![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.05.2009
![]() |
problem z DL w 216D i nie tylko
Problem leży sam nie wiem po której stronie i w jaki sposób go rozwikłać jest bynajmniej dla mnie trudny
Moj palnik to Pioniek 216D z fw 1.09 od nowosci. Palnik nagrywał przed formatem płyty DL czy to była Platynka od CMC MAG D02, Mint od RICOHJPND czy tez inne od Riteka. Niestety teraz po formacie z aktualnym ASPI od nero i Systemu oraz sterownikami nForce do płyty głównej jakoś mam same problemy. Kiedy zaczynam nagrywać i bufor odczytu jest już na 100 % nagrywanie jakby sie kończy tzn. nie idą % prędkość nagrywania jest 0x a czas nagrywania leci jak niby nic. Programu jaki uzywam do nagrywania obrazów (przeważnie gry to ImgBurn 2.5) a do zwykłych danych nero 6 Wracając do nagrywania DL...kiedy anuluje program (ImgBurn) pyta się czy chce anulować cały ten proces i potwierdzam. Później po jakiś 3minutach kiedy program nadal działa próbuje ponownie i oczywiscie wyskakuje żebym był cierpliwy ale ile tak mozna czekać 5-10minut?To stanowczo za długo moim zdaniem i postanawiam sprawdzić czy komputer w ogóle odpowiada. Wchodze czy to w jakies obrazy czy mp3 na dysku no i niestety jakby nie odpowiada tzn. nic się nie chce załączyć ale uwaga program IMGBurn nadal pokazuje czas nagrywania ;] Korzystając z menedżera urządzeń zakańczam proces ale co się okazuje? To nie skutkuje więc robię twardy reset. Podczas uruchamiania wchodze do Biosa i co widzę ? Brak nagrywarki ![]() Postanawiam nagrać ponownie i jest podobna sytuacja, że jedyna radą jest twardy reset i znowu brak palnika w biosie ;/ Dzisiaj zaobserwowałem dosyć dziwna sytuacje Podczas przełączenia kabla Sata w inne miejsce z 4 dostepnych po ponownym uruchomieniu PC tak jakby dysk się odłączył i załączył ponownie...pózniej zaś Bios nie wykrywał mi żadnego urządzenia czy to na master czy slave :/ Mój config CPU: AMD 5200+ 2.6 MOBO: Gigabyte GA-M56-S3 GPU: 8600GTS PSU: 350W nie markowy HDD: WD 80GB na IDE DVD-RW: Samsung SH-S182M SB 06 na jednej tasmie IDE z HDD Pioneer 216D/BK fw. 1.09 SATA II Poniżej przedstawiam wam jak wygląda u mnie sytuacja z kolejnością urządzeń oraz Bios; ![]() menedżer urządzeń wraz z kontrolerami. Podstawowy 1 ![]() Podstawowy 2 ![]() oraz 2 zakładka ![]() Dziwi mnie brak możliwości włączenie urządzenia w drugim podstawowym kanale IDE ;/ kiedyś jak już miałem Pionka wszystkie kanały IDE byly włączone tylko jakby teraz 2 odmawia. Kiedyś jakiś user na forum miał temat z pionkiem i ktoś inny napisał że UDMA 5 jako urządzenie główne jest przypisane Pionkowi ? Jeżeli tak to właśnie na ostatnim zdjęciu tj. Podstawowy kanał IDE drugi mam pionka ale właśnie nie ma możliwości właczenia tego urządzenia. Teraz aby moje twierdzenia zgadzały się chociaż z jedną tezą to byłby jakiś sukces ![]() Czy to wina ![]() 1.zasilacza który nie jest markowy 350 ale przy moim configu z obnizonym taktowaniem procesora (właczone AMD C'n'Q) komputer obecnie do przeglądania internetu oraz magazynowania danych z laptopa i nagrawaniu chyba nie potrzebuje aż tyle napięcia na lini 5V. 2. Sterowniki nVidi od mobo się gryzą z kontrolerami od windy 3. Palnik siada? Edit: Przed formatem nagrywałem DVD+R Verby i soniaki ![]() ![]() Czy jakość nośnika miałaby aż taki wpływ, że po resecie nie widać nagrywarki ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Kup porządne DL verbatima i nie powinienes miec problemów
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sterowniki nvidii już nie raz powodowały duże problemy z nagrywarkami.
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Jutro jeśli będą w sklepie na sztuki Verby z Singapuru po ~7zł to kupię
![]() Tylko Dlaczego na 3-ecim zdjeciu w użyciu urządzenia nie ma możliwości wyboru ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie wiem, ale na pewno nie zaszkodzi przepiąć tego samsunga na oddzielną taśmę, albo całkiem odpiąć, jeśli akurat nie masz kilku peelenów na drugą tasiemkę.
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Odpiąłem Samsunga z taśmy na której był podłączony razem z hdd.
Kupiłem Nośnik Verbatima DL z MID'em MKM003 i odpaliłem IMGBurn dałem żeby nagrywał 2.4x ustawiłem jeszcze typ księgowania dla swojego Napędu w zaawansowane i kliknąłem ok. Nagrało 2% i ![]() ![]() ![]() Oto screen z telef. bo paint nie reaguje zeby zapisać ![]() ![]() Jakieś pomysły ![]() Przed formatem HDD miałem podpiętego pod przejściówkę IDE na SATA II ale nie "chińską" tylko firmy Gigabyte ale przez nią pasek Windowsa ładował sie 22 razy a bez niej 11 ![]() Edit: Po 50minutach czekania reset i znowu brak Nagrywarki w Biosie Edit 2: Nie wiem czemu ale pokazuje mi na początku programu w Dzienniku taki tekst z ostrzeżeniem i nie bardzo wiem o co w nim chodzi: SPTD can have detrimental effect on drive performance ![]() Wywaliłem taśme IDE podpiąłem hdd za pomocą tej przejściówki zobaczymy ale narazie to czekam na jakies posty od was i sie wstrzymam na chwilę obecną z wypałami ![]() Ostatnio zmieniany przez Ryest : 01.09.2009 o godz. 12:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Może to coś z zasilaniem?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Guru
Data rejestracji: 26.09.2002
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Wyłaczyłem SPDT ale jak się pobawiłem w programie DVDInfo Pro tzn. posprawdzałem funkcje cos tam się przywiechło. Zrobiłem uruchom ponownie ale z menu start i nagrywarki w Biosie brak O_o Czyli raczej wyłączeniem STDP nic nie wskurałem :/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Zmieniłem program do nagrywania obrazów na PowerISO i pierwsza z brzegu płyta jaką miałem To zielony mint od Ricoha JPND03 i nagrało sie 4x w prawie 30minut
![]() ![]() Mam nadzieję że resztę płyt jakie zakupię uda mi sie wypalić ![]() Kiedyś wypalałem obrazy na UltraISO ![]() ![]() ![]() Dziwi mnie bardzo że w IMG mam problem ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wspomniany Mint nośnik za 2 -pln
ImgBurn [pioner]x4 wspomniany obraz..... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Ciekawe powiedzenia, cytaty, śmieszne stwierdzenia | andrzejj9 | Humor | 34 | 16.03.2019 15:39 |
Chuck Norris | Morris | Humor | 111 | 07.10.2018 02:42 |
IMPREZKA ON-LINE (tylko powyzej 18 lat) | Remix | Off topic | 37390 | 02.12.2011 17:07 |
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 12:59 |
Jak legalnie zarobic duzo kasy? | /||\aster | Off topic | 52 | 14.09.2003 00:51 |