Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Plextor PX-716A\SA (https://forum.cdrinfo.pl/f15/plextor-px-716a-sa-45016/)

Turboni 23.12.2004 20:31

jest nowy bios do 716 ale to wersja beta

@Bartez thx za info :)

wgralem go ale nie ma niestety jeszcze softu ktory zidentyfikuje ze palnik nagrywa DVD-R DL - nawet PlexTools nie wykrywa mozliwosci zapisu tych plytek.

trzeba czekac na oficjalny bios i na nowy PlexTools ktory pewnie pojawi sie z wprowadzeniem nowego biosu czyli w polowie stycznia:)

a zaraz kolejne testy :)

Turboni 23.12.2004 21:06

Ilość załączników: 1
kolejny TDK taki jak wczoraj.

teraz do palenia wylaczylem funkcje AutoStrategy

i wypale ja x8 :)

Załącznik 14319

pawelblu 23.12.2004 21:17

Cytat:

Napisany przez slawekj
Po co robić testy ?
Proszę kupić kilka płytek RW nagrać czyste a póżniej zrobić testy i porównać.
Ja to zrobiłem dziesiątki razy.
Za każdym następnym nagraniem i tu zaznaczam tym samym plikiem błędy są większe.
Więc jak to rozumieć ?.
Już pisałem odpowiednikiem każdego bitu są na płycie pity i landy. Ich ilość w zależności od objętości pliku jest taka sama (porównując te same pliki).
Dlatego w testach możemy tylko nagrywać ten sam plik.
Różnice w wynikach występują w wyniku istnienia ponad 100 parametrów, które mają wpływ na ostateczną jakość.
Czym więcej będziemy kasować i ponownie nagrywać mimo tego samego pliku ilość błędów będzie coraz większa. Aż przyjdzie taki moment, że płytka RW będzie do kosza.
Dlatego to ograniczenie w ilości kasowania płyt RW.

I dlatego w teście Write Transfer Rate Plextools ukazuje się odpowiedni komunikat. :taktak:

:)

Widze ze jednak artykuliku na ten temat nie ma - szkoda, szkoda.

Bo moim zdaniem te wnioski sa bez sensu. Wlasnie chodzi o to, jak bedzie sie zachowywala plyta po np. dziesiatym nagraniu, czyli jak poprzednie wypalenie pitow i landow wplynie na nagranie nastepnego cyklu. Testowac po pierwszym nagraniu to sobie mozna plytke R. Plytki RW sluza do (uwaga...) wielokrotnego nagrywania :wow:

Scanowanie pierwszego nagrania daje ocene uzytkowa plyty RW, wtedy gdy ktos NIGDY jej nie skasuje i NIGDY nie nagra po raz kolejny. Wtedy taki test ma sens, ale juz zakup plytki RW to tego typu nagrywania nie ma sensu.

Takze jakto mowia:

Prosba o testy plytek RW po skasowaniu, a nie po pierwszym nagraniu bo to nic o plytce RW nie mowi.

no i oczywiscie jak to mowia na koniec:

PS. A tych parametrow to jest tylko 100 a nie np. 1000 albo 1000000, a moze to na zasadzie kto da wiecej ?? W tej sprawie rowniez poprosilbym o jakis artukul ze specjalistycznego serwisu (najlepiej zagranicznego).

Turboni 23.12.2004 21:39

zdecydowanie wiecej bledow PIE ale zdecydowanie mniej bledow POE

zaraz test transferu z nero

Załącznik 14325

Turboni 23.12.2004 21:57

no i nero - test transferu

Załącznik 14330

androx 23.12.2004 22:08

Cytat:

Napisany przez Turboni
zdecydowanie wiecej bledow PIE ale zdecydowanie mniej bledow POE

zaraz test transferu z nero

Co to są za błędy POE?
Słyszałem o PI i to one są bardzo ważne a POE?
czy możesz to wyjaśnić?
A dlaczego nie ma u ciebie błędów PI

bart_3d 23.12.2004 22:26

POE - Parity Outer Errors
Jak sadze sa to bledy powstale, gdy naped nie jest w stanie skorygowac danych przy pomocy koddu PI.

Turboni 23.12.2004 22:34

dokladne wiadomosci o bledach i jakie sa normy to bede mial na dniach z firmy Alstor.

ale bledy PIE to tak na wzor bledow w KProbe - PI czyli max 280
a bledy POF to uszkodzenie mechanichne nosnika
a co do bledow POE to nie wiem :(

ale tak jak wyzej pisalem czekam na odpowiedz a oni czekaja tez na odpowiedz z fabryki Plexa

ale wiem jedna rzecz ze plyta perfekcyjnie nagrana powinna miec jak najnizsze PIE i zero (0) bledow POE i POF.

VIZZARD 23.12.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez slawekj
Po co robić testy ?
Proszę kupić kilka płytek RW nagrać czyste a póżniej zrobić testy i porównać.
Ja to zrobiłem dziesiątki razy.
Za każdym następnym nagraniem i tu zaznaczam tym samym plikiem błędy są większe.
Więc jak to rozumieć ?.
Już pisałem odpowiednikiem każdego bitu są na płycie pity i landy. Ich ilość w zależności od objętości pliku jest taka sama (porównując te same pliki).
Dlatego w testach możemy tylko nagrywać ten sam plik.
Różnice w wynikach występują w wyniku istnienia ponad 100 parametrów, które mają wpływ na ostateczną jakość.
Czym więcej będziemy kasować i ponownie nagrywać mimo tego samego pliku ilość błędów będzie coraz większa. Aż przyjdzie taki moment, że płytka RW będzie do kosza.
Dlatego to ograniczenie w ilości kasowania płyt RW.

I dlatego w teście Write Transfer Rate Plextools ukazuje się odpowiedni komunikat. :taktak:

No i się zaczęło ...

:spie:

Turboni 23.12.2004 22:54

i kolejne TDK takie samo - zaraz wypale x4 je

Turboni 23.12.2004 23:55

i wykres po wypaleniu w predkosci x4

Załącznik 14340

Turboni 24.12.2004 00:15

i test transferu w nero :)

zauwazylem jedna zaleznosc:

wplyw bledow FE na czystej plycie na ilosc bledow POE na nagranej plycie - widac to na ostatnich wykresach

a jeszcze jedno stwierdzam ze te plytki TDK chociaz sa x8 to trzeba je palic x4 to wtedy jest ok a wszystko powyzej to lipnie wyglada

Załącznik 14344

Turboni 24.12.2004 00:49

z ciekawosci zrobilem test w PlexTools scan orginalnej tloczonej plytki
oto wyniki

Załącznik 14346

Turboni 24.12.2004 01:09

no i tak z ciekawosci drugi orginal przeskanowany w PlexTools

Załącznik 14348

zorg 24.12.2004 01:46

tak przy okazji co to za film Laweczka ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:42.