Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.09.2005, 05:08   #46
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Wedlug mnie: Zapis, potem korekcja - w sensie jak naped poradzil sobie z odczytem, ale nie chodzi mi o prekosc, tylko jakosc, a cala reszta jest rzedu 'dodatku'.
OK, korekcja też jest ważna.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Jezeli test napedu polegalby tylko na Odczyt płyt - CDSpeed i Odczyt - porównanie, to bylby zblizony do testu Chipa.
Nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem. Gdyby tak było to Plextor PX-716A byłby na miejscu 3 a nie 7. W punkcie ***8222;Jakość i funkcjonalność***8221;, na którą to wpływało 40% oceny wyraźnie jest napisane, że testowano za pomocą CDChecka jakość każdego nagranego nośnika porównując wypalone dane ze wzorcem. Tym samym programem sprawdzano korekcję błędów na odpowiednio podniszczonym nośniku. Domyślam się, że w zależności od tego ile było błędów, zostały odpowiednio skalkulowane punky w rubryce. Wiem, że sprawdzanie ilości błędów w CDChecku to może mało wyszukany sposób, ale nie można mówić, że nic nie zbadano w kwestii zapisu i korekcji, bo to nie prawda.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Tylko nie wiem czy zauwazyles, jest tam jeszcze 'kilka' innych punktow. I to te 2 ktore wymienilem sa dodatkiem do tamtych 6 tworzacych trzon (zapis i korekcja) + 3 (wstep, podsumowanie i firmware), a nie na odwrot. Nie wiem juz jak to obrazowo opisac zebyscie to zrozumieli. To tak jakby sie zjadlo przystawke, ale udawalo sie, ze zjadlo dwudaniowy obiad z przystawka i deserem.
Jak już napisałem wcześniej test, o którym rozmawiamy nie składa się tylko z pomiaru prędkości, ale również z wielu innych rzeczy.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Ja swoich nagrywarek nie utozsamiam ze swoim zyciem.
Kto tak robi ma chyba trochę niepokolei w głowie.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Watpie jednak by testy ktore kompleksowo porownuja napedy (czyli nie takie jak w Chipie, ale takie jak np. na cdrinfo.com), wskazywaly na przewage Samsunga. Np. w przytoczonych przez slawka recenzjach mimo sumy gwiazdek 23 nie nalezy zapominac ze Plextor otrzymal jedna wiecej za zapis, a te 3 ktore udalo sie wybronic Samsungowi to dosc malo. Ratuja go jedynie gwiazdki za obsluge zabezpieczonych plyt. Poza tym ten model Samsunga do ktorego porownujemy plexa 716 pojawil sie ok. pol roku po plexie 716 (mowie o wydaniu europejskim plexa, od wydania amerykanskiego, pewnie bedzie ok. rok), wiec jest to dosc duzo. Wczesniej, choc tez po plexie 716, pojawil sie inny model Samsunga ktory zgarnal zaledwie 19 gwiazdek, znowu nie popisujac sie w zapisie.
Zsumowując punkty te nagrywarki dostały jednak tyle samo, więc wynik w Chipe jest również prawidłowy.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
No i ... zobacz ile mozna powiedziec na postawie takiego testu w cdrinfo.com (choc potraktowalismy go i tak bardzo pobieznie odnoszac sie tylko do gwiazdek), a ile o napedzie mozesz powiedziec po tescie chipa ??
Chcę tu wyjaśnić jedną kwestię. Bo z tego wszystkiego wygląda na to, że wychodzę tu na jakiegoś wielkiego obrońcę tego, co pokazuje Chip. Tak wcale nie jest. Chcę pokazać, że przekreślanie czyjejś pracy patrząc na nią przez kilka sekund może być bardzo krzywdzące, a dostrzegam to na każdym kroku, nie tylko w tym przypadku. Ja nadal nie widzę powodu, aby tą publikację zupełnie przekreślić.

Wydaje mi się, że takie artykuły są po prostu nastawione na przeciętnego odbiorcę, który miałby kłopoty z poprawną interpretacją bardzo szczegółowych wyników. Nie oznacza to jednak, że ci, którzy znają się lepiej na rzeczy nie wykonali dokładniejszych testów jak korekcja błędów. Nie ma jednak z tego tytułu żadnych wyników (jedynie wspominają o tym w procedurze testowej), co wprowadza spory zamęt i nie wiadomo dokładnie skąd brały się punkty - jest to duży błąd tego testu.

Docelowe wyniki są jednak moim zdaniem bardzo trafione, co nie może być dziełem przypadku, a potwierdza choćby porównanie do testów z cdrinfo.com.

pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.09.2005, 10:21   #47
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wydaje mi sie jednak, ze wiekszosc ma odmienne zdanie, poniewaz nie satusfakcjonuje ich CDCheck + Benchmark szybkosciowo-czasowy, zreszta bardzo slusznie.

A jezeli trafnosc testu oceniasz po przekladalnosci wynikow z cdrinfo.com a nie po tym co rzeczywiscie tam robiono, to dalsza dyskusja jest zbedna. Ciekawe co bys powiedzial, gdyby nastepne testy na cdrinfo.pl i na cdrinfo.com byl przeprowadzony na podstawie tej procedury co w Chipie ??

Znalazlem jeszcze jedna ciekawa rzecz:
Porownanie tego Samsunga i Plexa 716A - w cdrinfo.com Plex w jakosci i funkcjonalnosci wyprzedza Samsunga (za jakosc i funkcjonalnosci, uznalem Writing + Features). Mamy tutaj 9 gwiazdek dla Plexa i cale 6 dla Samsunga. Natomiast Chip ochoczo przyznal 72 Plexowi i 84 Samsungowi. Przelozenie niesamowite ...

Jezeli 2 osoby maja w zadaniu z matematyki taki sam wynik, jedna osoba moze dostac 0 pktow, a druga max - to tak na marginesie
pawelblu jest offline  
Stary 16.09.2005, 15:24   #48
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Wydaje mi sie jednak, ze wiekszosc ma odmienne zdanie, poniewaz nie satusfakcjonuje ich CDCheck + Benchmark szybkosciowo-czasowy, zreszta bardzo slusznie.
Jak już pisałem ta publikacja nie ma być wyrocznią w sprawie wyboru, a jedynie dodatkowym porównaniem. Jeśli już piszemy dokładnie, to można jeszcze dodać badanie zgodności z zabezpieczonymi płytami i nośnikami różnych marek (prawidłowe wykrywanie prędkości zapisu), czyli robi się już tego coraz więcej.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
A jezeli trafnosc testu oceniasz po przekladalnosci wynikow z cdrinfo.com a nie po tym co rzeczywiscie tam robiono, to dalsza dyskusja jest zbedna. Ciekawe co bys powiedzial, gdyby nastepne testy na cdrinfo.pl i na cdrinfo.com byl przeprowadzony na podstawie tej procedury co w Chipie ??
Właśnie dlatego, głównie odwiedzam te serwisy, a nie kupuję Chipa . Wyobraź sobie jednak teraz, że cdrinfo.com dostaje 17 urządzeń i karzą im przetestować je w tradycyjny sposób. Zajęłoby im to chyba z pół roku, dlatego w tym przypadku musiały nastąpić daleko idące uproszczenia.

Dodam jeszcze, że rzeczywiście nie wiem co tam dokładnie zostało zrobione, ale podobieństwa są, choćby wnioski co do BenQ-a. Oceniam to bardziej na plus niż minus.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Znalazlem jeszcze jedna ciekawa rzecz:
Porownanie tego Samsunga i Plexa 716A - w cdrinfo.com Plex w jakosci i funkcjonalnosci wyprzedza Samsunga (za jakosc i funkcjonalnosci, uznalem Writing + Features). Mamy tutaj 9 gwiazdek dla Plexa i cale 6 dla Samsunga. Natomiast Chip ochoczo przyznal 72 Plexowi i 84 Samsungowi. Przelozenie niesamowite ...
Niestety w Chipie zlało się w ocenie ***8222;Jakość i funkcjonalność***8221; dużo rzeczy, a mianowicie jakość zapisu, korekcja błędów i nawet szybkość zgrywania zabezpieczony płyt. Tak naprawdę nie ma punktacji i nie wiadomo jak to dokładnie interpretować.

Dla przykładu jeśli uznamy, że najwięcej punktów w tej kategorii sprzęt dostaje za jakość zapisu i korekcję błędów to popatrz na to ciekawe zestawienie :

pierwsza trójka :

BenQ DW1640
Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 91 / cdrinfo.com = 9 (EC + Writing)
Plextor PX-740A
Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 86 / cdrinfo.com = 8 (EC + Writing)
LiteON SOHW-1693S
Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 100 / cdrinfo.com = 7 (EC + Writing)

i jeszcze dwa interesujące nas napędy :
Samsung SH-W162C
Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 84 / cdrinfo.com = 7 (EC + Writing)
Plextor PX-716A
Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 72 / cdrinfo.com = 7 (EC + Writing)

Czyli poza LiteON-em wszystko podobnie. W tekście jest napisane, że uznano BenQ-a za napęd z najlepszą korekcją błędów. Niestety nie skopiował płyty zabezpieczonej SafeDiskiem 2.9, dlatego LiteON, który ma równiez świetną korekcję i dodatkowo to zrobił ma więcej punktów w tej ocenie.

I jeszcze taka myśl, jeśli osoby w Chipie po sprawdzeniu programem CDCheck korekcji błędów dochodzą do takich samych wniosków co do napędu BenQ (najlepsza korekcja) jak w teście cdrinfo.com (5 gwiazdek) to może nie jest to, aż tak kiepski test. Czasem najprostsze rzeczy są najlepsze. Możemy też przyjąć, że to kolejny zbieg okoliczności.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Jezeli 2 osoby maja w zadaniu z matematyki taki sam wynik, jedna osoba moze dostac 0 pktow, a druga max - to tak na marginesie
To niedobry przykład, ktoś może ściągnąć sam wynik i dostać 0 punktów, a ten co ma całe zadanie z wyprowadzeniem wzorów itd. dostanie full.

Myślę, że możemy podsumować tą dyskusję tym, że artykuł w Chipe nie jest najwyższych lotów, ale może być przydatny ***8211; choćby do analizy wyników. Jeśli się zgodzisz to zakończymy tą dyskusję

pozdrawiam
Stary 16.09.2005, 15:50   #49
Xavery
Lite-ON 1693S

Data rejestracji: 26.09.2003
Xavery zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hm. Mysle ze imie i nazwisko autora mowia same za siebie.
(autorem tekstu jest Bartosz Fiuty)

Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl
Xavery jest offline  
Stary 16.09.2005, 19:32   #50
MZiol
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.11.2004
MZiol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a moim zdaniem Benq-owi należy sie ta wygrana

pozdr
Stary 30.08.2006, 20:37   #51
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

Data rejestracji: 23.05.2006
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
tak sobie odkopie temat bo dziś w pracy przez przypadek napatoczyl mi sie nowy CHIP

nie wiem jak to pismo wygląda co miesiąc ale w tym był skrótowy ranking sprzętu m.in nagrywarek DVD

pomijając fakt że w kryteriach oceny liczyły sie takie cuda jak :
- wersja firmware
- prędkość wypalania płyt
- i tu cytat 'wypalanie obrazków'
to najlepszejsze są :

1. Samsung SH-S182D [m in. za to że potrafi wypalać płyty Dvd X18 ]
2. Lite-On SHW-16H5S
3. Sony DW-Q31A
4. BenQ DW1650
5. BenQ DW1655
6. Philips PBDV1628B
7. Lite-On SHM-165P6S
8. Samsung SH-W163A
9. BenQ DW1640
10. LG GSA-4167B

w 10 "the best" Nec'ka w ogóle nie było

fajny ten Chip

edit: ten ranking zassałem z ich strony tamten mógł się odrobie różnić bo na 10 miejscu widziałem chyba pioneera i asus tez gdzieś był ,
jak uda mi sie jutro zdobyć jeszcze raz tego chipa to ten ranking zeskanuję

Ostatnio zmieniany przez - Deckard - : 30.08.2006 o godz. 20:42
- Deckard - jest online  
Stary 30.08.2006, 20:42   #52
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
co tam testy najwazniejsze ze No1 1640

a zapomoalem nie testowali 1620 napewno by byl No2

mensir67pl jest offline  
Stary 30.08.2006, 22:49   #53
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Je***380;eli si***281; wybiera takie kryteria to....
Stary 31.08.2006, 11:24   #54
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
.. to pozazdrosci***263; tylko wiedzy czytelnikom CHIP-a

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline  
Stary 31.08.2006, 11:34   #55
Sunna
lołn łulf

Data rejestracji: 15.07.2005
Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
A ktos tu niedawno sie buczyl ze pojechalismy chipa za ich kompetencje. To o plytach chyba bylo.
Sunna jest offline  
Stary 31.08.2006, 11:44   #56
andy
logged out
CDRinfo VIP

andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Sunna wtedy te***380; za***iste kryteria mieli...
Stary 31.08.2006, 11:53   #57
tomek.xp
sound.vision.soul

Data rejestracji: 31.01.2005
tomek.xp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pami***281;tam tamte testy... no***347;nik extreme przed Verbatim'em
a testowali z dwa miesi***261;ce... te wyniki chyba z przemem***281;czenia.
Stary 31.08.2006, 12:02   #58
andy
logged out
CDRinfo VIP

Jak u nich cena mia***322;a najwi***281;ksz***261; ocen***281; to si***281; nie dziwie ***380;e extreme by***322; nad Verbem...
Stary 31.08.2006, 18:00   #59
Damianos L
Guru

Data rejestracji: 23.08.2004
Damianos L zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
to jak w koncu?
ten test to lipa?

stoje teraz przed zakupem nagrywarki i nie wiem co kupic, tyle modeli

mam okolo 130 zl na to

poradzcie
sklaniam sie do liteona lub neca
Stary 31.08.2006, 18:01   #60
andy
logged out
CDRinfo VIP

@Damianos L zerknij do tematu o wyborze spawarki DVD - tam jest wszystko

Ostatnio zmieniany przez andy : 31.08.2006 o godz. 18:05
andy jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: