Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.01.2005, 11:03   #46
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez piotrox
Może że nie odtwarza filmów albo się jąka?
nie rozumie o co Ci chodzi?
Dokładnie. Tak wynika z wypowiedzi userów, np. na forum wiwy czy manty.
Qpel wymaga czterokrotnego obrobienia piksla... A gcm to dla wszystkich porażka. Dobrze, że takich filmów jest bardzo mało i głównie animowane. 8 )

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.01.2005, 11:18   #47
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez esem
Dokładnie. Tak wynika z wypowiedzi userów, np. na forum wiwy czy manty.
Qpel wymaga czterokrotnego obrobienia piksla... A gcm to dla wszystkich porażka. Dobrze, że takich filmów jest bardzo mało i głównie animowane. 8 )
U mnie okolo 20 % filmow jest w qpelu jednak, wiec doprawdy sam juz nie wiem w co moglbym zainwestowac... troche to mnie od wiwy odrzuca, a troche przyciaga w strone cyberhoma... mimo to boje sie o kwestie konstrukcyjne jak dlugo wytrzyma itp.

Mam np. w domu archaiczny CD player slynnej marki fonica, to jest ten lepszy model z pilotem i zoltym wyswietlaczem, dziala to niemalze codziennie i ! odczytuje CD-Ry i CD-RW ktorych w kwesti produkcyjno-projektowej nikt nie przewidywal w latach 1990-91 bo wtedy go nabylem...
Stary 10.01.2005, 11:28   #48
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
... mimo to boje sie o kwestie konstrukcyjne jak dlugo wytrzyma itp.
Teraz wszystko nabiera takiego przyspieszenia, że wyglądanie więcej niż dwa lata naprzód jak pisał esem nie ma sensu.
Według mnie trzeba kupować jak najtaniej i w odpowiednim czasie sprzęt wymieniać.
rycho jest offline  
Stary 10.01.2005, 11:28   #49
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
U mnie okolo 20 % filmow jest w qpelu jednak, ...
Przelicz ile to jest sztuk. Cenę płytki znasz, jak DVD to jeszcze taniej. A z nieprzerobionych filmów - będziesz miał prezenty dla znajomych. ja tak zrobiłem.
Na moim sprzęcie 1 film (700MB) Dr.DivX przerabia do 1 godziny, VirtualDab trochę szybciej.
Generalnie to by trzeba mieć 2 DVD:
pierwsze takie prawdziwe, z obsługą sieci, przynajmniej 5.1 dźwięk, tylko do DVD (wystarczy na lata) w cenie powyżej 3.000,-zł,
i drugie: tylko do DivXów, czytające polskie napisy w *.txt max za 350,-zł
8 )
Stary 10.01.2005, 15:09   #50
hojlo1
Bywalec

Data rejestracji: 09.01.2005
hojlo1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez esem
Zoranowi, MDK i ESS brakuje mocy obliczeniowej - i RAMu trochę mało: stacjonarne DVD to jednak nie komputer...
Zoran radzi sobie w tym sensie, że klatkuje czyli mamy pokaz slajdów: przyznaję, że to już jest coś bo ESS od razu się poddaje. A w końcu Zoran6 jest najnowszy w tej branży.
Za jednego X-boxa ile będziesz miał wiwa? (4 czy 5szt.) A za dwa lata i tak oba pójdą do tego samego kosza...
Do czytania Divixów zdecydowanie najtańsze co jest na rynku i ma przyzwoity polski support. 8 )
...( mialem nie odpowiadać , ale...),
.... .
Xbox juz się zaczyna od 666zł ( gotowy d pracy , z HD , choć bez pilota i kabla RGB , ale odtworzy wszystko) ..wiec to wychodzi mniej niz 3 szt np Manty , czy Cyberhoma.
O funkcjonalności sprzetu nie ma co dyskutować ( moze sie z nim równać PC) , jeżeli wolno , to masz namiar na możliwosci tylko XBMC ( bo są i inne): http://www.comserv.pl/ipb/index.php?showtopic=2275.... .
Zaś za 2 lata , to sobie zrobię z Xboxa np. server linuksowy ( i tak będzie najtańszy na rynku )... .

Ostatnio zmieniany przez hojlo1 : 10.01.2005 o godz. 15:12
hojlo1 jest offline  
Stary 10.01.2005, 17:01   #51
mario_k3
Nowy na forum

mario_k3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mogę też polecić Cyberhome 462 - super obraz z DVD i Dvix'ów
mario_k3 jest offline  
Stary 10.01.2005, 19:50   #52
hojlo1
Bywalec

Cytat:
Napisany przez mario_k3
Mogę też polecić Cyberhome 462 - super obraz z DVD i Dvix'ów
....właśnie o nim pisałem ( ale , jak to wyjdzie...czas pokaże ).
Przypomnę tylko ,ze ja jestem ..byłym użytkownikiem stacjonarek ( kissa Dp450 ponad rok mialem , a i parę innych modeli też testowałem ) i z "bólem" ..przesiadałem się na Xboxa ( przeciez to konsola ...ale gorąco nas namawiali na forum divx , by spróbować ) .
Zaryzykowałem i...nie wrócę do żadnej stacjonarki , co nie będzie się zachowywała przynajmniej ... jak Xbox.
Proste zalożenia - stacjonarka do filmów , a nie filmy do stacjonarek ( żadne przeróbki , jak idzie na PC , to znaczy,że idzie na OTV ...zawsze z napisami i na pelnym ekranie ).
To mnie zachęciło ostatecznie: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/a...ar_106911.html...razem z tymhttp://www.tomshardware.pl/consumer/20040511/index.html...
Co najśmieszniejsze ..mija sporo czasu i konkurecji ( w stacjonace ) nie widać.
Xbox ma mnóstwo wad , ale na dzisiaj , nie widze dla niego ,zadnej konkurencji ,nawet ze strony Kissa558( ponad 2000zl ), gdyż soft do Xboxa jest w pełni spolszczony , a funkcjonalnosć intuicyjna ( zapaleńcy go piszą i XBMC jest wydawany praktycznie codziennie z jakimiś poprawkami , czy udziwnieniami )
( podkreślam) - kupować najtańsze ( by strata namniejsza była) , a kto się zawiedzie..niech pobawi się Xboxem ( też go mozna sprzedać ,ża przyzwoitą kasę, bo zawsze "na topie" )

Ps - czysty subiektywizm , po zabawach: Kissami /Mantami/Liteonami/Eltami.......i na dzisiaj , bo jutro moze nowy DVD/Divx , co Xboxa pokona...
hojlo1 jest offline  
Stary 10.01.2005, 23:03   #53
Ormianin
Komandor

Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez hojlo1
Ps - czysty subiektywizm , po zabawach: Kissami /Mantami/Liteonami/Eltami.......i na dzisiaj , bo jutro moze nowy DVD/Divx , co Xboxa pokona...
Zaprawde jest duzo w tym racji co napisales... jednak sprawa jest innego typu, bo ja szukam naprawde czegos taniego, a glowna funkcjonalnosc takiego urzadzenia dla mnie to jedynie dla okazjonalnej wideoprezentacji jakiegos divixa, mysle ze bedzie to urzadzenie glownie do odsluchu mp3 i wma, ktorych mam bogata kolekcje

xbox jest kuszaca propozycja, ale jednak jest dosc drogi po wprowadzeniu udoskonalen, czyli wiekszy HDD i inne... w swej podstawowej wersji jest raczej ubogi, mimo nizszej ceny...
ja mysle ze zamiast inwestowac w xboxa, nie lepiej zbudowac sobie taki maly komputer typu VIA EPIA, albo na jego wzor? Zawsze mozna go upgrade'dowac wobec rozwijajacej sie technologii kodowania (Divix 6 i wyzsze niebawem), a klawiatura bezprzewodowa i myszka mozna miec to samo a moze wiecej... to tylko taka moja idea...

ktos mi tutaj sugerowal abym namyslil sie nad jakims bezprzewodowym zestawem rozsylajacym dane z komputera do OTV, taki FreeAir kabel... moze i to tez jest jakies rozwiazanie?
Stary 11.01.2005, 08:00   #54
hojlo1
Bywalec

Ormianin- wszystko się zgadza ..cena, cena ( ale do możliwości ).
Widzisz ..juz chcesz Xboxa rozbudowywać...po co?.
Za ok 750 zł masz w pelni funkcjonalny, przeciętny DVD/Divx z: pilotem , RGB, nawet audio ( bez DTS , bo to tylko z coaxiala , lub optycznego...) zdekodowane do stereo , bys wzmacniacza z dekoderem nie kupował , do tego lan i ok 10GB HD.
Naprawdę cena do możliwości jest ..b.dobra.
Oczywiście ...i to moze być za duzo ( cenowo), jednak , po zabawach innym sprzetem ...bał bym się prezentować np. divx , mp3 , wma na innym sprżecie ( co opisujesz) , gdyż zawodność tamtego z...róznymi formatami jest olbrzymia.
Po drugie ..tutaj prezentację możesz wgrać na HD....... .
Jednak do odsłuchu np. audio( czy dobrych WMA...) - polecam ,całkiem inny sprzet ( niż Xbox, czy tanie stacjonarki DVD/divx )...
Masz rację , co do tego ,że ...tylko PC jest w stanie mu zagrozić ( dzisiaj) , ale znowu te 666 zł ( cena bazowa) , to niektórzy potrafią wydac ..tylko na grafikę ( a gdzie reszta...).
Xbox ( Microsoftu) ..na testowanych podzespołach i awaryjność żadna ( chyba,że sam.... ).

Ps - znam ludzi z forum KISSa , co wrócili do PC , bo ich interesuje jakość i np.HDTV, a tu nawet Xbox....nie daje rady( szkoda inwestować w rozbudowę ).

I jeszcze jedno - traktujcie, to ( o Xboxie) , jako alternatywę..bo ja innym juz 7 Mant kupiłem (wtedy.... cena !), ale bardziej obeznani, w temacie znajomi....posprzedawali np. KISSy i po kupnie Xboxów mają spokój.
hojlo1 jest offline  
Stary 11.01.2005, 09:42   #55
Ormianin
Komandor

Cytat:
Napisany przez hojlo1
Za ok 750 zł masz w pelni funkcjonalny, przeciętny DVD/Divx z: pilotem , RGB, nawet audio ( bez DTS , bo to tylko z coaxiala , lub optycznego...) zdekodowane do stereo , bys wzmacniacza z dekoderem nie kupował , do tego lan i ok 10GB HD.
Naprawdę cena do możliwości jest ..b.dobra.
U mnie LAN raczej w gre nie wchodzi, to musialabybyc calkiem niezalezna jednostka dla DVD/DIVIX/MP3/WMA... tak zachwalasz tego XboXa ze ostro zaczalem sie nim interesowac...

Cytat:
Napisany przez hojlo1
Jednak do odsłuchu np. audio( czy dobrych WMA...) - polecam ,całkiem inny sprzet ( niż Xbox, czy tanie stacjonarki DVD/divx )...
Co w takim razie polecasz do odsluchu w/w formatow ?
Stary 11.01.2005, 12:44   #56
hojlo1
Bywalec

Lan nie jest wymagany( by odtwarzać wszystko), ale uważam ,że to obowiązek
Lan w Xboxie ,czyni go własnie niezależnym ( mozesz nawet adres Mac emulować - więc podepniesz się do np. internetu kablowego ..bez problemu ).
Dla mnie Xbox z XBMC ( XBox Media Center ) - jest wzorcem (brzydkim/głośnym.....bo i tani) sprzętu , który wchodzi do "salonu" ( Kissy maja sieć , Tunery TVSat.... - oczywiście wybrane modele ).
Co to daje:
Siedzisz wygodnie w fotelu i na kliknięcie masz np.:
1. każdy rodzaj ( typowych, na dzisiaj) mediów z dowolnego zródla ( XboX , PC , internet ...może cross do sąsiada )
2. jak cos ruszy na początku , to na 100% pójdzie do końca ( jak błedów nie ma)
3. jak chcesz pograc - to mnóstwo tego i sporo emulatorów starych konsol działa ( sam bawiłem się w gierki ze starej Amigi).
4 . chcesz w internet zerknąć ( na OTV ) , czy pocztę odebrać - możesz ( choć klopotliwe....).
5.web radio ( niektórzy tylko tego słuchają ) , pogoda , zwiastuny fimów z USA....
6.itp. itd.
Zabawa w jego konfigurację w dużej mierze polega na edycji plików ini ( nie musisz wiedzy informatycznej posiadać) i tak można ( mam u siebie) zdjęcie rodziny na starcie itp. ( pomysłów mnóstwo).
Mnie wystarczyła godzinna zabawa Xboxem , by KISSa450 sprzedac ( choć jakość obrazu lepsza , ale...)

Ps - audio słucham na sprżecie audio ( typowym stereo) , a mp3 i wma z podpiętego pod niego sprzetu - wrażenia odsluchowe inne , ale jak zainwestujesz w porżadny amplituner i zestaw kolumn , to ...czemu nie ( jednak w Xboxie - wiatraczek szumi, wiec do np. klasycznej muzyki się nie nadaje).
Wiatraczek można zwalniać programowo nawet do 10% obrotów ( inni zmieniają na cichszy) - mnie nie przeszkadza, ale...
hojlo1 jest offline  
Stary 16.01.2005, 12:35   #57
anasiza
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.02.2004
anasiza zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zacinające się filmy na stacjonarnym

Niektóre filmy divix się zacinają jeżeli poszczam na stacjonarnym
natomiast na kompie chodzą OK
co może być tego przyczyną?
Jak przerobię taki zacinający się film DrDivx-em to wszystko jest OK i problem znika. Film na stacjonarnym idzie bezbłędnie.Wiąże się to jednak z dużym czasem
Może ktoś zna inny sposób?
anasiza jest offline  
Stary 16.01.2005, 16:19   #58
hojlo1
Bywalec

anasiza- obecnie nie ma innej formy , niż przeróbka filmu ( chyba ,ze przyczyną jest tylko intrleave, to można zrobic , to szybko np. VirtualDubem, ....opisane na innych "forach" stacjonarek...).
Czasami , gdy film ma VBR i błędne klatki , to nawet DrDivx ma klopoty , bo traci synchronizację , międzu obrazem i dźwiękiem.

Trzeba mieć , np. Gspota, czy Avichecka, by film sprawdzić i jak pasuje do danego modelu DVD/Divx ( np. GMC , Q-Pel....) itp i itd.... .

Między innymi, z tych powodów......przeszedłem na Xboxa( by tego nie robić ) .

Ostatnio zmieniany przez hojlo1 : 16.01.2005 o godz. 16:22
hojlo1 jest offline  
Stary 16.01.2005, 16:31   #59
esem
OldBoy

Cytat:
Napisany przez anasiza
Zacinające się filmy na stacjonarnym

Niektóre filmy divix się zacinają jeżeli poszczam na stacjonarnym
natomiast na kompie chodzą OK
co może być tego przyczyną?
Jak przerobię taki zacinający się film DrDivx-em to wszystko jest OK i problem znika. Film na stacjonarnym idzie bezbłędnie.Wiąże się to jednak z dużym czasem
Może ktoś zna inny sposób?
Problem jest złożony i odpowiedź nie jest prosta (krótka).
Generalnie stacjonarne DVD to nie komputer:
czsami brakuje RAMu, czasami mocy obliczeniowej (procesor), czasami algorytmu kodeka "zaszytego w kość". Miałem też przypadki, że czytnik optyczny zawodzi: nie nadążą + słaba korekcja błędów.
Dlatego należy najpierw sprawdzić czy film chodzi, jeżeli nie to przerobić na kodek z którym chip nie ma problemów.
Problemy te dotyczą zarówno tańszych jak i droższych model odtwarzaczy stacjonarnych DVD. Ale mają je też komputery i X-Boxy, chociaż napewno statystycznie rzadziej. 8 )
Stary 16.01.2005, 17:42   #60
anasiza
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.02.2004
anasiza zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Panowie
Nie Czytacie Mnie UwaŻnie
KaŻdy Film Po Przerobieniu Drdivx-em Chodzi Ok
WiĘc Moje Pytanie Jest Skierowane Do Przyczyn Kodowania
Qpel I Gmc Żaden Nie MiaŁ W Pierwotnym Kodowaniu
Wszystkie ByŁy Kodowane Divx-em V5.xx
Ja Po Prostu Szukam Przyczyn PoniewaŻ DuŻo FilmÓw Sam Koduje
DopÓki Nie MiaŁem Stacjonarnego To WydawaŁo Mi SiĘ Że Wszystko Jest Ok Vo Na Kompie ChodziŁy PrawidŁowo A Tera CzĘŚĆ Z Nich Mi SiĘ Zacina I MuszĘ Je PoprawiaĆ
anasiza jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: