![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#46 | ||||||
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wydaje mi się, że takie artykuły są po prostu nastawione na przeciętnego odbiorcę, który miałby kłopoty z poprawną interpretacją bardzo szczegółowych wyników. Nie oznacza to jednak, że ci, którzy znają się lepiej na rzeczy nie wykonali dokładniejszych testów jak korekcja błędów. Nie ma jednak z tego tytułu żadnych wyników (jedynie wspominają o tym w procedurze testowej), co wprowadza spory zamęt i nie wiadomo dokładnie skąd brały się punkty - jest to duży błąd tego testu. Docelowe wyniki są jednak moim zdaniem bardzo trafione, co nie może być dziełem przypadku, a potwierdza choćby porównanie do testów z cdrinfo.com. pozdrawiam
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#47 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Wydaje mi sie jednak, ze wiekszosc ma odmienne zdanie, poniewaz nie satusfakcjonuje ich CDCheck + Benchmark szybkosciowo-czasowy, zreszta bardzo slusznie.
A jezeli trafnosc testu oceniasz po przekladalnosci wynikow z cdrinfo.com a nie po tym co rzeczywiscie tam robiono, to dalsza dyskusja jest zbedna. Ciekawe co bys powiedzial, gdyby nastepne testy na cdrinfo.pl i na cdrinfo.com byl przeprowadzony na podstawie tej procedury co w Chipie ?? Znalazlem jeszcze jedna ciekawa rzecz: Porownanie tego Samsunga i Plexa 716A - w cdrinfo.com Plex w jakosci i funkcjonalnosci wyprzedza Samsunga (za jakosc i funkcjonalnosci, uznalem Writing + Features). Mamy tutaj 9 gwiazdek dla Plexa i cale 6 dla Samsunga. Natomiast Chip ochoczo przyznal 72 Plexowi i 84 Samsungowi. Przelozenie niesamowite ... Jezeli 2 osoby maja w zadaniu z matematyki taki sam wynik, jedna osoba moze dostac 0 pktow, a druga max - to tak na marginesie ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||||
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
Cytat:
Cytat:
![]() Dodam jeszcze, że rzeczywiście nie wiem co tam dokładnie zostało zrobione, ale podobieństwa są, choćby wnioski co do BenQ-a. Oceniam to bardziej na plus niż minus. Cytat:
Dla przykładu jeśli uznamy, że najwięcej punktów w tej kategorii sprzęt dostaje za jakość zapisu i korekcję błędów to popatrz na to ciekawe zestawienie : pierwsza trójka : BenQ DW1640 Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 91 / cdrinfo.com = 9 (EC + Writing) Plextor PX-740A Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 86 / cdrinfo.com = 8 (EC + Writing) LiteON SOHW-1693S Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 100 / cdrinfo.com = 7 (EC + Writing) i jeszcze dwa interesujące nas napędy : Samsung SH-W162C Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 84 / cdrinfo.com = 7 (EC + Writing) Plextor PX-716A Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 72 / cdrinfo.com = 7 (EC + Writing) Czyli poza LiteON-em wszystko podobnie. W tekście jest napisane, że uznano BenQ-a za napęd z najlepszą korekcją błędów. Niestety nie skopiował płyty zabezpieczonej SafeDiskiem 2.9, dlatego LiteON, który ma równiez świetną korekcję i dodatkowo to zrobił ma więcej punktów w tej ocenie. I jeszcze taka myśl, jeśli osoby w Chipie po sprawdzeniu programem CDCheck korekcji błędów dochodzą do takich samych wniosków co do napędu BenQ (najlepsza korekcja) jak w teście cdrinfo.com (5 gwiazdek) to może nie jest to, aż tak kiepski test. Czasem najprostsze rzeczy są najlepsze. Możemy też przyjąć, że to kolejny zbieg okoliczności. Cytat:
Myślę, że możemy podsumować tą dyskusję tym, że artykuł w Chipe nie jest najwyższych lotów, ale może być przydatny ***8211; choćby do analizy wyników. Jeśli się zgodzisz to zakończymy tą dyskusję ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#49 |
Lite-ON 1693S
Data rejestracji: 26.09.2003
![]() |
Hm. Mysle ze imie i nazwisko autora mowia same za siebie.
(autorem tekstu jest Bartosz Fiuty)
"Want a vision of the future, Winston? Imagine a boot stamping on a human face." (George Orwell, "1984") "And these children that you spit on, as they try to change their world" (David Bowie, "Changes") "Vinyls rock the world of music. And don't try to argue." (?) Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl |
![]() |
![]() |
#50 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2004
![]() |
a moim zdaniem Benq-owi należy sie ta wygrana
![]() pozdr
#51 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tak sobie odkopie temat bo dziś w pracy przez przypadek napatoczyl mi sie nowy CHIP
nie wiem jak to pismo wygląda co miesiąc ale w tym był skrótowy ranking sprzętu m.in nagrywarek DVD pomijając fakt że w kryteriach oceny liczyły sie takie cuda jak : - wersja firmware - prędkość wypalania płyt - i tu cytat 'wypalanie obrazków' to najlepszejsze są ![]() 1. Samsung SH-S182D [m in. za to że potrafi wypalać płyty Dvd X18 ![]() 2. Lite-On SHW-16H5S 3. Sony DW-Q31A 4. BenQ DW1650 5. BenQ DW1655 6. Philips PBDV1628B 7. Lite-On SHM-165P6S 8. Samsung SH-W163A 9. BenQ DW1640 10. LG GSA-4167B w 10 "the best" Nec'ka w ogóle nie było ![]() ![]() edit: ten ranking zassałem z ich strony tamten mógł się odrobie różnić bo na 10 miejscu widziałem chyba pioneera i asus tez gdzieś był , jak uda mi sie jutro zdobyć jeszcze raz tego chipa to ten ranking zeskanuję Ostatnio zmieniany przez - Deckard - : 30.08.2006 o godz. 20:42 |
![]() |
![]() |
#52 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
co tam testy najwazniejsze ze No1 1640
![]() a zapomoalem nie testowali 1620 napewno by byl No2 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Je***380;eli si***281; wybiera takie kryteria to....
#54 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
.. to pozazdrosci***263; tylko wiedzy czytelnikom CHIP-a
![]()
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM ![]() MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
![]() |
![]() |
#55 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
A ktos tu niedawno sie buczyl ze pojechalismy chipa za ich kompetencje. To o plytach chyba bylo.
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
logged out
CDRinfo VIP
@Sunna wtedy te***380; za***iste kryteria mieli...
![]()
#57 |
sound.vision.soul
Data rejestracji: 31.01.2005
![]() |
pami***281;tam tamte testy... no***347;nik extreme przed Verbatim'em
![]() a testowali z dwa miesi***261;ce... te wyniki chyba z przemem***281;czenia.
#58 |
logged out
CDRinfo VIP
Jak u nich cena mia***322;a najwi***281;ksz***261; ocen***281; to si***281; nie dziwie ***380;e extreme by***322; nad Verbem...
#59 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2004
![]() |
to jak w koncu?
ten test to lipa? stoje teraz przed zakupem nagrywarki i nie wiem co kupic, tyle modeli mam okolo 130 zl na to poradzcie ![]() sklaniam sie do liteona lub neca |
![]() |
![]() |
#60 |
logged out
CDRinfo VIP
@Damianos L zerknij do tematu o wyborze spawarki DVD - tam jest wszystko
![]()
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 31.08.2006 o godz. 18:05 |
![]() |
![]() |
|
|