Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Plextor PX-704\708\712 A\UF (https://forum.cdrinfo.pl/f15/plextor-px-704-708-712-uf-27683/)

picasso_p 02.03.2004 06:18

Cytat:

Napisany przez katjar
U kolegi nagrywarka zdaje sie działać dobrze, ale po nagraniu 6 CD nie można być tego pewnym na 100%. Poza tym, co mogło by być uszkodzone w moim kompie, żeby tylko nagrywarka by nie działała?

O CDR nie wspominałem bo nie mam z nimi kłopotu.PALi wszystko bez problemu.Oczywiście wypalam z prędkością x16 bo przy tej prędkości CDRki są dobrze wypalone a różnica zaoszczędzonego czasu miedzy wiekszą predkością jes niewielka i niewarta wspomnienia.

Pozdrawiam

katjar 29.02.2004 20:40

U kolegi nagrywarka zdaje sie działać dobrze, ale po nagraniu 6 CD nie można być tego pewnym na 100%. Poza tym, co mogło by być uszkodzone w moim kompie, żeby tylko nagrywarka by nie działała?

katjar 29.02.2004 15:29

Tak, ale wiekszośc moich problemów dotyczy płyt CD-R. Raz tylko DVD-R x2,4 Philipsa sie wyłożył, a 3 razy płyta DVD-R AXE x4, ale tej to sie wcale nie dziwie. Pierwszą płytkę AXE udało mi się nagrać z prędkością x4 i jest 100% good. Potem dokupiłem 5 takich płytek i tylko 2 sie wypaliły dobrze. I tak wszystkie poszł do kosza, bo nie mam do niech zaufania. Wcześniej problemy pojawiałey się także na płytkach CD-R Verbatim nagranych z prędkością x16.

Zaraz jadę do kolegi przetestować wypalarke na innym kompie.

picasso_p 29.02.2004 14:25

Szkoda że firma Plextor jest taka ociężała z nowymi Firmwarami updejtującymi nowe nośniki.

picasso_p 29.02.2004 14:04

ta sama wina leży po stronie płytek , jesli bedzię błąd bufforu i to co pisałeś o DAO , jak wiesz każdy DVD-+R(W) ma Media Code , i tak na Plextorku chodzą Esperanzy z kodem AN31 i AML(i to co pisałem jakość nagrania jest dobra tylko przy x2).Z tego co wiem są jeszcze z kodem Prinko i TDK. Wiecej na ten temat www.dvdrhelp.com tam masz media cody wiekszosci dvdr na rynku.Sprawdz jak się nagra na Prinko lub Ricoh , TDK , Verbatim jesli wypali dobrze na nich to już masz przyczyne , tanie dvderki.

picasso_p 29.02.2004 13:37

Plextor PX-708A

jeśli wyskakuje ci No Seek Complete jest to wina płytek , mam to samo. Znowu przy tanich DVD-R Esperanza nagrywa x4 z błedem a DVD+R Eseranza psuje przy 70-80% (staraj się nagrywać Esperanzy x2 daje to wtedy gwarancje dobrego wypalenia) , niestety te płytki to tani szajs , dotyczy się to też DVD+R Esperanza tu nie pomaga nagranie nawet x2 , kaszani sie przy 70-80%.Mam też Plextorka 708 v1.04 i nie nażekam na niego , jak dla mnie był wart moich pieniędzy. Nie ma problemów z Princo , Ricoh , Ritek ,TDK , Verbatim.Zresztą na stronie Plextora jest podane z jakimi DVD-+R(W) jest 100% zgodny.

alstor_serwis 27.02.2004 10:18

Witam,
Sprawdź to w innym komputerze jeżeli objaw będzie się powtarzał wysyłaj do serwisu .
Pozdrawiam
Tomek

mjq666 26.02.2004 16:19

cze

Moja rada jest taka: jezeli mozesz sprawdz nagrywarke w innym kompie, jezeli tam bedzie dzialo sie to samo to wtedy odeslij ja na serwis. Co do stwierdzenia: "Mogą powiedzieć, że napęd jest dobry i 50 zł strace" nie jest to takie proste, jezeli beda utrzymywali ze napad jest sprawny zazadaj ekspertyzy od niezaleznego rzeczoznawcy.

pozdro mjq

katjar 26.02.2004 14:29

Kolejna płyta dołączyła do kolekcji płyt testowych. Pierwsza próba nagrania, błąd "No seek complete". Druga próba nagrania powiodła się bez błędnie. Natomast napęd nie chciał jej odczytać. Pomógł tylko restart Windowsa. Może to po jego stronie leży wina??

katjar 26.02.2004 14:10

Paranoja. Płyta, która wczesniej nie chciała się nagrać, nagrała się za drugim razem. Przy próbie odczytu napęd mieli z 30 sek po czym płyta zaskakuje. Przy Surface Scan odczyt jest 99,9% good 0,1% damaged.

Kolejny test płyta zaskakuje od razu i jest 100% Good.

W między czasie wysłałem już "Zgłoszenie RMA dla napędów PLEXTOR" ale nie wiem czy wysyłać napęd. Mogą powiedzieć, że napęd jest dobry i 50 zł strace. Co robić??

katjar 26.02.2004 11:43

Kolejna płytka nagrana. Błąd podczas nagrywania. Płytka do kosza.

katjar 26.02.2004 11:22

Zapis na Plextor PX-708A

Witam

Pisałem już wcześniej odnośnie problemów z zapisem płyt CD-R.

Dzisiaj miałem taką sytuację.

Wypaliłem 2 płytki CD-R EMTECx52 z prędkością x40 i wszystko jest dobrze. W trakcie wypalania kolejnej, w połowie napęd mocno zwolnił. Zapis przebieg do końca dobrze. Niestety napęd nie widział tak nagranej płytki. Nie widział też kolejnej pustej płytki. Mój drugi napęd Asus52x24x52 odczytał tą nagraną płytkę bez większych problemów.

I co zrobiłem, zapytacie. Restart komputera. I okazuje się ze owa felerna płytka jest w 100% dobrze nagrana i kolejne też sie dobrze nagrywają. Podejrzewam jakiś zwis Plextora albo coś w tym rodzaju. Co o tym sądzicie?

I żeby nie było że piszę nie na to forum co trzeba, to wczoraj w trakcie nagrywanie płytki DVD+R Philips x2,4, Nero wywalił błąd, że nie może znaleść końca DAO. Wiem, że to bez sensu ale tak było napisane.

Konfiguracja
------------
procesor: Athlon 1,33 GHz
płyta główna stara jak świat: Asus A7V133
pamięć (sprawdzona): Samsung 384 MB
twardy: Seagate 120GB na Promise ATA100
2 nagrywarki na jednym kablu Plextor v1.04 - master, Asus v1.37 - slave. Wg mnie nie powinno to źle wpływać na proces nagrywania, dopóki Asus nie jest uzywany, a nie jest. Zreszta jak sa na osobnych kablach jest tak samo.
system: WinXp He z wszystkimi mozliwymi SP
DMA włączone
ASPI chociaż nie instalowałem, Nero InfoTool podaje ze mam v4.71
Nero 5.5.10.54
PowerDVD 5.0.0603

Michalak 30.11.2003 22:00

Cytat:

Napisany przez alstor_serwis
A do jakiej prędkości jest certyfikowana płyka DVD+RW ?
Pozdrawiam
Tomek

Jest to płytka TDK DVD+RW tyle, że na niej niema napisanej prędkości certyfikowanej, więc chyba jak się TDK nie chce chwalić to pewnie jest to 2.4 .

alstor_serwis 24.11.2003 11:15

Cytat:

Napisany przez Michalak
Mam pytanie związane z Plextorem,
czemu w NERO 5.5 jak chce nagrać DVD+RW to moge tylko nagrać z prędkością 2.4 a nie 4 ?

A do jakiej prędkości jest certyfikowana płyka DVD+RW ?
Pozdrawiam
Tomek

Michalak 22.11.2003 11:45

Mam pytanie związane z Plextorem,
czemu w NERO 5.5 jak chce nagrać DVD+RW to moge tylko nagrać z prędkością 2.4 a nie 4 ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:11.