![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.10.2002
![]() |
LG GSA-h55L i problem z nagrywaniem plyt DVD
Witam!
Kupilem sobie nagrywarke DVD firmy LG typ GSA-H55L. Mam u siebie system windows xp pro oraz nero 8. Problem wystepuje podczas nagrywania plyt DVD-R (plyt dvd+r nie mialem mozliwosci sprawdzic). Mianowicie po kliknieciu na zapisz nagrywarka rozpedza dysk, w nero mozna przeczyatc komunikat ze jest nagrywana sesja LEAD-IN i chwile po tym nastepuje zawieszenie systemu. Komputer przestaje reagowac. Probowalem zmieniac predkosci nagrywania- nic nie dalo. Zainstalowalem rowniez system na nowo- bez poprawy. Dodam ze nagrywarka nagrywa plyty CD. Problem wystepuje tylko z DVD. Firmware mam najnowszy jaki znalazlem. Co moze byc przyczyna tego problemu? Uszkodzona nagrywarka? Co proponujecie? Dzieki za odpowiedzi! Pozdrawiam!
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na pocz***261;tek:
http://forum.cdrinfo.pl/f45/podstawy-aspi-i-dma-57073/ http://forum.cdrinfo.pl/f45/jak-popr...ptyczny-57002/
|
|
|
#3 |
|
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jakie to p***322;yty?
i przy okazji... jaki zasilacz?
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
No wiec ASPI oczywiscie mam zainstalowane (instalowalem forceASPI1.8 i tam tez sprawdzilem poprawnosc instalacji tych driverow). DVD pracuje w trybie MULTI-WORD DMA tryb 2 na drugim kanale IDE jako master. Oprcz tego napedu mam 3dyski hdd wiec wszystkie kanaly ide sa zajete. Zasilacz mam 400W. Proby wykonuje na plytach dvd-r verbatim 4,7GB. Dzieki za wszelkie rady!
|
|
|
#5 |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nap***281;dy LG s***261; bardzo wybredne je***347;li chodzi o zasilacze. Sprawd***378; czy napi***281;cia na obu szynach s***261; w normie.
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
Jak zainstalowalem naped mialem zasilacz 300W. Wymienilem go an 400W i to tez nie pomoglo. Napiecia sa ok. Zreszta skoro pali plyty cd i nie wystepuje ten problem to chyba nie jest to wina zasilania.
|
|
|
#7 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
c***243;***380; za daleko posuni***281;ty optymizm
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Właśnie
Zwłaszcza jeżeli zamiast 300W Megabajta przyszedł 400W Tracer ![]()
|
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.12.2007
![]() |
nop mam ten sam problem i ta sama nagrywarke :-/ moj pierwszy lg i chyba zaczynam zalowac zakupu
andy-zrobilem jak napisales podszkolilem sie w tajnikach wiedzy aspi i nawet odinstalowalem ide i nic nadal jest ten sam problem, nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie lecz w narzedziu nero nie ma u mnie czegos takiego jak system aspi, tylko sam sytem ale mam aspi check i tam wyskakuja identyczne info jak na printscreenie w przewodniku ;-) dodatkowo we wlasciwosciach kontrolera ide w podstawowym kanale ide w urzadzeniu w urzadzeniu glownym jest transfer dma lecz biezacy... jest "nie dotyczy" i nie da sie tego zmienic w pomocniczym jest takoz samo tylko ze na uzadzeniu podrzednym w kazdym razie zabiegi nic nie przyniosly nadal dvd dziala lecz nie nagrywa;-) pozdrawiam i dzieks za wszelkie wskazowki;-) |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Je***347;li nie dotyczy, tzn. ***380;e nic nie jest do niego podpi***281;te...
Zr***243;b rachunek sumienia z kablami w budzie, pochwal si***281; zasilaczem i komunikatami przy pr***243;bie wypalania. Jakie p***322;ytki? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
![]() |
kable sprawdzone, jest oki, plytki dvd-r sony 4.7gb
zasilacz hmmm...l&c a 300atx, przynajmniej tak tam stoi;-) komunikat, w sumie to zadnego, podobnie jak u postowicza po sprawdzeniu bufora jest info ze wypala led in i pomruga sobie troszke pomruga i nic sie nie dzieje, jak robie przerwij nagrywanie to wyplai led out i tyle |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
![]() |
Kolego..jestem pewien ze masz ten sam problem co ja..sprawdz w jakim trybie pracuje Twoje dvd..jesli masz tryb 2 to na 100% bedziesz mial takie problemy! U mnie okazalo sie ze mam walniety kanal IDE pomocniczy..wykrywal on dvd tylko w trybie 2 (choc dyski podlaczone do pomoniczego pracuja w trybie 5 wiec nie wiem czemu dvd dziala na tym kanale tylko w trybie 2)..po podlaczeniu do podstawowego kanalu ide nagrywarka dziala w trybie 4 i teraz jest wszystko ok.
|
|
|
#13 |
|
Nowy na forum
![]() |
no rzeczywiscie nagrywarka dziala w trybie2 lecz powiedz mi dokladnie co mam zrobic co zmienic, przepiac kable
?rhx;-) |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Nowy na forum
![]() |
Podaj mi swoja konfiguracje kompa..szczegolnie chodzi mi o to jakie dyski masz i napedy optyczne i jak one sa podlaczone.
Jesli masz starsza plyte glowna to masz dwa kanaly ide: podstawowy oraz pomocniczy. Na kazdym kanale moga pracowac dwa urzadzenia: jedno ustawione jako master drugie jako slave. Czyli w sumie mozesz miec podlaczone 4 urzadzenia. Czekam na twoja konfiguracje..napisz rowniez jaki masz zasilacz.
|
|
|
#15 |
|
Nowy na forum
![]() |
dysk mam samsunga 80 gb a napedy mam jeden LG a drugi LITEON ale ten nie jest podlaczony wiesz sprawdzalem na plycie i niby mam ta nagrywarke podlaczone pod tasme ze stanowiskiem 3,4 a dysk twardy na 1,2 wiec nie wiem
|
|
|
|
![]() |
|
|