![]() |
Hmm, ku przestrodze? :)
|
@SEKU
ad1. Musiałem coś kupić z LabelFlash, więc dużego wyboru nie ma, a gwarancji nie chciałem utracić w przypadku Pionka. ad2. To są ostatki sprzed kilku lat. Na nich testuję etykiety LF. Natomiast dane nagrywam już na lepszych płytach. ad3. To są ino testy. Przecież mogę testować i umieszczać zrzuty, czy tu może jakiś zakaz jest? I tak według mnie ten model jest jednym z lepszych ze stajni Nec'a, a na dodatek posiada LF bez utraty gwarancji - a o to mi chodziło. I teraz według moich kryterium co miałem wybrać Waszym zdaniem? |
bez urazy ale to moja opinania ;) każdy pali na czym chce :D
|
A kto powiedział, że to mój jedyny napęd? :D
|
Nagrywarka Optiarc 7201s ATA [problem z płytami DL]
Witam!
Mam nadzieję, że znajdę na tym forum jakąś odpowiedź która mnie nakieruje w jakimś "właściwym" kierunku. Zakupiłem sobie płyty dwuwarstwowe TDK DVD+R DL Pierwszy problem jaki napotkałem to na 5 płyt jakie wsadziłem *odczytało mi jedynie jedną *(odczytało w sensie, że można było coś nagrać) Resztę płyt z opakowania nie jest wstanie nawet z czytać, aby pokazało, że płyta jest czysta. Wykorzystałem tą jedną odczytaną płytę, ale prawie przy samym końcu pokazało mi, że operacja została przerwana, a co za tym idzie - płyta w kosz. Postanowiłem poszukać na stronie CD Info nowszej wer. biosu do nagrywarki Optiarc 7201s ATA i wgrałem najnowszy bios jaki był. Nie to nie dało. Myślę, że może wgram przedostatnią wer. biosu, ale również efekt jest ten sam. Nie podejrzewam, że jest to wina płyty, bo bardzo dawno temu miałem inną i również nagranie nie doszło do finału. - co można jeszcze zrobić, aby sprawdzić, co i jak? |
Jeżeli jest problem z zobaczeniem tych płyt DL to albo kończy się laser czego zazwyczaj właśnie kłopoty z DL są początkiem albo płyty są tak marnej jakości że napęd nie nagra ich.Jeżeli jest tam podkład RITEK S04 to nic nie zrobisz
http://forum.cdrinfo.pl/f28/maxell-d...4-066-a-91967/ Jedynie płyty Verbatim DVD+R DL jeszcze trzymają podstawowy standard i takie przetestuj:) |
Ilość załączników: 1
Udało mi się jeszcze jedną płytę znaleźć którą nagrywarka odczytała.
Nie znam się za bardzo na danych, ale po sprawdzeniu, co w płycie siedzi wyszło coś takiego: - załącznik Udało mi się właśnie sprawdzić płyty na laptopie który jest nie pierwszej świeżości :) płyty które nie wchodziły na nagrywarce z laptopa są odczytywane. Zaraz zobaczę czy da się coś nagrać. Czyli na to wychodzi, że raczej w 99% będzie to wina lasera jak kolega pisał... |
Płyty są od MBI India i raczej sprawny napęd nie powinien mieć problemu z ich nagraniem:)
Można spróbować przeczyścić optykę w napędzie, http://forum.cdrinfo.pl/f45/rozmonto...ycznego-63481/ |
Cytat:
Postaram się jeszcze dziś oczyścić laser w nagrywarce... zgodnie z instrukcją. Pozdrawiam! |
Zbyt wiele sobie nie obiecuj, ale próbuj :)
Wypróbuj różne płytki, czasem nagrywarki bywają wybredne, może znajdziesz takie co pójdą na niej. Jednak zacznij od verbatima +DL, to taki ciągle wyznacznik standardu. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Konstrukcja iście diaboliczna :haha: Do laseru jako tak nie ma dostępu. Laser umiejscowiony na boku - 1, a odbicie idzie przez szkiełko 2 :rotfl: Przedmuchałem ile się w płucach i szczerze jakaś poprawa jest :) Najwięcej było w środku - szuflady, bo wyleciało parę "kotów" Teraz sytuacja jest taka, że po wsadzeniu i braku reakcji daję jeszcze raz do odczytania (otwarcie i zamknięcie) i odczytuje. Próbuje teraz coś nagrać na najniższej prędkości... zobaczymy, co i jak za parę min. A jak to jest teraz z nowymi czytnikami? Czy to nagrywarka DVD czy też nagrywarki BD? - też są problemy z odczytywaniem niektórych płyt czy jest to jedyna dolegliwość starczych sprzętów? Wieści z ostatniej chwili. Stanęło jak mnie oczy nie mylą w środku nagrywania. Zgrzyt, szum w nagrywarce i bum: 15:26:22: Przygotowuję 15:26:22: Analiza ścieżek 15:26:22: Analiza ścieżek zakończona sukcesem 15:26:22: Przygotowywanie zakończone sukcesem 15:26:22: Nagrywam z prędkością 4.0x w trybie track at once. Nagrywanie DVD zostanie ukończone. 15:26:22: Pre-buforowanie danych... 15:26:23: Pre-buforowanie danych zakończone. 15:26:31: Nagrywanie DVD 15:26:31: Nagrywam ścieżkę 1 o długości: 7 392 MB 15:38:57: Nie można nagrać w urządzeniu 15:38:57: Przeciętna szybkość zapisu: 36933120 KB/s lub 26666.5x. 15:38:57: Nagrywanie DVD zakończone 15:38:57: Nagrywanie DVD nieudane Jakieś pomysły? Czy to chodzi, że sobie nie radzi mój sprzęt z przejściem na drugą warstwę płyty?... czy to błędny tok myślenia. |
Ilość załączników: 3
Napędy tej serii dość nieźle nagrywają ten nośnik -albo napęd umiera albo partia płyt wadliwa -ale wydaje mi się że przejście na drugą warstwę robi problem więc stawiam na napęd ale osobiście sprawdziłbym Verbatima DVD+R DL MKM 003
http://forum.cdrinfo.pl/f28/verbatim...m-003-a-90748/ Scany z sieci dla nośnika MBI DL:) Załącznik 61290 Załącznik 61291 Załącznik 61292 |
HP DVD+R DL od CMC Made In Taiwan
Optiarc AD-7203A Fw. 1.09 ImgBurn 2.5.8.0 Speed: x4 HP DVD+R DL od CMC |
TDK DVD+R x8
MBIPG101 R04 (000) Optiarc AD-7203A Fw. 1.09 ImgBurn 2.5.8.0 Speed: x4 TDK DVD+R x8 HP CD-R 700 MB od CMC Made In Taiwan Optiarc AD-7203A Fw. 1.09 ImgBurn 2.5.8.0 Speed: x8 HP CD-R 700 MB |
PlexDisc DVD-R Printable Termal
MID: OPTODISCR016 Optiarc AD-7203A Fw.: 1.09 Opti Drive Control Speed: x4 PlexDisc DVD-R Printable Termal |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:07. |