![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.12.2007
![]() |
1n7_orig - takiego biosa wczoraj wgra***322;em. Problem nadal taki sam. P***322;ytki to philipsy,hp.
Jaki bios polecacie ewentualnie ktory bedzie najlepsym wyborem ? |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
Jest nowsze firmware oznaczone 1N8. Nie wiadomo czy jednak co***347; to pomo***380;e. Wgraj najnowsze firmware i nagraj verbatima. Jak nie pomo***380;e to chyba serwis pozostaje.
Wida***263; to chyba przypad***322;o***347;***263; nagrywarek optoarc. Kilka temat***243;w ni***380;ej jest w***261;tek o nagrywarce 7173, kt***243;ra jest mo***380;na powiedzie***263; identyczna jak Twoja. Autor ma podobny problem. Powiniene***347; si***281; z tym tematem zapozna***263;, o ile tego ju***380; nie zrobi***322;e***347;.
Ostatnio zmieniany przez punisher : 13.12.2007 o godz. 15:26 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.06.2008
![]() |
witam proszę o pomoc mam nagrywarkę dvd ma już ze 2 lata chyba noi miałem taki objawy iż mianowicie po wypaleniu płyty dvd rw nie mogłem wejść na ta płytke poczym zaniosłem do brata na i u brata hula pomyśłalem że może by bios zmienić noi szukałem znalazłem bo mam nec optiarc DVD RW AD-7173A i z z biosem w wersji 1-01 znalazłem 1-03 i kicha nie chciało mi zaktualizować wyskakiwał mi napis update failed po czym, sobie pomyślałem coś nie łyknęło nie zaktualizowało ok może nie ten bios i teraz mam tak ze inne płyty jako tako widzi i chodzą ale nie mogę wypalić żadnej co zrobic zeby działała czy juz tylko na śmietnik??
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/aktualizacja-firmware/ Faktycznie ostatnia wersja biosu to 1.03. Nie wiem dlaczego zmiana Ci się nie powiodła, gdyż za mało znam szczegółów. Być może plik aktualizacyjny, który miałeś był niewłaściwy. Na naszym forum znajdziesz w zakładce Biosy i wyborze modelu palnika, ostatnią wersję tego biosu. Po przeczytaniu zasad, ściągnij plik i spróbuj go załadować ponownie. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.12.2008
![]() |
Optiarc AD-7173A nie czyta niektórych płyt DVD
Witam
Na starcie jeśli taki temat już był i go przegapiłem to sorry za zaśmiecanie forum. W skrócie: Problem zaczął sie wczoraj. Przygotowywałem sie do formatacji dysku, nagrywałem dane itd. Nagrałem kilka płyt wszystko ok, potem chciałem sprawdzić co nagrałem i naped nie czyta mi płyty (esperanza DVD-R). Przed włożeniem płyty winda widzi naped jako "Stacja dysków DVD-RAM", jak włoże płyte to zmienia sie na "Stacja dysków CD". Płyta jest zajeta (0 bajtów). Wczoraj niespecjalnie sie tym przejąłem, sformatowałem dysk i zapomniałem o problemie. Dzisiaj jednak dzieje sie to samo. Nie wiem co robić. Czyta DVD+R Verbatim, ale tych nowych Esperanza już nie czyta. Próbowałem znaleźć nowe sterowniki, ale bez skutku. Usunąłem naped w menadżerze urządeń i zresetowałem kompa, ale nie pomogło. BIOS normalnie widzi naped. Mam nadzieje, że w miare jasno opisałem tą sytuacje. Pomożecie? Ostatnio zmieniany przez Mistrzunio : 28.12.2008 o godz. 18:01 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pomożemy! Przejść się po znajomych sprawdzając u którego uda się przeczytać te płytki. Przekopiować je wtedy na porządne nośniki...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
La esperanza es el pan de los pobres. Hiszpański
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.03.2009
