Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.09.2004, 15:56   #1
Jurak
Bywalec

Data rejestracji: 05.08.2004
Jurak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
1.Jaki nośnik CDR wybrać? 2.TAO czy DAO i dlaczego?

Czesc
1. Zastanwiam sie czy nie zmienic nosnikow! Przejrzalem ostatnio duzo postow na tym forum i sam juz nie wiem! Aktualnie wypalam na Verbatimach DataLife 48x (CMC Magnetics)! Czytalem na forum ze plyty z tej tasmy produkcyjnej sa do bani! W sklepie gdzie kupuje to wlasnie Verbatimki sa tego producenta! Jednak wypala mi sie nawet dobrze, wszystko jak na razie moge odczytac z tych plyt! Bledy C1 mam w granicach 2-4, ale zazwyczaj srednia wynosi 2,4 - 2,8! Nie wiem czy taki wynik jest dobry czy nie!! Co o tym wsz. myslicie? Nagrywam glownie filmy!
Czy lepiej wziasc moze do filmow platinumy ktore sa tansze i produkuje je Ritek, czy moze jeszcze co innego? Raz udalo mi sie dorwac Verbatim SuperAZO ale tylko raz Albo ich nie sprowadzaja za czesto , albo szybko ida
Powiedzcie mi prosze, co wybrac! Zostac przy tych Verbatimach (1,20 za sztuke) czy wziasc cos tanszego (Platinumy sa u mnie bodajze za 1zł)?

P.S pale z predkoscia 20x w celu zmniejszenia bledow, bo przy 32 -40x to byl koszmar

2. Kolejna sprawą jest tryb nagrywania! Chodzi o to,ktory mam wybrac? Caly czas nagrywalem (glownie filmy, tak j/w napisalem) w TAO! Jednak dzis przewinal mi sie post gdzie wszyscy zalecaja DAO!! Jaka jest roznica miedzy DAO a TAO? Dlaczego lepiej w DAO nagrywac? Co za tym przemawia?

BARDZO proszę o odpowiedź! Z góry dziękuje!
Pozdrawiam all!

--
LiteOn 40125S VZSOP
Jurak jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.09.2004, 16:44   #2
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

1. Zostan przy Verbatimach
2. TAO - Track-At-Once (nagrywanie sciezek), DAO - Disk-At-Once (nagrywanie calej plytki jako jednosc)
TAO czasami stosuje sie przy plytach multisesyjnych, ale zawsze lepiej nagrywac w DAO - szczegolnie plyty audio, filmy itp.
a dlaczego tak jest, to mozesz przeczytac na forum - wystarczy poszukac - bylo walkowane setki razy.
Stary 13.09.2004, 16:53   #3
edo
Bywalec

Data rejestracji: 20.09.2003
edo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
1. Ja bym brał Platinumy od Riteka, a najlepsze są (przynajmniej u mnie) Verbatimy Pastele (też DataLife, ale w kilku kolorach z zielonym spodem, produkowane w Japonii)
2.
TAO - Track At Once - Zapisuje pojedynczą sesję bez wyłączania lasera, przy kopiowaniu płyty z wieloma sesjami wyłącza laser między nimi, używane jest zazwyczaj przy zapisie pojedynczego krążka na raty (zapis pakietowy)
DAO - Disc At Once - Zapisuje cały dysk bez wyłączania lasera, nawet przy kopiowaniu płyty z wieloma sesjami, co jest lepszym rozwiązaniem. Nie można tego użyć do zapisu ratalnego, bo domyślnie zamyka dysk.

Mam nadzieję, ze pomogłem .
Pozdrawiam.
edo jest offline  
Stary 13.09.2004, 16:54   #4
Jurak
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Remix
Witam!

1. Zostan przy Verbatimach
2. TAO - Track-At-Once (nagrywanie sciezek), DAO - Disk-At-Once (nagrywanie calej plytki jako jednosc)
TAO czasami stosuje sie przy plytach multisesyjnych, ale zawsze lepiej nagrywac w DAO - szczegolnie plyty audio, filmy itp.
a dlaczego tak jest, to mozesz przeczytac na forum - wystarczy poszukac - bylo walkowane setki razy.
Bardzo dziekuje za szybka i konkretną odpowiedź!!!
Pozdrawiam całe forum!!!
Jurak jest offline  
Stary 13.09.2004, 16:59   #5
Jurak
Bywalec

edo - Tobie też dziękuje!!!
Jurak jest offline  
Stary 13.09.2004, 17:00   #6
Remix
Capo di tutti capi

Cytat:
Napisany przez edo
DAO - Disc At Once - Zapisuje cały dysk bez wyłączania lasera, nawet przy kopiowaniu płyty z wieloma sesjami, co jest lepszym rozwiązaniem. Nie można tego użyć do zapisu ratalnego, bo domyślnie zamyka dysk.
Witam!

Mozna tylko trzeba wlasnie wylaczyc zamkniecie dysku
Stary 13.09.2004, 17:10   #7
edo
Bywalec

Data rejestracji: 20.09.2003
edo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Remix
Witam!

Mozna tylko trzeba wlasnie wylaczyc zamkniecie dysku
Racja, w DAO można wyłączyć zamknięcie dysku - mój błąd .
Jednak zamiarem tej strategii zapisu jest nagranie całej płyty, czyli zapisując w DAO pakietowo nie wykonujemy nic innego, jak zapis w TAO. A NERO ma domyślnie przy zapisie ratalnym ustawione TAO, nie wiem, po co to zmieniać?
edo jest offline  
Stary 13.09.2004, 17:15   #8
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

Zgadza sie... ale trzeba sie tylko trzymac zasady, ze audio nagrywamy w DAO i filmy tez w DAO, oraz plytki, do ktorych nie bedziemy nic dogrywac tez w DAO
Stary 13.09.2004, 17:37   #9
piotrek123
z innej planety

Data rejestracji: 13.10.2002
piotrek123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jurak
Czesc
1. Zastanwiam sie czy nie zmienic nosnikow! Przejrzalem ostatnio duzo postow na tym forum i sam juz nie wiem! Aktualnie wypalam na Verbatimach DataLife 48x (CMC Magnetics)! Czytalem na forum ze plyty z tej tasmy produkcyjnej sa do bani! W sklepie gdzie kupuje to wlasnie Verbatimki sa tego producenta! Jednak wypala mi sie nawet dobrze, wszystko jak na razie moge odczytac z tych plyt! Bledy C1 mam w granicach 2-4, ale zazwyczaj srednia wynosi 2,4 - 2,8! Nie wiem czy taki wynik jest dobry czy nie!! Co o tym wsz. myslicie? Nagrywam glownie filmy!
Jak chcesz to możesz zmienić np na DataLifePlus Super Azo Crystal, u mnie palą sie bardzo dobrze, średnia błędów to 0,5, możesz nagrywać też na Sony Supremas(takie jasnozielone opakowanie) ilość błędów podobna do verbatim. A tanie i całkiem dobre płyty to np. vakos, benq gold, tylko nie nagrywać zbyt szybko, tak do 32x powinno być dobrze.8 )
piotrek123 jest offline  
Stary 13.09.2004, 18:34   #10
smykus_likas
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2003
smykus_likas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ale Jurak przeplacasz za te verby. Nie wiem jak u Ciebie z dostepem (sklepy, gielda), ale tutaj u mnie we Wroclawiu verby od cmc kosztuja 85 gr/szt. Crystale sa po 1,10 /szt
Stary 13.09.2004, 18:44   #11
Jurak
Bywalec

Cytat:
Napisany przez smykus_likas
Ale Jurak przeplacasz za te verby. Nie wiem jak u Ciebie z dostepem (sklepy, gielda), ale tutaj u mnie we Wroclawiu verby od cmc kosztuja 85 gr/szt. Crystale sa po 1,10 /szt
:\ ehh, to u mnie niezle za nie zgarniaja, moze wezme platinumy bo sa chyba po złotku! Ja mieszkam w Wodzisławiu Śląskim (koło Rybnika). Mamy tu troche sklepow, ale po 85 groszy to u nas sa esperanzy jesli wogole Nie pamietam dokladnie cennika ale mozliwe ze nawet 90gr za 1 sztuke esperanzy biora Ostatnio w makro widzialem Verbatimy - szpindel 50! Za sztuke bylo 84 grosze! Szukalem na pudle produenta ale nie bylo tam nic napisane czy to CMC, czy Mitsubishi czy co
no nic, w srode ide do sklepu, obadam sprawe z cennikiem, wezme kilka platinumow, Akossów, albo Vakossów i zobacze!
Serdecznie Wam dziekuje za wszystkie odpowiedzi!

P.S piszcie dalej, bo bede miec wieksze porownanie kto co poleca!

Pozdrowionka
Jurak jest offline  
Stary 13.09.2004, 19:39   #12
smykus_likas
Wyjadacz ;)

Jurak, jezeli te verby sa bialo-zielone z napisem DataLife to na 90% beda to od cmc. Crystale sa srebrne- te beda od Mitsubishi
Stary 13.09.2004, 19:56   #13
Jurak
Bywalec

Cytat:
Napisany przez smykus_likas
Jurak, jezeli te verby sa bialo-zielone z napisem DataLife to na 90% beda to od cmc. Crystale sa srebrne- te beda od Mitsubishi
No są bialo - zielone !!! A mialem crystale kiedys, to sa od mitsubishi - dzis sprawdzilem !!! Wiec masz racje
Jedno pytanko: Czy mam rozumiec ze Verbatim juz w wiekszosci zleca DataLife'y do produkcji CMC Bo tak z tego wynika ze ida one do CMC!!! A np. Crystale (te lepsze do Mitsubishi)!!!

I jeszcze jedno: testowalem dzis te CMC nagrane (kilka plyt) bledy byly powyzej 2,4 a najwiecej 3,8 na jednej plycie!!!
I teraz: czy dalej kupowac te Verbatimy (1,30zł) czy lepiej wziasc co innego tanszego np Platinumy od Riteka bo bede oszczedzac 30 groszy na jednej plycie i jesli mam miec podobna ilosc bledow(czy mniejsza) na platinumach albo Vakosach (lub czyms innym) to uswiadomcie mnie , proszę !!! Nie chce wiecej przeplacac!!! Tych Verbatimow mam ze 100 za 1,30zł! I jesli platinumy (od Riteka) bym bral po 1zł - to teraz mialbym 50zł w kapsie na kolejne !!!

Pozdrawiam, Jurak
Jurak jest offline  
Stary 14.09.2004, 16:36   #14
smykus_likas
Wyjadacz ;)

Niestety Jurak, w tej materii musisz sam zdecydowac. Testy, testy, testy
Stary 15.09.2004, 07:25   #15
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jurak
:\ ehh, to u mnie niezle za nie zgarniaja, moze wezme platinumy bo sa chyba po złotku! Ja mieszkam w Wodzisławiu Śląskim (koło Rybnika). Mamy tu troche sklepow, ale po 85 groszy to u nas sa esperanzy jesli wogole Nie pamietam dokladnie cennika ale mozliwe ze nawet 90gr za 1 sztuke esperanzy biora Ostatnio w makro widzialem Verbatimy - szpindel 50! Za sztuke bylo 84 grosze! Szukalem na pudle produenta ale nie bylo tam nic napisane czy to CMC, czy Mitsubishi czy co
no nic, w srode ide do sklepu, obadam sprawe z cennikiem, wezme kilka platinumow, Akossów, albo Vakossów i zobacze!
Serdecznie Wam dziekuje za wszystkie odpowiedzi!

P.S piszcie dalej, bo bede miec wieksze porownanie kto co poleca!

Pozdrowionka
najlepsze nośniki w/g mnie to sony zielone są za***iste po za tym tdk metallic wypas partia z 4 na początku kodu kreskowego dysan blach dobre ale w prędkości 24 memorexy też dobre ale do 24 palić po za tym standard verbatim pastel tdk d view to są dobre nośniki niekupuj datexów mam problem ostatnio mialem 100 sztuk na 100 20 nero niewypalil jakaś partia lewa się pojawila

Twoje uprawnienia: