Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.01.2005, 11:08   #1
GrzesD
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.10.2004
GrzesD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
HELP! LiteOn SOHW-1653S

Ludzie, pomóżcie, bo ja już nerwowo tego nie wytrzymam! Mam od dwóch tygodni tego głupiego LiteOn'a, zrobiłem upgrade do najnowszego firmware'u i jak do tej pory nagrywałem jedynie płytki DVD+RW Verbatima. Działało bez zarzutu (pomijając zmulanie kompa przy prędkości 4x - nie szło nawet myszką ruszyć, a DMA mam odpalone, komp Sempron 2600+ i 512 DDR). Kupiłem 50 sztuk Esperanza, facet mówił na Allegro, że płytki pierwsza klasa. U kumpla na laptopie nagrywa bez problemu te płytki i chodzą ładnie. A u mnie? Proszę bardzo:

Pomóżcie, bo naprawdę jestem w kropce i na krawędzi załamki! Jak płyty za kijowe, to znaczy, że nagrywarka denna i pójdę wymienić albo po prostu kupić nową :-( Nie chcę badziewiastej nagrywarki, która mi połowy płyt nie wyczyta, bo jej się po prostu nie chce :-( :-( :-(
GrzesD jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.01.2005, 11:18   #2
gajowy11
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.01.2005
gajowy11 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja kupiłem 1653S i jestem bardzo zadowolony.W testach tej nagrywarki najlepiej wypad ly płyty PLATINUM PLUS.Kupiłem nawet płyty w markecie po 1.29 firmy BLUE POP DVD-R x4 przegrywa bez zarzutów i bez błędów.Mój komp 1G procek celeron i podczas nagrywania procesor zużywa 40%.Na esperanza było podczas testów najwięcej błędów.Nie wymieniaj jej tylko kup inne płyty.Gajowy.
gajowy11 jest offline  
Stary 11.01.2005, 11:33   #3
mckalyka
AQQ 3148978

Data rejestracji: 05.01.2005
mckalyka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tel Litek ma to do siebie że nie nagrywa na badziewskich płytach typu AXE i Esperazna. Aktualizacja firmowego biosu tu nie pomoże, musisz wgrać nieco zmodyfikowany. Poszukaj dokładnie na forum gdzieś jest opis jak to zrobić ale nie pamiętam gdzie. Powodzenia
mckalyka jest offline  
Stary 11.01.2005, 14:43   #4
GrzesD
Nowy na forum

No i klapa... próbowałem czegoś szukać. Wgrałem BIOS Oki (czy jakoś tak) za pomocą IntFlash'a i nadal to samo. Potem znalazłem (także na forum) link do jakiejś zagranicznej stronki - tam były BIOSy CS09_patched_cf i jeszcze CS09_unscrambled - wgrałem ten pierwszy (pokazało oryginalny programik LiteOn'a do update'u i update z CS09 do CS09). Nero InfoTool pokazuje ten sam BIOS z 14.12.2004 i nic. Płytki dalej nie idą - ten sam błąd :-( Nie chcę narazie innych, bo kupiłem tych 50 i co? Na śmieci? Szkoda mi trochę pieniędzy - już prędzej bym nagrywarkę wymienił na gorszą, ale żeby czytał... znowu od modelu 1633 nie chcę wrzucać, bo w razie pojawienia się oficjalnego BIOSu LiteOn'a, na którym by wszystko działało - zapewne ja bym sobie nie poradził z upgradem (bo podobno pokazuje, że nie ten BIOS do tej nagrywarki, bo myśli, że to jest starsza)... natomiast chciałbym bardzo pobrać plik od Gareona ale żaden link nie działa :-( może ten BIOS zadziała i w końcu coś się ruszy? :-( Może macie jakieś namiary, które działają albo podajcie mi proszę instrukcję, która na 100% zadziała i nie będzie na tyle skomplikowana, żeby samemu edytować BIOS? :-( Bardzo proszę :-( I przepraszam, że zawracam głowę w nowym poście, ale przeszukałem CAŁE forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi... :-(
GrzesD jest offline  
Stary 11.01.2005, 15:38   #5
mckalyka
AQQ 3148978

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=45458

badnij to. może ci pomoże, ja osobiście miałem ten sam problem wgrałem CS09 i nagrywa na tanich płytkach typu omega za 1.2zł na esperkach nie próbowałe bo wszystkie wcześniej sprzedałem.
mckalyka jest offline  
Stary 11.01.2005, 16:26   #6
GrzesD
Nowy na forum

:-( nie potrafię tego zrobić :-( Szukałem w internecie tego 'Media Code Speed Editor' i nie ma... znalazłem jedynie 'Media Code Identifier', ale tam nawet nie identyfikuje Esperanzy :-( Poza tym mam plik *.exe otworzyć i zedytować? Ja bym potrzebował gotowego BIOSu jako EXE albo jako plik do jakiegoś programu i jasne informacje jak to zrobić :-( Nie chcę eksperymentować, bo jak mi nagrywarka siądzie, to 300 zł. w plecy :-(
GrzesD jest offline  
Stary 11.01.2005, 17:11   #7
bartezjusz
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.12.2003
bartezjusz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mckalyka
Tel Litek ma to do siebie że nie nagrywa na badziewskich płytach typu AXE i Esperazna. Aktualizacja firmowego biosu tu nie pomoże, musisz wgrać nieco zmodyfikowany. Poszukaj dokładnie na forum gdzieś jest opis jak to zrobić ale nie pamiętam gdzie. Powodzenia
co Ty chłopie pier.......

AXE to bardzo dobre nosniki - atip Moser Bear India - ja i wszyscy znajomi mielą tego setki i nikt nie narzeka
bartezjusz jest offline  
Stary 15.01.2005, 17:13   #8
GUMI70
wierzę w intela i nokię

Data rejestracji: 17.02.2004
GUMI70 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja mam tą nagrywarkę tydzień. bios zflashowany ze strony producenta. wysmażyłem już 30 esperanz i nie wykrzaczyło mi żadnej. miałem mały problem na początku bo mi buraczyło wszystkie płyty-krzyczało " błąd komunikacji" ale jak odpiąłem napęd DVD hitachi z tej samej taśmy to było dobrze i ładnie paliło. no więc przeinstalowałem system i teraz wszystko jest ok. napęd DVD i nagrywarka na jednej taśmie i jest ok.pali hawki esperanzy i memorexy-innych nie próbowałem.
Stary 15.01.2005, 17:31   #9
mckalyka
AQQ 3148978

Cytat:
Napisany przez bartezjusz
co Ty chłopie pier.......

AXE to bardzo dobre nosniki - atip Moser Bear India - ja i wszyscy znajomi mielą tego setki i nikt nie narzeka
Jak co pier.... kupiłem 20 takich i sie je moge teraz w dupę wsadzić bo ich nawet nagrywara niechce ruszyć. To są najtańsze płytki jakie można dostać na giełdzie. Badziewie i tyle.
mckalyka jest offline  
Stary 23.01.2005, 22:17   #10
GrzesD
Nowy na forum

Jakoś mi się udało metodą prób i błędów... ale kilka dni mi to zajęło :-( Nawet do LiteOn'a napisałem skargę! Odpisali, że nowy BIOS jest w trakcie przygotowywania... dzięki wszystkim!
GrzesD jest offline  
Stary 24.01.2005, 09:08   #11
Tomi20
Bywalec

Tomi20 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wg mnie dales sie zrobic w baloan z plytami esperanza poniewaz ten model nagrywarki ne nagrywa najlepiej na tym badziewie.

Choler** dlaczego sa tacy co inwestuja w takie nosniki kiedy mozna poczytac pare wontkow na forum, a watki ciagna sie od grudnia na temat tej nagrywarki i nagrywania na plytach verbatim , platinum (wg mnie najlepiej sie spisuja +R platinum) i innych bezmarkowych jak esperanza.
Moze i CD-R esperanza sa OK ale na DVD ta firma dala dup* po calej dlugosci albo nagrywarka z niedopracowanym biosem.

Ludzie zacznijcie nagrywac na NORMALNYCH NOSNIKACH lepszej jakosci to o 100% bedziecie miec mniej problemow z wypalaniem plyt DVD.

MOderator! mam dosyc czytania postow typu (mysle ze innym tez sie juz uprzykszylo): Mam nagrywarke LiteOn 1653 i nie nagrywa mi na ESPERANZACH, co robic -ratujcie kupilem ich 50 sztuk.
Tomi20 jest offline  
Stary 24.01.2005, 11:00   #12
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@GrzesD

Jeżeli jesteś tak zdesperowany

To wgraj sobie bios od 1633 STĄD - ten z załącznika

Po prostu ściągnij, rozpakuj i uruchom

Jeżeli dalej będzie nie tak - zawsze możesz powrócić do biosów z 1653

Bios BS0R ma pozytywne opinie

A ty - nie masz nic do stracenia

Poza tym Esperanzy trafiają się lepsze i gorsze

Ale do Litka raczej nie są najlepszym wyborem

Zbyt dużo przypadkowości

W przyklejonym temacie o Nośnikach poszukaj sobie

Co Litki lubią najbardziej i na tym nagrywaj

A z biosem spróbuj i daj znać

VIZZARD jest offline  
Stary 30.01.2005, 12:39   #13
mark3k
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.05.2004
mark3k w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ludzie dlaczego uparliście się na ten BADZIEW ESPERAZA. O tym ze to gniot wszyscy wiedzą juz od dawna i jak do tej pory nic na lepiej się nie zmieniło.
Pozdrawiam.
Marek
mark3k jest offline  
Stary 02.02.2005, 21:47   #14
lobo80
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.02.2005
lobo80 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam dokładnie ten sam problem z tą różnicą że wcześniej nagrywałem na tych samych płytach (Esperanza) i nie było problemów Jeśli ktoś zna jakąś sztuczkę jak to naprawić to H.E.L.P.
lobo80 jest offline  
Stary 02.02.2005, 22:12   #15
tytusdezoo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mark3k
Ludzie dlaczego uparliście się na ten BADZIEW ESPERAZA. O tym ze to gniot wszyscy wiedzą juz od dawna i jak do tej pory nic na lepiej się nie zmieniło.
Pozdrawiam.
Marek
Może i płyty są słabe ale w parze z tą nagrywarką to całkowita klapa.
Na takich płytach to dobrze palą NECi i Pioneery czasami BENQ inne raczej mają zawsze problemy a w szczególności LITEON.

Twoje uprawnienia: