![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.08.2003
![]() |
TEAC W516EB - Help!
Witam!
No i zepsulem mojego TEAC-a W516EB... Mialem problem z odczytywaniem niektorych plyt i postanowilem zrobic upgrde firmware'u do wersji 1.0k. Niestety co tu duzo mowic spiep... sprawe Upgrade sie nie udal. Przy samym koncu procesu wyskoczyl blad "Flash update failed. Error NNsync:ffff" czy jakos tak. Nie pamietam dokladnie ale moge to spisac bo wyskakuje on przy kazdym uruchomieniu programu do flashowania. BIOS i Windows widza nagrywarke, ale przy probie dostepu do napedu dostaje komunikat "blad urzadzenia We/Wy..." Wlozona plytka w ogole sie nie kreci, diody nie migaja... A ja na dodatek chyba pogorszylem jeszcze sprawe probujac wrrocic do starszego BIOS-u. Oczywiscie to sie rowniez nie powiodlo. Na forum natknalem sie na temat dotyczacy downgrade'u BIOS-ow w TEAC-u za pomoca odpowiednio zmodyfikowanego pliku. Nie wiem czy taki BIOS (oznaczony bodajze "fixed") byl na forum udostepniany ale ja go nie moge znalezc. Dlatego mam pytanie czy ktos z forumowiczow go posiada? Jesli tak to bylbym wdzieczny za podeslanie. Nie wiem czy to pomoze, ale przed wizyta w serwisie sprobuje wszelkich sposobow na uratowanie sprzetu Jesli ktos ma jeszcze jakies inne sugestie to chetnie wyslucham wszystkich dobrych rad Z gory dzieki za wszelka pomoc ![]() Pozdrawiam, babilon |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Re: TEAC W516EB - Help!
bylo juz tyle razy o biosach w tym napedzie.
w sumie do znudzenia - poszukaj w postach http://republika.pl/nikita_bennet/teac/teac516&512.html
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Wiem... jestem marudny
. Ale naprawde przekopalem archiwum i tego linku ktory mi podales nie widzialem. Widocznie za slabo szukalem . Dzieki za niego, ale to niestety nie pomoglo . Caly problem w tym ze Teac Updater widzi BIOS jako 1.0B. Opcja update jest aktywna w przypadku jesli chce uzyc jakiegos wyzszego BIOS-a. Uruchamiam ja, wyskakuje pasek postepu i wszystko sie laduje przez jakies kilkanascie sekund. Potem, obojetnie jakiego BIOS-u uzyje, wyskakuje blad o nastepujacej tresci "NG SyncFlash:AdapterID=01 TargetID=00 SenseData=4:44:ffffff88 Firmware update is Failed". Pierwsza czesc to tylko "adres" nagrywarki, ale nie mam pojecia co to moze byc to "SenseData" (wykryto dane...? jakie...? stary BIOS...? czy co...? ). Dlatego myslalem ze moze pomoc ponowne wgranie BIOS-u 1.0B. Po przerobce wg Twojego przepisu wprawdzie moglem go wgrac ale niestety znowu wyskoczyl mi ten blad. Zmienila sie tylko wartosc SenseData na "5:2c:00". Spotkales sie moze kiedys z takimi objawami? W miare mojej skromnej znajomosci angielskiego , przekopalem tez troche innych list dyskusyjnych i forow (jak sie to odmienia ?!? ), ale nie znalazlem tam rozwiazania. Przeciez chyba nie moglem uszkodzic w ten sposob pamieci flash fizycznie? A moze trzeba ja jakos "wyczyscic" czy tez "sformatowac"? Ze tez mi sie zachcialo poprawiac cos co chodzilo prawie bardzo dobrze...Nie mam juz pomyslow. Help
|
|
|
|
|
#4 | |||||
|
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
a tak swoja droga to widzialem tego teac'a w komputroniku wczoraj czy przed wczoraj. pzdrwm Niktia_Bennet
|
|
|
#5 | ||||
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
. Dostep do ludzi ktorzy mogli by mi zaprogramowac pamiec bede mial dopiero w pazdzierniku (akademiki rulezz ). Hmm... sprobuje jeszcze cos pokombinowac. W ostatecznosci sprobuje w serwisie Teac-a. O ile oczywiscie cala skorka bedzie warta wyprawki. Moze sie okazac ze taniej bedzie kupic nowy sprzet . W kazdym razie THNX wielkie za pomoc ![]() Cytat:
![]() Pozdrowienia, babilon |
||||
|
|
![]() |
|
|