obsugiwal mojego NEC'a 3500A?

A więc tak, kiedys wyszło wadliwe nero majace problem z burnproofem i działo sie dokładnie tak jak opisujesz. Rada odinstaluj nero i zainstaluja najnowsze 6.6. Mysle ze bedzie dziaąłc. A w locie znakomicie spisuje sie najnowszy alkohol.

Lukas88 19.10.2004 16:19

Nie wiecie może czy jest szansa i jak szybko pojawi się BIOS na styl tamtego co mi poradzono (2.16 + booktype) tylko oparty na oficjalnym 2.17. Jakoś mi się nie podobają te nieoficjalne BIOSy. Chyba że da się samemu zrobić coś takiego jak napisałem??

AleX69 19.10.2004 16:40

Cytat:

Napisany przez Lukas88
Nie wiecie może czy jest szansa i jak szybko pojawi się BIOS na styl tamtego co mi poradzono (2.16 + booktype) tylko oparty na oficjalnym 2.17. Jakoś mi się nie podobają te nieoficjalne BIOSy. Chyba że da się samemu zrobić coś takiego jak napisałem??

co zez sie tak uparl na ten booktype ... potrzebujesz tego tak bardzo?
koniecznie musisz palic na DVD+R/RW?

Lukas88 19.10.2004 16:47

Powiem tak. Palę na czym podleci. Obecnie mam minusy na przykład. Moje stacjonarne DVD czyta oba formaty bez problemu. Ale na przykład wziąłbym jakiemuś koledze pożyczył płytkę i akurat jego dvd by nie lubiało, więc uważam że fajnie by było mieć ten booktype. Poza tym taki misz masz z tymi firmware'ami że jakoś mi się nie chce testować nieoficjalnych.

AleX69 19.10.2004 16:56

Lukas88@ to pal na DVD-R ... z plytakami DVD+R<-DVD-ROM mialem jazdy u ludzi
naprzyklad na starszych clatronic'ach ... a DVD-R i DVD+R gra
jeszcze nie slyszlem od znajomych by ich stacjonarny odtwarzacz nie czytal DVD-R
:mruga:

Lukas88 19.10.2004 17:00

OK. Właśnie popsulem pierwszą płytkę swoją nagrywarką. Media Store DVD+R 4X. PS Nie jechać po mnie, że to syf - ja to wiem - nie moja płytka.

AleX69 19.10.2004 17:07

Cytat:

Napisany przez Lukas88
OK. Właśnie popsulem pierwszą płytkę swoją nagrywarką. Media Store DVD+R 4X. PS Nie jechać po mnie, że to syf - ja to wiem - nie moja płytka.

nikt po tobie nie jedzie :D....
sma na nich wypalalem, do momentu kiedy nie kupilem Esperanzy Printable DVD-R po 1.25,- :spoko: ... czytaja sie wszedzie

brodkiew007 19.10.2004 19:27

Kilka pytań na których nie mogłem znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi: :D
1. Jaki jest najnowszy OFICJALNY bios do Nec 3500A i gdzie można go znaleźć?
2. Który bios (nawet nieoficjalny obsługuje booktype dla płyt jedno i dwu warstwowych?
3. Czy po wgraniu nieoficjalnego biosu do Nec 3500 można później w razie np wizyty w serwisie wrócić do biosu oficjalnego.
4. Jaki bios ma fabryczny Nec3500 (tzn jaki ma na początku)?

Esiek 19.10.2004 21:35

Cytat:

Napisany przez Lukas88

Ten se wgraj, ma booktype i opiera sie na oficjalnym od tdk, testowałem i nie było problemów.

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
1. Jaki jest najnowszy OFICJALNY bios do Nec 3500A i gdzie można go znaleźć?
2. Który bios (nawet nieoficjalny obsługuje booktype dla płyt jedno i dwu warstwowych?
3. Czy po wgraniu nieoficjalnego biosu do Nec 3500 można później w razie np wizyty w serwisie wrócić do biosu oficjalnego.
4. Jaki bios ma fabryczny Nec3500 (tzn jaki ma na początku)?

1.)2.17 -> pewnie na jakiejs stronie nec ale polecałbym odrazu ten co podałem wyzej.
2.)ten co podałem
3.)w 90% przypadkach tak
4.)zalezy od modelu i kiedy kupiony, ja miałem 2.16 teraz juz chyba wsadzaja 2.17

brodkiew007 19.10.2004 22:45

Cytat:

Napisany przez Esiek
Ten se wgraj, ma booktype i opiera sie na oficjalnym od tdk, testowałem i nie było problemów.

1.)2.17 -> pewnie na jakiejs stronie nec ale polecałbym odrazu ten co podałem wyzej.
2.)ten co podałem
3.)w 90% przypadkach tak
4.)zalezy od modelu i kiedy kupiony, ja miałem 2.16 teraz juz chyba wsadzaja 2.17

Dlaczego twierdzisz że na 90% mogę powrócić do oryginalnego biosu :wow: .

Chciałbym znać szczegóły przed flashowaniem, żeby później nie żałować :ysz:

Esiek 19.10.2004 23:20

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
Dlaczego twierdzisz że na 90% mogę powrócić do oryginalnego biosu :wow: .

Chciałbym znać szczegóły przed flashowaniem, żeby później nie żałować :ysz:

Bo jak ci siadzie laser albo cos innego to se zmienisz bios. Ale jak szczeli naped tak ze nic sie nie bedzie dało zrobic to biosu tez nie zmienisz. Ale z drugiej strony jak tak powaznie strzeli to im tez sie nie bedzie chciało grzebac i szukac czy przypadkiem nie wgrales nieoficjalnego biosu :) Wygodniej im bedzie wymienic na nowy.

brodkiew007 19.10.2004 23:47

Czy jak napęd "strzela" to rozumiem albo fizyczne uszkodzenie, albo zwarcie elektryczne, zalanie wodą itp. Czy coś jeszcze kryje się pod pojęciem "strzeli" ? ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:21.