Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.03.2005, 12:59   #31
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
I znowu mamy walke lg kontra benq kontra reszta swiata.Jak bedzie juz ten nowy cd-speedz obsluga neca, to kazdy bedzie wrzucal mase screenow, ale to i tak bez sensu, bo czy plytka sprawdzona na 4 napedach bedzie pokazywala identyczne bledy, raczej nie, ona nawet dwa razy sprawdzona na tym samym napedzie nie da takiego samego wyniku.
loki7777 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.03.2005, 13:01   #32
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez VANTWG
@sławek
możesz zrobić testy o które cię prosiłem??
obecnie jedynym dostępnym napędem umożliwoającym skanowanie jitter jest benq więc opieranie się na wykresach jitter nie ma sensu...dlaczego ?? ano dlatego że scany jitter płytki nagranej na benq zrobione na innym napędzie mogą już nie być takie różowe...zobacz scany z aopena płytki nagranej na LG...jakoś niespotkałem się ze skanem na poziomie 6% z benq...
Nie można zrobić testu na BenQ z pominięciem Jitter. Jest on robiony automatycznie mimo wyłączonej funkcji (pola) Jitter.
Bez czy z nim wynik jest ten sam.
Nie oceniam jakości i wyników na innych napędach.
Zgoda. Bedą różnice. Porównuje tylko testy na tym samym BenQ.
A metoda pomiaru i testu jest przeprowadzana z tym samym błędem.
Dlatego wyniki na BenQ można porównywać. I tak robię.

slawekj jest offline  
Stary 04.03.2005, 13:06   #33
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

Data rejestracji: 19.09.2003
VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
wyniki na benq ale nie z benq można porównywać......Chyba rozumiesz mnie....

I kilka szt. poza budą.
VANTWG jest offline  
Stary 04.03.2005, 13:29   #34
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez VANTWG
wyniki na benq ale nie z benq można porównywać......Chyba rozumiesz mnie....
Rozumiem (może nie...).
Testy płytek nagranych na różnych napędach można testować na określonym napędzie i porównywać wyniki testów wyłącznie robionych na tym samym napędzie.
Dlatego odnoszę się w ocenie do testów na BenQ niezależnie czy płytka jest nagrana na BenQ czy przykładowo na LG czy innym napędzie.
Pomiar jest dokonywany z tym samym błędem.

Nie mam nic do LG. Zapisuje naprawdę ładnie. Jednak jak są duże błędy Jitter przy większych prędkościach to należy to opisać.

Mam Nec'a 3500. Dlaczego na nim nie nagrywam ?
To prawda. Często płytki nagrywane są z mniejszymi błędami PI/PIF. Ale Jitter jest większy i nierównomierny. (Strefowe zmienne OPC).

slawekj jest offline  
Stary 04.03.2005, 13:36   #35
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
nie nie nie nagranych na benq i testowanych na benq nie możesz porównywać do nagranych na innych napędach a testowanych na benq, a to ze względu na to iż benq będzie lepiej czytał płytki nagrane przez siebie niż nagrane przez inne napędy.....a to już było udowodnione nie raz.

Porównanie płytki nagranej na benq i LG ale przetestowanej na np. liteonie ....wtedy tak

btw. ja też nie mam nic do benq, jedyne co mi w nim przeszadza to brak obsługi dvd-ram i to że niezwraca c2 przy odczycie (nie przy teście jakości) a to w przypadku ripowania audio nie jest plusem....

I kilka szt. poza budą.

Ostatnio zmieniany przez VANTWG : 04.03.2005 o godz. 13:47
VANTWG jest offline  
Stary 04.03.2005, 13:44   #36
xux84
BenQ DW1650

Data rejestracji: 24.05.2004
xux84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Rozumiem (może nie...).
Testy płytek nagranych na różnych napędach można testować na określonym napędzie i porównywać wyniki testów wyłącznie robionych na tym samym napędzie.
Dlatego odnoszę się w ocenie do testów na BenQ niezależnie czy płytka jest nagrana na BenQ czy przykładowo na LG czy innym napędzie.
Pomiar jest dokonywany z tym samym błędem.

Nie mam nic do LG. Zapisuje naprawdę ładnie. Jednak jak są duże błędy Jitter przy większych prędkościach to należy to opisać.

Mam Nec'a 3500. Dlaczego na nim nie nagrywam ?
To prawda. Często płytki nagrywane są z mniejszymi błędami PI/PIF. Ale Jitter jest większy i nierównomierny. (Strefowe zmienne OPC).

Slawek, a myslales kiedys po co to wszystko robisz? Ty nie nagrywasz plytek zeby cos na nie nagrac i kiedys tam pozniej to odtworzyc. Ty nagrywasz plytki zeby podziwiac potem ich wykresy...

Jaka jest roznica czy taka plytka padnie po 10 czy po 20 latach? przeciez wtedy juz nikt nie bedzie pamietal co to bylo dvd. i dawno przegrasz to wszystko na inne nosniki. Co za roznica czy ten nieszczesny jitter jest pare procentow wyzszy czy nizszy skoro i tak i tak plytki z benka i lg czytaja sie bez zajakniecia z max. predkoscia... I bede sie tak samo czytac za tydzien jak i za rok...

Stales sie niewolnikiem wykresow, niewolnikiem benka. To smutne, bo w ferworze walki zapomniales po co ludzie nagrywaja plytki...

I jeszcze taka refleksja: skoro uwazasz ze najrosadniejszym przepisem na dobrze wypalona plyte jest najpierw ja przeskanowac przed zapisem, a potem sprawdzic po zapisie, to jaki jest w ogole sens wypalania 16x, skoro i tak czas potrzebny na cala procedure wynosi ok. pol godziny jak nie wiecej. wtedy mozna sobie po prostu wypalic ta plytke 4x i olac wszelkie skany, bo i tak bedzie zawsze ok.
xux84 jest offline  
Stary 04.03.2005, 13:50   #37
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

a no i jeszcze jedna sprawa.....my na lg nie sprawdzamy płytek przed nagraniem i wybieramy te najlepszą do pokazania tylko wrzucamy w napęd to co pod ręką i palimy....

I kilka szt. poza budą.
VANTWG jest offline  
Stary 04.03.2005, 13:51   #38
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez VANTWG
nie nie nie nagranych na benq i testowanych na benq nie możesz porównywać do nagranych na innych napędach a testowanych na benq, a to ze względu na to iż benq będzie lepiej czytał płytki nagrane przez siebie niż nagrane przez inne napędy.....a to już było udowodnione nie raz.

Porównanie płytki nagranej na benq i LG ale przetestowanej na Liteonie....wtedy tak
To przegięcie...
Nagrane na różnych napędach i testowane na Litku lub BenQ. Zgoda.
Ale wyniki porównywane tylko z Litka lub BenQ.
Są inne parametry testowania na Litku a inne na Benku. I inna korekcja.
A więc pomiary i końcowy wynik (ocena) będą różne.
Test na Litku jest niepełny. Brak Jitter.

Mały przyklad:
Super szybki samochód. Dobra droga. (niski Jitter). Jedziemy na max.
Zła droga (wysoki Jitter). Już prędkość mniejsza mimo zapasu mocy.

I tak jest w napędach. Mimo dużego PI/PIF płytka zostanie przeczytana poprawnie dzięki korekcji.
Przy dużym Jitter a małych błędach PI/PIF płytka będzie się zacinała.
Mam doświadczenia z napędami LiteO'na.
Walczyłem o małe PI/PIF.
A jitter. Dzisiaj już wiem. Często przekracza 14%. Taka... prawda.

slawekj jest offline  
Stary 04.03.2005, 13:58   #39
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

niemoge już ........to powiedz mi dlaczego wskaźnik jitter nie ma wpływu na końcową ocene w nero?? czyżby fachowcy którzy napisali ten program wiedzieli mniej niż ty??

I kilka szt. poza budą.
VANTWG jest offline  
Stary 04.03.2005, 14:01   #40
xux84
BenQ DW1650

Data rejestracji: 24.05.2004
xux84 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez VANTWG
niemoge już ........to powiedz mi dlaczego wskaźnik jitter nie ma wpływu na końcową ocene w nero?? czyżby fachowcy którzy napisali ten program wiedzieli mniej niż ty??
Pewnie dlatego ze Ci fachowcy nie kupili sobie jeszcze BenQ...
xux84 jest offline  
Stary 04.03.2005, 14:07   #41
slawekj
Guru

Już napisałem. Napęd BenQ dla mnie jak każdy inny to sprawa przejściowa.
Jak będzie lepszy już go zamieniam.

Nero Disc Quality obniża ocenę za duże PI/PIF i Jitter.
Po każdym teście ukazuje się raport i błędy które są za wysokie zaznaczane są na czerwono.
Warto zwrócić na to uwagę.
Wiadomo wówczas jakie są dopuszczalne "dobre" błędy.
Jitter dobry max 12%.

slawekj jest offline  
Stary 04.03.2005, 14:31   #42
j@rek
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.02.2005
j@rek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nośnik DVD+R Sony (indeks x8) palony x12

Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-sonyx12.png   -x12-sony.png  
j@rek jest offline  
Stary 04.03.2005, 14:40   #43
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ale i tak najwazniejsze jest to ze plytka ma dzialac w posiadanej stacjonarce
u kolegi/kolezanki juz nie musi (takie zabezpieczenie)

P.S.
to moje zdanie
Stary 05.03.2005, 00:10   #44
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wtrace sie na plexie tez mozna sprawdzic beta/jitter

ale to co slawek piszesz poprostu mnie juz rozpierdala ile mozna pisac ze to ma tak byc i jest najlepiej jak jest tak bo inni maja inaczej i wtedy u nich jest zle a to u mnie jest super

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline  
Stary 05.03.2005, 00:33   #45
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

@Turboni
dobre podsumowanie....

I kilka szt. poza budą.
VANTWG jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: