![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.12.2002
![]() |
Powracając do tematu, to jak na razie nie słyszałem jeszcze wytłumaczenia takiego teoretycznego np. Dobrze jest wypalać 2x wolniej, gdyż wtedy laser nie gubi cyferek podczas zapisu cyfrowego. A może z drugiej strony. Jak się wypala z prędkością taką, jaką podaje producent, to wtedy laser może gubić cyferki i wtedy powstają błędne sektory.
A może lepsza jest ta teoria, którą kiedyś słyszałem, że im mniejsza prędkość, tym większa moc lasera i wtedy jest lepiej wypalona. Co wy na to? ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Adier : 17.05.2003 o godz. 10:38 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Ale twoje teorie też są OK, przyznaje. ![]() Wolniej znaczy dokładniej, pewniej: to podstawy! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
laser nie moze gubic cyferek - moze za to nagrac 'troche na bok' od spirali w ktora ulozone sa dolki... slaby czytnik nie poradzi sobie z duzymi odchyleniami
moze nagrywac dolki roznej dlugosci - i moze byc tak ze slaby czytnik bedzie mial problem z odroznieniem 'krotkiego' dolka ktory nagral sie troche dluzszy niz zwykle od dlugiego dolka wypalajac za dlugo jeden obszar moze wrecz uszkadzac material - przepalac barwnik - moje obserwacje sugeruja ze nie nalezy wspolczesnych plyt (dostosowanych do duzych predkosci) nagrywac BARDZO wolno - 1x i 2x i 4x odpadaja... (ale to moje obserwacje) producenci podaja dane bardzo na wyrost - wiadomo ze przecietny klient kupi plyte 52x zamiast 24x bo to przeciez 'mowsze i lepsze' gdy tymczasem w wielu przypadkach realna predkosc nagrywania plyty 52x jest niewiele wieksza niz 24x... ps. 'dolki' to skrot myslowy - nie lapcie mnie za slowa ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ATIP Start Time of Lead-in: 97m26s65f
ATIP Last possible start time of Lead-out: 79m59s74f (LBA: 359999) Disc Manufacturer: CMC Magnetics Corporation Disc Dye: Phase Change(Agin/SD/TE,Ge/SD/TE) Disc type: CD-RW Indicative Target Write Power: 03H Reference Speed: 03H Unrestricated Use Disc(URU): 00H A1 Value: 241ABCH Lowset Usable CLV Recording Speed: 02H Highest Usable CLV Recording Speed: 04H Power Mutilication Factor P: 01H Target y value the Modulation power function: 01H Recommanded Erase/Write power ratio: 0BH A2 Value: 26B226H A3 Value: 000000H Mógłby ktoś objaśnić wyróżnione pola? jest to wydruk z alcohola Ostatnio zmieniany przez pali : 17.05.2003 o godz. 17:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Wydaje mi sie ze warto sie zaglebic w ten temat :chytry: . Moze dojdziemy do jakis sensownych wnioskow. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Bywalec
Data rejestracji: 12.01.2003
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Bywalec
Data rejestracji: 12.01.2003
![]() |
Cytat:
Kolego misz_masz nie jestem uszczypliwy tylko spostrzegawczy, a to wydaje się być zaletą, a nie wadą ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
![]() |
hmmm... wypalane sa i 0 i 1 - chodzi tu o rozna 'glebokosc' dolka - czyli stopien zmatowienia powierzchni barwnika - a takze o dluosc dolka - jest to proces bardziej skomplikowany niz stawianie igla dziurek w plycie
![]() co do tych numerkow z ATIP 'H' jest w tym momencie znakiem ze to jest wartosc hexadecymalna - tak jak czesto $ lub # w asemblerach - nie jest to zadna wartosc
![]() |
![]() |
#26 | ||
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
uznałbym, że są to znaki bez sensu, ale spójrzcie niżej i zwróćcie uwagę, że dla URU w przypadku CDR jest sens w oznaczeniach (1 dla audio, 0 dla reszty - jest to istotne dla niektórych stacjonarnych spawarek, "audio" zawsze mają 1) i zobaczcie jak przebiegają wartosci ReferenceSpeed w przypadku CDRW ja nie wiem, co z tego wszystkiego wynika, a fajnie byłoby dowiedziec się moze np. istnieje w standardzie pole ReferenceSpeed, tyle ze producenci go nie wypelniają. posprawdzajcie swoje płytki - moze ktoś ma taką, która ma wypełnione (dla alcohola muszą to być płytki czyste lub z możliwością dogrania) jeszcze jedno - alcohol twierdzi, ze nie korzysta z tych informacji CDR TDK XG for audio 74min Disc Manufacturer: TDK Corporation Disc Dye: Cyanine Material Disc type: CD-R Indicative Target Write Power: 05H Reference Speed: 00H Unrestricated Use Disc(URU): 01H A1 Value: 000000H A2 Value: 000000H A3 Value: 000000H CDR Verbatim BlueDiamond Multispeed AZO 700MB Disc Manufacturer: Mitsui Chemical Corporation Disc Dye: PhthaloCyanine Material Disc type: CD-R Indicative Target Write Power: 04H Reference Speed: 00H Unrestricated Use Disc(URU): 00H A1 Value: 000000H A2 Value: 000000H A3 Value: 000000H CDR Esperanza silver-blue 12x 24x 40x 700MB Disc Manufacturer: GIGASTORAGE CORPORATION Disc Dye: PhthaloCyanine Material Disc type: CD-R Indicative Target Write Power: 07H Reference Speed: 00H Unrestricated Use Disc(URU): 00H A1 Value: 000000H A2 Value: 000000H A3 Value: 000000H CDR Emtec 1x-12x 650MB Disc Manufacturer: Multi Media Masters & Machinary SA Disc Dye: PhthaloCyanine Material Disc type: CD-R Indicative Target Write Power: 06H Reference Speed: 00H Unrestricated Use Disc(URU): 00H A1 Value: 000000H A2 Value: 000000H A3 Value: 000000H US CDRW Verbatim 16-24x 700MB Disc Manufacturer: Mitsui Chemical Corporation Disc Dye: Phase Change(Agin/SD/TE,Ge/SD/TE) Disc type: CD-RW Indicative Target Write Power: 01H Reference Speed: 06H Unrestricated Use Disc(URU): 00H A1 Value: 664A99H Lowset Usable CLV Recording Speed: 06H Highest Usable CLV Recording Speed: 06H Power Mutilication Factor P: 04H Target y value the Modulation power function: 04H Recommanded Erase/Write power ratio: 09H A2 Value: 388000H A3 Value: 04C4A0H HS CDRW Dysan 4x-12x 700MB Disc Manufacturer: CMC Magnetics Corporation Disc Dye: Phase Change(Agin/SD/TE,Ge/SD/TE) Disc type: CD-RW Indicative Target Write Power: 03H Reference Speed: 03H Unrestricated Use Disc(URU): 00H A1 Value: 241ABCH Lowset Usable CLV Recording Speed: 02H Highest Usable CLV Recording Speed: 04H Power Mutilication Factor P: 01H Target y value the Modulation power function: 01H Recommanded Erase/Write power ratio: 0BH A2 Value: 26B226H A3 Value: 000000H CDRW Verbatim DataLifePlus 2x-4x 650MB Disc Manufacturer: Mitsui Chemical Corporation Disc Dye: Phase Change(Agin/SD/TE,Ge/SD/TE) Disc type: CD-RW Indicative Target Write Power: 06H Reference Speed: 01H Unrestricated Use Disc(URU): 00H A1 Value: 023AB0H Lowset Usable CLV Recording Speed: 00H Highest Usable CLV Recording Speed: 02H Power Mutilication Factor P: 03H Target y value the Modulation power function: 03H Recommanded Erase/Write power ratio: 0BH A2 Value: 5CC626H A3 Value: 000000H Ostatnio zmieniany przez pali : 18.05.2003 o godz. 02:20 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Bywalec
Data rejestracji: 04.12.2002
![]() |
Cytat:
To było to, o co mi chodziło. Co do wyrażenia cyferki, to była to prowokacja... Takiego niby laika, co to słyszał o zapisie cyfrowym. ![]() ![]() ![]() Pozdrwiam Łapaczy słówkowych ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
![]() |
pozdrawiam rowniez
![]() co do hex'ow - na ogol zapisuje sie je w postaci dwubajtowej xxH, z tego powodu ze we wszystkich asemblerach jesli podajemy wartosc hexadecymalnie i jest to wartosc zawierajaca litere to przed litera MUSI stac cyfra - ten zwyczaj jest tak powszechny ze przenosi sie go na inne dzialy i zapisuje hexy w postaci conajmniej dwubajtowej - podczas gdy docelowo on i tak ma dlugosc jednobajtowa
![]() |
![]() |
#29 | |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
i ja sie troche w trace
Cytat:
jaka predkosc bys zastowal dla obecnych plytek i nagrywarki yamaha 8/4/24S (zapis cd-r max 8x). nagrywarka nie ma bp wiec jak strumien danych ulegnie przerwaniu to plytka do kosza - przy 8x jest to mozliwe (slaby sprzet) przy 4x jest duzo mniejsze prawdopodobienstwo czemu tego uzywam a nie sprawie nowej? coz w domu mam teac'a 16x ktory mi wystarcza a do akademika wpakowalem stary sprzet a ze cd-rom'u nie mialem to wzielem piecyk. net jest to sciagam muzyczke. wypalam sobie do kolekcji i chcialbym zeby po 2-3 latach takze dalo sie ja odczytac. to fakt ze plytki wypalone ponizej 8x inaczej sa katalogowane w whereisit - cd troszeczke inaczej pracuje, takze te nagrywane u znajomych przy predkosci powyzej 24x mula sie troszeczke. pzdrwm Nikita_Bennet
![]() |
![]() |
#30 |
![]() |
jechalbym na 8x... nagrywalem na takiej nagrywarce na kompie o niebagatelnym konfigu p90... i sie nagrywalo - choc trzeba bylo pilnowac screensavera, antywirusa i paru innych programow
do niedawna mialem podobny problem bo do muzy uzywalem TDK 12x... - teraz mam litka i problem zniknal
![]() |
![]() |
|
|