Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Overburning DVD - a jednak możliwe (https://forum.cdrinfo.pl/f15/overburning-dvd-jednak-mozliwe-53137/)

raven66 12.01.2006 11:22

Przepraszam, jeśli odkopuję stary temat, o którym już pewnie wszyscy wiedzą, że nie działa - jeśli tak, to mój błąd, ale bardzo dawno nie czytałem nic "technicznego" na tym forum.

Wracam do tematu, bo wczoraj próbowałem zmieścić na płytę 4483MB - konkretnie odcinki serialu. Niby tyle samo co ma płyta, ale...

Wypalam w Nero7, palnik to LiteOn 1653 (przeflashowany na Soniaka), rolę płytki odgrywał Verbatim DVD+R 16x. Wypalanie było robione z prędkością 4X.

Przy próbie nagrania dostałem komunikat:
Rozmiar płytki: 4483
Rozmiar kompilacji: 4483
Nadpalić?

Wybrałem tak, wszystko było OK, dopóki nagrywanie nie doszło do końcowej partii. Zapis się wykrzaczył, coś tam napisał (ale nie pamiętam co). Płytka da się odczytać, ale oprócz końcowego odcinka i napisów (które miały być nagrane na płycie PO ostatnim odcinku).

Więc jak to jest z tym overburningiem? Jest czy go nie ma?

VIZZARD 25.06.2005 21:48

Cytat:

Napisany przez NicoNek
na litku 1673s tez nadpalilem do 4536 mb i to na DVD-RW
wprawdzie wyskoczyl komunikat ze wypalanie zakonczone niepowodzeniam ale na stacjonarnym dvd plutka poszla i film da sie ogladac (nagralem 13 odcinków serialu)

No to jak wyskoczyło niepowodzenie - to chyba sukces :jupi:

Z tego wynika ... :D

NicoNek 25.06.2005 15:58

na litku 1673s tez nadpalilem do 4536 mb i to na DVD-RW
wprawdzie wyskoczyl komunikat ze wypalanie zakonczone niepowodzeniam ale na stacjonarnym dvd plutka poszla i film da sie ogladac (nagralem 13 odcinków serialu)

sonon 13.06.2005 15:42

Ilość załączników: 1
Kolejna nagrana za Overburningiem płytka DVD. Tym razem jest to Platinum DVD+R x8 palony x4. Nagrałem na nią 4597MB, a więc o 114MB ponad normę.

Jak widać brak pogorszenia jakości na końcu. Płytka bez problemu została w całości odczytana nie tylko przez Plexa ale i przez NEC-a 2500A.

VIZZARD 12.06.2005 12:18

Cytat:

Napisany przez ed hunter
zakładamy kapelę Gospel? :>

Dlaczego nie?

Teksty chyba dobre, co? :czytaj:

:czar:

ed hunter 12.06.2005 08:06

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Alleluja!

Alleluja! Alleluja! Alleluja!

Alleluja! Alleluja!

Alleeeeeeluuuuuuuuuja!

:fala:

:jupi:

:sylwek:

:ognie:

zakładamy kapelę Gospel? :>

zaraz zapodam test, ale już nie nadpalania.

VIZZARD 12.06.2005 01:24

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jest .... jest.
max to 4.38GB x 1024 = 4485 MB.

:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...7&postcount=23
4640 MB / 1024 = 4.53 GB.

Różnica 0.15GB-153 MB

:)

Alleluja!

Alleluja! Alleluja! Alleluja!

Alleluja! Alleluja!

Alleeeeeeluuuuuuuuuja!

:fala:

:jupi:

:sylwek:

:ognie:

janulek 12.06.2005 01:21

dzięki slawekj, myślę że przynajmniej część tych cudownych MB jest lipna :piwo:

slawekj 12.06.2005 01:10

Jest .... jest.
max to 4.38GB x 1024 = 4485 MB.

:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...7&postcount=23
4640 MB / 1024 = 4.53 GB.

Różnica 0.15GB-153 MB

:)

VIZZARD 12.06.2005 00:51

Cytat:

Napisany przez janulek
:piwo: własnie sprawdziłem ( dla dobra ogółu) ,że np Shrink bez łachy na płytkę gotów jest zapisać 4462 MB. Muszę sprawdzić jak się mają nasze dywagacje do bitów i bajtów, bo przynajmniej w kilku przypadkach dyskutujemy o sprawie której nie ma. Różne programy dlatego różnie podają wartość pojemności. Choć jest to ta sama wielkość tylko inaczej podana.

I tu leży pies pogrzebany!

Overburningu nie było, nie ma i nie będzie :nieee:

Reszta dzieje się tylko w waszych głowach :matrix:

janulek 12.06.2005 00:44

:piwo: własnie sprawdziłem ( dla dobra ogółu) ,że np Shrink bez łachy na płytkę gotów jest zapisać 4462 MB, a naprzykład Workshop "tylko 4400 MB, natomiast Nero chciało nadpalać 4550 MB, ale ja nie chciałem. Muszę sprawdzić jak się mają nasze dywagacje do bitów i bajtów, bo przynajmniej w kilku przypadkach dyskutujemy o sprawie której nie ma. Różne programy dlatego różnie podają wartość pojemności. Choć jest to ta sama wielkość tylko inaczej podana.

VIZZARD 12.06.2005 00:04

Cytat:

Napisany przez janulek
VIZZARD, myślę , że wszystkie plusy inne niż śmieciuchy bedą sie nadpalały. Ja używam wyłącznie minusów. Więc to że posiadam jakiegoś plusa niechcący a jest to akurat TDK i chcę go zmarnować w teście który i tak mnie nie dotyczy to chyba miło. Może komuś to pomoże w podjęciu decyzji - mieści się czy nie. Ciekaw jestem czy Ty jeżeli palisz na plusach czy masz w domu jakieś minusy? :piwo:

Pewnie, że mam "minusy" :taktak:

Moje ulubione: Czarne Mediastore :serdusz:

No i jest jeszcze kilka Memorexów i chyba nawet Maxell się znajdzie :>

BTW Czy ty chciałeś mnie podejść? ||

BTW2 Oczywiście to bardzo miło, że potrafisz się poświęcać dla testów

Zwłaszcza, że nie robisz tego dla siebie :nie:

Tylko dla nas wszystkich :taktak:

:mruga:

Acha!

Jak by co to oczywiście zaraz zrobię screenshoty tych DVD-R :czytaj:

sonon 11.06.2005 23:56

Cytat:

Napisany przez janulek
Wynik testu -4480 MB, czyli 100 MB więcej niż nominalnie.

A u mnie wszystkie "plusy" bez nadpalania mają pojemność 4483MB. ||

janulek 11.06.2005 23:50

olśnienie

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli :O
Kurde, ja się chyba nie załapałem :nieee:
^_^
BTW Czyli chyba jednak ten lepszy prąd :taktak:
LUDZIE !!!!!!!!!!!
Co się dzieje ?????????
Na Litku 812/832 przepalają sie tylko TDK :O
Na BenQ Verbatimy DVD+R dają się nagrywać wielokrotnie! :wow:

VIZZARD, myślę , że wszystkie plusy inne niż śmieciuchy bedą sie nadpalały. Ja używam wyłącznie minusów. Więc to że posiadam jakiegoś plusa niechcący a jest to akurat TDK i chcę go zmarnować w teście który i tak mnie nie dotyczy to chyba miło. Może komuś to pomoże w podjęciu decyzji - mieści się czy nie. Ciekaw jestem czy Ty jeżeli palisz na plusach czy masz w domu jakieś minusy? :piwo:

janulek 11.06.2005 23:33

Yarozelsky, czytaj ze zrozumieniem, choć być może to co napisałem było skrótem myślowym. I nie załapałeś. Nawiązałem do postu guzio85, chodziło o to ,że mój litek w przypadku płyt DVD minus R nie obsługuje nadpalania, a ja wyłącznie na takich palę. Dla Twojej info podaję, że litek 832s pali plusy, minusy i jest DL.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:35.