Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.08.2005, 19:41   #46
rafalmed
Bywalec

Data rejestracji: 06.08.2005
rafalmed w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bo tak sobie myślę... Niby czas zgrywania się skrócił znacznie ale nie jest tak krótki jak u mojego kumpla na tym samym modelu LG. 80żył, DMA, ForceASPI już mam. Ciekawi mnie co jeszcze muszę zmienić. Teraz do głowy przychodzi mi tylko wymiana płyty na obsługującą ATA133 (może to to jednak?) albo procek lepszy niż 1000. Pamięć chyba nie bo zużycie pamięci podczas zgrywania ma spory zapas jeszcze... nie wiem, nie wiem.
rafalmed jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.08.2005, 22:18   #47
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
W odpowiedzi na problem który można utopić w szklance wody:

" Według Intela i ogromnej większości producentów zajmujących się urządzeniami pamięci masowej i kontrolerami, UltraATA/133 mogła się w ogóle nie ukazać. Wszyscy raczej pracują nad standardem Serial-ATA, by wreszcie zastąpić równoległy protokół ATA. Niestety (czy też na szczęście), Maxtor, wzmocniony przejęciem Quantum, ożywił Ultra ATA przez jednostronne wprowadzenie UltraATA/133, przekonując po drodze parę firm do wsparcia. Płyty główne z chipsetami VIA wkrótce będą domyślnie obsługiwały ATA/133, a karty kontrolerów firm HighPoint i Promise już teraz są dostępne. Nie zmienia to jednak faktu, że Intel w ogóle nie zajmuje się UltraATA/133, a ani IBM, ani Western Digital nie oferują dysków ATA/133 - chociaż dostosowanie aktualnych modeli jest kwestią zaledwie paru dni.

Istnieje kilka powodów, dla których większość firm niecierpliwie wyczekuje następcy ATA. Ograniczona długość tasiemki (maksymalnie 40 cm) i raczej niewielki wzrost przepustowości to najważniejsze z nich. Gdy wprowadzony został standard UltraDMA/33, podwoił on przepustowość oferowaną przez tryb PIO mode 4. UltraATA/66 znowu podwoiła przepustowość, jednak UltraATA/100 zaoferowała jedynie 50-procentowy wzrost. Krok przejścia z ATA/100 na ATA/133 jest jeszcze mniejszy (zaledwie 33%), wskazując, że margines wyższych przepustowości jest dość niewielki. Czy zatem to wszystko jest wielką burzą w szklance wody?

W rzeczy samej, niewiele przemawia na korzyść tego nowego standardu. Nawet najnowsze dyski twarde nie dostarczają więcej, aniżeli 50 MB/s, a ograniczenie pojemności do 127 GB, związane z ograniczeniami adresowania, nie ma nic wspólnego z interfejsem. Kolejną sprawą jest ograniczona przepustowość szyny PCI: w trybie 32 bitów z zegarem 33 MHz mamy do dyspozycji 133 MB/s. Ponieważ interfejs IDE nie jest jedynym urządzeniem PCI, do wykorzystania pozostaje zazwyczaj jedynie 2/3 tej wartości. 64-bitowe sloty czy praca z zegarem 66 MHz to wymagania dowolnego nowego standardu! "

Źródło: www.tomshardware.pl

To powinno rozwiązać wszelkie problemy w tej materii

Stary 23.08.2005, 13:43   #48
rafalmed
Bywalec

A może powinienem wgrać nowy bios do nagrywarki? Może to jest przyczyna wolnego zrzucania dvd? Skomplikowana to czynność? Mogę od razu wrzucić najnowszy czy muszę kolejno przejść przez wszystkie?
rafalmed jest offline  
Stary 23.08.2005, 14:01   #49
rafalmed
Bywalec

Jeszcze jedno mi się nie podoba... Skoro nagrywarka pracuje w trybie DMA 4 to dlaczego u mnie jest ustawione DMA2 Jak to można zmienić?
rafalmed jest offline  
Stary 24.09.2005, 18:11   #50
Przemek1980
Bywalec

Data rejestracji: 13.11.2004
Przemek1980 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rafalmed
Jeszcze jedno mi się nie podoba... Skoro nagrywarka pracuje w trybie DMA 4 to dlaczego u mnie jest ustawione DMA2 Jak to można zmienić?
Zmieniajac tasme na "80"
Przemek1980 jest offline  
Stary 24.09.2005, 22:22   #51
Bueno
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.04.2005
Bueno zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rafalmed
Nie mozna nagrywarka pracuje w trybie UDMA-2 nie 4 ...

Twoje uprawnienia: