Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.01.2005, 19:26   #1
yaszczy
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.01.2005
yaszczy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Problem z podłączeniem Benq 1620

Witam!
Po podłączeniu nagrywarki do komputera i wystartowaniu systemu kursor nieruchomieje i system zawiesza sie.Dzieje sie tak po każdym restarcie komputera do czasu kiedy odłączę nagrywarkę. Wtedy wszystko powraca do normalnego stanu. Mój sprzęt to Asus A7N8X Deluxe, Athlon 2600+XP,dysk WD 80GB, napęd DVD LG, Win XP+SP2, no i ta nieszczęsna nagrywarka Benq DW 1620
Próbowałem wszystkich(tak mi sie wydaje) konfiguracji podpinania nagrywarki do komputera. Razem z dykiem twardym, razem z napędem DVD, jako master i slave w tych konfiguracjach. Niestety za każdym razem system zawiesza sie po tym jak windows wyświetla komunikat o wykryciu nowego sprzętu.
Jeżeli to możliwe to proszę o pomoc.
Proszę o wyrozumialość to mój pierwszy post nie tylko na tym forum ale wogóle :zawstydz:
Aha jakby co to korzystalem z opcji szukaj hehe.
yaszczy jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.01.2005, 19:30   #2
maj3
Banned

Data rejestracji: 03.10.2004
maj3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zasilacz jaki
maj3 jest offline  
Stary 26.01.2005, 20:25   #3
yaszczy
Nowy na forum

Question

Mam zasilacz Deer DR-A400ATX, 400W oprócz katry graficznej(6800GT) i telewizyjnej nic nie jest podpięte więc myśle że zasilacz powinien podołać.Kurcze nie wiem co robić...
yaszczy jest offline  
Stary 26.01.2005, 20:54   #4
robi66
Bywalec

Data rejestracji: 05.03.2002
robi66 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
...ja wlasnie dzisiaj nabylem Benq 1620 i w tej chwili wlasnie mam ten sam problem (Epox rda+). Moim zdaniem i z tego co pamietam to konflikt z nForce. Zdaje sie ze problem zniknie po zmianie biosu w nagrywarce badz odinstalowaniu pakietu IDE SW z pakietu sterowników nVidii. Poki co normalnie podlaczony naped ustawilem w biosie komputera na "None" ...windows wtedy normalnie startuje i oczywiscie wykrywa sam naped ...choc jako ATAPI DVD a nie Benq. Teraz pewnie trzeba zmienic bios w nagrywarce.....

Robert

PS.
wlasnie zmienilem bios w nagrywarce i po klopocie. Poczytaj watek o Benq to znajdziesz instrukcje jak wgrac bios.

Ostatnio zmieniany przez robi66 : 26.01.2005 o godz. 21:10
robi66 jest offline  
Stary 26.01.2005, 21:15   #5
yaszczy
Nowy na forum

A na jaką wersję zmienileś? I jakim sposobem? Z tego co wiem to jest chyba ze trzy!
yaszczy jest offline  
Stary 26.01.2005, 21:44   #6
robi66
Bywalec

Cytat:
Napisany przez yaszczy
A na jaką wersję zmienileś? I jakim sposobem? Z tego co wiem to jest chyba ze trzy!
z tej strony :
http://dvdpro.club.st/firmware/BENQ_FW.htm

..pobralem windwflash.exe i biosy b7t9.cvt i oryginalny b7t9.exe
Wgralem (dla wskazanego wlasciwego napedu ATAPI DVD)za pomoca windwflasha bios b7t9.cvt ..i po zakonczeniu jego dzialania zrestartowalem komputer. Nastepnie odpalilem oryginalny bios czyli b7t9.exe (akceptujemy go pomimo uwagi ze jest starszy niz obecny) i po skonczeniu jego dzialania ponownie zrestartowalem kompa. Przywrocilem wlasciwe wykrywanie napedu przez bios komputera i wszystko dziala jak nalezy.

Robert
robi66 jest offline  
Stary 26.01.2005, 22:21   #7
yaszczy
Nowy na forum

No cóż po zmianie w biosie napędu na "none" i ponownum uruchomieniu komputera sytuacja powtórzyła sie(system zawiesił sie po chwili jak pojawiła sie chmurka z info o wykryciu nowego sprzętu) z tą różnicą że teraz wykrył nie napęd DVD ale CD-ROM! Więc odinstalowałem sterowniki IDE do nForce2.
Tym razem po restarcie kompuer zawieszał sie już w chwili ładowania się windows(i jeszcze przed pojawieniem sie pulpitu).Czarny ekran i tyle. Oczywiście po odłączeniu nagrywarki wszystko jest ok i komputer staruje prawidłowo.Proszę o jakiś sugestie!!!
Z góry dzieki!!!
yaszczy jest offline  
Stary 27.01.2005, 00:01   #8
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez yaszczy
No cóż po zmianie w biosie napędu na "none" i ponownum uruchomieniu komputera sytuacja powtórzyła sie(system zawiesił sie po chwili jak pojawiła sie chmurka z info o wykryciu nowego sprzętu) z tą różnicą że teraz wykrył nie napęd DVD ale CD-ROM! Więc odinstalowałem sterowniki IDE do nForce2.
Tym razem po restarcie kompuer zawieszał sie już w chwili ładowania się windows(i jeszcze przed pojawieniem sie pulpitu).Czarny ekran i tyle. Oczywiście po odłączeniu nagrywarki wszystko jest ok i komputer staruje prawidłowo.Proszę o jakiś sugestie!!!
Z góry dzieki!!!
Klasyka:

TU i TU

Koniecznie odinstalować IDE SW nVidii

Kabel IDE 80 żyłowy

Sprawdzić ustawienia urządzeń na zworkach (banał, a jednak)

W razie niepowodzeń - format c:

VIZZARD jest offline  
Stary 27.01.2005, 00:18   #9
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
kurcze może nie na temat, ale po przeczytaniu tylu podobnych postów, myślę, że jestem farciarzem - nigdy nic takiego lub podobnrgo nie miałem.... jeśli myślicie, że to przechwałki, lub jakaś ironia na wszelki wypadek sam się
ed hunter jest offline  
Stary 27.01.2005, 00:51   #10
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
kurcze może nie na temat, ale po przeczytaniu tylu podobnych postów, myślę, że jestem farciarzem - nigdy nic takiego lub podobnrgo nie miałem.... jeśli myślicie, że to przechwałki, lub jakaś ironia na wszelki wypadek sam się
No skoro chcesz to dla ciebie jeden

i dla mnie jeden

Bo ja też w tej materii nie mam problemów
VIZZARD jest offline  
Stary 27.01.2005, 08:50   #11
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Panowie czt to jafies forum SM ?

P.S. ja tez polecam w ramach rozrywki jak nic nie pomoze "format c:"
Stary 27.01.2005, 11:00   #12
yaszczy
Nowy na forum

Chyba mam pecha. Zrobiłem wszystko według zaleceń z tym że co do usunięcia kanału IDE to w menadżerze nie mialem takiego czegoś jak podstawowy kanał IDE(było tylko NVIDIA nForce2 ATA Controller(v2.6), wiec nic nie usuwałem.Reszta zgodnie z instrukcją podaną przez vizzard. No i restart. Nagrywarka byla podłączona na secondary jako master. Po restarcie ta sama sytuacja czyli podczas ładowania windy czarny ekran i zawiecha.Uff
chyba czeka mnie format c. Mam tylko pytanko czy podczas instalacji windows ta nieszczesna nagrywarka ma być podłączona czy nie? Z góry dzieki!!!
yaszczy jest offline  
Stary 27.01.2005, 11:26   #13
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez yaszczy
Chyba mam pecha. Mam tylko pytanko czy podczas instalacji windows ta nieszczesna nagrywarka ma być podłączona czy nie? Z góry dzieki!!!
Ustaw wykrywanie w biosie napędu na auto.
Posprawdzaj taśmy i połączenia.
Napęd . Płyta może wymaga update biosu i sterowników.
http://www.asus.it/support/download/...A7N8X%20Deluxe

slawekj jest offline  
Stary 27.01.2005, 11:36   #14
robi66
Bywalec

Cytat:
Napisany przez yaszczy
Chyba mam pecha. Zrobiłem wszystko według zaleceń z tym że co do usunięcia kanału IDE to w menadżerze nie mialem takiego czegoś jak podstawowy kanał IDE(było tylko NVIDIA nForce2 ATA Controller(v2.6), wiec nic nie usuwałem.Reszta zgodnie z instrukcją podaną przez vizzard. No i restart. Nagrywarka byla podłączona na secondary jako master. Po restarcie ta sama sytuacja czyli podczas ładowania windy czarny ekran i zawiecha.Uff
chyba czeka mnie format c. Mam tylko pytanko czy podczas instalacji windows ta nieszczesna nagrywarka ma być podłączona czy nie? Z góry dzieki!!!
...czy wogole to udalo ci sie zaktualizowac bios nagrywarki ?? ..czy caly czas masz problem zeby wogole system ja zobaczyl. Jak masz ten sterownik IDE controller NVIDIA (znaczy sie zainstalowany IDE SW)to bez nowego biosu w nagrywarce winda z podpieta nagrywarka nie wystartuje. Jedyna mozliwosc wykrycia nagrywarki w windowsie ze starym biosem w tej sytuacji to ustawienie w biosie komputera tego napedu na "none" i wtedy powinna zglosic sie juz w windzie jako ATAPI DVD. Temu wlasnie napedowi trzeba zadac nowy bios. Po wgraniu nowego biosu do nagrywarki mozna w biosie komputera przestawic wykrywanie napedu z "none" na "auto" i powinno wszystko dzialac. Przynajmniej u mnie tak to wygladalo.

Robert
robi66 jest offline  
Stary 27.01.2005, 12:07   #15
yaszczy
Nowy na forum

W biosie mam ustawione na none(próbowałem też z auto) bios płyty nowiutki taśmy ok(jak podpinap pod tą taśmę starą nagrywarkę Ricoh lub drugi dysk to jest wszystko ok wiec z taśmą na mur-beton jest ok).Biosu nagruwarki nie mogę zaktualizować bo mi sie wiesza system podczas staru. Pozatym nagrywarka Benq w biosie podpięta i ustawiona jako none widziana jest właśnie jako ATAPI DVD wiec nie wiem co jest grane. Chodzi o to że system nawet nie ładuje sie do końca w chwili kiedy ma pojawić sie piękny duży napis Windows XP na czarnym tle to mam tylko czarny ekran i komputer sie zawiesza, klawiatura nie działa idt. Spróbuje podłączyć nagrywarke u kumpla na jego komputerze i jeśli tam bedzie wszystko ok to tam zrobie update biosu.
Dzieki za pomoc i prosze o dalsze sugestie!!!
yaszczy jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: