![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.04.2003
![]() |
![]()
Pytam bo mnie to interesuje a nie mogłem nigdzie odszukać jak ma się sprawa szybkości nagrywania płyty do jakośći nagrania, tzn. czy płyty nagrane z większą szybkością mają okres trwałości zapisanych danych mniejszy czy to nie ma różnicy z którą prędkością się nagrywa a okres trwałości zapisanych danych zależy tylko i wyłącznie od nośnika.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Zawsze nagrywaj z mniejszą szybkością ...będzie mniej błędów na słabej jakości płytkach.
A trwałość płytek zależy od ich jakości i użytych materiałów do ich produkcji...droższe płytki są pokrywane wysokiej jakości powłokami zabezpieczającej nośnik. Także stosowane lakiery ochronne są lepszej jakości które zabezpieczają powłokę metalu i barwnika przed dostępem powietrza w efekcie taka płytka nie utlenia się i zużycie płytki po kilku latach jest mniejsze ... ![]() .................. ![]()
![]() |
#3 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Ja wypalam x16 jest to optymalna predkosc, dla mnie maxymalna do tego zeby plytki chodzily ladnie i dlugo. Z doswiadczenia wiem ze plyty palone x40 strasznie mula na niektorych cd-romach.
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.04.2003
![]() |
test
![]() |
#5 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Quick brown fox jumps over the lazy dog ? i dodać, jeśliś purysta ogonkowy: żółw na starość wydziela wstrętną woń grzegżółek Ostatnio zmieniany przez pali : 16.05.2003 o godz. 05:31 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Swego czasu wysunięto wniosek, że najlepsze wypalanie jest jeśli nagrywarka robi to z prędkością o połowę mniejszą niż maksymalna. I chyba coś w tym jest, bo swoje płyty wypalam z prędkością x8 ew. x12 (bo nośniki i tak już są przystosowane do więszych prędkości niż te moje) i jakoś wszystkie się ładnie czytają, nawet te kilkuletnie/mocno ekspoatowane. Choć z drugiej strony mój zabytek ma max. x16, co przy obecnych x52 wydaje się być ślimakiem. Jeśli miałbym nową nagrywarkę, to jednak i tak nie odważyłbym się przekroczyć prędkości x24, a pewnie stosowałbym x16 (zwłaszcza do płyt Audio). Ostatecznie, jeśli ktoś potrzebuje dużo i szybko, to zakup tłoczni byłby dla niego dobrym rozwiązaniem
![]() Miłego dnia |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.05.2003
![]() |
Czy w takim razie nie warto kupować szybkich nagrywarek? Lepiej kupić tańszy, starszy, wolniejszy model i nie będzie to robiło różnicy, bo i tak lepiej wypalać wolniej?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
-Samo to, że masz nowy sprzęt -nowa technologia, możliwości -nowe formaty nagrywania. i wiele innych a szybkość ciągle jest ta sama ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Bywalec
Data rejestracji: 12.01.2003
![]() |
Cytat:
To 4 lata temu byłu już nagrywarki 40X, czy nawet 16X ^_^ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Nie przypominam sobie zeby 4 lata były 40X jak były to w planach i nie w sprzedazy!:chytry: Co Cie tak smieszy? ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Bywalec
Data rejestracji: 12.01.2003
![]() |
Cytat:
no właśnie to: cytat: -------------------------------------------------------------------------------- Druss napisał(a) Ja wypalam x16 jest to optymalna predkosc, dla mnie maxymalna do tego zeby plytki chodzily ladnie i dlugo. Z doswiadczenia wiem ze plyty palone x40 strasznie mula na niektorych cd-romach. -------------------------------------------------------------------------------- na to misz_masz odpowiedział: Ot i filozofia mnie odpowiadająca. Bądź co bądź robię dokładnie tak samo i nie mam nazbyt dużo problemów z płytami nagranymi nawet 4 lata temu. Z tego wynika że 4 lata temu kol. misz_masz miał nagrywarke 40X ^_^ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() no misz_masz niezły jesteś! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
Tłumaczyć się nie mam zamiaru.Jak ktoś nie rozumie co napisłem to trudno.Kolega
jack_soft niechaj nie łapie ludzi za słówka bo jak na razie wiedzą merytoryczną się jeszcze na forum nie wykazał zaś uszczypliwością aż nadto. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|