![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.06.2010
![]() |
Nietypowy problem - pomóżcie
Witam - jestem nowy na tym forum, co nie znaczy, że nie czytałem różnych postów. Piszę do Was jako do fachowców oraz jako do ostatniej deski ratunku. Ale zacznę od początku... Dorabiam sobie prowadząc małą firmę nagrywającą uroczystości wideo. Po montażu i autoringu robie płytki DVD z filmami. I właściwie od początku mam problem z tymi płytami. Ludzie zwracają mi płyty mówiąc, że się tną i nie da rady ich oglądać. I rzeczywiście - płyty, które wcześniej działały - nagle jakimś cudem nie działają - nie porysowane, kilkudniowe a nie działają. Co dziwniejsze załóżmy, że są 4 kopie tego samego filmu i wszystkie 4 kopie normalnie się odtwarzają a po zacięciu jakiejkolwiek z nich i po wymianie w odtwarzaczu - nie działa żadna! Cuda czy co? Płyty zacinają się w różnych miejscach - nie ma konkretnego błędu - posiadam 2 komputery z tego jeden jeszcze pachnie nowością nagrywarki to Pioneer 212, 215 i 216, oraz plextor 880, na kompach są różne systemy, obrazy tworzyłem różnymi programami, wypalałem je również kilkoma programami - i nic - ciągle to samo. Już ręce opadają a najgorsze jest to że kończą się pomysły co jest tego przyczyną. Dodam, że stosowałem przeróżne kombinacje płyt ale nie dało to rozwiązania - płyty różnych firm raz działały a raz nie. Płytki miałem z naklejkami i bez naklejek - również bez różnicy. Jak widać po ilości nagrywarek - kupiłem również ich kilka i problem pozostał (a nawet się zwiększył bo żona zaczęła się dopytywać po co tyle tych "cdromów w tych pudłach). Systemy zmieniałem kilka razy celem wyeliminowania ewentualnych wirusów. Podzespoły komputera sprawdzane różnymi programami - zresztą komputery działają bez zarzutu - jedyny problem to ten, który opisuję. W związku z problemem proszę Was o jakiekolwiek pomysły, jakąkolwiek pomoc. Co robię źle bądź co jeszcze można wymienić? Z góry dziękuję.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jakiej marki płyty
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Płyty różne - Verbatimy, TDK, Sony, tanie shity i wiele innych. A prędkości od 6 do 16... też różne. Wydaje mi się że jedynym ogniwem łączącym te kompy to tylko sieć zasilająca i LAN. Bo wszystko inne co przyszło mi do głowy to wymieniłem.
Ostatnio zmieniany przez Maciax : 28.06.2010 o godz. 19:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
I na wszystkich płytach, bez względu na markę i prędkość, jest dokładnie to samo?
![]() |
#6 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Scan jakości nagranych płyt Plexem zrób i wklej-popatrzymy
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Scan ale tu tez problem bo nero disc sped nie obsługuje Pioneerów
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
To płytka nagrana Pioneerkiem... Nie wiem co znacza te wykresy ale prosze bardzo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przegraj tak tnaca sie kopie przy pomocy clonedvd2 (chocby kopia 1:1) . najbardziej wybredny odtwarzacz powinien sobie z tym poradzic.
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Zrobiłem kopię tym programem. Nagrałem Pioneerkiem i zrobiłem te scany po raz kolejny. Kopia z płyty skanowanej poprzednio. Co oznaczają te wykresy? Wina jest po stronie nagrywarki? Czy cos innego?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Uzyskanie prawidłowej jakości nagrania nie jest sprawą prostą niestety.
![]() Najczęściej jest to kombinacja: nagrywarka + nośnik + prędkość - co gorsza, nie ma na to prostej recepty - jedynie metoda prób i błędów. ![]() Pionki są dość przyzwoitymi nagrywarkami, więc nośniki na początek: - verbatim (+R) - sony (+R i -R) - prędkości zapisu pomiędzy 6 a 16, po czym testy, testy, testy... ![]() Nero CD/DVD Speed - odczytywanie wyników Wprawdzie tyczy się to innego programu, ale wyniki wychodzą porównywalne. W dziale, w którym aktualnie się znajdujemy jest sporo tematów z testami nośników na różnych nagrywarkach, z różnymi prędkościami - jest więc od kogo zgapiać. ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Czyli według Was diagnozą jest źle dobrany nośnik i prędkość nagrywania do nagrywarki? Oby to był tylko ten problem... bo robiłem już tyle kombinacji, że naprawdę nie wiem już co by tu jeszcze wymyślić...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Na razie czytaj, wyciągaj wnioski, zakup nośniki i testuj. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Nagrałem kolejną kopię (ciągle jednej i tej samej płyty) Tym razem płyta to Verbatim +. Szło fajnie aż nagle - sruu pod sam sufit
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
Kolejne próby nagrywania... To najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć. Nagrywarka to pioneer 216D, płyta JVC GLOSS printable, prędkość x4. Według tego co wyczytałem na forum - te wyniki są nawet nawet... Teraz tak nagrane płyty powędrują do klienta... to jest moja chwila prawdy :/
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Nero, nietypowy problem... | p-a-w-e-l-f | Napędy optyczne DVD | 3 | 08.11.2004 15:59 |
nietypowy problem | memorando | Napędy optyczne CD | 4 | 24.03.2003 17:55 |
nietypowy problem | wacek | Napędy optyczne CD | 7 | 10.02.2002 10:59 |
pomóżcie mi.....!!!!!!!!! --> problem z Clone CD | Misiek | Napędy optyczne CD | 4 | 05.01.2002 23:49 |
pomóżcie - LG GCE-8160B - problem z wykryciem | rholna | Napędy optyczne CD | 8 | 05.01.2002 19:58 |