![]() |
Nagrywarka Optiarc DVD-RW AD7170A --Dzwny Problem
Witam. Mam takie oto pytanie. Mianowicie posiadam w.w nagrywarke i ona wcale nie chce mi czytac plyt DVD oraz ich nagrywac( nie dotyczy plyt CD). Dowiedzialem sie ze moze to byc przyczyna laseu , zakurzenia nagrywarki albo starego firmweru. Nagrywarka zostala wyczyszona oraz zostal wgrany nowy firmware 1.02 ---> na 1.05 odpowiednim programem. Czym to moze byc spowodaowane?? Dodam teraz mala ciekawostke. Posiadam widnowsa na plytce DVD, normalnie w windowsie nie odczytuje mi plytki ( to samo po licznych formatach oraz zmianie systemu na viste ) i co ciekawe kiedy wkladam plytke do napedu to w biosie ( przy probie instalacji systemu odczytuje mi ta plytke bez najmniejszych problemow , pieknie ja botujac ) .Poszperalem juz troszke w sieci apropo mojego problemu i niestety nic nie znalazlem. Z gory dziekuje za pomoc.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
![]() |
Jeżeli był juz podobny temat to prosze o link.Z gory dziekuje za fatyge.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
|
|
|
|
#12 |
|
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Podstawowa sprawa: postaraj się podpiąć nagrywarkę do innego komputera i sprawdź, czy wszystko jest ok (najlepiej za pomocą tego samego kabla). Daj znać.
|
|
|
#13 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nagrywarka była podlaczana do innego kompa i dzieje sie to samo ( na tym samym kablu ) wciaz odczytuje tylko plytki DVD tak jak mowilem w w.w poscie. To jest dziwne naprawde..
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
To normalny objaw padu lasera. I juz podaje swoja teorie: -dlugosc swiatla do odczytu DVD i CD, sa rozne (rozne lasery) Laser do DVD dziala sprawnie, CD nie - to sie zdarza. To, ze plyta CD bootuje, tez niczym nadzwyczajnym nie jest, zapewnie sygnal z lasera jest na tyle dobry, ze odczytuje plyte nie bedac sam niczym obciazony. Przy pracy systemu juz nie dziala. To dziwnie brzmi, ale ta moja teoria jakos mi sie sprawdzala w praktyce. Ps: w linkach bylo o padach lasera zarowno DVD jak i CD. I o to mi chodzilo.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Nowy na forum
![]() |
Twoja teoria daje troszke do myslenia ( wiem na jakiej zasadzie dziala nagrywarka) dlatego co do Twojej opini "zapewnie sygnal z lasera jest na tyle dobry, ze odczytuje plyte nie bedac sam niczym obciazony" bym sie zastanawial,aczkoliwk moze byc w tym troche racji.
W moim przypadku jest odwrotnie DVD ( botowanie tak - system nie ) , CD sprawie chodzi. nagrywarka byla w serwisie 3 razy , juz nie mam sily jej znowu wysylac, chetnie bym wzial mlotek i uderzrl raz a porzadnie ( moze wtedy zadziala ). Poczekam jeszcze na opinie innych uzytkownikow.Moze ktos cos wycudowal i smiga.
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Optiarc Sony AD-5200\7200\7203 A\S | VIZZARD | Napędy optyczne DVD | 183 | 24.03.2017 22:41 |
| [Mini Test] Sony Optiarc AD-5240S firmware 1.03 | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 0 | 18.04.2015 15:34 |
| Sony Optiarc BD-5740H - warto, nie warto...? | tila11 | Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD | 8 | 14.12.2011 11:11 |
| SONY Optiarc AD-7543A slim POMOC | popek9 | Napędy optyczne DVD | 8 | 13.12.2007 03:04 |
| Nowa Spóła :D joint venture Sony NEC Optiarc | mensir67pl | Napędy optyczne DVD | 9 | 04.09.2006 20:02 |