![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.08.2004
![]() |
1.Jaki nośnik CDR wybrać? 2.TAO czy DAO i dlaczego?
Czesc
1. Zastanwiam sie czy nie zmienic nosnikow! Przejrzalem ostatnio duzo postow na tym forum i sam juz nie wiem! Aktualnie wypalam na Verbatimach DataLife 48x (CMC Magnetics)! Czytalem na forum ze plyty z tej tasmy produkcyjnej sa do bani! W sklepie gdzie kupuje to wlasnie Verbatimki sa tego producenta! Jednak wypala mi sie nawet dobrze, wszystko jak na razie moge odczytac z tych plyt! Bledy C1 mam w granicach 2-4, ale zazwyczaj srednia wynosi 2,4 - 2,8! Nie wiem czy taki wynik jest dobry czy nie!! Co o tym wsz. myslicie? Nagrywam glownie filmy! Czy lepiej wziasc moze do filmow platinumy ktore sa tansze i produkuje je Ritek, czy moze jeszcze co innego? Raz udalo mi sie dorwac Verbatim SuperAZO ale tylko raz ![]() ![]() ![]() Powiedzcie mi prosze, co wybrac! Zostac przy tych Verbatimach (1,20 za sztuke) czy wziasc cos tanszego (Platinumy sa u mnie bodajze za 1zł)? P.S pale z predkoscia 20x w celu zmniejszenia bledow, bo przy 32 -40x to byl koszmar ![]() 2. Kolejna sprawą jest tryb nagrywania! Chodzi o to,ktory mam wybrac? Caly czas nagrywalem (glownie filmy, tak j/w napisalem) w TAO! Jednak dzis przewinal mi sie post gdzie wszyscy zalecaja DAO!! Jaka jest roznica miedzy DAO a TAO? Dlaczego lepiej w DAO nagrywac? Co za tym przemawia? BARDZO proszę o odpowiedź! Z góry dziękuje! Pozdrawiam all! -- LiteOn 40125S VZSOP |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
1. Zostan przy Verbatimach 2. TAO - Track-At-Once (nagrywanie sciezek), DAO - Disk-At-Once (nagrywanie calej plytki jako jednosc) TAO czasami stosuje sie przy plytach multisesyjnych, ale zawsze lepiej nagrywac w DAO - szczegolnie plyty audio, filmy itp. a dlaczego tak jest, to mozesz przeczytac na forum - wystarczy poszukac - bylo walkowane setki razy.
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.09.2003
![]() |
1. Ja bym brał Platinumy od Riteka, a najlepsze są (przynajmniej u mnie) Verbatimy Pastele (też DataLife, ale w kilku kolorach z zielonym spodem, produkowane w Japonii)
2. TAO - Track At Once - Zapisuje pojedynczą sesję bez wyłączania lasera, przy kopiowaniu płyty z wieloma sesjami wyłącza laser między nimi, używane jest zazwyczaj przy zapisie pojedynczego krążka na raty (zapis pakietowy) DAO - Disc At Once - Zapisuje cały dysk bez wyłączania lasera, nawet przy kopiowaniu płyty z wieloma sesjami, co jest lepszym rozwiązaniem. Nie można tego użyć do zapisu ratalnego, bo domyślnie zamyka dysk. Mam nadzieję, ze pomogłem ![]() Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#4 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam całe forum!!! |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
edo - Tobie też dziękuje!!!
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Capo di tutti capi
![]() |
Cytat:
Mozna tylko trzeba wlasnie wylaczyc zamkniecie dysku ![]()
![]() |
#7 | |
Bywalec
Data rejestracji: 20.09.2003
![]() |
Cytat:
![]() Jednak zamiarem tej strategii zapisu jest nagranie całej płyty, czyli zapisując w DAO pakietowo nie wykonujemy nic innego, jak zapis w TAO. A NERO ma domyślnie przy zapisie ratalnym ustawione TAO, nie wiem, po co to zmieniać? |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Capo di tutti capi
![]() |
Witam!
Zgadza sie... ale trzeba sie tylko trzymac zasady, ze audio nagrywamy w DAO i filmy tez w DAO, oraz plytki, do ktorych nie bedziemy nic dogrywac tez w DAO ![]()
#9 | |
z innej planety
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#10 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2003
![]() |
Ale Jurak przeplacasz za te verby. Nie wiem jak u Ciebie z dostepem (sklepy, gielda), ale tutaj u mnie we Wroclawiu verby od cmc kosztuja 85 gr/szt. Crystale sa po 1,10 /szt
#11 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() no nic, w srode ide do sklepu, obadam sprawe z cennikiem, wezme kilka platinumow, Akossów, albo Vakossów ![]() Serdecznie Wam dziekuje za wszystkie odpowiedzi! P.S piszcie dalej, bo bede miec wieksze porownanie kto co poleca! Pozdrowionka |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Jurak, jezeli te verby sa bialo-zielone z napisem DataLife to na 90% beda to od cmc. Crystale sa srebrne- te beda od Mitsubishi
#13 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() Jedno pytanko: Czy mam rozumiec ze Verbatim juz w wiekszosci zleca DataLife'y do produkcji CMC ![]() I jeszcze jedno: testowalem dzis te CMC nagrane (kilka plyt) bledy byly powyzej 2,4 a najwiecej 3,8 na jednej plycie!!! I teraz: czy dalej kupowac te Verbatimy (1,30zł) czy lepiej wziasc co innego tanszego np Platinumy od Riteka ![]() Pozdrawiam, Jurak |
|
![]() |
![]() |
#14 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Niestety Jurak, w tej materii musisz sam zdecydowac. Testy, testy, testy
#15 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |