![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
skoro szkliwo wytrzymuje (no chyba, że będziemy szorowac ząbki cztery godziny dziennie) polerowanie pastą to poliwęglan wytrzyma tym bardziej....ale bez pasty polerniczej to chyba nie obejdzie się...
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
a ja mysle, ze pod wplywem pasty moze dojsc do
cart blanche i Eminem zniknie z krazka. Takie dlugotrwale wybielanie moze byc niezdrowe. Mysle, ze polerka i to szybka wraz z miejscowym wytworzeniem wysokiej temperatury moze przyczynic sie do regeneracji nosnika. Powstaje jednak niebezpieczenstwo sciecia i odwarstwienia nosnika pod wplywem naprezen wywolanych roznica temperatur.:-D o kurcze ale glupoty pisze (ale juz jako Wyjadacz) ![]()
#18 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.12.2002
![]() |
śmiechem chichem, a jednak....
Temat nie jest dla mnie zaskoczeniem. O tym fakcie słyszałem już spory czas temu, mało tego miałem możliwość sprawdzenia tego w praktyce. Mój bratanek (7lat) często przychodził grać na moim kompku, dziecko jak to dziecko o płyty nie dba. Własnie jedną z takich płyt, trochę porysowaną i usmaloną w paluchach malucha miałem okazję czyścić pastą do zębów. (Wcześniej cdIK nie chciał czytać) O dziwo grę udało się odpalić, nie rozwiązało to do końca problemu, ponieważ i tak co jakiś czas płyta zgrzytała, ale ważne, że ruszyła. Oczywistym jest, że przy większych rysach pasta raczej nie pomoże.... Pozdrowionka
|
![]() |
![]() |
#19 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
jezeli dobrze pamietam to o tej pascie juz kiedys gdzies bylo
a na cdrinfo jako news bylo o jakims srodku do "usuwania" rys i teraz moja teoria pasta moze pomoc ale wydaje mi sie iz powinna byc jakby to ujac sama pasta tzn zadne mikrokuleczki soda czy inne mikrotrojkaciki bo wtedy tylko pogorszy sie sprawe domyslam sie tez dlaczego to dziala moze to dla was oczywiste ale moze dla innych nie otoz gdyby spojrzec na plyte z boku to w przyblizeniu rysy sa stazkowate i teraz gdy rysa jest dosc gleboka powoduje odksztalcanie wiazki lasera na boki tzn jego rozproszenie co oznacza brak mozliwosci odczytu na duzych rysach wymieka mechanizm korekcji w tym miejscu uwidacznia sie dzialanie pasty - po jej zastosowaniu rysy dalej sa lecz zostaly wypelnione i nie powoduja juz rozproszenia wiazki mozliwe jest to dlatego ze wiazka padajaca na powierzchnie plyty jest o wiele wieksza (szeroka) od rysy a ponizej moja radosna tworczosc ktora moze pozwoli zrozumiec moj wywod
![]() |
#20 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
to ja teraz cos dodam ...
otoz w przypadku plyt samo ich przecieranie sucha mieka szmatka prowadzi do zarysowania jezeli dodatmy do tego paste to teoretycznie zmniejszamy tarcie ale z drugiej strony pasta jest chyba lekko scierna (a moze sie mysle) wydaje mi sie, ze jak bedziemy polerowac pasta to raczej pojawi sie pelno nowych marych rysek ... ktos napisal, ze mozna by uzyc pasty polerskiej i polerki moim zdaniem to zly pomysl - popatrzecie na lakier samochodowy - ma pelno malych rysek i nie jest idealna powloka ...
#21 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 06.11.2002
![]() |
Re: Re: CD a pasta do zebow
Cytat:
Dzieki z rade, ale sa jakies wskazania co do tej pasty??!!!!?? |
|
![]() |
![]() |
#22 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Ja to robilem najtanszym colodentem 8), szmatke moczysz w goracej wodzie i masujesz wyswietlacz delikatnie jak no wiesz
![]()
#23 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Witam !
Problem rys mialem przy kupnie telefonu ,dostalem wtedy taka tubke pasty (specialnej)i odziwo po bardzo intensywnym polerowaniu rysek nie bylo .Potem dowiedzialem sie ze z pasta zwykala do zebow mozna to samo .Dzis kombinowalem z ta pasta na plycie i zrobilem to tak :papierowa sciereczka kuchenna odrobine pasty i do roboty dosc mocno porysowana plyta lsni jak nowa , przyczym trzeba naprawde sie nameczyc bo pasta musi scierac a robi to tylko wtedy kiedy sie nie maze wiec musimy brac naprawde niewielka ilosc . Mysle ze to dory pomysl bo rysy reflektuja inaczej swiatlo i dlatego sa sa problemy z czytaniem a skoro po wypolerowaniu ich nie ma to chyba lepiej nie ? |
![]() |
![]() |
#24 |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Proponuje polerowac w wodzie. Spróbujcie polerować lakier samochodu pastą na sucho-będą ryski a jak będziecie polerowac na mokro a później zawoskujecie lakierniczą powłokę ochronno estetyczną uzyskacie idealną powłokę. Po polerowaniu zostaje tłusty nalot, który należy umyć(dalej będzie dziwnie wyglądać), a następnie zawoskować.
|
![]() |
![]() |
#25 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
@All:
Testowałem czyszczenie pastą do zębów, a konkretnie Colodent (wyglądał mniej groźnie niż Blend-a-med ![]() ![]() ![]()
#26 |
kierownik wycieczki
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
Najlepsza pasta do polerwania plyt CD to NIvea z POlleny nie wiem czy jeszcze jest w sprzedazy ewentualnie moze byc jakas inna polska pasta, chodzi o to zeby miala jak najwiecej fluoru i byla bez zadnych mikrogranulek, trzeba sie nameczyc ale efekt wystarcza do odczytania CD...
#27 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.10.2002
![]() |
A jest jakiś sposób na oderwany odbłyśnik z drugiej strony?
#28 |
kierownik wycieczki
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
jesli jeszcze calkiem nie odpadla to jest nikla szansa, delikatnie cienka tasma od gory :-)
|
|