Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 08.02.2012, 14:53   #1
Piospi
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.08.2010
Piospi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mulący napęd

Witam. Na początek przedstawię ogólnie swój problem z innego forum gdzie nie znalazłem odpowiedzi:

Wczoraj padł mi Seasonic X-750. Podaję na starcie swoją konfigurację: Asus Maximus III Formula, i5 760 4.2GHZ, GTX 480, Samsung F3 1TB, Vertex 2 100GB i 2x4GB G Skill ECO.

Teraz mam pytanie odnośnie problemu, który mnie nękał od samego początku. Problem dotyczy bardzo wolnych instalacji z płyt DVD różnych gier. Mało korzystam z napędu, bo służy mi tylko do instalacji gier. Windę mam na pendrive, a programy i stery ściągam zawsze najświeższe wersje z internetu.

Najlepszy przykład swojego problemu - chciałem po formacie zainstalować Battlefielda 3 i instalator pokazał mi, że będzie to trwać 4 godziny (wskazywał, że kilkaset kilobajtów miała prędkość instalacji). Pomyślałem sobie "WTF" i poszedłem spać. Wstaję rano, a on mi dopiero 40 procent zainstalował..

Zawsze gry mi się długo instalowały i powiem szczerze, że nawet na archaicznych komputerach napędy szybciej chodzą. Słyszałem taką teorię, że stuknięty od nowości był zasilacz i dlatego stąd problemy. To możliwe żeby on przyczyniał się do wolnych transferów poprzez gorsze zasilanie czy coś tam ? Czy może walnięte mam złącza na płycie głównej ?

W ustawieniach (jest to Maximus III Formula P55) nie widziałem takich ustawień, aby coś spowalniało. Dyski miałem zawsze na AHCI ze względu na swojego Vertexa 2.

Kiedyś testowałem benchmarkami dyski + napędy, ale niby wszystko jest "cacy". Jak może być cacy skoro instalacje trwają bardzo długo. Gry zawsze instalowałem z napędu Liteona na dysk SSD.

Co może być przyczyną ? Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Mam teraz nowy zasilacz i nic nie pomogło, jednak odkryłem że mój napęd pracuje w ATAPI (?) ?

Nie bardzo rozumiem skoro jest nagrywarką SATA...jak ustawić aby pracował na SATA ? Czy wszystko mam dobrze poustawiane ? Zdjęcie w załączniku.

Nagrywarka to oczywiście Liteon IHAS-24
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-18010982.jpg  
Piospi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Tagi
nagrywarka nie czyta, problemy z odczytem, wolny odczyt

Twoje uprawnienia: