Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.02.2005, 13:09   #1651
Marxter
Bywalec

Data rejestracji: 30.12.2004
Marxter w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Ale chyba nie mówisz tu o danych?

Raczej nie.
U mnie na tym biosie pali rewelacyjnie, nawet taki syf jak Mediastore (jak kumpel przyniósł tą płytkę, to aż miałem ochotę się przeżegnać, czy to w ogóle wypali ). Płytka się wypaliła, bezproblemowo się czyta, a reszta mnie rybka, nie ja będę potrzebował później tych danych.
Marxter jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.02.2005, 13:27   #1652
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Marxter
a reszta mnie rybka, nie ja będę potrzebował później tych danych.
Aaaaaaaaa

To w takim razie wszystko gra

VIZZARD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 15:40   #1653
obiezyswiat666
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.02.2005
obiezyswiat666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NEC ND3500A problem z nagrywaniem DVDR+

Witam
Od tygodnia jestem posiadaczem nagrywarki NEC ND3500A i nie moge nagrywac nia plyt DVDR+.Probowalem na nosnikachTDK i Supratexach i za kazdym razem wyswietla sie komunikat ze jest za malo miejsca na dysku.Plyty DVDR- nagrywa bez problemu.Do nagrywania uzywam programu Alcohol120%.Moze ktos potrafi mi pomoc?
obiezyswiat666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 15:52   #1654
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez obiezyswiat666
Witam
Od tygodnia jestem posiadaczem nagrywarki NEC ND3500A i nie moge nagrywac nia plyt DVDR+.Probowalem na nosnikachTDK i Supratexach i za kazdym razem wyswietla sie komunikat ze jest za malo miejsca na dysku.Plyty DVDR- nagrywa bez problemu.Do nagrywania uzywam programu Alcohol120%.Moze ktos potrafi mi pomoc?
Może masz za mało miejsca na dysku?

Przy okazji zobacz TU
VIZZARD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 16:15   #1655
bruner
Bywalec

Data rejestracji: 14.10.2004
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z NEC 3500

Mam chyba problem z nagrywarką, mianowicie średnio raz na 8-10 płyt jedną mi niszczy. Używam tylko dobrych nośników, ostatnio Verbatim Advanced Azo +R x8 (prod MCC, ze szpindla), palę je na małej prędkości x2,4 , bios 2.18btrpc1. Dzisiaj nagrywałem 3 płyty z różnymi filmami w odstępach parunastominutowych i na trzeciej płycie wyszła kupa. DVDDecrypter napisał że operacja zakończona sukcesem ale windows płyty nie widzi, DVDinfopro pisze blank disc a decrypter pokazuje status :incomplete. Mimo to PowerDVD odtwarza film a stacjonarny nie.
2 tygodnie temu decrypter przerwał zapis na dwóch kolejnych płytach z takim komunikatem:
[/IMG]
a po restarcie nagrał bez problemu. Ale dziś decrypter "nagrał z sukcesem" tylko film nie daje się odczytać.
Czy to wina płyt czy nagrywarka raz na jakiś czas ma odchyły?
Pozdrawiam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
NEC ND3500203040 A-.jpg  
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 17:04   #1656
obiezyswiat666
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.02.2005
obiezyswiat666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Na plytki nagrywam ok 4.1 GB i pomimo tego wyskakuje ta informacja.
obiezyswiat666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 23:15   #1657
maniek997
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.11.2003
maniek997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez obiezyswiat666
Witam
Za dużo pijeszalkoholu. A tak na powaznie to nec źle współpracuje z tym programem lub odwrotnie, jak kto woli. Wypal te dane innym programem.
maniek
XJ-HD 166S
maniek997 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 09:16   #1658
maniek997
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.11.2003
maniek997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bruner
Mam chyba problem z nagrywarką, mianowicie średnio raz na 8-10 płyt jedną mi niszczy. Używam tylko dobrych nośników, ostatnio Verbatim Advanced Azo +R x8 (prod MCC, ze szpindla), palę je na małej prędkości x2,4 , bios 2.18btrpc1. Dzisiaj nagrywałem 3 płyty z różnymi filmami w odstępach parunastominutowych i na trzeciej płycie wyszła kupa. DVDDecrypter napisał że operacja zakończona sukcesem ale windows płyty nie widzi, DVDinfopro pisze blank disc a decrypter pokazuje status :incomplete. Mimo to PowerDVD odtwarza film a stacjonarny nie.
2 tygodnie temu decrypter przerwał zapis na dwóch kolejnych płytach z takim komunikatem:
[/IMG]
a po restarcie nagrał bez problemu. Ale dziś decrypter "nagrał z sukcesem" tylko film nie daje się odczytać.
Czy to wina płyt czy nagrywarka raz na jakiś czas ma odchyły?
Pozdrawiam
Wygląda to raczej na ogólny bałagan w systemie. Proponuję mało popularne rozwiązanie. Postawic system od nowa z dobrą konfiguracją do nagrywania. Ponadto jak masz verbarim-a x8 to pal ta prędkością.
maniek
XJ-HD 166S
maniek997 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 13:18   #1659
bruner
Bywalec

Bałagan to na pewno nie, bo mam w miarę porządek . Może źle podpięty napęd? Na primary mam hd 80GB jako master a nagrywarkę na slave, na secondary mam hd 20 GB master i DVD rom slave. Czytałem że nagrywarka raczej powinna być jako master. A wracając do prędkości palenia to zawsze słyszę żeby palić filmy jak najwolniej.
Stary 05.02.2005, 13:20   #1660
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez bruner
A wracając do prędkości palenia to zawsze słyszę żeby palić filmy jak najwolniej.
to ktos cie w blad wprowadza - dobra plyta + dobry palnik = palenie na max

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 13:34   #1661
bruner
Bywalec

Dobra , widzę że muszę jeszcze w sieci poczytać.
Stary 06.02.2005, 00:06   #1662
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Te dziwne stukania wywołane są poprzez szybką zmianę kierunku przesuwu lasera. Niekiedy zdaża się, że napęd musi odczytać porozrzucane dane po dysku i wtedy stukania są bardzo wyraźne.
W Twoim przypadku jest to trochę inaczej, bo "usterka" pojawia się podczas wypalania, więc można stwierdzić, że w pewnym miejscu do napędu nie zostały dostarczone dane i nagrywarka musi się zatrzymać na określonym punkcje, ale żeby ten punkt utrzymać, to musi poruszać laserem.
To co wyżej napisałem nie wiem czy jest rozwiązaniem, ale bawiąc się rozebraną nagrywarką właśnie zauważyłem taki efekt, nawet przy odczycie płyty dzwięki były podobne.
PS. Czy podczas nagrywawania bufor odczytu lub bufor nagrywarki skakał?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2005, 09:15   #1663
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nagrywarka nie powinna wydawać żadnych odgłosów stukania.
Stary 06.02.2005, 10:38   #1664
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Może nie powinno, ale mój LG i LiteON niekiedy wydobywają z siebie stukanie przy próbie odczyty bardzo porysowanego dysku lub gdy dane na nośniku są porozrzucane.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2005, 11:40   #1665
Romcio
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.02.2005
Romcio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Chciałem napisać kilka słów o kupnie swojej nagrywarki DVD. Zapewne wielu fanów różnych firm nieco zdenerwuję, ale niżej opisane to moje kilkuletnie doświadczenia z napędami optycznymi moimi oraz moich znajomych.

Swój pierwszy komputer kupiłem w 1996 roku. Od tego czasu wymieniłem około 8 napędów CD. W tej chwili mam dwa komputery, a w nich 2 napędy CD oraz jeden CD-RW, wszystkie firmy Asus. Od wielu lat jestem przekonany do tej firmy odnośnie napędów optycznych. Jeżeli chodzi o płyty główne, to mimo wszystko Abit produkuje nieco lepsze. Wcześniej miałem 3 napędy CD firmy Toshiba - wielka pomyłka, po 3-6 miesiącach już nic nie czytały !!! Mając złe doświadczenia z napędami LG (u moich znajomych - sam nigdy takich nie miałem) ta firma również nie wchodziła pod uwagę. Na początku po zakupie napędy LG pracowały jak marzenie, ale po około 6-12 miesiącach sytuacja podobna jak w przypadku Toshiby - coraz większe problemy z odczytem czegokolwiek.

Chcę dodać, że nagrywarka DVD jest mi potrzebna do nagrywania filmów z kamery cyfrowej, czyli do wypalania małej ilości dużych plików, często są to wielkości rzędu 2-4 GB.

Korzystając z tego doświadczenia nieco poczytałem, popytałem, potestowałem co kupić, aby nie pluć sobie w brodę. Chciałem kupić DVD-RW Asus 1604, ale z powodu braku w sklepach kupiłem Nec 3520a - było to w czwartek 3 lutego 2005 roku.

Nie posługiwałem się żadnymi programami do mierzenia transferów, czasów dostępu, tylko patrzyłem, jaka jest prędkość w czasie kopiowania za pomocą Total Commandera 6.03a. Za każdym razem na płycie DVD-+R były to pliki o wielkościach większych od 1 GB, często był to jeden duży plik 4-4,3 GB.

Pierwsza próba - odczyt 9 płyt DVD-R nagranych kilka dni wcześniej za pomocą 3 innych nagrywarek DVD (u znajomych) - za pomocą Asus 1604, Liteon sprzed około 15 miesięcy, czyli stary model x 4 oraz Liteon (nie pamiętam modelu - max prędkość zapisu x 8. ). Pierwsze wrażenie - euforia. O ile napęd Liteon (nie pamiętam modelu) zakupiony około 4 miesięcy wcześniej (przez kolegę) na początku kopowania miał transfer około 4 MB/s, to NEC 3520A zaczynał od około 9 MB, aby w 70% płyty mieć około 17-18 MB/s. Dla wymienionego napędu Liteon było to odpowiednio około 9 MB/s. Czyli przewaga NEC-a bezapelacyjna. Ale po minięciu około 75% płytki NEC zaczynał mieć problemy, mimo bardzo szybkiego wirowania płyty w napędzie, transfer zaczynał spadać nawet do około 2-3 MB/s, aby w przypadku 4 płyt z tych 9 testowych sztuk proces kopiowania zakończyć z niepowodzeniem !!! W tym momencie moja euforia wyraźnie osłabła, ponieważ nieco starszy i wolniejszy Liteon wszystkie te płyty odczytał.

Dalsza próba - nagrywanie i odczyt po sobie. Prawie wszystkie płyty badziewnej firmy (Hawk x4 -R) oraz kilka lepszych TDK (x4 +R). Proces nagrywania przebiegał bezproblemowo, ale odczyt !!! Z 3 nagranych przez samą siebie ( nagrywarka Nec 3520A) płyt Hawk tylko jedną (!!!) była w stanie odczytać, płyty TDK (3 sztuki) odczytała wszystkie. To przepełniło kielich goryczy. Po całonocnej walce z wiatrakami w piątek pobiegłem do sklepu z prośbą o wymianę na inną. Wielkie dzięki dla sprzedawcy, za zgodę na to - w końcu nagrywarka była u mnie około 20 godzin.

Od soboty mam Liton-a 1673S. Odczyt problematycznych płyt (dla NEC-a 3520A) przebiegał wprawdzie powoli, ale zakończył się sukcesem, tak samo odczyt nagranych płyt Hawk przez samą siebie (z czym Nec miał problemy). Odczyt DVD-R zaczyna się od około 4 MB/s i pod koniec płyty osiąga około 10 MB/s, ale nie ma takiego załamania jak miał NEC. NEC cały czas kręcił się jak szalony, mimo, że transfer spadał do 1-3 MB/s, Liteon dopasowuje obroty do prędkości odczytu.

Ogólnie wg mojego krótkiego doświadczenia z napędami DVD-RW: Liton1673S jest lepszy od NEC 3520a, ale mimo, że nie mam Asus-a 1604 (ale ma go kolega), to mogę powiedzieć, ze Asus jest i tak lepszy, choć mogę się mylić. Czas pokaże, jak Liton będzie się sprawował za 1-2 lata, czego bardzo sie obawiam biorąc pod uwagę moje wcześniejsze doświadczenia z różnymi napędami optycznymi - prawdzia pięta Achillesowa komputerów PC. Nic przez te lata nie psuło się w moim komputerku, ale czasami napędy CD przyprawiały mnie o rozstój nerowy.

Wiem, że będą zgoła odmienne opinie od moich, ale chętnie je przeczytam, proszę jednak o w miarę konstruktywne wypowiedzi.

Pozdrawiam - Romcio ;-)

PS. Jest to mój pierwszy list na tym forum, wobec tego mam nadzieję, że wybaczycie za wszelakie błędy.

Ostatnio zmieniany przez Romcio : 06.02.2005 o godz. 13:25
Romcio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
dvd r dl, napęd, nec

Twoje uprawnienia: